Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Σκυτάλη σε άλλο διαχειριστή

ΤΟΚΙΟ.--

Τη σκυτάλη της εξουσίας λαμβάνει το «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» μετά τις γενικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το συγκεκριμένο κόμμα επανέρχεται και πάλι στην εξουσία μετά από διακοπή τριών ετών με στόχο να αναζωογονήσει την καπιταλιστική οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε ύφεση και να βελτιώσει τη θέση της στον ανταγωνισμό με την ακμάζουσα Κίνα.

Το «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» του Σίνζο Αμπε συγκεντρώνει 294 έδρες (+176) και τα 2/3 της πλειοψηφίας των 480 εδρών του κοινοβουλίου με τον κεντρώο σύμμαχό του, «Νέο Κομέιτο» που έλαβε 31 έδρες (+10). Το μέχρι τώρα κυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα» έχασε σημαντικά στις εκλογές καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 57 έδρες από τις 230 που είχε (-173), ενώ το «Κόμμα Αποκατάσταση» αύξησε τις έδρες του στις 54 (+43). Το κεντρώο «Κόμμα Σου» συγκέντρωσε 18 έδρες (+10), το «Κόμμα για το Μέλλον» 9 (-52) και το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα 8 έδρες (-1). Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 59,32%, που είναι σχεδόν 10 μονάδες λιγότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια.

Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν τον Σίνζο Αμπε για τη νίκη του κόμματός τους, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ανέφερε πως προσδοκά την από κοινού στενή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση. Από τη μεριά του ο πρώην πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα παραδέχθηκε την ήττα του και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του «Δημοκρατικού Κόμματος».

Ο Αμπε - που παραιτήθηκε από την εξουσία το 2007 επικαλούμενος προβλήματα υγείας ύστερα από ένα χρόνο παραμονής στο τιμόνι της εξουσίας - έσπευσε αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα να εξαγγείλει επιθετική πολιτική έναντι της Κίνας, υποστηρίζοντας πως «η Κίνα αρνείται ότι (τα νησιά - βραχονησίδες με τα τεράστια υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιαπωνικής επικράτειας. Στόχος μας είναι να τεθεί ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ