ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΓΕ
Αλληλεγγύη στο λαό και τις γυναίκες της Ινδίας

Οι γυναίκες στον αγώνα μαζί με το εργατικό αγωνιστικό κίνημα ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση, ταξική και φυλετική. Το στιγμιότυπο από τη μέρα δράσης που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία το 2011
Οι γυναίκες στον αγώνα μαζί με το εργατικό αγωνιστικό κίνημα ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση, ταξική και φυλετική. Το στιγμιότυπο από τη μέρα δράσης που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία το 2011
Τον ομαδικό βιασμό που κατέληξε στο θάνατο της Ινδής φοιτήτριας καταγγέλλει η ΟΓΕ. Σε μήνυμα που έστειλε τόσο στη γυναικεία οργάνωση της Ινδίας όσο και στις ευρωπαϊκές οργανώσεις - μέλη της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών σημειώνει:

«Η ΟΓΕ καταγγέλλει το φοβερό και αποτρόπαιο έγκλημα του ομαδικού βιασμού της 23χρονης φοιτήτριας από την Ινδία, που τελικά έχασε τη μάχη με τη ζωή λόγω του πολύ σοβαρού τραυματισμού της από τους έξι βιαστές της!

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό και τις γυναίκες της Ινδίας που με τις τεράστιες διαδηλώσεις του ζητάει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να γίνουν αυστηροί οι νόμοι ενάντια στους βιασμούς και τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών.

Μόνο στην πρωτεύουσα της Ινδίας καταγγέλθηκαν μέσα στο 2012 περισσότεροι από 600 βιασμοί, ενώ σ' όλη τη χώρα το 2011 καταγγέλθηκαν 24.206 βιασμοί. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού η πλειοψηφία των κακοποιημένων γυναικών δεν αναφέρονται στις αρχές, είτε αποτρέπονται από το να δηλώσουν το βιασμό, όπως στην περίπτωση της 17χρονης που αυτοκτόνησε την περασμένη βδομάδα, μετά από άρνηση της αστυνομίας να καταγράψει την καταγγελία της.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Ινδίας για την ολιγωρία της να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Αυτή η έξαρση των βιασμών δεν αποτελεί "προνόμιο" μόνο της Ινδίας, αλλά χαρακτηρίζει τις χώρες όλου του καπιταλιστικού κόσμου. Η βία, όπως και ο βιασμός ως ακραία έκφρασή της, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με συγκεκριμένες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αιτίες. Είναι ακραία φυλετική διάκριση των ταξικών εκμεταλλευτικών κοινωνιών. Γι' αυτό και ξέρουμε καλά ότι όσα μέτρα και αν παρθούν, όπως αυτά της πιο σκληρής νομοθεσίας που είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία, δε θα εξαλείψουν το φαινόμενο. Οι βιασμοί και η βία κατά των γυναικών θα εξαλειφθούν μόνο σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μόνο σ' αυτή την κοινωνία οι γυναίκες δε θα υφίστανται τη διπλή εκμετάλλευση και τη φυλετική καταπίεση.

Σήμερα οι γυναίκες της Ινδίας δεν είναι μόνες τους στον αγώνα για να σταματήσει η μάστιγα των βιασμών. Είμαστε στο πλευρό τους. Ενώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε την καταδίκη των υπαιτίων και την επιβολή σκληρών νόμων ενάντια στους βιαστές».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οκτώ ανθρακωρύχοι νεκροί λόγω διαρροής μεθανίου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη ζωή τους έχασαν οκτώ ανθρακωρύχοι στην Τουρκία, λόγω διαρροής μεθανίου, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Εξόρυξης Ανθρακα, Μαχμούτ Ετζελίκ. Το δυστύχημα σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Ζονγκουλντάκ και - σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού» - οι εργαζόμενοι πέθαναν από ασφυξία, ενώ άλλοι εργαζόμενοι παρέμεναν παγιδευμένοι λόγω έκρηξης που ακολούθησε και σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, μέχρι χτες το βράδυ, συνεχίζονταν οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους από σωστικά συνεργεία. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους θα διεξαχθούν έρευνες για τη διαλεύκανση των αιτίων που προκάλεσαν τη διαρροή και το θάνατο των οκτώ εργαζομένων και αν υπήρχαν παραλείψεις όσον αφορά στην ασφάλεια.

Στα τουρκικά ορυχεία κατολισθήσεις και ατυχήματα αποτελούν συχνό φαινόμενο λόγω της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Στη γειτονική χώρα η εργατική τάξη πληρώνει με βαρύ φόρο αίματος τους μεγάλους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης που απολαμβάνει η αστική τάξη.

Ανακοίνωση εξέδωσε η οργάνωση περιοχής του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας στη Ζονγκουλντάκ, στην οποία σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στα ορυχεία της περιοχής έχει χειροτερέψει από τη στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκαν αφού η τάξη των αφεντικών, έχοντας φιλοδοξία για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, δε λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Γι' αυτούς η ανθρώπινη ζωή είναι φθηνή». Τονίζει δε ότι από την πρώτη στιγμή το ΚΚ Τουρκίας είχε παλέψει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ορυχείων. Στο τέλος της ανακοίνωσης καλούνται οι εργαζόμενοι σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα.

ΙΤΑΛΙΑ
Διεργασίες με το λαό στο στόχαστρο

ΡΩΜΗ.--

Η διαμόρφωση πολιτικών συμμαχιών, τα ανταλλάγματα και οι υποσχέσεις για τη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου κυριαρχούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη γειτονική Ιταλία, με τα λαϊκά στρώματα να βλέπουν την καθημερινή τους διαβίωση να χειροτερεύει.

Χτες, ανακοινώθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι μια εκλογική συμφωνία ανάμεσα στο κόμμα του «Λαό της Ελευθερίας» και τη «Λέγκα του Βορρά». Οπως υποστήριξε ο ίδιος, το όνομα του πρωθυπουργού «θα αποφασιστεί σε περίπτωση που κερδίσουμε», ωστόσο πρόσθεσε πως ο μελλοντικός αρχηγός της ιταλικής κυβέρνησης μπορεί να είναι ο γραμματέας της «Λέγκας του Βορρά», Αντζελίνο Αλφάνο, ενώ για τον ίδιο υποστήριξε πως θα είναι ο υπουργός Οικονομίας. Λίγο αργότερα, πάντως, ο ηγέτης της «Λέγκας», Ρομπέρτο Μαρόνι, ξεκαθάρισε πως η εκλογική συμφωνία προβλέπει πως ο Μπερλουσκόνι δε θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και πως το κόμμα του επιθυμεί τη θέση αυτή να αναλάβει ο πρώην υπουργός Οικονομικών (των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι) Τζούλιο Τρεμόντι.

Προηγουμένως, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, είχε ανακοινώσει πως θα ηγηθεί ενός συνασπισμού κεντρώων κομμάτων, μιας πολιτικής πλατφόρμας με την ονομασία «Επιλογή των Πολιτών με τον Μόντι για την Ιταλία». Ηδη έχουν προσφέρει τη στήριξή τους σ' αυτή η «Ενωση Κέντρου» (Udc) του Πιερφερντινάντο Καζίνι και το κόμμα «Μέλλον και Ελευθερία» (Fil) του Τζιανφράνκο Φίνι, ενώ έχει τη στήριξη μεγάλης μερίδας επιχειρηματιών.

Στην εκλογική μάχη κατεβαίνει και το λεγόμενο «κεντροαριστερό» Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου «ISPO» εμφανίζεται να διαθέτει άνετο προβάδισμα συγκεντρώνοντας το 38-39% των ψήφων. Η συμμαχία Μόντι λαμβάνει το 14-15%, ενώ ο «Λαός της Ελευθερίας» με τη «Λέγκα» το 28%. Το «Κίνημα Πέντε Αστέρια» του κωμικού Μπέπε Γκρίλο χάνει ποσοστό καθώς φαίνεται να λαμβάνει 13-14% από το 17-19% που είχε πριν από ένα μήνα.

ΙΝΔΙΑ
Αρχισε η δίκη των βιαστών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησε χτες η ακροαματική διαδικασία αναφορικά με τον ομαδικό βιασμό της 23χρονης, σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί, η οποία τελικά κατέληξε σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης. Ενώπιον του δικαστηρίου εμφανίστηκαν οι πέντε εκ των έξι κατηγορουμένων - καθώς ο έκτος εμφανίζεται ως ανήλικος - στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών, δεδομένου ότι στην Ινδία συνεχίζονται οι μαζικές αντιδράσεις ενάντια στους βιασμούς, που ξεκίνησαν αμέσως μετά την επίθεση στην 23χρονη, στις 16 Δεκέμβρη 2012. Λόγω των αντιδράσεων, η δικαστής διέταξε τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής ακρόασης, χωρίς ακροατήριο και ΜΜΕ, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, ενώ διαμαρτυρίες υπήρξαν και εναντίον του μοναδικού δικηγόρου ο οποίος δέχθηκε να υπερασπιστεί τους κατηγορούμενους από τους συναδέλφους του.

Η δίκη για την υπόθεση διεξάγεται από ειδικό δικαστήριο, με εντολές να προχωρήσει ταχύτατα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων οι ύποπτοι που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, βιασμό και απαγωγή, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και την ποινή του θανάτου.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέες διαμαρτυρίες εργαζομένων στην Υγεία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο τομέα της Υγείας κατέβηκαν χτες στους δρόμους της Μαδρίτης αντιδρώντας ενάντια στη μείωση των κρατικών δαπανών αλλά και τα σχέδια της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης να ιδιωτικοποιήσει έξι από τα 20 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και 27 από τα 268 Κέντρα Υγείας, επιβάλλοντας ταυτόχρονα υποχρεωτική καταβολή ενός ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων. «Η Υγεία δεν πωλείται, πρέπει να την υπερασπιστούμε» αναγραφόταν στο κεντρικό πανό των εργαζομένων στο τομέα της Υγείας που διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες, οι γιατροί, οι νοσοκόμες και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας στη περιφέρεια της Μαδρίτης πραγματοποιούν μαζικές διαμαρτυρίες και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Αύξηση της ανεργίας

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Αυξήθηκε η ανεργία στην Πολωνία το Δεκέμβρη στο 13,3% σε σύγκριση με το Νοέμβρη που ήταν 12,9% και τον Οκτώβρη που ανήλθε σε 12,5%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Ετσι, ο επίσημος αριθμός των ανέργων στο τέλος του Δεκέμβρη έφτανε τα 2,14 εκατομμύρια ανθρώπους, σε μια χώρα που επιχειρείται να εμφανίζεται ως αναπτυσσόμενη και με πετυχημένη οικονομία. Η πραγματικότητα, που επικρατεί στη χώρα, είκοσι χρόνια μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού και την καπιταλιστική παλινόρθωση, είναι διαφορετική για την πλειοψηφία του λαού που βλέπει καθημερινά να αυξάνεται η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση στη χώρα.

Και σε αυτούς δεν υπολογίζονται τα περίπου 2 εκατομμύρια Πολωνοί - στην πλειοψηφία τους νέοι - που εξαναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, για να ξεφύγουν από την ανέχεια.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί παραπέρα, αν υπολογίσει κανείς τις χτεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης του πολωνικού αερομεταφορέα «PLL LOT», που επικαλούμενος απώλειες 200 εκατομμυρίων πολωνικών ζλότι το 2012, ανακοίνωσε πως μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2013 θα προχωρήσει στη μείωση του προσωπικού κατά 30%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ