ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΗ
Διανομή «εντυπώσεων» προς ανέργους και ακτήμονες

Για προχωρημένες συζητήσεις με την Εκκλησία, μιλά η κυβέρνηση

Στο «παιχνίδι» δημιουργίας εντυπώσεων σχετικά με την ενοικίαση φτηνής γης για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση μπήκε και η Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Οποιος επιθυμεί να εργαστεί στην ελληνική γη, συμβάλλοντας στη διατροφική επάρκεια της χώρας και στην ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας και βοσκής, ας γνωρίζει ότι, όση λίγη γη ανήκει ακόμα στην εκκλησία, θα είναι στη διάθεσή του».

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου έδωσε τροφή για περαιτέρω επικοινωνιακή εκμετάλλευση από την τρικομματική κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης μια μέρα μετά, με δήλωσή του στο ΜΕΓΚΑ ανέφερε ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος, ώστε να ξεκινήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα η παραχώρηση εκκλησιαστικής γης σε όσους έχασαν τη δουλειά τους και δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Οπως δήλωσε ο υπουργός: «Η Εκκλησία διαθέτει περισσότερα από 500.000 στρέμματα που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη χώρα από τα οποία περίπου τα μισά είναι γόνιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα υπόλοιπα είναι βοσκότοποι που προσφέρονται για κτηνοτροφία. Τα κτήματα αυτά δεν θα μεταβιβαστούν στους ακτήμονες αλλά θα παραχωρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα». Το θέμα, βέβαια, είναι ότι η Εκκλησία ήδη νοικιάζει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια, πολλές από τις οποίες μάλιστα βγάζει σε πλειστηριασμό, για να έχει ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το πόσες και τι εκτάσεις σχεδιάζει να βάλει στο σχέδιο καλλιέργειας η Εκκλησία, σε πόσους και με τι όρους θα γίνει κάτι τέτοιο, αφού τίποτα ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί, το θέμα είναι ότι με τέτοιες πρακτικές δε λύνεται το πρόβλημα της τεράστιας ανεργίας στις πόλεις, ούτε πρόκειται να αναπτυχθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών νέων και παλαιότερων. Οσο ακολουθείται η πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ και των μνημονίων, οι άνεργοι δε θα μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια χωρίς κεφάλαιο και στήριξη, ενώ έτσι όπως έχουν τα πράγματα δε συμφέρει τους ήδη υπάρχοντες αγρότες να καλλιεργήσουν, επειδή δεν βγάζουν το αναγκαίο εισόδημα επιβίωσης και για την κτηνοτροφία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δυναμικά στην προσπάθεια για ανάπτυξη

Εκλέχτηκε 5μελής Γραμματεία συντονισμού της δράσης, πρωτοβουλία σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης της ΕΦΕΕΑ

Με έντονες αγωνιστικές διαθέσεις και σαφή αντιμονοπωλιακή τοποθέτηση, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φοροτεχνών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής» που συμπαρατάσσεται με την ΠΑΣΕΒΕ, προχώρησε στην εκλογή 5μελούς Γραμματείας και κουβέντιασε, σε μια ανοιχτή σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη, για τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες της, μέσα στο πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, τόσο για τους φοροτέχνες, όσο και συνολικά για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς ΕΒΕ. Η παράταξη συγκροτήθηκε πρόσφατα και πρόλαβε ήδη να πάρει μέρος στις εκλογές του σωματείου της Αθήνας (ΕΦΕΕΑ) για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (ΠΟΦΕΕ). Η Γραμματεία θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο για την οργάνωση της παρέμβασης της παράταξης στην Αττική, όπου δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 20.000 φοροτέχνες ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλη γεωγραφική διασπορά που δυσκολεύει σημαντικά την προσέγγισή τους.

Ωστόσο, όπως συζητήθηκε και στη σύσκεψη, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των προσπαθειών συσπείρωσης είναι ενθαρρυντικά και όσοι στηρίζουν την παράταξη βλέπουν στο μεγάλο αριθμό των συναδέλφων τους και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για τη διεύρυνση της δύναμής της. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η άμεση συλλογή υπογραφών με αίτημα να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στην ΕΦΕΕΑ με δύο βασικά θέματα: το ένα είναι η συζήτηση για τη δραστηριοποίηση του σωματείου ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να σαρώσει φοροτέχνες, εργαζόμενους, μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους. Το άλλο θέμα είναι οργανωτικής φύσης και αφορά τη μείωση της ετήσιας συνδρομής στο σωματείο, που φτάνει τα 100 ευρώ, γεγονός που δυσκολεύει αρκετούς φοροτέχνες να ενταχθούν σ' αυτό, ειδικά στις σημερινές συνθήκες.

Στη σύσκεψη ανταλλάχτηκαν σκέψεις και για αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μελών της παράταξης. Ηδη έχουν γίνει συζητήσεις για συντονισμό της δράσης με μισθωτούς λογιστές και εργαζόμενους στις Εφορίες. Πολύ σημαντική αναμένεται η συνδρομή τους σε συσκέψεις ενημέρωσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι συνέπειες του οποίου θα περιγραφούν και με συγκεκριμένα παραδείγματα σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Συζητήθηκε επίσης η κατεύθυνση για παρεμβάσεις σε Εφορίες, μόλις ξεκινήσουν οι επόμενες φορολογικές δηλώσεις, υπέρ ανέργων φορολογούμενων, καθώς όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, σύντομα θα κληθούν οι φοροτέχνες να διαχειριστούν δηλώσεις με μηδενικό εισόδημα για το οποίο θα απαιτείται φόρος 1.000 και 1.500 ευρώ λόγω των τεκμηρίων!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τους Οργανισμούς Λαϊκών Αγορών

Τα προβλήματα που δημιουργεί η πρόταση της ΚΕΔΕ για κατάργηση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά και Θεσσαλονίκης φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας - Μεταφορών - Υποδομών και Δικτύων οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας, Δ. Μανωλάκου, Λ. Κανέλλη και Θ. Κωνσταντινίδης. Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει για να διατηρηθούν οι Οργανισμοί. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά αλλά και ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης είναι το συντονιστικό όργανο χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και μικροπαραγωγών στις λαϊκές αγορές των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, που εξασφαλίζουν με πάμπολλες επιλογές φρέσκα και σε χαμηλότερες τιμές προϊόντα που διατίθενται στις λαϊκές αγορές. Γι' αυτό και τα μέλη αυτών των συγκεκριμένων Οργανισμών θέλουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η πρόταση που προέρχεται από την ΚΕΔΕ για κατάργηση των δύο παραπάνω Οργανισμών και η μεταφορά του αντικειμένου τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δε διαθέτει την αναγκαία υποδομή λειτουργίας, διαλύει τον ενιαίο χαρακτήρα λειτουργίας και τη μορφή τους ως συντονιστικού οργάνου. Βρίσκει τους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες-πωλητές τελείως αντίθετους. Εκφράζονται φόβοι για πρόσθετες αυξημένες εισφορές, που θα τους οδηγήσει σε χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή, που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής των μνημονίων της τρόικας και των κυβερνήσεων, σημερινών και προηγούμενων. Τη θέση αντίθεσης κατάργησης των Οργανισμών την έχουν εκφράσει με αποφάσεις τους τα Διοικητικά Συμβούλια των ομοσπονδιών τους. Η άποψη για λιγότερο κράτος και μείωση δαπανών είναι άλλοθι, δεν ευσταθεί, γιατί οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες και τους μισθούς του προσωπικού από τις εισφορές των επαγγελματιών-πωλητών, δηλαδή αν και οι Οργανισμοί είναι ΝΠΔΔ δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό (αυτοχρηματοδοτούμενοι Οργανισμοί).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να διατηρηθούν οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης, που είναι ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενοι, και να αναπτυχθούν περαιτέρω (προβολή, εκσυγχρονισμός, βελτίωση της λειτουργίας τους κ.ά.) για την ικανοποίηση τόσο των αναγκών των επαγγελματιών λαϊκών αγορών, όσο και των καταναλωτών των λαϊκών στρωμάτων».

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Λήγει η προθεσμία στις 31 Δεκέμβρη

Την ερχόμενη Δευτέρα 31 Δεκέμβρη λήγει η προθεσμία για την πληρωμή του «τέλους κυκλοφορίας» οχημάτων έτους 2013. Μετά τη λήξη της προθεσμίας επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με το τέλος κυκλοφορίας που αντιστοιχεί σε κάθε όχημα, δηλαδή θα πληρωθεί στο διπλάσιο. Τα ειδοποιητήρια έχουν «φορτωθεί» σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του «Taxisnet», απ' όπου οι ιδιοκτήτες των οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν και εξοφλήσουν στις τράπεζες. Το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να τα αποστείλει ταχυδρομικά όπως τα προηγούμενα χρόνια. Από φέτος καταργείται και το ειδικό σήμα κυκλοφορίας, το οποίο αντικαθίσταται από την απόδειξη εξόφλησης.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Δεκτή και η τελευταία διαθέσιμη δεκάρα

Μπροστά στα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να αποδεχτεί, «διά της πλαγίας», νέα ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης» και για οποιοδήποτε ποσό καταβολής. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε «οφειλέτη», είτε έχει υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση είτε όχι, να «καταβάλει τμηματικά και κατ' επιλογήν του, ποσά οφειλών», αποκλειστικά στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Οι «οφειλέτες», σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δεν απαλλάσσονται από τον κίνδυνο απώλειας ρύθμισης, εφόσον δεν τηρούνται οι όροι, ούτε και από άλλες συνέπειες, όπως πρόστιμα και προσαυξήσεις, που προβλέπονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής.

Στην προσπάθειά τους να μαζέψουν από οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά μέχρι και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα, ενεργοποιούν την παρακάτω διαδικασία:

-- Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα αποστείλει στους οφειλέτες ειδοποιητήριο, στο οποίο θα αναγράφονται τα στοιχεία όλων των χρεών με τους αντίστοιχους κωδικούς και λοιπές πληροφορίες για τον τρόπο πληρωμής.

-- Οι εγγεγραμμένοι χρήστες θα μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και να τυπώσουν τα ειδοποιητήρια από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).

-- Για κάθε νέα οφειλή, που βεβαιώνεται, εκδίδεται ατομική ειδοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ