ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Και οι δήμιοι πεθαίνουν» του Μπρεχτ

Η εκπληκτική ταινία «Και οι δήμιοι πεθαίνουν» (ΗΠΑ, 1943) -πρώτη προβολή στην Ελλάδα- σε σενάριο Μπέρτολντ Μπρεχτ - Φριτς Λανγκ και σκηνοθεσία Φριτς Λανγκ, επαναλαμβάνεται και την Κυριακή 30 Δεκέμβρη (11.30) με ελεύθερη είσοδο, στον κινηματογράφο «ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX» (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στις 27 και 28 Απρίλη του 2013 για τον κορυφαίο μαρξιστή διανοητή, δραματουργό, ποιητή και σκηνοθέτη Μπρεχτ με τίτλο: «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν».

Η ταινία, που δεν πρέπει να χάσει κανείς, προβάλλεται στον ίδιο κινηματογράφο από τη «NEW STAR» και τις υπόλοιπες μέρες (με προσφορά για τους αναγνώστες του «Ρ» με το εκπτωτικό κουπόνι στα 3 ευρώ).

Απεργούν σήμερα οι ηθοποιοί

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καλεί τους ηθοποιούς σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, σήμερα, σε όλα τα ιδιωτικά και δημοτικά θέατρα. «Λυπούμαστε» -αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΗ- «αν αναστατώνουμε το θεατρόφιλο κοινό, αλλά μόνο επιτυγχάνοντας αξιοπρεπείς όρους εργασίας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ποιότητα της τέχνης μας».

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για απεργία στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Εμείς οι Ελληνες ηθοποιοί, ένας κλάδος με ποσοστά ανεργίας που σήμερα φτάνουν το 92%, κάνουμε ένα εποχιακό επάγγελμα που μπορεί να μας καλύπτει ίσως μόνο ένα τρίμηνο το χρόνο, συχνά με απλήρωτες πρόβες και ελλιπή ασφαλιστική κάλυψη. Εμείς οι Ελληνες ηθοποιοί, πολίτες της μοναδικής χώρας στην Ευρώπη που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, βλέπουμε τη σύμβασή μας με την Πανελλήνια Ενωση Ελευθέρου Θεάτρου να λήγει στο τέλος του χρόνου. Και προσπαθώντας να την ανανεώσουμε με τρόπο που να εξασφαλίζει την αξιοπρέπειά μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις εξευτελιστικές αντιπροτάσεις των εργοδοτών».

  • Την αλληλεγγύη του «στον αγώνα των εργαζομένων στο Θέατρο για υπογραφή ΣΣΕ χωρίς μειώσεις, με αμοιβές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους» εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Μεταξύ άλλων προσθέτει: «Να γίνει υπόθεση και των εργαζομένων του κλάδου μας, αλλά και όλων των εργαζομένων η πρόταση του ΠΑΜΕ για υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ με αυξήσεις».
Πολιτισμός για μικρούς και μεγάλους

Ο Δήμος Πετρούπολης, συνεχίζοντας το γιορταστικό πολιτιστικό πρόγραμμά του, διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις, κυρίως για παιδιά, αλλά και για ενήλικες.

- Σήμερα (5 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο: Αφήγηση παραμυθιών από σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Δήμου. Αφήγηση - ερμηνεία: Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Σταυρούλα Οικονόμου. Σύνθεση - ερμηνεία: Πάνος Πανάκος - σκηνοθεσία: Μίλτος Δημουλής.

- Αύριο (8 μ.μ.) Πολιτιστικό Κέντρο: συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, με γιορτινές μελωδίες. Διεύθυνση - διδασκαλία: Δημήτρης Καμαριανάκης.

2/1 (8 μ.μ.) Πολιτιστικό Κέντρο: Συναυλία με τζαζ, από το «Trio MOTHe». Μανόλης Παπαδάκης (πιάνο), Ηλίας Πανταζής (μπάσο), Βαγγέλης Τσινάς (ντραμς).

13/1 (5 μ.μ.) 7ο Δημοτικό Σχολείο: θεατρική ομάδα «Ναυτίλος» με την παράσταση για παιδιά: «Περπατώ εις το δάσος». Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς, μουσική: Κώστας Βόμβολος, σκηνικά - κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Ευαγγελία Κατέχη, βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Αργύρη, φωτισμοί: Χριστίνα Καμμά. Παίζουν: Θανάσης Βλαβιανός, Ηλέκτρα Γεννατά, Κώστας Καρυπίδης, Βασιλική Τσακίρη.

- 20/1 (5 μ.μ.) Πολιτιστικό Κέντρο: Αφήγηση παραμυθιών από σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Δήμου. Αφήγηση - ερμηνεία: Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Σταυρούλα Οικονόμου. Σύνθεση - ερμηνεία: Πάνος Πανάκος, σκηνοθεσία: Μίλτος Δημουλής.

- 27/1 (5 μ.μ.) 7ο Δημοτικό Σχολείο: θίασος «Ναυτίλος», «Περπατώ εις τος δάσος».

Να σημειωθεί ότι η Κινηματογραφική Λέσχη του δήμου διοργανώνει προβολές ταινιών στις: 16, 23 Ιανουαρίου και στις 6, 13, 20, 27 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο (Εθνικής Αντίστασης 61).

Ολέθριο σύστημα ο καπιταλισμός

Το εκπληκτικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων», παρουσιάζεται με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία στο «Ακροπόλ», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Το έργο γράφτηκε στο διάστημα 1929-1930 και πρωτοπαίχτηκε το 1959, μετά το θάνατο του συγγραφέα, καθώς οι ναζιστικές αρχές του Ντάρμστατ απαγόρευσαν να περιληφθεί η «Αγία Ιωάννα των σφαγείων» στο ρεπερτόριο των θεάτρων της πόλης.

Ο Νίκος Μαστοράκης μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η "Αγία Ιωάννα" είναι περισσότερο μία παράφραση της παρθένου της Ορλεάνης του Σίλερ. Εδώ ο Μπρεχτ με τη φόρμα του επικού θεάτρου εξηγεί στο σύγχρονο άνθρωπο το μηχανισμό της καπιταλιστικής οικονομίας και την απόλυτη εξάρτηση όλων μας απ' αυτόν (...) Το αδιέξοδο ενός συστήματος ολέθριου, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη φύση».

Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Βίκυ Βολιώτη, Κίκα Γεωργίου, Δημήτρης Δεγαΐτης, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Λάμπρος Κτεναβός, Γόνη Λούκα, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Αγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Ελένη Ουζουνίδου. Μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Δεπάστας. Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης.

Μελωδικό «ταξίδι» αγάπης

Ενα μεγάλο μουσικό ταξίδι αγάπης και συντροφικότητας παρουσιάζεται στη «Χελώνα» (Δεκελέων 26 Γκάζι, τηλ. 216.9002.000 και 2001), με τίτλο «Η αγκαλιά η μεγάλη», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη.

Ο Στ. Κραουνάκης μας ξεναγεί: «Η "Χελώνα" αγαπήθηκε αμέσως. Σε κάθε βήμα της φανερώνει κάτι που αγαπιέται αμέσως. Η παιδική μας σκηνή κάθε Κυριακή, η Γιώτα Νέγκα με αθάνατα λαϊκά κάθε Δευτέρα, η Αργυρώ Καπαρού με τις εξαιρετικές "Χειρολαβές" της Λίνας Νικολακοπούλου και το "Δε μασάμε" που γεννήθηκε από θυμό και αγανάκτηση, έδωσε τη θέση του στο "Η αγκαλιά η μεγάλη". Αγάπη αληθινή. Μια λάμπα θυέλλης στον καιρό που ξαναγίνονται όλα. Τώρα ξαναγίνονται όλα από την αρχή. Φτωχοί, ελεύθεροι και ερωτευμένοι».

Παίζουν - τραγουδούν: Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Γεροντίδης, Μπάμπης Γούσιας, Jerome Kaluta, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Κρινιώ Νικολάου, Αναστασία Εδεν. Παίζουν οι μουσικοί: Σταμάτης Κραουνάκης, Αρης Βλάχος (πιάνο). Δημήτρης Σιούμπος (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα). Αναστασία Εδεν (άρπα).

Ετος Καβάφη

Την ανακήρυξη του 2013 ως «Ετους Καβάφη» ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, λόγω των 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή.

Τον κεντρικό σχεδιασμό του προγράμματος θα έχουν η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, η Διεύθυνση Γραμμάτων (ΥΠΠΟ) και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο απέκτησε το πλήρες αρχείο του ποιητή, ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα, τις έδρες Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού πανεπιστημίων του εξωτερικού όπου διδάσκεται ο Καβάφης, τη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το παράρτημά του στην Αλεξάνδρεια, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, λογοτεχνικά σωματεία και άλλους φορείς.

«H ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ» του Δημήτρη Λέντζου παρουσιάζεται στο θέατρο «Αργώ» (Ελευσινίων 15, μετρό Μεταξουργείο, τηλ. 210.5201.684-5), σε σκηνοθεσία Τάκη Σπηλιόπουλου, μέχρι τις 13/1. «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» μιλά για την τελική επικράτηση των ονείρων. Ο αγώνας αυτός ριζώνει στη μνήμη και στο μέλλον. Μουσική: Μιχάλης Τερζής. Τραγούδι: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης. Φωτισμός: Χριστίνα Καμμά. Ερμηνεία: Τάκης Σπηλιόπουλος. Κάθε Παρασκευή (9 μ.μ.) και Κυριακή (7 μ.μ.).

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου προσκαλεί τους μουσικούς και τις οικογένειές τους να παρακολουθήσουν το μουσικό παραμύθι «Ενας παράξενος κόσμος» των αδελφών Γκριμ, δωρεάν, προσφορά από την ομάδα «Τρομπετίνι», αύριο, 10.30 π.μ., στα γραφεία του ΠΜΣ (Σαπφούς 10, 1ος όροφος). Το παραμύθι «Ενας παράξενος μουσικός» και μουσικά κομμάτια της προκλασικής και κλασικής περιόδου αλλά και του 20ού αιώνα, συνθέτουν ένα διαδραστικό θέαμα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ