ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κλιμακώνουν την κόντρα για το μείγμα της διαχείρισης

Ανησυχία από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τις λαϊκές αντιδράσεις στην Ελλάδα

Η διαμάχη για το επεκτατικό ή το περιοριστικό μείγμα της διαχείρισης αφορά τα ανταγωνιστικά συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού
Η διαμάχη για το επεκτατικό ή το περιοριστικό μείγμα της διαχείρισης αφορά τα ανταγωνιστικά συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού
Για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης συνεχίζουν να κοντράρονται το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη, με επίκεντρο αυτή τη φορά την Ιρλανδία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, η Ιρλανδία θα πρέπει να μεταθέσει για αργότερα τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να πετύχει τους στόχους μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αν η ανάπτυξη το 2013 είναι χαμηλότερη του αναμενόμενου.

«Αν η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο απογοητεύσει, κάθε πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να μετατεθεί για το 2015, προκειμένου να προστατευθεί η ανάκαμψη», σημειώνει το ΔΝΤ και προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 1,1% το 2013 και 2,2% το 2014, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου για το χρέος, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί στο 122% του ΑΕΠ το 2013.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ, στο δελτίο που εξέδωσε για το Δεκέμβρη, υπερασπίζεται τα εκτεταμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις πολιτικές αποκατάστασης των δημόσιων οικονομικών και εκφράζει αντιρρήσεις για συγκεκριμένες προβλέψεις που έχει εκφράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ζήτημα.

Οπως σημειώνει, «η δημοσιονομική προσαρμογή ασκεί ευνοϊκή επίδραση στην εξέλιξη του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, στοιχείο που αυτή τη στιγμή είναι σημαντικότερο από ποτέ για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στη ζώνη του ευρώ και πέραν αυτής».

Επίσης, αμφισβητεί την άποψη ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές - δηλαδή η επίπτωση της σκληρής λιτότητας στον οικονομικό κύκλο - είναι σήμερα τόσο υψηλοί, ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωζώνη να τροφοδοτεί την ύφεση και να είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Σημαντικούς κινδύνους» εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η οικονομία της Ελλάδας, παρά τη μερική εκταμίευση της δόσης του δανείου, προειδοποιεί από την πλευρά του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Σε έκθεσή του, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η κοινωνική συνοχή τίθεται σε δοκιμασία με τα νέα μέτρα λιτότητας» και ότι παραμένουν «οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους». Το IIF εκθέτει επίσης τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε χτες την αξιολόγηση κατά έξι βαθμίδες, από SD (επιλεκτική χρεοκοπία) σε Β - με σταθερές προοπτικές. Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση αντανακλά την «ισχυρή αποφασιστικότητα» των χωρών της Ευρωζώνης να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, επιταχύνοντας σε συνεργασία με την κυβέρνηση την ανεξέλεγκτη πτώχευση του λαού.

Σύμφωνα εξάλλου με τη Deutsche Bank, η εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα παρουσιάζει «ρίσκα» και χαρακτηρίζει «αναμενόμενη» την έκθεση της Κομισιόν που δίνει έμφαση στους «κινδύνους από τις προσφυγές στα δικαστήρια για την ακύρωση των μέτρων», αλλά και στις «αντιστάσεις σε πολιτικό επίπεδο για την εφαρμογή των μέτρων». Είναι φανερή η πίεση που ασκεί το λαϊκό κίνημα σε κυβέρνηση και τρόικα, παρά το γεγονός ότι οι αγώνες βρίσκονται πίσω από τις ανάγκες.

Στο μεταξύ, στην έκθεσή της για την Ευρωζώνη, η Κομισιόν επισημαίνει τους υψηλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν η Κύπρος κατά κύριο λόγο, αλλά και η Ισπανία, αναφορικά με τα δημοσιονομικά τους. Ειδικά για την Κύπρο, προβλέπεται ότι το δημόσιο χρέος από το 71,1% του ΑΕΠ το 2011 θα φτάσει το 102,7% το 2014 (88,8% μέσος όρος των 27).

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Τακτικισμοί για την αναμόρφωση του συστήματος

Διεργασίες με αιχμή τη συμμετοχή τους στο «Φόρουμ διαλόγου» για την κεντροαριστερά

Σε κινήσεις τακτικής και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις επιδίδονται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο φόντο των γενικότερων διεργασιών για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και ιδιαίτερα της σοσιαλδημοκρατίας.

Χτες, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ απέρριψαν την πρόταση για δημιουργία μόνιμου «Φόρουμ Διαλόγου» για την Κεντροαριστερά. Μετά την απόφαση, ο Ν. Μπίστης, που ήταν υπεύθυνος της ΔΗΜΑΡ για τη «διεύρυνση» και ενίσχυση του διαλόγου με τις άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς, υπέβαλε την παραίτησή του από τη συγκεκριμένη θέση. Τόσο ο Ν. Μπίστης όσο και ο Θ. Μαργαρίτης, που είχε τον ίδιο ρόλο ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, έκαναν χτες «θετική εισήγηση» για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο Φόρουμ.

Η ίδρυση μόνιμου «Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας» είχε αποφασιστεί σε εκδήλωση που είχαν οργανώσει οι Κινήσεις «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012», «Πρωτοβουλία Β», «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά» και συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι στηρίζει χωρίς προαπαιτούμενα και όρους τη συγκρότηση του «φόρουμ διαλόγου για την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία». Μάλιστα, με απόφασή του ανέθεσε στον Γ. Μανιάτη, Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και τον Χρ. Δερβένη, Αντιπρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, να ξεκινήσουν «επίσημες συζητήσεις με τη ΔΗΜΑΡ και τις άλλες Κινήσεις του χώρου για τη διαμόρφωση του περιεχομένου και του πλαισίου λειτουργίας του».

Η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ να μη συμμετέχει επίσημα στο Φόρουμ, σύμφωνα με πληροφορίες αντανακλά την πρόθεση του Φ. Κουβέλη αλλά και άλλων στελεχών να «παγώσουν» προσωρινά τις συζητήσεις για τη συγκρότηση μιας ελληνικής «Ελιάς», στα πρότυπα της εκλογικής συνένωσης της κεντροαριστεράς στην Ιταλία, που ήδη έχει προτείνει ο Ε. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φ. Κουβέλης δε θέλει στην παρούσα φάση να συνδεθούν οι πολιτικές κινήσεις της ΔΗΜΑΡ με τις πρωτοβουλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οπως υποστήριζαν στελέχη της ΔΗΜΑΡ είναι «άλλο να υπάρχει διάλογος με προσωπικότητες και πολιτικές κινήσεις για την ανασυγκρότηση» του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και άλλο η κοινή συμμετοχή σε ένα μόνιμου φόρουμ, με στόχο την «ανοιχτή συνεργασία» μεταξύ των κομμάτων.

Σχολιάζοντας, τέλος, την παρουσία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αηδόνη σε εκδήλωση του Αν. Λοβέρδου, επικεφαλής της «ΡΙΚΣΣΥ», προχτές στην Καλαμάτα, ο Ε. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αντιπερισπασμό» και πρόσθεσε δε ότι «εάν κάποιοι νομίζουν ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινωνίας είναι μερικά πρόσωπα και το πρόβλημα του δικού τους βηματισμού, κάνουν λάθος».

ΑΚΕΛ
Αντιδρά στα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κριτική στο ΔΗΣΥ και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, για της μεθοδεύσεις να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ και τα προγράμματα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, άσκησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σε ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Α. Κυπριανού κατήγγειλε τα σχέδια για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», αλλά και τη δεδηλωμένη πρόθεση του Ν. Αναστασιάδη, αν εκλεγεί πρόεδρος, να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ ισοδυναμεί με το να «αποταθούμε στους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος του 1974 για να τους ζητήσουμε να γίνουν δικαστές και να αποδώσουν δικαιοσύνη».

Σχολιάζοντας τη στάση του Ν. Αναστασιάδη είπε ότι η Κύπρος θα αποταθεί για το δίκαιό της σε έναν οργανισμό, που χαρακτηρίζει την Τουρκία «πολύτιμο σύμμαχο», δηλώνοντας «πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε για να τον υπερασπιστεί», ενώ παράλληλα το ίδιο το ΝΑΤΟ «καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο εδώ και δεκαετίες», αφήνοντας το Κυπριακό να διολισθήσει από τα πλαίσια του ΟΗΕ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Ολοκληρώθηκε η επαναγορά χρέους

Ολοκληρώθηκε χτες η διαδικασία της επαναγοράς κρατικών ομολόγων. Η συγκυβέρνηση αποδέχτηκε το σύνολο των «προσφορών» ύψους 31,9 δισ. ευρώ (σε όρους ονομαστικής αξίας) για τα οποία πλήρωσε σε ντόπιες, ξένες τράπεζες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες περίπου 11,3 δισ. ευρώ. Ολόκληρο το ποσό προήλθε από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.

Πίσω από τα πανηγύρια της κυβέρνησης κρύβεται ότι η επαναγορά χρέους αποφασίστηκε για να συνεχιστεί η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Προέκυψε σαν συμβιβασμός των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΔΝΤ - Ευρωζώνη) και συνοδεύεται με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, στο όνομα του να γίνει το χρέος βιώσιμο και να συνεχιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στη δανειοδότηση της Ελλάδας για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ