ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ευκαιρία για γνωριμία με το καλό βιβλίο
  • Στις 29 και 30 Δεκέμβρη, στον Περισσό, οι εκδηλώσεις για την Αθήνα
  • Στις 30 Δεκέμβρη για τη Θεσσαλονίκη

Με ένα πρόγραμμα που υπόσχεται δύο ημέρες ψυχαγωγίας και επαφής με την Τέχνη πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Δεκέμβρη το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού. Τις εκδηλώσεις θα φιλοξενήσει η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Αντίστοιχα, πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 30 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ., στο φουαγιέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Τα φεστιβάλ γίνονται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά και ήδη έχουν αποκτήσει πιστούς μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους αφού πέρα από τις παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, δημιουργικά εργαστήρια που περιλαμβάνουν, αποτελούν και ένα χώρο συνάντησης των νέων ζευγαριών.

Ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για μικρά παιδιά έχει κατακτήσει το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», με μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων για όλες τις ηλικίες παιδιών αλλά και για μεγαλύτερους.

Και τα δύο προηγούμενα χρόνια η κίνηση τόσο στο βιβλιοπωλείο για μικρούς, όσο και σε αυτό για μεγάλους ήταν εντυπωσιακή. Πολλοί ήταν οι νέοι γονείς που έχοντας τη σιγουριά ότι το παιδί τους παρακολουθεί μια θεατρική παράσταση ή μια ταινία πιο άνετα αφιέρωσαν λίγο χρόνο για να κοιτάξουν βιβλία για τους ίδιους. Στο βιβλιοπωλείο έβρισκαν πολλούς τίτλους από πολιτικά, λογοτεχνικά, ιστορικά και άλλα βιβλία και ποιήματα.

Ταυτόχρονα, οι γονείς είχαν τη δυνατότητα μέσα στο ευχάριστο κλίμα του Φεστιβάλ να κουβεντιάσουν με τα παιδιά για την αξία του βιβλίου, της επαφής με τη λογοτεχνία. Πολλοί ήταν οι νέοι γονείς που έλεγαν πως μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας δεν είχαν βρει το χρόνο να επισκεφτούν με τα παιδιά τους ένα βιβλιοπωλείο και ότι αποτέλεσε ευκαιρία να ψάξουν και να ενημερωθούν για νέες ή και παλιότερες ποιοτικές εκδόσεις παιδικών βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής» και όχι μόνο, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες για το πώς να εξοικειώσουν τα παιδιά τους με το διάβασμα.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουν, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ έπαιρναν βιβλία για να τα χαρίσουν και σε άλλους. Εξάλλου, και η ίδια η ΚΝΕ σε κάθε Φεστιβάλ αποχαιρετά τους μικρούς φίλους με δώρο ένα βιβλίο!

  • Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά με θέμα «Αλλάζουμε τον κόσμο, ζωγραφίζουμε το μέλλον», προγραμματίζουν οι οργανώσεις Πέλλας της ΚΝΕ, την Κυριακή 23 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών.
Εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Από την εκδήλωση της περασμένης Κυριακής στην Καλλιθέα
Από την εκδήλωση της περασμένης Κυριακής στην Καλλιθέα
Εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 95 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, αλλά και πολιτιστικές παρεμβάσεις, εκδηλώσεις για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ, για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος κ.ά. πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα. Σ' αυτό το πλαίσιο, πετυχημένη ήταν η εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση και τα διδάγματά της για το σήμερα, που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Καλλιθέα, όπου μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αυτές τις μέρες διοργανώνονται επίσης οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Παιδαγωγικά Αθήνας, εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση, αίθουσα ΥΑ2. Ομιλητής ο Στ. Σκουλής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Φιλοσοφική Αθήνας, εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση, 3 μ.μ., αίθουσα 44. Ομιλητής ο Γ. Πατσής, Γραμματέας της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη

-- Θεσσαλονίκη, λαϊκό γλέντι στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, 9 μ.μ., στη Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

-- Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, εκδήλωση για την Οχτωβριανή 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρήστος Τσακίρης». Ομιλητής ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Σάββατο 22 Δεκέμβρη

-- Κιλκίς, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΝΕ, με θέμα «Μαθαίνουμε την αλήθεια για την ιστορία του λαού μας, μαθαίνουμε την αλήθεια για το Δεκέμβρη του '44».

Στη Χαλκίδα

Συνεχίζεται έως την Κυριακή 23/12 η βδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Χαλκίδας - Θήβας της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις γίνονται στην αίθουσα του Δημαρχείου στην παραλία της Χαλκίδας, όπου λειτουργεί καθημερινά και έκθεση βιβλίου, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

Προβολές ταινιών, γίνονται στις 8 μ.μ., και σήμερα προβάλλονται «Τα πέτρινα χρόνια», ενώ αύριο Πέμπτη η ταινία «Ο Πολ, ο Μικ και οι άλλοι».

Την Παρασκευή, 21 Δεκέμβρη, γίνεται η κεντρική πολιτική εκδήλωση, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Σάββατο 22 Δεκέμβρη θα γίνει εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά και την Κυριακή 23 Δεκέμβρη το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα κλείνει με γλέντι της Νομαρχιακής Οργάνωσης Χαλκίδας - Θήβας, στη 1 το μεσημέρι.

Οι μαθητές πάνε θέατρο

Οι μαθητικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Το φως που (πάντα) καίει», του Κώστα Βάρναλη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού, την Πέμπτη 27/12, στις 12 το μεσημέρι, στο «Θέατρο της Ημέρας» (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι - στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου). Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές για τη γέννηση, την ανάπτυξη της θρησκείας και το ρόλο της σήμερα. Δηλώσεις συμμετοχής στις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε κάθε περιοχή και στο τηλέφωνο 694.2693.007.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος στα Καλάβρυτα

Με ιστορικό περίπατο στα Καλάβρυτα, η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Αχαΐας της ΚΝΕ τίμησε την επέτειο του ολοκαυτώματος της 13ης Δεκέμβρη 1943.

Ο περίπατος, που έγινε την Κυριακή, ξεκίνησε με περιήγηση στο μουσείο του χωριού, που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα, με μαρτυρίες της εποχής και ιστορική αναφορά στα γεγονότα. Οι μαθητές απλώνοντας το πανό τους, κρατώντας κόκκινες σημαίες, με μια δυναμική πορεία, πέρασαν μέσα από το χωριό πηγαίνοντας στο μνημείου του ΕΠΟΝίτη Κωνσταντίνου Παυλόπουλου, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το Σεπτέμβρη του 1943. Εκεί έγινε κουβέντα για την ίδρυση της ΕΠΟΝ της νεολαίας του ΕΑΜ και τη συμβολή της στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία του χωριού, όπου μίλησε ο Θανάσης Πάνος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα και στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αναδείχτηκε ότι ο φασισμός είναι παιδί του καπιταλισμού, μια άλλη μορφή διαχείρισης που και σήμερα αξιοποιεί εναντίον του Κόμματος και του κινήματος με αντικομμουνιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή.

Στη συνέχεια, οι μαθητές κατευθύνθηκαν προς το λόφο του ΚΑΠΠΙ, τον τόπο εκτέλεσης, περνώντας μέσα από το χωριό. Τα συνθήματα ήταν ασταμάτητα. «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία», «Η Τρίτη Μεραρχία δε λύγισε ποτέ, Δόξα και τιμή στο ΔΣΕ». Φτάνοντας στον τόπο θυσίας έγινε περιγραφή των γεγονότων εκείνης της ημέρας. Η φράση του Μπ. Μπρεχτ «έκλεισε» τον ιστορικό περίπατο: «Ο φασισμός είναι ο πιο γυμνός, ο πιο θρασύς, ο πιο πνιγηρός, ο πιο απατηλός καπιταλισμός».

Οι μαθητές επισκέφτηκαν το χωριό Σουδενά, κοντά στα Καλάβρυτα και το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που είναι φτιαγμένο από τους κατοίκους του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ