Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του προϋπολογισμού λιτότητας

Από την τελευταία διαδήλωση στη Λισαβόνα
Από την τελευταία διαδήλωση στη Λισαβόνα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, που θεωρείται ένας από τους πλέον αντιλαϊκούς στην ιστορία της χώρας και είχε ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στις 27 Νοέμβρη. Σύμφωνα με αυτόν, θα υπάρξουν φορολογικές αυξήσεις 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και περικοπές δαπανών ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό λιτότητας που στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης ρίχνει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού ώστε να βγει με μικρότερες απώλειες το κεφάλαιο από την καπιταλιστική κρίση.

Η κυβέρνηση, υπεραμυνόμενη της πολιτικής λιτότητας, υποστηρίζει πως ο νέος προϋπολογισμός «θα βοηθήσει» τη χώρα να ικανοποιήσει τους όρους της «τρόικας» ως αντάλλαγμα για την παροχή δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011.

Στις κινητοποιήσεις αυτές, που διοργάνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP-IN), πήραν μαζικά μέρος μέλη και οπαδοί του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Παρών ήταν και ο ΓΓ της ΚΕ του ΠΚΚ, Τζερόνιμο ντε Σόουζα, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε τη σημασία αυτού του αγώνα των εργαζομένων προκειμένου να αντιπαλέψει τον προϋπολογισμό του 2013. «Η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 σημαίνει περισσότερη αδικία, ανεργία, το κλείσιμο νέων επιχειρήσεων και την αύξηση του φόρου κλοπής των εργαζομένων και των συνταξιούχων», επισήμανε μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ