ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ «ΜΑΡΦΙΝ ΕΓΝΑΤΙΑ»
Ανακοίνωσε πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη δουλειά

Πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες και η τράπεζα «Μαρφιν Εγνατία», μέλος του Ομίλου Λαϊκής Τράπεζας (το 84% των μετοχών κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία). Στη σχετική ανακοίνωση η εργοδοσία επικαλείται την «εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και των επιπτώσεών της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα Ελλάδας και Κύπρου και με βάση το διάταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλεται η αναδιοργάνωση της Marfin Εγνατία Τράπεζας στην Ελλάδα και η ουσιαστική μείωση του λειτουργικού κόστους». Σε απλά ελληνικά, μείωση του λειτουργικού κόστους σημαίνει κατά κύριο λόγο μείωση του προσωπικού και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου, η διάρκεια του οποίου είναι από τις 21/12/2012 έως 11/1/2013.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η αξίωση της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα «να απέχει από κάθε ιδιωτική και ιδίως δημόσια δήλωση αναφορικά με την τράπεζα, και ιδίως να μην αναφερθεί ποτέ προφορικώς ή εγγράφως αρνητικά για την τράπεζα»!

Οι ταξικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων», αναφερόμενοι στο πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου επισημαίνει ότι μοναδικός σκοπός της εργοδοσίας είναι η «αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η διασφάλιση της κερδοφορίας της». Πιο κάτω σημειώνεται πως «η λογική όλων όσοι -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Ριζοσπαστικό Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ)- μιλούν για πυλώνες κρατικοποιημένων Τραπεζών με κοινωνικό χαρακτήρα προς όφελος της "ανάπτυξης" είναι απάτη. Η κρατική -Κυπριακή- εκδοχή καταρρίπτει και αυτό το μύθο».

Καταλήγοντας καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση της δράσης τους «για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη δουλειά μας. (...) Να οργανώσουμε τη δική μας επίθεση στα σχεδία των Τραπεζιτών και της Διοίκησης. Καμία υποχώρηση -καμία υποταγή- καμία μοιρολατρία στη λογική του μικρότερου κακού. Αυτή είναι λογική που μας έφερε εδώ. Μπορούμε και πρέπει να την ανατρέψουμε».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βάζει «λουκέτο» η συγκυβέρνηση

Παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Για την αναστολή της διαδικασίας μεταφοράς των κλινικών του Νοσοκομείου «Παναγία» της Θεσσαλονίκης στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», που αποφασίσθηκε αιφνιδιαστικά την προηγούμενη βδομάδα, δεσμεύθηκε χτες ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναστολή ανακοινώθηκε ώστε πριν την υλοποίηση της απόφασης να γίνει συνάντηση των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παναγία» με τον υπουργό Υγείας, η οποία προσδιορίσθηκε για την πρώτη βδομάδα του νέου έτους.

Η προσωρινή αναδίπλωση της ΔΥΠΕ ήρθε ως αποτέλεσμα της άμεσης αγωνιστικής αντίδρασης των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παναγία» που ξεσηκώθηκαν ενάντια στη μεταφορά των κλινικών καθώς, όπως λένε, σηματοδοτεί το κλείσιμο του νοσοκομείου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και μαζικές απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι, και χτες, πραγματοποίησαν μαχητικές κινητοποιήσεις έξω από το Νοσοκομείο «Παναγία» εμποδίζοντας την είσοδο των συνεργείων που είχαν αναλάβει την αποσυναρμολόγηση και μεταφορά των μηχανημάτων των υπό μετακόμιση κλινικών, και την ίδια ώρα στη ΔΥΠΕ, στο κέντρο της πόλης.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν και πάλι μαζικά εργαζόμενοι άλλων κλάδων που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές.

Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, καλεί το λαό να μην επιτρέψει να υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης, που εντάσσεται στην παραπέρα προώθηση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η παραπάνω εξέλιξη είναι συνέχεια στην αρνητική κατάσταση και την υποβάθμιση που προωθείται στο συγκεκριμένο και σε όλα τα νοσοκομεία με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, στην καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων για εφημερίες, νυχτερινά και αργίες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εντάσσεται στη συνολική λογική της συγχώνευσης - κλεισίματος των μονάδων Υγείας.

Στόχος της συγκυβέρνησης και της ΕΕ είναι να περιορισθούν οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας σε ένα ανεπαρκές πακέτο που δεν θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες. Να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία - Πρόνοια για να εξοικονομηθούν κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να αναγκαστούν οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν πιο ακριβά για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα που έχουν ανάγκη. Να ενισχυθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας που οργιάζει πάνω στη διάλυση της δημόσιας Υγείας.

Ο λαός της πόλης δεν πρέπει να ανεχτεί μια τέτοια εξέλιξη. Η Υγεία είναι αγαθό και δικαίωμα του λαού και δεν πρέπει να χαρίζεται για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία τους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου "Παναγία", ενάντια στην υποβάθμιση γενικά της Υγείας.

Να επιστρέψουν όλες οι κλινικές που ήδη έχουν φύγει από το νοσοκομείο. Να καλυφθεί το σύνολο των υπηρεσιών με προσωπικό που θα εργάζεται με μόνιμη σχέση εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Να ενταχθεί όλο το προσωπικό που εργάζεται στο νοσοκομείο (εργαζόμενοι της Euromedica) στον οργανισμό του. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του συνόλου των εργαζομένων.

Να περάσει το κτίριο του Νοσοκομείου "Παναγία" στην ιδιοκτησία του Δημοσίου χωρίς καμία επιβάρυνση και άλλη αποζημίωση αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια το Δημόσιο έχει χρυσοπληρώσει το κτίριο με λεόντειες συμβάσεις μίσθωσης προς τους ιδιώτες.

Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασθενών. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης».

ΚΛΙΝΙΚΗ «ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ»
Στο δρόμο εργαζόμενοι και ασθενείς

Αιφνιδιαστικά έκλεισε την περασμένη Παρασκευή η Ιδιωτική Κλινική «Παντοκράτωρ» αφήνοντας ξεκρέμαστους τους ασθενείς και τους εργαζόμενους σε αυτή. Ο εργοδότης, που διατηρεί δύο ακόμη κλινικές - Μονάδες Τεχνητού Νεφρού - σε Γλυφάδα και Αίγιο, χρωστάει δεδουλευμένα έως και ενός χρόνου στους 50 εργαζόμενους και έχει καταθέσει αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 99, που δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

Τη Δευτέρα το πρωί οι εργαζόμενοι της κλινικής μαζί με το σωματείο εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές Αθήνας και τη Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος κάτω από την πίεση, δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει για την καταβολή των δεδουλευμένων και να δοθούν τα χρωστούμενα από τον ΕΟΠΥΥ, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην επαναλειτουργία της κλινικής και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας έγινε και χθες, όπου οι εργαζόμενοι απέσπασαν τις ίδιες υποσχέσεις.

Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές και για τους ασθενείς της κλινικής, όταν ένας επιχειρηματίας αποφασίζει να βάλει λουκέτο, επειδή έτσι τον συμφέρει. Πολλοί από αυτούς είναι νεφροπαθείς και δεν μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για τις αιμοκαθάρσεις τους, την ώρα μάλιστα που ο ΕΟΠΥΥ έχει μειώσει δραματικά την αποζημίωση για τα οδοιπορικά.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τις άνεργες οικογένειες

Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τους ανέργους και τα παιδιά τους διοργανώνουν την Κυριακή 30 Δεκέμβρη από τις 11 το πρωί στο κλειστό γυμναστήριο Κερατσινίου (Ιχθυόσκαλα) τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ναυπηγοξυλουργών, Αμμοβολιστών, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και το Συνδικάτο Καθαριστριών Πειραιά, καθώς οι Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων από Πειραιά, Νίκαια - Ρέντη, Κορυδαλλό, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα. Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεατρική παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά, παράσταση κλόουν και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά και διανομή τροφίμων και παιχνιδιών.

Στο κάλεσμα των διοργανωτών αναφέρεται: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές κανείς να μη μείνει μόνος του. Απλώνουμε το χέρι για να αγωνιστούμε, οργανώνουμε την αληθινή - ταξική αλληλεγγύη». Σύνθημά τους: «Ολοι για έναν και ένας για όλους».

ΔΕΗ
Εργατικό ατύχημα στην Κοζάνη

Η έλλειψη προσωπικού και μέτρων προστασίας της εργασίας στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο. Χτες τα ξημερώματα, τραυματίστηκε σοβαρά 38χρονος εργάτης που δούλευε στον εκσκαφέα Ε3 του ορυχείου νότιου πεδίου. Ο 38χρονος εργάζονταν ως εργάτης στο γιγάντιο εκσκαφέα. Ο χειριστής - κουμανταδόρος του εκσκαφέα ανακάλυψε την απουσία του συναδέλφου του γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα. Αρχισε να τον αναζητά και τελικά τον βρήκε πεσμένο στο δάπεδο και χτυπημένο. Εκτιμάται ότι έπεσε από ύψος μεγαλύτερο των 4 μέτρων. Μετά από προσπάθειες καθώς η πρόσβαση στο σημείο ήταν δύσκολη και χρειάστηκε μπουλντόζα να ανοίξει δρόμο, έφτασε το ασθενοφόρο που παρέλαβε τον τραυματισμένο εργάτη.

Ο 38χρονος αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύεται με πολλαπλά τραύματα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Καταγγέλλει το θάνατο εργαζόμενου

Ενας εργαζόμενος, πατέρας τριών παιδιών, έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή, όταν καταπλακώθηκε από το κλαρκ που χειριζόταν, όπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα της εταιρείας "FIMI PACK". Σήμερα (την Παρασκευή), λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ο συνάδελφος Μάνεσης Αντρέας, πατέρας τριών παιδιών, χειριστής κλαρκ με άδεια βοηθού, που εργαζόταν για 10 χρόνια στην επιχείρηση, σκοτώθηκε όταν τον καταπλάκωσε το κλαρκ το οποίο χειριζόταν».

Σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Αιτία του ατυχήματος ήταν η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας αφού η ράμπα φόρτωσης-εκφόρτωσης των φορτηγών δεν είχε προστατευτικά κάγκελα και παράλληλα το κλαρκ δεν είχε ζώνες ασφαλείας (οι οποίες θα έσωναν τη ζωή του συναδέλφου συγκρατώντας τον στη θέση του, ακόμα και αν το κλαρκ έπεφτε στο πλάι). Να σημειωθεί πως στα μέσα πρώτων βοηθειών της εταιρείας δεν υπήρχε απινιδωτής και πως ο συνάδελφος έμεινε χωρίς σφυγμό και αναπνοή για 30 λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ