ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Νέος γύρος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Από τις λεηλασίες στην Αργεντινή, όπου οδηγεί η ανέχεια των λαϊκών στρωμάτων από την φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζεται
Από τις λεηλασίες στην Αργεντινή, όπου οδηγεί η ανέχεια των λαϊκών στρωμάτων από την φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζεται
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Λεηλασίες και ταραχές σημάδεψαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όπου συμμετέχουν εργαζόμενοι, μικροαστοί έως και αστοί όπως ο Σύνδεσμος των Μεγαλοκτηνοτρόφων και Μεγαλοϊδιοκτητών αγροτικής γης «Sociedad Rural», που εκμεταλλεύονται την περίσταση για να πάρουν τη σκυτάλη της διαχείρισης από την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ που συνεχίζει την πολιτική του σοσιαλδημοκράτη συζύγου της Νέστορ Κίρσνερ.

Αιτία των λαϊκών διαμαρτυριών είναι κυρίως τα οξυμένα προβλήματα διαβίωσης, η φτώχεια, ο πληθωρισμός που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα, η ανασφάλεια καθώς η Αργεντινή φαίνεται ότι μπαίνει και πάλι σε περίοδο ύφεσης μετά από σχεδόν μια δεκαετία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους με ισοπεδωμένα τα εργατικά δικαιώματα. Η λεγόμενη «αντινεοφιλελεύθερη» ανάπτυξη, που προβάλλουν και στη χώρα μας οι οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν καπιταλιστική ανάπτυξη που έπληξε την εργατική τάξη.

Από επιθέσεις σε σουπερμάρκετ στο Ροσάριο κινεζικών συμφερόντων που έχουν διεισδύσει και στην Αργεντινή, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία 2 άνθρωποι και 2 τραυματίστηκαν. Οι έφοδοι σε σουπερμάρκετ άρχισαν την Πέμπτη στην πόλη Μπαριλότσε, το χειμερινό θέρετρο των πλουσίων στην αργεντίνικη Παταγονία, στη Ρεσιστένσια, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στη Ροσάριο, όπως και στις Καμπάνα και Σάρατε, προάστια του μητροπολιτικού δήμου του Μπουένος Αϊρες με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών καουτσούκ.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και την Παρασκευή με τη μεγάλη συγκέντρωση στην Πλάσα δε Μάγιο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο. Η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες κάνει λόγο για ενορχηστρωμένες επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα και στρέφει τα βέλη της σε έναν πρώην «στενό σύμμαχό της», τον ηγέτη του συνδικάτου των φορτηγατζήδων Ούγο Μογιάνο.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αποτελούν συνέχεια των πρόσφατων μεγάλων διαδηλώσεων της 8ης Νοεμβρίου, «8Ν», που οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την οικονομική κατάσταση, τον πληθωρισμό, για τους περιορισμούς στην αγορά συναλλάγματος δηλαδή δολαρίων και το ενδεχόμενο συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα επέτρεπε στην Φερνάντες να διεκδικήσει και τρίτη θητεία. Δηλαδή, πρόκειται για ένα συνονθύλευμα λαϊκών αιτημάτων και επιδιώξεων μερίδων της αστικής τάξης, που θέλουν άλλες συμμαχίες από αυτές της σημερινής κυβέρνησης, που ευνοούν άλλη μερίδα του κεφαλαίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στο «βάραθρο» οι εργαζόμενοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το «θρίλερ» όσον αφορά το «δημοσιονομικό βάραθρο» συνεχίζεται να παίζεται στις ΗΠΑ, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικανών να έχουν «καταρρεύσει» μετά την απόσυρση της ψηφοφορίας του σχεδίου «έκτακτης ανάγκης» που κόμισε ο πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Τζον Μπένερ, που δήλωσε συνάμα ότι η μπάλα είναι τώρα στο στρατόπεδο του προέδρου Ομπάμα και του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα που συναντήθηκε ήδη με τον Χάρι Ρέιντ δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να καταστεί δυνατό να αποφευχθεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό βάραθρο» με την εκπνοή του έτους που θα σημάνει τις αυτόματες αυξήσεις των φόρων και τις περικοπές των δαπανών άνω των 600 δισ. δολαρίων. Γεγονός που θα σημάνει την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε στάδιο ύφεσης, με όλες τις γνωστές συνέπειες.

Η υποκρισία σ' όλες αυτές τις... θεατρικές δηλώσεις και ενέργειες περισσεύει. Οι δύο πλευρές έχουν εδώ και καιρό, τουλάχιστον παρασκηνιακά, συμφωνήσει όσον αφορά τις περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη για τους ηλικιωμένους, τους φτωχούς και τους ανέργους, τα προγράμματα «Medicare» και «Medicaid», καθώς και στα επιδόματα συνταξιοδότησης και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ενα ακόμη αποκαλυπτικό δείγμα της υποκρισίας είναι ότι στο φόντο της υποτιθέμενης «επαπειλούμενης καταστροφής» η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 633 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νόμος Εξουσιοδότησης της Εθνικής Αμυνας για το οικονομικό έτος 2013, που άρχισε την 1η Οκτώβρη, υπερψηφίστηκε με 82 ψήφους υπέρ έναντι 14 κατά και εκτός από την κάλυψη των δαπανών για τη λειτουργία του στρατού, προβλέπει την αποδέσμευση πρόσθετων φόρων για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Αφγανιστάν και την ανάπτυξη πρόσθετων αμερικανικών αποστολών ανά τον κόσμο.

Αυξάνονται οι πεινασμένοι και οι άστεγοι

Στο μεταξύ ο αριθμός των αστέγων, των ανθρώπων που επιβιώνουν μόνο λόγω των συσσιτίων και των φτωχών αυξήθηκε το 2012, σύμφωνα με την έρευνα «Hunger and Homelessness Survey» που δημοσιεύθηκε από τη Διάσκεψη των δημάρχων. Το 84% των αμερικανικών πόλεων κατέγραψε αύξηση αυτών που κατέφυγαν στην αρωγή των συσσιτίων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στο σύνολο όσων επιζητούν επισιτιστική βοήθεια το 51% είναι οικογένειες.

Ο αριθμός των αστέγων που ζητούν βοήθεια αυξήθηκε κατά 7% από το 2011, ενώ σχεδόν το 19% των ατόμων που ζητούσαν βοήθεια για τη σίτισή τους, δεν είδαν το αίτημά τους να ικανοποιείται, παρότι οι μερίδες μειώθηκαν σε ποσότητα ώστε να τραφεί όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός πολιτών από την ίδια διαθέσιμη ποσότητα τροφίμων. Επίσης η μελέτη καταγράφει ότι το 30% των αστέγων έχει σοβαρές ψυχικές διαταραχές, το 18% έχει μια αναπηρία, το 16% έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ότι το 17% έχει εργασία.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας, η φτώχεια μαστίζει τους νέους και ειδικά τις οικογένειες με γονείς κάτω των 30 ετών (37%)! Ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ ο αριθμός των μαθητών σε δημόσια σχολεία που είναι άστεγοι ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο.

ΙΤΑΛΙΑ
Παζάρια από τον Μόντι

ΡΩΜΗ.--

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, ανακοίνωσε την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του Φλεβάρη, ωστόσο δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας μελλοντικής κυβέρνησης. Σημείωσε, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο από κόμματα, τα οποία αποδέχονται τις θέσεις του, ανακοινώνοντας παράλληλα το «μανιφέστο» του, με τίτλο: «Να αλλάξει η Ιταλία, να αναμορφωθεί η Ευρώπη». Σύμφωνα με αυτό το «μανιφέστο», προβλέπεται συνέχιση της μέχρι τώρα αντιλαϊκής πολιτικής με διάφορα μέτρα που επιχειρούν να μερεμετίσουν το σάπιο σύστημα (πάταξη της διαφθοράς, θέσπιση ασυμβίβαστου πολιτικής και επιχειρηματικής δράσης, φορολογική μεταρρύθμιση, ουσιαστικότερη παρουσία των γυναικών στην πολιτική).

Ο ίδιος απέρριψε την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ηγηθεί της κεντροδεξιάς συμμαχίας στις εκλογές, ενώ έκανε έκκληση στα ιταλικά κόμματα να μην καταστρέψουν όσα, όπως υποστήριξε, έχει επιτύχει η κυβέρνησή του για τη διάσωση της χώρας από την κρίση (βλέπε διάσωση του κεφαλαίου, γι' αυτό άλλωστε ο Μόντι έχει τη στήριξη ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων).

Σημειώνεται πως ο Μάριο Μόντι υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία την Παρασκευή, αφού είχε εγκριθεί ο προϋπολογισμός λιτότητας για το 2013 τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με διακομματική συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο (παλιά ...δόξα του ευρωκομμουνισμού, συμβιβασμού με το σύστημα) διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 24 και 25 Φλεβάρη, δύο μήνες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σχεδόν 23.000 άνθρωποι -η πλειοψηφία αυτών άνδρες- είναι αναγκασμένοι να ζουν στους δρόμους της Ισπανίας καθώς έμειναν χωρίς δουλειά και σπίτι, συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία. Από αυτόν τον αριθμό, το 32% έχει χάσει το σπίτι του φέτος και αναγκάστηκε να αναζητήσει βοήθεια από κοινωνικές οργανώσεις αρωγής, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE). Οι άνδρες αποτελούν το 80% του συνόλου, και μισοί εκ των οποίων είναι κάτω των 45 ετών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Διπλασιάστηκε ο αριθμός των αστέγων στη βρετανική πρωτεύουσα, Λονδίνο, την τελευταία εξαετία. Περίπου 6.000 άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους του Λονδίνου, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.900 και 3.000 την περίοδο 2006-07, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οργανώσεων και τοπικών αρχών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ανακοινώθηκε και επισήμως ο διορισμός του γερουσιαστή και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρι, στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών σε αντικατάσταση της Χίλαρι Κλίντον που αποχωρεί. Ο διορισμός του προβλέπεται να είναι τάχιστος καθώς δεν αναμένονται ενστάσεις εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-- Ενοπλος άνοιξε πυρ στο Φρανκστάουν, στην πολιτεία Πενσιλβάνια, σκοτώνοντας εν ψυχρώ δύο άνδρες και μία γυναίκα και τραυματίζοντας τρεις έφιππους αστυνομικούς. Νεκρός είναι και ο δράστης τα κίνητρα του οποίου παραμένουν άγνωστα. Το περιστατικό συμβαίνει μία εβδομάδα μετά το μακελειό σε σχολείο της πόλης Νιουτάουν στο Κονέκτικατ, όπου 20 παιδιά και έξι ενήλικες έπεσαν νεκροί από το όπλο 20χρονου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ενταση έχει προκληθεί στη Γερμανία, που ήδη έχει εισέλθει σε πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία, από το δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλει να αυξήσει το φόρο προστιθέμενης αξίας στο 19% που θα επιβάλλεται ενιαία σε όλες τις αγορές, καταργώντας το μειωμένο 7% που ισχύει για πολλά είδη, με στόχο να εισρέουν στα ταμεία του ομοσπονδιακού κράτους επιπλέον 23 δισ. ευρώ το χρόνο. Το δημοσίευμα διέψευσε το υπουργείο Οικονομικών όπως και ότι εκτός της αύξησης των φόρων προβλέπεται επίσης η περιστολή των κοινωνικών δαπανών.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Μία ρουκέτα εκτοξεύτηκε την Κυριακή το πρωί κατά αγροτικής περιοχής στο νότιο Ισραήλ για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε πριν από λίγες βδομάδες με διαμεσολάβηση της Αιγύπτου ανάμεσα στη «Χαμάς» και στο Ισραήλ. Είχε προηγηθεί ο τραυματισμός, αργά την Παρασκευή, πέντε Παλαιστινίων στο ύψος του καταυλισμού Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα από ισραηλινά πυρά επειδή, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, «πλησίασε ομάδα Παλαιστινίων την ουδέτερη ζώνη που εφάπτεται του διαχωριστικού φράχτη».

ΡΙΑΝΤ.-- Εξι ξένοι εργάτες σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε χώρο διαχείρισης πετρελαϊκών αποβλήτων στην ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται από τις αρχές, που τείνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ατύχημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ