ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Τερατογενέσεις, αποτέλεσμα των κατοχικών όπλων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΟΝΝΗ.--

Η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ συνεχίζει μέχρι σήμερα, και όπως φαίνεται θα συνεχίζει για πολλά χρόνια ακόμη, να σκοτώνει τον ιρακινό λαό. Αυτό υποστηρίζει άλλο ένα εκτενές δημοσιογραφικό αφιέρωμα, που φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», και αποτελείται από επιτόπια δημοσιογραφική έρευνα σε συνδυασμό με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πλέον πρόσφατη επιστημονική μελέτη επί ιρακινού εδάφους για την εμφάνιση καρκίνου, τερατογενέσεων και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας σε νεογέννητα παιδιά που συσχετίζονται με τα πυρομαχικά του αμερικανικού κατοχικού στρατού που χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράκ (απεμπλουτισμένο ουράνιο και άλλα τοξικά στοιχεία) που πέρασαν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Ο Ιρακινός ογκολόγος Τζαουάντ αλ Αλι υποστηρίζει ότι η εμφάνιση καρκίνου έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα στις περιοχές εκείνες όπου σημειώθηκαν μεγάλες μάχες κατά τη διάρκεια της εισβολής - χαρακτηριστικότερα στη Φαλούτζα και στη Βασόρα στο νότο - κατά δύο και τρεις φορές. Μάλιστα, όπως αναφέρει, συχνά ένας ασθενής εμφανίζει ταυτόχρονα πολλά είδη καρκίνου, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που νοσούν από καρκίνο ολόκληρες οικογένειες, κάτι που δημιουργεί σοβαρές ενδείξεις ότι νοσούν επειδή «εκτέθηκαν στην ίδια πηγή μόλυνσης».

Το δημοσίευμα αναφέρει μαρτυρίες Ιρακινών που μιλούν για φρικτά παραμορφωμένα νεογέννητα μωρά - ενωμένα πόδια, ένα μάτι, δύο κεφάλια, κ.ά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε πριν από δύο μήνες η «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Μόλυνσης και Τοξικολογίας», η οποία διεξήχθη με τη συνεργασία πολλών πανεπιστημίων μαζί, και επικαλείται το δημοσίευμα, περισσότερα από τα μισά μωρά που μελετήθηκαν γεννήθηκαν με κάποιο πρόβλημα δυσπλασίας, μικρό ή μεγάλο, μεταξύ 2007 - 2010. Πριν από την εισβολή, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε τη μία στις δέκα γεννήσεις. Επίσης, το 45% των εγκύων που συμμετείχαν στη μελέτη απέβαλε το 2006, ενώ το ποσοστό αυτό, σε αντίστοιχες μελέτες πριν από την εισβολή, κυμαινόταν στο 10%. Μεταξύ 2007 - 2010, μία στις έξι εγκυμοσύνες κατέληξε σε αποβολή.

Σε αυτά προστίθενται επίσης ο εντοπισμός υψηλών επιπέδων μολύβδου στα νεογιλά δόντια των παιδιών με κάποιου είδους δυσπλασία, καθώς και υψηλά ποσοστά μόλυνσης με υδράργυρο, ουσίες και οι δύο εξαιρετικά τοξικές, οι οποίες μπορούν να ανιχνευτούν στα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός. Σύμφωνα με έρευνα που φιλοξενείται στο «Global research», αυτές οι ουσίες απορροφήθηκαν από το έδαφος και μόλυναν τα νερά του Ευφράτη, μολύνοντας τελικά πολύ ευρύτερες περιοχές από αυτές όπου σημειώθηκαν μάχες.

ΣΥΡΙΑ
Μάχες σε προσφυγικούς καταυλισμούς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση αρκετών παλαιστινιακών οργανώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη στη συριακή πρωτεύουσα προκειμένου να διασφαλιστεί η έξοδος των ένοπλων αντικαθεστωτικών από τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ. Ο καταυλισμός, όπου ζουν κανονικά περισσότεροι από 150.000 πρόσφυγες, έχει μετατραπεί σε ανοιχτό πεδίο μάχης, τις τελευταίες μέρες, όπου συμμετέχουν εκατέρωθεν και Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες υποστηρίζει ότι από τον καταυλισμό έχουν εξέλθει περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι. Εξ αυτών, όμως, είναι σαφές πού βρίσκονται μόνο οι περίπου 3.000 που πέρασαν τα λιβανικά σύνορα και οι αρκετές εκατοντάδες που αναζήτησαν καταφύγιο στα κτίρια που διατηρεί υπηρεσίες ο ΟΗΕ στη Συρία. Των υπολοίπων η τύχη αγνοείται ενώ εντός του καταυλισμού «η κατάσταση είναι στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, απηύθυνε έκκληση προς τον ΟΗΕ να διευκολύνει τη μετάβαση των Παλαιστινίων προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Από την άλλη, η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα «αλ Ουατάν» διατείνεται ότι ισχυρότατες δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον καταυλισμό και η εισβολή σε αυτό είναι θέμα ωρών. Συνολικά, στη Συρία ζουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 525.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, ο αριθμός τους όμως είναι μεγαλύτερος.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται η προπαγάνδα και οι πιέσεις κατά της συριακής ηγεσίας. «Θέμα χρόνου» εκτίμησε, για πολλοστή φορά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Νταβούτογλου, ότι είναι η «κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ», συμπληρώνοντας πως διαφωνεί με την πραγματοποίηση «ξένης στρατιωτικής επέμβασης». Στο προσκήνιο ήρθε και η γνωστή επωδός του «κινδύνου χρήσης χημικών όπλων» από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Χτες, το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδωσε, από την άλλη, ότι ο Μεγάλος Μουφτής της Συρίας - ανώτερος θρησκευτικός αξιωματούχος - κάλεσε τους αντικαθεστωτικούς «να επιδιώξουν την αλλαγή που θέλουν διά μέσου διαλόγου και να σταματήσει η αιματοχυσία».

  • Στη Βηρυτό για «νοσηλεία από τραυματισμό» μεταφέρθηκε χτες ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών, Ιμπραχίμ αλ Σάαρ. Λεπτομέρειες δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, όμως, οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι τραυματίστηκε κατά την επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Επίσημη συγγνώμη αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας επειδή ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες μητέρες, πολλές από αυτές ανύπαντρες, να δώσουν για υιοθεσία τα παιδιά τους τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70. Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκολα Ρόξον, η επίσημη συγγνώμη θα εκφραστεί στο Κοινοβούλιο στις 21 Μάρτη, ενώ θα δοθούν και αποζημιώσεις. Σημειώνεται πως έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής αποκάλυψε τον περασμένο Μάρτη πως περίπου 225.000 παιδιά απομακρύνθηκαν διά της βίας από τις μητέρες τους, μέσω διαδικασιών που οργάνωναν συνήθως θρησκευτικές οργανώσεις.

ΣΕΟΥΛ.-- Οριακή φαίνεται να είναι η νίκη της υποψήφιας Παρκ Γκεούν-χιε, κόρης του πρώην δικτάτορα της Νότιας Κορέας, έναντι του αντιπάλου της Μοϊίν Γιιάε-ιν, στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χτες στη χώρα. Συγκεκριμένα, με βάση τα έξιτ πολς, η Γκεούν-χιε φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 50,1% έναντι 48,9% του Μοϊίν, ενώ μια πρώτη εκτίμηση αναφέρει πως η συμμετοχή έφθασε στο 70,1%.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την αποχώρηση 3.800 Βρετανών κατοχικών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, μέχρι το τέλος του 2013, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κάνοντας λόγο για «επιτυχή δράση». Η Βρετανία διατηρεί στο Αφγανιστάν δύναμη 9.000 στρατιωτών.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Μετ' εμποδίων στη δεύτερη φάση

ΚΑΪΡΟ.--

Μετ' εμποδίων και υπό πολύ μεγάλη ένταση βαδίζει η Αίγυπτος προς τη δεύτερη φάση του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα. Οι τριβές στο χώρο της Δικαιοσύνης κλιμακώνονται με την παραίτηση του επικεφαλής της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, ο οποίος επικαλέστηκε «αιφνιδιαστικό πρόβλημα υγείας». Αλλα μέλη έσπευδαν να διαβεβαιώσουν ότι δε θα επηρεαστεί η εκλογική διαδικασία για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί το Σάββατο στις υπόλοιπες 17 περιφέρειες της χώρας, αν και ολοένα περισσότεροι δικαστικοί αρνούνται να την επιβλέψουν. Οι επικριτές του Προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», μετά από τις προχτεσινές διαδηλώσεις, συνεχίζουν την εκστρατεία για την καταψήφιση του Συντάγματος και επιμένουν ότι, πέραν του ίδιου του περιεχομένου και της έλλειψης διαλόγου επ' αυτού, οι πολλές παρατυπίες και η μικρή συμμετοχή ήδη θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα της διαδικασίας. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» καλούν σε συγκέντρωση υποστήριξης του Συντάγματος αύριο, Παρασκευή, στην Αλεξάνδρεια.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Το ζήτημα της γης στο επίκεντρο

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Για τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας Στρατός του Λαού - (FARC - EP) κανένα άλλο θέμα δεν έχει τέτοια βαρύνουσα σημασία όσο «η λαϊκή θέση και θέληση, του λαού και των οργανώσεων, όσον αφορά το ζήτημα της σύγκρουσης και της κατανομής της γης, γιατί το μέλλον της Κολομβίας εξαρτάται άμεσα από την επίλυσή του», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε στην Αβάνα ο Λουσιάνο Μαρίν Αράνγκο, γνωστός με το αντάρτικο όνομά του, Ιβάν Μάρκες και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των FARC στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται με την κολομβιανή κυβέρνηση στην κουβανική πρωτεύουσα.

Οι δηλώσεις του Ιβάν Μάρκες αφορούν την έναρξη του Φόρουμ για τη Γη, με κύρια θέματα την αναδιανομή, το όριο όσον αφορά το μέγεθος της ιδιοκτησίας και τη διανομή τροφίμων, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Τρίτη, στην Μπογκοτά, και συνιστά απόφαση στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται. Κατά τον Ιβάν Μάρκες, το ζήτημα της ιδιοκτησίας γης είναι «δομικό θέμα της σύγκρουσης» και κάλεσε στη διανομή 17 εκατομμυρίων εκταρίων γης «στα θύματα της κρατικής τρομοκρατίας».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των FARC (των κομμουνιστών ανταρτών που για πάνω από 40 χρόνια μάχονται την κρατική τρομοκρατία και την εξουσία του κεφαλαίου) και των εκπροσώπων της κυβέρνησης του αντιδραστικού προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, μετά από τριήμερη διακοπή ξεκίνησαν εκ νέου.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Σε δημοψήφισμα η Καταλονία το ... 2014

ΒΑΡΚΕΛΟΝΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει την απαιτούμενη νομική δύναμη να αποτρέψει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας, ανακοίνωσε χτες η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία. Οι δηλώσεις της αυτές έρχονται μία μόλις μέρα μετά την επίτευξη συμφωνίας δύο κομμάτων του κοινοβουλίου της Καταλονίας - του κεντροδεξιού κόμματος «Σύγκλιση και Ενότητα» και της «Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς» - για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στο 2014. Το τελευταίο διάστημα, δυναμώνουν οι διαθέσεις μερίδων της αστικής τάξης που προβάλλουν το αίτημα της ανεξαρτησίας από την Ισπανία για να ενισχυθεί ο ρόλος της στα πλαίσια της ΕΕ.

Η συγκεκριμένη συμφωνία ήρθε με αντάλλαγμα τη στήριξη της «Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς» στο κόμμα «Σύγκλιση και Ενότητα» του Αρτουρ Μας για το σχηματισμό νέας περιφερειακής κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν το Νοέμβρη. Τότε, η «Σύγκλιση και Ενότητα» είχε έρθει πρώτο με το 30,68% και 50 έδρες, ωστόσο έχασε 12 έδρες από τις προηγούμενες εκλογές καθώς και την αυτοδυναμία. Με τη συμφωνία αυτή αναμένεται να παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας ο Αρτουρ Μας καθώς με τις ψήφους των βουλευτών της «Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς» θα διαθέτει τις απαιτούμενες έδρες, ώστε να λάβει το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο της Καταλονίας αύριο. Πάντως, η εξέλιξη αυτή δείχνει την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που έχει ως υπόβαθρο τις συμμαχίες μερίδων της αστικής τάξης που προβάλλουν το ζήτημα της αυτονομίας για να εγκλωβίσουν το λαό στη λογική της διαχείρισης της κρίσης του συστήματος, να τον αποτρέψουν από την πάλη ενάντια στην εξουσία των καπιταλιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ