ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αύριο η πανελλαδική κινητοποίηση των οικοδόμων

Στην Αθήνα η συγκέντρωση των οικοδόμων θα είναι στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας

Σε πανελλαδική κινητοποίηση προχωρούν οι οικοδόμοι αύριο Πέμπτη, 20 Δεκέμβρη, ενάντια στην ανεργία και την αύξηση κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Για την Αθήνα, η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα κλιμάκωσης του αγώνα των οικοδόμων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που θα κορυφωθεί με την απεργία την Τετάρτη 16 Γενάρη 2013.

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνεται:

«Η εξαθλίωση που προκαλεί η ανεργία πολλαπλασιάζεται με τα χαράτσια, τους φόρους, νέους και παλιούς, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το ξεπαράδιασμα σε γιατρούς, φάρμακα, νοσοκομεία, την πανάκριβη παιδεία, την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Μαζί με αυτά, οι οικοδόμοι με το τρίτο μνημόνιο φορτώθηκαν ακόμα δύο χρόνια στην πλάτη τους για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης. Χιλιάδες οικοδόμοι που περίμεναν να βγουν το 2013 και μετά στη σύνταξη θα περιμένουν ακόμα δύο χρόνια βιώνοντας την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Υποχρεώνουν τους οικοδόμους να ανέβουν στο μαδέρι στα 60 χρόνια τους, με κίνδυνο της ζωής τους. Είναι φανερό ότι από αυτήν την πλευρά θα θρηνήσουμε θύματα. Κανένας οικοδόμος δεν μπορεί να δουλέψει σ' αυτήν την ηλικία».

Παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα

Αντίστοιχες παρεμβάσεις, με βάση την απόφαση της Ομοσπονδίας, πραγματοποιούνται σε μια σειρά από πόλεις σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, έχουν οριστεί οι εξής:

  • Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ. στον ΟΑΕΔ και παρέμβαση για την ανεργία. Στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
  • Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και παρέμβαση στο ΙΚΑ στις 11 π.μ.
  • Νάουσα, στις 10 π.μ. στον ΟΑΕΔ
  • Αγρίνιο, στις 11 π.μ. στο ΙΚΑ (διοικητικές υπηρεσίες)
  • Γιάννενα, στις 9 π.μ. στο ΙΚΑ
  • Πάτρα, στις 10 π.μ. στην αποκεντρωμένη Διοίκηση
  • Ηράκλειο, στις 11 π.μ. στο ΙΚΑ και παρέμβαση στον περιφερειάρχη
  • Καλαμάτα, στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ (διοικητικές υπηρεσίες).
Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε φορείς του Δημοσίου

Μία ακόμα μέρα κινητοποιήσεων ήταν και η χτεσινή εργαζομένων σε διάφορες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου ενάντια στην πολιτική που φέρνει χιλιάδες απολύσεις συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Χτες απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής συνεχίζοντας τις αγωνιστικές δράσεις που ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα με απόφαση της γενικής συνέλευσής τους. Πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Περιφέρειας (κοντά στους στύλους του Ολυμπίου Δίος) και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου η πολιτική ηγεσία για άλλη μια φορά αρνήθηκε να συναντηθεί με εργαζόμενους, όπως συστηματικά κάνει τον τελευταίο καιρό. Επίσης, ένα κομμάτι των απεργών έκανε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ζήτημα της διαθεσιμότητας. Αφορμή η προγραμματισμένη συζήτηση για το νέο Οργανόγραμμα της Περιφέρειας το οποίο, όπως κατήγγειλαν, οδηγεί σε μείωση των οργανικών μονάδων και σε νέες απολύσεις. Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια συμμετέχουν στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία και αύριο θα κάνουν νέα γενική συνέλευση για την εκτίμηση της κατάστασης και την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Τα αιτήματα που προβάλλουν είναι: Ενάντια, στις απολύσεις, απ' όπου κι αν προέρχονται (διαθεσιμότητες, νέους οργανισμούς, αξιολόγηση κλπ). Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρηματική δράση των ΟΤΑ (ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις αρμοδιοτήτων κλπ). Δημόσιες δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για όλους (Υγεία, Παιδεία κλπ). Ενάντια στα χαράτσια και τη φορολογική επιδρομή στα ελάχιστα εισοδήματα που διαθέτουν οι εργαζόμενοι».

Απεργία έκαναν χτες και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλαίσιο της οποίας προχώρησαν σε κατάληψη της υπηρεσίας Μητρώων ναυτεργατών αντιδρώντας στις 24 διαθεσιμότητες - που προωθούνται σε βάρος τους. Κατάληψη και απεργία έχει αποφασιστεί και σήμερα. Την αποψίλωση των υπηρεσιών μέσω των διαθεσιμοτήτων υπογραμμίζει το στοιχείο ότι στην υπηρεσία Μητρώων από τους δέκα υπαλλήλους οι εννέα μπαίνουν σε διαθεσιμότητα! Επίσης οι διαθεσιμότητες αφορούν και τους υπαλλήλους της Εστίας Ναυτικών για την οποία οι ναυτεργάτες διεκδικούν να ενισχυθεί με πρόσθετους πόρους προκειμένου οι εγκαταστάσεις της να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ανέργων όπως είναι η σίτιση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «HELLAS ONLINE»
Στάση εργασίας χτες ενάντια στις απολύσεις

Συνεχίζουν σήμερα με νέα κινητοποίηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας, απάντησαν οι εργαζόμενοι στην «HELLAS ONLINE» (HOL) στις πάνω από 10 απολύσεις που έχει πραγματοποιήσει η εργοδοσία τις τελευταίες τρεις βδομάδες, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία προσλαμβάνει μαζικά νέους εργαζόμενους με 4ωρη και 5ωρη απασχόληση και μισθούς πείνας. Οι εργαζόμενοι στη «HOL» κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση όπου και αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση προχωρούν σε νέα στάση εργασίας σήμερα από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Τη στάση εργασίας κήρυξε στη «HOL» από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ. το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και από τις 12 έως τις 5 μ.μ. το επιχειρησιακό σωματείο της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ». Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν από το πρωί εκπρόσωποι και μέλη του ΣΕΤΗΠ καθώς και εκπρόσωποι από το νεοσύστατο επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων στη «Forthnet - Netmed».

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στη HOL χαιρετίζει τη σημερινή στάση των εργαζομένων στην κινητοποίηση και καταγγέλλει τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά - αποφασιστικά στην κινητοποίηση και μαζί να καθορίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.

Κατάληψη σε διεύθυνση του ΙΚΑ

Σε κατάληψη της Διεύθυνσης Συντάξεων του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Αθηνών του ΙΚΑ προχώρησαν χτες εργαζόμενοι στο Ιδρυμα, κυρίως συμμετείχαν οι 500, υπό απόλυση, εργαζόμενοι. Στη συγκεκριμένη Διεύθυνση από τους 60 περίπου εργαζόμενους στην υπηρεσία συντάξεων οι 24 είναι να απολυθούν, γεγονός που θα δημιουργήσει άμεσα προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας. Σήμερα συμμετέχουν στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, θα συνεχίσουν την κατάληψη και παράλληλα θα κάνουν συγκέντρωση στις 10.30 πμ έξω από τη συγκεκριμένη Διεύθυνση (οδός Νικηφόρου 10-12).

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΠΑΤΡΑΣ
Αποφάσεις για να μην μπουν σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι

Προσωρινή διαταγή προκειμένου να μην μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 17 εργαζόμενοι του Δήμου Κοζάνης εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του νόμου. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε για τις 27 Φλεβάρη 2013. Μέχρι τότε, με απόφαση του δικαστηρίου, θα συνεχίσουν να εργάζονται και να αμείβονται κανονικά χωρίς καμία μεταβολή, εργασιακή και οικονομική. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη διαταγή εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης για 14 δημοτικούς υπαλλήλους που επίσης έχουν προσφύγει δικαστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, εξέδωσε χτες προσωρινή διαταγή για να μην μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 34 εργαζόμενοι του δήμου. Μέχρι τότε, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και να αμείβονται κανονικά χωρίς καμία μεταβολή, εργασιακή και οικονομική. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε για τις 13 Φλεβάρη του 2013.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους εργάτες της «FINTEXPORT»

Το Σάββατο 22 Δεκέμβρη στις 12 μ. στο χώρο του εργοστασίου. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα της Αττικής σε μαζική συμμετοχή

Εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της εταιρείας FINTEXPORT (παρασκευάζει μάλλινες μοκέτες) πραγματοποιούν το Σάββατο 22 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων Εριοβιομηχανίας «FINTEXPORT ΑΕ».

Η εκδήλωση θα γίνει στο εργοστάσιο (Χελμού 21 Αγ. Στέφανος), όπου οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη εδώ και 35 μέρες.

Οι εργαζόμενοι της FINTEXPORT είναι απλήρωτοι για περισσότερο από 12 μήνες, απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου με όλα τα εργατικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Το εργοστάσιο έχει σταματήσει να λειτουργεί με ευθύνη της εργοδοσίας από το περασμένο καλοκαίρι.

Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του καλεί τα συνδικάτα της Αττικής, τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην εκδήλωση αλληλεγγύης.

Την ίδια μέρα, 22 Δεκέμβρη, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας προγραμματίζει χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του εργοστασίου, στις 11 π.μ.

Ταυτόχρονα, δεκάδες συνδικάτα απ' όλο τον κόσμο έχουν στείλει μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ