ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Καταιγισμός «εκτιμήσεων» πίεσης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Κλιμακώνονται οι πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, με εκείνο της προπαγάνδας πλέον να έχει τεθεί στην πρώτη «γραμμή πυρός» με τις αλλεπάλληλες διαδοχικές εκτιμήσεις περί «επικείμενης κατάρρευσης του καθεστώτος Ασαντ» να διαμορφώνουν σαφώς έναν πιεστικό κλοιό γύρω από τη συριακή ηγεσία, χωρίς κανείς να μπορεί να διαβεβαιώσει αν οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται σε στοιχεία. Ετσι, χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος εκτίμησε, με τη σειρά του, ότι «η πλάστιγγα πλέον γέρνει σε βάρος του Ασαντ» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να επισπευσθεί η αποχώρησή του από την εξουσία για να περιοριστεί η αιματοχυσία» και κάλεσε τους εταίρους του «ν' ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας και ν' αναγνωρίσουν ως μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού την Εθνική Συμμαχία». Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που έχει κάνει αυτό το βήμα, τόνισε από την άλλη ότι η «παθητική παρακολούθηση των γεγονότων δεν μπορεί να είναι επιλογή στην περίπτωση της Συρίας».

Το καθεστώς Ασαντ «τείνει να καταρρεύσει» εκτίμησε και ο Δανός στρατηγός Κνουντ Μπάρτελς, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ για τη Συρία, χωρίς, όπως τόνισε, να μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα υπέγραφε την εντολή για την αποστολή δύο αντιαεροπορικών συστοιχιών Πάτριοτ στην Τουρκία μαζί με 400 Αμερικανούς στρατιώτες. Συνολικά, θα σταλούν στην Τουρκία έξι συστοιχίες από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και τη Γερμανία (όπου χτες την αποστολή ενέκρινε και το κοινοβούλιο, διαδικασία που θα πρέπει να γίνει και στις άλλες χώρες). Οι συστοιχίες δε θα έχουν αναπτυχθεί πριν από το τέλος Ιανουαρίου. Ο Πανέτα ανακοίνωσε την υπογραφή κατά την ενδιάμεση στάση, μεταξύ Αφγανιστάν και Κουβέιτ, που έκανε στην αμερικανο - ΝΑΤΟική βάση του Ιντζιρλίκ, στη νότια Τουρκία. Επανέλαβε επίσης τα περί «ενίσχυσης της άμυνας της Τουρκίας από ενδεχόμενη συριακή απειλή», το πρόσχημα δηλαδή για την περαιτέρω προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Από την πλευρά της Ρωσίας, έγινε προσπάθεια να «μαζευτούν» σχετικά οι δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Μπογκντάνοφ, ο οποίος φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οφείλουμε να μελετήσουμε τα στοιχεία που προέρχονται από το έδαφος και δείχνουν ότι το καθεστώς Ασαντ μοιάζει να χάνει τον έλεγχο» και ότι «δεν μπορεί ν' αποκλειστεί το ενδεχόμενο νίκης των αντικαθεστωτικών». Χτες, ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Λουκάτσεβιτς, δήλωνε ότι «η Ρωσία δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει» θέση για τις εξελίξεις στη Συρία και υποστήριζε ότι οι δηλώσεις Μπογκντάνοφ εντάσσονται σε μια γενικότερη ομιλία του, στην οποία επαναδιατυπωνόταν η ρωσική θέση ότι η όποια αλλαγή είναι θέμα του συριακού λαού και ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση με όρο την αποχώρηση του Ασαντ. Πάντως, ο Λουκάτσεβιτς δε διέψευσε αυτές καθ' αυτές τις δηλώσεις Μπογκντάνοφ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, έσπευσε να καλέσει τη Μόσχα «να ξυπνήσει και να επανέλθει στην πραγματικότητα».

Εντός Συρίας, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μάχες σε Χαλέπι, Ιντλίμπ, Ντεράα, Χομς, και στην περίμετρο της Δαμασκού. Επίσης, βίντεο που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο δείχνει «σουνίτες» ισλαμιστές μισθοφόρους αντικαθεστωτικούς να πυρπολούν μέσα σε πανηγυρισμούς «σιιτικό» τέμενος στη βόρεια Συρία πράγμα που δείχνει και τις αντιθέσεις ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πρώτες κάλπες για το Σύνταγμα με διαδηλώσεις

KΑΪΡΟ.--

Νέες διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Συντάγματος πραγματοποιήθηκαν, χτες, στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις, καθώς κορυφώνεται η «μάχη» ενόψει της πρώτης φάσης της ψηφοφορίας για το Σύνταγμα. Παντού τα πνεύματα ήταν εξαιρετικά τεταμένα. Στην Αλεξάνδρεια, ήδη, από νωρίς το απόγευμα σημειώνονταν συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές με ισλαμιστές να επιτίθενται με σπαθιά. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι κάλπες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες οκτώ περιφέρειες ανοίγουν σήμερα στις 8 το πρωί ώρα Αιγύπτου και κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Ηδη, εδώ και τρεις μέρες ψηφίζουν 500.000 Αιγύπτιοι σε 150 χώρες. Εντός Αιγύπτου έχουν αναπτυχθεί, ήδη, 130.000 αστυνομικοί και 120.000 στρατιώτες.

Εκ μέρους του «Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας», όπου συμμετέχει μια ευρεία γκάμα αστικών πολιτικών δυνάμεων, οργανώσεων και φορέων, που αντιτίθενται στο Σύνταγμα και καλεί σε καταψήφισή του, ο Μουχάμαντ αλ Μπαραντάι απηύθυνε ύστατη έκκληση στον Πρόεδρο, αν θέλει ν' αποφύγει μια εμφύλια διαμάχη, να «παγώσει» το δημοψήφισμα, έστω και την τελευταία στιγμή. Το ίδιο έπραξε και ο επικεφαλής του κόμματος «Ισχυρή Αίγυπτος», μετριοπαθής ισλαμιστής πρώην μέλος των «Αδελφών Μουσουλμάνων», Αμπντέλ Μουνάιμ Αμπούλ Φούτουχ, ο οποίος τόνισε ότι το Σύνταγμα «δε διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη που διεκδίκησαν οι διαδηλωτές κατά την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ σε κανένα επίπεδο».

Ευρεία καμπάνια υπερψήφισης του Συντάγματος πραγματοποιούν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και η «Συμμαχία Ισλαμικών Δυνάμεων» και παρά τις, περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, αλλεπάλληλες είναι οι μαρτυρίες ότι χρησιμοποιούν, ιδιαίτερα στην επαρχία, τα τεμένη για να προωθήσουν την καμπάνια υπέρ του συντάγματος, λέγοντας ότι «είναι ιερό καθήκον η στήριξη του Ισλάμ». Σε γραπτή δήλωση προς τα ξένα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Μούρσι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «κυριαρχείται από στοιχεία που θέλουν να ακυρώσουν τα επιτεύγματα της ανατροπής Μουμπάρακ». Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν είχε περιθώριο αναβολής του δημοψηφίσματος, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία - χωρίς να διευκρινίζει βέβαια γιατί επέσπευσε την έγκρισή του από την επιτροπή εκπόνησής του - και ότι διεξάγεται ήδη διάλογος με ορισμένες αντιπολιτευτικές δυνάμεις - επίσης δε διευκρινίζεται με ποιες. Ο Μούρσι συμπλήρωσε ότι όποιες προτάσεις αλλαγών κατατίθενται σε αυτόν το διάλογο υπό τον πρωθυπουργό Κχαντίλ θα συζητηθούν από την επόμενη Βουλή, όποτε φυσικά αυτή εκλεγεί, και καταλήγει επαναλαμβάνοντας ότι είναι Πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων κ.λπ.

«Να βρει ένα συμβιβασμό που θα αποκλιμακώσει την ένταση» καλούν τον Μούρσι οι ΗΠΑ, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, όμως, να μην αμφισβητεί ούτε το δημοψήφισμα, ούτε τις μέχρι τώρα κινήσεις του Αιγυπτίου Προέδρου, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι Ουάσιγκτον και ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν εγκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας. Επίσης, η όλη αναταραχή δεν εμπόδισε αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κχαντίλ για να τον διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη «να δώσει 1 δισ. δολάρια» βοήθεια (μαζί με τα 4,8 δισ. δολάρια του ΔΝΤ και τα περίπου άλλα τόσα της ΕΕ και άλλα 14,5 δισ. από άλλους δωρητές) για να στηριχθεί το «22μηνο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση του Μούρσι και περιέχει περικοπές κρατικών δαπανών, επιδομάτων, αύξηση φορολογίας κ.ά.

ΡΩΣΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Υπογραφή συμφωνιών ενίσχυσης της συνεργασίας τους

Από τη συνάντηση Πούτιν και Ρουσέφ
Από τη συνάντηση Πούτιν και Ρουσέφ
ΜΟΣΧΑ.--

Σε μια κρίσιμη καμπή για τις χώρες που ανήκουν στην ομάδα των αναδυόμενων καπιταλιστικών οικονομιών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), καθώς η διάχυση της καπιταλιστικής κρίσης τις έχει πλέον επηρεάσει, πραγματοποιήθηκε χτες η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της Προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ. Η ατζέντα των συνομιλιών των δύο προέδρων ήταν βαριά. Ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή σειράς συμφωνιών που ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις των αστικών τάξεων των δύο χωρών. Σχέσεις, που ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις τους από προηγούμενες συμφωνίες και αφορούν τη συνεργασία τους στους τομείς της διαστημικής και αεροπορικής βιομηχανίας, στη χρησιμοποίηση της ειρηνικής ατομικής ενέργειας, στο στρατιωτικο-τεχνικό τομέα, στην επικοινωνία και στον τομέα της ενέργειας. Με τις νέες συμφωνίες προβλέπονται νέες συμπράξεις στον πετρελαϊκό τομέα, στη ναυπηγική και τις σιδηροδρομικές μεταφορές, αλλά και η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας από την αγορά οπλικών συστημάτων μέχρι και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Εκτός της οικονομικής συνιστώσας στην ατζέντα των συνομιλιών με τον πρόεδρο Πούτιν περιλαμβάνονται και διεθνή ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στη Συρία, στην Παλαιστίνη και τη Βόρεια Αφρική.

Η Πρόεδρος της Βραζιλίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας 50 αξιωματούχων και στελεχών κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων και προερχόμενη από τη Γαλλία, όπου στα πλαίσια της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης μαζί με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσαν τη σύσταση του ... «άτυπου μετώπου ενάντια στις πολιτικές λιτότητας».

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Επίθεση Ισραηλινών στρατιωτών κατά δημοσιογράφων

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την απαράδεκτη συμπεριφορά Ισραηλινών στρατιωτών απέναντι σε δύο εικονολήπτες του καταγγέλλει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», ζητώντας από τις ισραηλινές αρχές να διασφαλίζουν στους δημοσιογράφους τη δυνατότητα να εργαστούν ελεύθερα. Η καταγγελία του πρακτορείου, που έχει αρχίσει να γίνεται πιο γνωστή κυρίως στα αραβικά ΜΜΕ και στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, αφορά σε περιστατικό που σημειώθηκε την Τετάρτη στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Δύο εικονολήπτες του πρακτορείου, οι Γιούσρι αλ Τζάμαλ και Μα'αμουν Ουαζουάζ, μετέβαιναν με το αυτοκίνητό τους προς το σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού όπου είχε σκοτωθεί, ώρες νωρίτερα, ένας έφηβος Παλαιστίνιος από Ισραηλινή μεθοριοφύλακα. Ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών σταμάτησε τους εικονολήπτες, παρά το ότι τόσο οι ίδιοι όσο και το αυτοκίνητο έφεραν εμφανή διακριτικά ότι πρόκειται περί δημοσιογράφων, δεν τους επέτρεψε να δείξουν τις ταυτότητές τους, τούς χτύπησαν με τους υποκόπανους στο πρόσωπο και στο σώμα, τους υποχρέωσαν να γδυθούν και να γονατίσουν στη μέση του δρόμου και στη συνέχεια, ενώ είχαν φτάσει στο σημείο και άλλοι δύο δημοσιογράφοι από παλαιστινιακό δίκτυο, έριξαν σε όλους δακρυγόνο μπροστά στο πρόσωπο και ένας εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευτεί για αναπνευστικά προβλήματα. Ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να δηλώσει ότι διεξάγει σχετική έρευνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ