Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πρώτες κάλπες για το Σύνταγμα με διαδηλώσεις

KΑΪΡΟ.--

Νέες διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Συντάγματος πραγματοποιήθηκαν, χτες, στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις, καθώς κορυφώνεται η «μάχη» ενόψει της πρώτης φάσης της ψηφοφορίας για το Σύνταγμα. Παντού τα πνεύματα ήταν εξαιρετικά τεταμένα. Στην Αλεξάνδρεια, ήδη, από νωρίς το απόγευμα σημειώνονταν συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές με ισλαμιστές να επιτίθενται με σπαθιά. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι κάλπες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες οκτώ περιφέρειες ανοίγουν σήμερα στις 8 το πρωί ώρα Αιγύπτου και κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Ηδη, εδώ και τρεις μέρες ψηφίζουν 500.000 Αιγύπτιοι σε 150 χώρες. Εντός Αιγύπτου έχουν αναπτυχθεί, ήδη, 130.000 αστυνομικοί και 120.000 στρατιώτες.

Εκ μέρους του «Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας», όπου συμμετέχει μια ευρεία γκάμα αστικών πολιτικών δυνάμεων, οργανώσεων και φορέων, που αντιτίθενται στο Σύνταγμα και καλεί σε καταψήφισή του, ο Μουχάμαντ αλ Μπαραντάι απηύθυνε ύστατη έκκληση στον Πρόεδρο, αν θέλει ν' αποφύγει μια εμφύλια διαμάχη, να «παγώσει» το δημοψήφισμα, έστω και την τελευταία στιγμή. Το ίδιο έπραξε και ο επικεφαλής του κόμματος «Ισχυρή Αίγυπτος», μετριοπαθής ισλαμιστής πρώην μέλος των «Αδελφών Μουσουλμάνων», Αμπντέλ Μουνάιμ Αμπούλ Φούτουχ, ο οποίος τόνισε ότι το Σύνταγμα «δε διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη που διεκδίκησαν οι διαδηλωτές κατά την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ σε κανένα επίπεδο».

Ευρεία καμπάνια υπερψήφισης του Συντάγματος πραγματοποιούν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και η «Συμμαχία Ισλαμικών Δυνάμεων» και παρά τις, περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, αλλεπάλληλες είναι οι μαρτυρίες ότι χρησιμοποιούν, ιδιαίτερα στην επαρχία, τα τεμένη για να προωθήσουν την καμπάνια υπέρ του συντάγματος, λέγοντας ότι «είναι ιερό καθήκον η στήριξη του Ισλάμ». Σε γραπτή δήλωση προς τα ξένα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Μούρσι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «κυριαρχείται από στοιχεία που θέλουν να ακυρώσουν τα επιτεύγματα της ανατροπής Μουμπάρακ». Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν είχε περιθώριο αναβολής του δημοψηφίσματος, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία - χωρίς να διευκρινίζει βέβαια γιατί επέσπευσε την έγκρισή του από την επιτροπή εκπόνησής του - και ότι διεξάγεται ήδη διάλογος με ορισμένες αντιπολιτευτικές δυνάμεις - επίσης δε διευκρινίζεται με ποιες. Ο Μούρσι συμπλήρωσε ότι όποιες προτάσεις αλλαγών κατατίθενται σε αυτόν το διάλογο υπό τον πρωθυπουργό Κχαντίλ θα συζητηθούν από την επόμενη Βουλή, όποτε φυσικά αυτή εκλεγεί, και καταλήγει επαναλαμβάνοντας ότι είναι Πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων κ.λπ.

«Να βρει ένα συμβιβασμό που θα αποκλιμακώσει την ένταση» καλούν τον Μούρσι οι ΗΠΑ, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, όμως, να μην αμφισβητεί ούτε το δημοψήφισμα, ούτε τις μέχρι τώρα κινήσεις του Αιγυπτίου Προέδρου, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι Ουάσιγκτον και ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν εγκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας. Επίσης, η όλη αναταραχή δεν εμπόδισε αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κχαντίλ για να τον διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη «να δώσει 1 δισ. δολάρια» βοήθεια (μαζί με τα 4,8 δισ. δολάρια του ΔΝΤ και τα περίπου άλλα τόσα της ΕΕ και άλλα 14,5 δισ. από άλλους δωρητές) για να στηριχθεί το «22μηνο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση του Μούρσι και περιέχει περικοπές κρατικών δαπανών, επιδομάτων, αύξηση φορολογίας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ