ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αναζητά συμμάχους για να ξελασπώσει τους αστούς

Αυταπάτες με τη σέσουλα μοιράζει στον ελληνικό λαό η αντιπροσωπεία που επισκέπτεται τη Βραζιλία

Γρηγοριάδης Κώστας

Φιλότιμες προσπάθειες να πλασάρει τη Βραζιλία σαν παράδειγμα προς μίμηση, που δήθεν συνταιριάζει την αστική διαχείριση και τη λήψη φιλολαϊκών μέτρων, καταβάλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα.

Στην πραγματικότητα αναζητά ιμπεριαλιστές συμμάχους και βοήθεια για το ξελάσπωμα της ντόπιας αστικής τάξης από την κρίση, που κατά το ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει «κούρεμα» του χρέους κι ένα μείγμα διαχείρισης ανάλογο αυτού που εφαρμόστηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, με επεκτατικά μέτρα και χρήμα στα μονοπώλια να κάνουν επενδύσεις.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις γύρω από τον επιμερισμό των ζημιών της κρίσης που εκδηλώνονται με αφορμή το χρέος της Ελλάδας, επιβεβαιώνει το ΑΠΕ. Επικαλούμενο πληροφορίες από τις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα, προβάλλει το γεγονός ότι εκ μέρους του έγινε καθαρό στους συνομιλητές ότι «το πρόγραμμα, εκτός από βάρβαρο είναι και αναποτελεσματικό» και σημειώνεται «κάτι που ενδιαφέρει τη Βραζιλία, ως χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στο ΔΝΤ».

Υπενθυμίζουμε ότι η Βραζιλία είναι από τις χώρες που στο πλαίσιο του ΔΝΤ αντιτίθεται στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, εκφράζοντας την απροθυμία της δικής της αστικής τάξης να συμμετάσχει στο «λογαριασμό».

Σε δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας εγκωμίασε την εμπειρία της χώρας για το πώς «κατάφεραν πριν δέκα χρόνια να παραλάβουν μια χώρα στα πρόθυρα μιας μεγάλης κοινωνικής κρίσης (...) και να την οδηγήσουν σε μια συντεταγμένη κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση με αναδιανομή του πλούτου, αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και μια προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης με επιμονή σε αναπτυξιακές πολιτικές».

Μάλιστα έφερε σε αντιπαράθεση την εκεί αστική διαχείριση με την «ακραία βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική» της ΕΕ ισχυριζόμενος ότι αυτή «δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές». Πέραν των αυταπατών που σερβίρει στο λαό, ο Αλ. Τσίπρας κλείνει το μάτι στην ντόπια αστική τάξη όταν συμπληρώνει «είναι ιδιαίτερα κρίσιμο (...) να έχουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη στις προσπάθειές μας, μιας σημαντικής δύναμης στην παγκόσμια οικονομία».

Αναντίρρητο όμως είναι το γεγονός ότι η «εναλλακτική πολιτική» που υπερασπίζεται ο Αλ. Τσίπρας έχει βυθίσει στην απόλυτη εξαθλίωση εκατομμύρια Βραζιλιάνους. Αλλωστε, σε non paper του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το περιεχόμενο των εκεί επαφών, αναφέρεται και η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το «Κίνημα Ακτημόνων» - 5 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι που δεν είδαν κανένα καλό από την «εναλλακτική πολιτική» της κυβέρνησης της Βραζιλίας. Εξωθούμενοι από την ακραία φτώχεια, έχουν οδηγηθεί σε κατάληψη γης την οποία καλλιεργούν για την επιβίωσή τους, όχι ανεμπόδιστα από το κράτος. Οι ίδιοι μάλιστα, σύμφωνα με το non paper, ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθούν να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη αντίστοιχη επίθεση με αυτή που γίνεται στον ελληνικό λαό στο βραζιλιάνικο λαό»!


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι δείχνει το παράδειγμα της Βραζιλίας;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει τη Βραζιλία σαν μοντέλο για την ανάπτυξη που θέλει για την Ελλάδα. Τι αποδεικνύει το παράδειγμα της Βραζιλίας από τη σκοπιά του λαού;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τη Βραζιλία όπου βρίσκεται και στη συνάντηση που είχε με το κυβερνών «Κόμμα των Εργατών», είπε ότι θέλει να αντλήσει εμπειρίες από το παράδειγμα αυτής της χώρας «για το πώς κατάφεραν πριν δέκα χρόνια να παραλάβουν μια χώρα στα πρόθυρα μιας μεγάλης κοινωνικής κρίσης, που είχε οδηγηθεί από την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, και να την οδηγήσουν σε μια συντεταγμένη κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση με αναδιανομή του πλούτου, αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και μια προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης με επιμονή σε αναπτυξιακές πολιτικές». Πώς έχουν, όμως, τα πράγματα στην καπιταλιστική Βραζιλία της ανάπτυξης και της «παραγωγικής ανασυγκρότησης», που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ας δούμε ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία:

  • Η Βραζιλία μετά από δέκα χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης με κυβερνήσεις Λούλα και σήμερα Ρουσέφ, είναι πρωταθλήτρια στη Λατινική Αμερική στην κοινωνική ανισότητα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας (IBGE), το Σεπτέμβρη του 2011, 8.054.000 άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Αλλες μετρήσεις ανεβάζουν τους ανθρώπους που ζουν στην εξαθλίωση στα 16 εκατομμύρια, ενώ, σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), το 55% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 66% για τη Βορειοανατολική Βραζιλία, όπου σχεδόν οι μισοί από τους φτωχούς ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
  • Το Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Οικισμών του ΟΗΕ (UN Habitat), αναφέρει ότι 60 εκατομμύρια είναι συνολικά οι φτωχοί στη χώρα και ότι η ανισότητα εισοδήματος κατέγραψε αύξηση, όπως και στις περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής. Παρόλο που ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τριπλασιάστηκε αυτά τα χρόνια (7% του ΑΕΠ το 2010, 3% το 2011 και πρόβλεψη για 4-5% το '12 και '13) στη Βραζιλία και σε όλη την ήπειρο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι αύξησαν τα πλούτη σε βάρος των λαών.
  • Η Βραζιλία το 2011 έγινε η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, υπερσκελίζοντας τη Βρετανία και απειλεί άμεσα στην πέμπτη θέση τη Γαλλία. Η σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση στη Βραζιλία ευνόησε το μεγάλο κεφάλαιο και δεν άλλαξε τις άθλιες συνθήκες που διαβιούν τα λαϊκά στρώματα. Ηδη και με την προοπτική της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016, προδιαγράφονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που βεβαίως αφορούν το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και όχι το λαό. Ταυτόχρονα, ο πλούτος της Βραζιλίας (Αμαζονία, ενεργειακά αποθέματα) προκαλεί το ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών κολοσσών, αμερικανικών, κινεζικών, ρωσικών και άλλων.

Η βραζιλιάνική αστική τάξη συμμετέχει ενεργά στις καπιταλιστικές ολοκληρώσεις που αφθονούν στη Λατινική Αμερική (Μερκοσούρ, Ουνασούρ κ.λπ.) είναι μέλος του κλαμπ των αναδυόμενων καπιταλιστικών χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και έχει σημαντικό ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται, δηλαδή, για ισχυρό αστικό κράτος που παίζει σημαντικό ρόλο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ (κάτι που άλλωστε δεν το κρύβει) επιχειρεί να βρει συμμάχους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και οραματίζεται καπιταλιστική ανάπτυξη ανάλογη με αυτή που εξακολουθεί να κρατάει το βραζιλιάνικο λαό στη φτώχεια και την ανέχεια, μακριά από τις δυνατότητες που θα είχε αν ήταν αφέντης του πλούτου που παράγει.

Ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του είναι αποκαλυπτικός. Μίλησε για το «μήνυμα» που θέλουν να στείλουν ότι «η πολιτική που εφαρμόζεται, κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο, δηλαδή η ακραία βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές». Οπως αποδείχτηκε από τα στοιχεία, η εναλλακτική που προτείνει είναι ένας «καλύτερος» τάχα καπιταλισμός. Είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου, αυτό δείχνει η πείρα της Βραζιλίας, το μοίρασμα της φτώχειας στο λαό, η επιλογή άλλων αστικών κυβερνήσεων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών ως συμμάχων. Απ' όλα αυτά, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε. Οσο πιο γρήγορα ξεπεράσουν αυταπάτες περί άλλης διαχείρισης μέσα στο σύστημα, όσο πιο γρήγορα δυναμώσουν την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν αυτοί κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν, θα ικανοποιήσουν χωρίς καπιταλιστές τις σύγχρονες ανάγκες τους.


ΚΥΠΡΟΣ
Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του μνημονίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013, που θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ με την ψηφοφορία. Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται τα μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, προκειμένου να δανειοδοτηθεί η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε ως ρίζα της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας τη συστημική κρίση, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα συζητούσε τις προτάσεις της τρόικας κάτω από άλλες περιστάσεις. Εστρεψε τα πυρά του στο ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι εδώ και χρόνια ζητά αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση του κοινωνικού κράτους.

Παράλληλα, υπογράμμισε τις ευθύνες του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος επέτρεψε την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι χωρίς αυτή, η Κύπρος δε θα αναγκαζόταν να προσφύγει στο μηχανισμό. Οπως είπε, «λάθη και παραλείψεις έγιναν επί αυτής της διακυβέρνησης, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε διακυβέρνηση. Ωστόσο, τα λάθη και οι παραλείψεις δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ταυτιστούν με τα λάθη που έγιναν στον τραπεζικό τομέα».

Είπε ακόμα ότι «το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για τους εργαζομένους που αναμένεται να επηρεάσουν το εισόδημα όλων των μελών της κοινωνίας», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επεδίωξε μέσα από διαπραγμάτευση να διασφαλίσει ορισμένες θεμελιώδεις αρχές, όπως τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο δημόσιο πλούτο και την όσο το δυνατό ηπιότερη υπό τις περιστάσεις εφαρμογή των μέτρων εξορθολογισμού των δημόσιων οικονομικών.

Χτες, εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου με ανακοίνωσή του διαψεύδει δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κίνδυνο στάσης πληρωμών, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση «έχει εξασφαλίσει όλες τις τρέχουσες χρηματοδοτικές της ανάγκες και δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ