ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Ξεκινούν στις 15 του Γενάρη

Ούτε τα στοιχειώδη δεν μπορούν να καλύψουν εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

Με εκατοντάδες χιλιάδες εμπόρους, μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες σε απόγνωση, να μετρούν για άλλη μια χρονιά δραματικές, ολοένα και μεγαλύτερες χρόνο με το χρόνο, απώλειες στον τζίρο τους, και τους εργαζόμενους με τσακισμένα εισοδήματα ξεκινούν στις 15 Γενάρη επισήμως οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Φλεβάρη. Οι εποχές που οι εκπτώσεις δημιουργούσαν την προσδοκία της προσωρινής ανάκαμψης του τζίρου, της «ανάσας» που θα μπορούσε να αναπληρώσει ένα μέρος, έστω, των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τους μαγαζάτορες, στο βαθμό που θα βαθαίνει η αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, η πολιτική της στήριξης των μονοπωλίων και της ανασύνταξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, για την «ανάπτυξη» που περνάει μέσα από το βάθεμα της εκμετάλλευσης και τη χρεοκοπία των λαϊκών στρωμάτων.

Τα ποσοστά στα οποία υπολογίζουν οι έμποροι την πτώση του τζίρου για τα μαγαζιά τους μέσα στις γιορτές είναι αποκαλυπτικά του πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά: σύμφωνα με τα στοιχεία των Εμπορικών Συλλόγων που συγκέντρωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η πτώση του τζίρου υπολογίζεται στο 20% σε σύγκριση με πέρσι, στον Πειραιά στο 18%-22%, στην Αλεξανδρούπολη, στο Κιλκίς, στην Ξάνθη οι έμποροι είχαν απώλειες που φτάνουν το 50%, στην Πάτρα 25%, στις Σέρρες 20%-30%, ενώ και σε παραδοσιακές εμπορικές συνοικίες, όπως είναι η Ν. Ιωνία και το Μαρούσι η πτώση είναι πολύ μεγάλη.

Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση κλιμακώνει την πολιτική τής στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων, των μονοπωλίων που κυριαρχούν και ελέγχουν το εμπόριο και τις εισαγωγές. Διευκολύνει τις επιδιώξεις τους ικανοποιώντας μια από τις πάγιες αξιώσεις τους που είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που με μαθηματική ακρίβεια θα εξοντώσει μαζικά χιλιάδες μικρότερα καταστήματα και βιοτεχνίες. Σ' αυτό το πλαίσιο, προωθεί τη λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο: δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα (Κυριακή των Βαΐων) και από μία σε καθεμιά από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, την πρώτη Κυριακή κάθε περιόδου. Παράλληλα, δηλαδή, αυξάνονται από δύο σε τέσσερις οι εκπτωτικές περίοδοι στη διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα, η πρώτη θα είναι από τη δεύτερη Δευτέρα του Γενάρη μέχρι το τέλος Φλεβάρη, η δεύτερη από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιούλη μέχρι το τέλος Αυγούστου, η τρίτη το πρώτο δεκαήμερο του Μάη και η τέταρτη το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Ταυτόχρονα, προωθεί το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, με «Δούρειο ίππο» την «εξαίρεση» των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ολοφάνερη εξαπάτηση, με δεδομένο ότι πολύ απλά οι μεγάλοι όμιλοι θα επικαλεστούν τις αρχές του «ελεύθερου ανταγωνισμού» που κατοχυρώνει η ΕΕ.

«ΕΝΙΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
Προετοιμάζουν το νέο χαράτσι

Νέα ασήκωτα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία, μέσω της ενοποίησης των κάθε είδους φόρων και άλλων χαρατσιών και την επέκτασή τους σε κάθε σπιθαμή γης (εκτός σχεδίου πόλεων, αγροτεμάχια) ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών.

Διάταξη του υπό ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπει ότι όσοι έχουν «εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεώνονται να τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση» σε ειδική ιστοσελίδα που θα διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η «τεχνική» προετοιμασία έχει να κάνει με την εφαρμογή του νέου αντιλαϊκού μέτρου, με το χαράτσι η πληρωμή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει από το β' εξάμηνο του 2013. Στο λεγόμενο «ενιαίο τέλος ακινήτων», θα ενσωματώσουν τα σημερινά χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ) με την ταυτόχρονη επέκταση του χαρατσιού και σε μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι διαμορφώνουν συνθήκες για συγκέντρωση γης και περιουσίας σε λιγότερα χέρια, καθώς με τα νέα χαράτσια θα κάνουν δυσβάστακτη την κατοχή μικρής, ακόμη και αμελητέας αξίας, περιουσίας. Προβλέπουν επέκταση του συστήματος «αντικειμενικών τιμών» και σε περιοχές που σήμερα δεν υπάρχουν, προκειμένου να υπολογίζουν τα χαράτσια σε αγροτεμάχια κ.ά.

Στο αντιλαϊκό τραπέζι η φορολογική γκάμα ποικίλλει, με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καν αφορολόγητο όριο, όπως δηλαδή ισχύει και σήμερα για το χαράτσι που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Στα σενάρια που εξετάζουν η συγκυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν είναι η διαμόρφωση πολύ χαμηλού αφορολόγητο στα 50.000 ή 100.000 ευρώ για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Μέτρα για το «άνοιγμα» της αγοράς

Με διατάξεις που αφορούν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, αλλά και με «δώρα» για τους εκμεταλλευτές δημόσιων μεταλλευτικών χώρων, συμπληρώνεται το νομοσχέδιο για τη «Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις» που προωθεί στη Βουλή το ΥΠΕΚΑ, υιοθετώντας και την Οδηγία 2009/119/ΕΚ.

Το ζήτημα της διατήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας είναι άμεσα συνδεδεμένο και με τους αποθηκευτικούς χώρους και το καθεστώς που τους διέπει. Κρίνεται ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς καυσίμων πάσχει από τη δυνατότητα των διυλιστηρίων και των μεγάλων εταιρειών να εξασφαλίζουν - σε αντίθεση με ανταγωνιστές τους - τους χώρους αποθήκευσης για τα αποθέματα που υποχρεούνται να διατηρήσουν λόγω του ύψους των εισαγωγών τους. Μία από τις βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου είναι η πρόβλεψη για τη σύσταση του μη κερδοσκοπικού φορέα με την ονομασία «Κεντρικός Φορέας Διατήρησης Αποθεμάτων ΑΕ» (ΚΦΔΑ). Η εταιρεία θα μπορεί να διαχειρίζεται τα αποθέματα, με τρόπο ώστε και άλλες εταιρείες να μπορούν να κάνουν εισαγωγές, χωρίς να εμποδίζονται από τα ισχύοντα για τα αποθέματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στο άρθρο 24 του νομοσχεδίου προβλέπεται η παράταση κατά 2 μήνες των ενεργειακών συμβάσεων επαγγελματιών αγροτών και δίνεται η δυνατότητα επιστροφής των εγγυητικών επιστολών στους αγρότες που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να προχωρήσουν στην επένδυση των φωτοβολταϊκών. Είναι, εξάλλου, γενικά γνωστό ότι πολλοί αγρότες δεν ανταποκρίθηκαν και πολλοί ακόμη δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στα έργα, έχοντας εγκλωβιστεί.

Επίσης, με το άρθρο 25 «καθορίζονται μειωμένα δικαιώματα συμβολαιογράφων, Ταμείου Νομικών, κ.ά., κατά την κατάρτιση των συμβάσεων εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού και εν γένει δημόσιων μεταλλευτικών χώρων».

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η αναδρομική απαλλαγή - από τις 9 του Απρίλη 2012 - των πολύτεκνων και των δικαιούχων του ΚΟΤ από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Λήγει η προθεσμία στις 8 Γενάρη

Την Τρίτη 8 Γενάρη λήγει η προθεσμία για την πληρωμή του τέλους κυκλοφορίας οχημάτων, μετά την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Μετά τη λήξη της προθεσμίας επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με το τέλος κυκλοφορίας που αντιστοιχεί σε κάθε όχημα, δηλαδή θα πληρωθεί στο διπλάσιο.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στις Εφορίες, φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια προσλαμβάνει μαζικές διαστάσεις εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τα ασήκωτα χαράτσια.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το Φορολογικό με τα μάτια των εμποροβιομηχάνων

Την ικανοποίησή τους για την παραπέρα μείωση της φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, στην οποία προχωράει η κυβέρνηση εκφράζουν οι εμποροβιομήχανοι, ενώ διαφωνούν με την αύξηση της φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών στο 26% από 20%, την ώρα που εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι γονατίζουν κάτω από τα αβάσταχτα αντιλαϊκά βάρη που τους επιφυλάσσει, όπως προκύπτει από τις θέσεις της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ). Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών αποσιωπούν το γεγονός ότι συνολικά η φορολόγηση των επιχειρήσεών τους έχει μειωθεί.

Κατά τα λοιπά, η ΚΕΕΕ εμφανίζεται αντίθετη με την εξοντωτική φορολόγηση των ΟΕ, ΕΕ, ατομικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με 26% από το πρώτο ευρώ και την κατάργηση του αφορολόγητου.

Η ΚΕΕΕ ζητάει, μεταξύ άλλων, ενιαίο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που δε θα ξεπερνάει το 20%, να μειωθεί η προκαταβολή φόρου κερδών σε 50% από 80%, προνόμια με τη μορφή κινήτρων για τους κλάδους της ενέργειας, των εξαγωγών και του τουρισμού, απαλλαγή των φορολόγησης του 40% των κερδών για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ με το πρόσχημα ότι τα κέρδη αυτά χρησιμοποιούνται για αγορά μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ