Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κλιμακώνουν την κόντρα για το μείγμα της διαχείρισης

Ανησυχία από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τις λαϊκές αντιδράσεις στην Ελλάδα

Η διαμάχη για το επεκτατικό ή το περιοριστικό μείγμα της διαχείρισης αφορά τα ανταγωνιστικά συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού
Η διαμάχη για το επεκτατικό ή το περιοριστικό μείγμα της διαχείρισης αφορά τα ανταγωνιστικά συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού
Για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης συνεχίζουν να κοντράρονται το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη, με επίκεντρο αυτή τη φορά την Ιρλανδία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, η Ιρλανδία θα πρέπει να μεταθέσει για αργότερα τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να πετύχει τους στόχους μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αν η ανάπτυξη το 2013 είναι χαμηλότερη του αναμενόμενου.

«Αν η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο απογοητεύσει, κάθε πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να μετατεθεί για το 2015, προκειμένου να προστατευθεί η ανάκαμψη», σημειώνει το ΔΝΤ και προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 1,1% το 2013 και 2,2% το 2014, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου για το χρέος, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί στο 122% του ΑΕΠ το 2013.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ, στο δελτίο που εξέδωσε για το Δεκέμβρη, υπερασπίζεται τα εκτεταμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις πολιτικές αποκατάστασης των δημόσιων οικονομικών και εκφράζει αντιρρήσεις για συγκεκριμένες προβλέψεις που έχει εκφράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ζήτημα.

Οπως σημειώνει, «η δημοσιονομική προσαρμογή ασκεί ευνοϊκή επίδραση στην εξέλιξη του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, στοιχείο που αυτή τη στιγμή είναι σημαντικότερο από ποτέ για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στη ζώνη του ευρώ και πέραν αυτής».

Επίσης, αμφισβητεί την άποψη ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές - δηλαδή η επίπτωση της σκληρής λιτότητας στον οικονομικό κύκλο - είναι σήμερα τόσο υψηλοί, ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωζώνη να τροφοδοτεί την ύφεση και να είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Σημαντικούς κινδύνους» εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η οικονομία της Ελλάδας, παρά τη μερική εκταμίευση της δόσης του δανείου, προειδοποιεί από την πλευρά του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Σε έκθεσή του, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η κοινωνική συνοχή τίθεται σε δοκιμασία με τα νέα μέτρα λιτότητας» και ότι παραμένουν «οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους». Το IIF εκθέτει επίσης τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε χτες την αξιολόγηση κατά έξι βαθμίδες, από SD (επιλεκτική χρεοκοπία) σε Β - με σταθερές προοπτικές. Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση αντανακλά την «ισχυρή αποφασιστικότητα» των χωρών της Ευρωζώνης να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, επιταχύνοντας σε συνεργασία με την κυβέρνηση την ανεξέλεγκτη πτώχευση του λαού.

Σύμφωνα εξάλλου με τη Deutsche Bank, η εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα παρουσιάζει «ρίσκα» και χαρακτηρίζει «αναμενόμενη» την έκθεση της Κομισιόν που δίνει έμφαση στους «κινδύνους από τις προσφυγές στα δικαστήρια για την ακύρωση των μέτρων», αλλά και στις «αντιστάσεις σε πολιτικό επίπεδο για την εφαρμογή των μέτρων». Είναι φανερή η πίεση που ασκεί το λαϊκό κίνημα σε κυβέρνηση και τρόικα, παρά το γεγονός ότι οι αγώνες βρίσκονται πίσω από τις ανάγκες.

Στο μεταξύ, στην έκθεσή της για την Ευρωζώνη, η Κομισιόν επισημαίνει τους υψηλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν η Κύπρος κατά κύριο λόγο, αλλά και η Ισπανία, αναφορικά με τα δημοσιονομικά τους. Ειδικά για την Κύπρο, προβλέπεται ότι το δημόσιο χρέος από το 71,1% του ΑΕΠ το 2011 θα φτάσει το 102,7% το 2014 (88,8% μέσος όρος των 27).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ