Παρασκευή 4 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Ξεκινούν στις 15 του Γενάρη

Ούτε τα στοιχειώδη δεν μπορούν να καλύψουν εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

Με εκατοντάδες χιλιάδες εμπόρους, μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες σε απόγνωση, να μετρούν για άλλη μια χρονιά δραματικές, ολοένα και μεγαλύτερες χρόνο με το χρόνο, απώλειες στον τζίρο τους, και τους εργαζόμενους με τσακισμένα εισοδήματα ξεκινούν στις 15 Γενάρη επισήμως οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Φλεβάρη. Οι εποχές που οι εκπτώσεις δημιουργούσαν την προσδοκία της προσωρινής ανάκαμψης του τζίρου, της «ανάσας» που θα μπορούσε να αναπληρώσει ένα μέρος, έστω, των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τους μαγαζάτορες, στο βαθμό που θα βαθαίνει η αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, η πολιτική της στήριξης των μονοπωλίων και της ανασύνταξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, για την «ανάπτυξη» που περνάει μέσα από το βάθεμα της εκμετάλλευσης και τη χρεοκοπία των λαϊκών στρωμάτων.

Τα ποσοστά στα οποία υπολογίζουν οι έμποροι την πτώση του τζίρου για τα μαγαζιά τους μέσα στις γιορτές είναι αποκαλυπτικά του πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά: σύμφωνα με τα στοιχεία των Εμπορικών Συλλόγων που συγκέντρωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η πτώση του τζίρου υπολογίζεται στο 20% σε σύγκριση με πέρσι, στον Πειραιά στο 18%-22%, στην Αλεξανδρούπολη, στο Κιλκίς, στην Ξάνθη οι έμποροι είχαν απώλειες που φτάνουν το 50%, στην Πάτρα 25%, στις Σέρρες 20%-30%, ενώ και σε παραδοσιακές εμπορικές συνοικίες, όπως είναι η Ν. Ιωνία και το Μαρούσι η πτώση είναι πολύ μεγάλη.

Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση κλιμακώνει την πολιτική τής στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων, των μονοπωλίων που κυριαρχούν και ελέγχουν το εμπόριο και τις εισαγωγές. Διευκολύνει τις επιδιώξεις τους ικανοποιώντας μια από τις πάγιες αξιώσεις τους που είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που με μαθηματική ακρίβεια θα εξοντώσει μαζικά χιλιάδες μικρότερα καταστήματα και βιοτεχνίες. Σ' αυτό το πλαίσιο, προωθεί τη λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο: δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα (Κυριακή των Βαΐων) και από μία σε καθεμιά από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, την πρώτη Κυριακή κάθε περιόδου. Παράλληλα, δηλαδή, αυξάνονται από δύο σε τέσσερις οι εκπτωτικές περίοδοι στη διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα, η πρώτη θα είναι από τη δεύτερη Δευτέρα του Γενάρη μέχρι το τέλος Φλεβάρη, η δεύτερη από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιούλη μέχρι το τέλος Αυγούστου, η τρίτη το πρώτο δεκαήμερο του Μάη και η τέταρτη το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Ταυτόχρονα, προωθεί το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, με «Δούρειο ίππο» την «εξαίρεση» των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ολοφάνερη εξαπάτηση, με δεδομένο ότι πολύ απλά οι μεγάλοι όμιλοι θα επικαλεστούν τις αρχές του «ελεύθερου ανταγωνισμού» που κατοχυρώνει η ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ