ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Καμία διαπραγμάτευση» με τους αντικαθεστωτικούς λέει ο Ασαντ

Οι «Πάτριοτ» έφτασαν στην Τουρκία στο πλαίσιο των απειλών προς την Συρία
Οι «Πάτριοτ» έφτασαν στην Τουρκία στο πλαίσιο των απειλών προς την Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε περαιτέρω κλιμάκωση οδεύουν οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία μετά από την άμεση απόρριψη των αντικαθεστωτικών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που τους στηρίζουν στο «ειρηνευτικό σχέδιο» που παρουσίασε ο Σύρος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του, την Κυριακή, στην αίθουσα της Οπερας της Δαμασκού. Ο Πρόεδρος Ασαντ κάλεσε το συριακό λαό σε «εθνική κινητοποίηση» και πρότεινε, ως σχέδιο, την πραγματοποίηση μιας «συμφιλιωτικής συνόδου» με όσους «δεν έχουν προδώσει τη Συρία», το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, στη συνέχεια, και τη χορήγηση αμνηστίας. Οπως είπε «δεν θα κάνει διάλογο με μια μαριονέτα που κατασκεύασε η Δύση», κατηγορώντας, ιδιαίτερα όσους συμμετέχουν σε μάχες ότι «υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις και διεξάγουν έναν εξωτερικό πόλεμο κατά της Συρίας». Συμπλήρωσε επίσης ότι το πρώτο στάδιο μιας οποιασδήποτε πολιτικής λύσης θα απαιτούσε να τερματιστεί η χρηματοδότηση και ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών από γειτονικές χώρες, να σταματήσουν οι «τρομοκρατικές επιχειρήσεις» και να ελέγχονται τα σύνορα.

Εκπρόσωπος της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συμμαχίας» ισχυρίστηκε ότι ο Ασαντ προσπαθεί απλώς να «υποσκάψει τις προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης» καθώς θέτει όρους «που δεν μπορούμε να δεχτούμε». Ολες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις απέρριψαν τις προτάσεις Ασαντ, ενώ εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, εξέφρασε θλίψη γιατί, όπως είπε, η ομιλία Ασαντ απορρίπτει ουσιαστικά τις βασικές αρχές της κοινής διακήρυξης για έναν οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης, στις οποίες είχαν συμφωνήσει όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - περιλαμβανομένων Ρωσίας - ΗΠΑ - στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη, καθώς αυτές οι αρχές μιλούν για «μεταβατική περίοδο και μεταβατική κυβέρνηση με εκτελεστική εξουσία με τη συμμετοχή όλων». Η Μόσχα δεν είχε σχολιάσει την ομιλία Ασαντ μέχρι χτες βράδυ, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εκφράστηκε θετικά.

Στο μεταξύ, και ενώ συνεχίζονταν χτες οι σφοδρές μάχες πέριξ της Δαμασκού, και στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι, έφταναν στην Τουρκία τα πρώτα αεροσκάφη με τμήματα των αντιαεροπορικών συστημάτων «Πάτριοτ» που στέλνουν οι ΗΠΑ καθώς και οι πρώτοι από τους 400 Αμερικανούς στρατιώτες που τα συνοδεύουν. Επίσης, η ισραηλινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε τα σχέδια που εδώ και καιρό είχε δρομολογήσει, για ανέγερση διαχωριστικού τείχους και στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ανασχηματισμός και προς συμφωνία με ΔΝΤ

ΚΑΪΡΟ.--

Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μουχάμαντ Μούρσι, προκειμένου, όπως δήλωναν συνεργάτες του, «ν' ανακτήσει το κυβερνητικό σχήμα δυναμική και αξιοπιστία», ενόψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που έφτασε στη χώρα την Κυριακή. Συνολικά, η νέα κυβέρνηση έχει 10 νέα πρόσωπα, τα οποία ορκίστηκαν στις νέες τους θέσεις την Κυριακή ενώπιον του Προέδρου. Μεταξύ των αλλαγών αυτών ξεχωρίζουν αυτή στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανέλαβε ο τεχνοκράτης αλ Σάγιεντ Χεγκάζι, ο οποίος θα ηγηθεί των λεπτομερών διαβουλεύσεων για την εκταμίευση δανείου 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Αίγυπτο, το οποίο είχε συμφωνηθεί και «πάγωσε» εν μέσω των σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περασμένου μήνα με αφορμή την πραξικοπηματική ενίσχυση των εξουσιών του Μούρσι και την εν τάχει προώθηση του συντάγματος.

Στο νέο υπουργικό σχήμα συμμετέχουν τρία ακόμη μέλη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», που ανέλαβαν τα υπουργεία Εφοδιασμού, Τοπικής Ανάπτυξης και Συγκοινωνιών. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, χτες, η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Χισάμ Κχαντίλ και επρόκειτο, πιθανότατα, να ακολουθήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο Μούρσι πριν αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ είναι ο Μασούντ Αχμαντ, υπεύθυνος του ταμείου για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Οπως έχει γίνει γνωστό, η αιγυπτιακή κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει το δάνειο, έχει συναινέσει - παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές δεσμεύσεις των «Αδελφών Μουσουλμάνων» - σε σειρά αντιλαϊκών μέτρων, όπως είναι οι περικοπές των πολλών κρατικών επιδομάτων, στις οποίες βασίζεται για την επιβίωσή του σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων κ.λπ. Η «Αραβική Ανοιξη» ήταν εναλλαγή αστικής διακυβέρνησης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Κράτος της Παλαιστίνης» στα επίσημα έγγραφα

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την εντολή να εκδίδονται όλα τα επίσημα έγγραφα με την αναφορά «Κράτος της Παλαιστίνης» έδωσε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια συνεισφέρει στο να «εδραιωθεί σταδιακά η αναβάθμιση του νομικού καθεστώτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε κράτος - παρατηρητής μη μέλος» τόσο εντός παλαιστινιακών εδαφών όσο και εκτός. Η εντολή του Αμπάς αφορά τα διαβατήρια, τις αστυνομικές ταυτότητες, τις άδειες οδήγησης κλπ. Ηδη, ανάλογη εντολή έχει δοθεί στις παλαιστινιακές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, με στόχο σταδιακά να ονομάζονται «διπλωματικές αποστολές της Παλαιστίνης», όπως γίνεται με οποιοδήποτε άλλο κράτος. Βέβαια, όπως διευκρίνισε ο συνεργάτης του Σάεμπ Ερακάτ, οι αλλαγές αυτές δε θα γίνουν άμεσα προκειμένου να μη δημιουργηθεί ένταση με το Ισραήλ.

Η κίνηση αυτή έρχεται τρεις μέρες μετά τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η οργάνωση του Αμπάς, «Φατάχ», στη Λωρίδα της Γάζας, για την 48η επέτειο από την ίδρυσή της. Πρόκειται για την πρώτη συγκέντρωση της «Φατάχ» στην Λωρίδα της Γάζας και έγινε μετά από συνεννόηση με τη «Χαμάς» που επίσης έκανε εκδηλώσεις τον προηγούμενο μήνα στη Δυτική Οχθη.

ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Κίνηση ευθυγραμμισμένη με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την απέλαση της πρέσβειρας της Συρίας στην Ελλάδα:

«

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απέλαση της πρέσβειρας της Συρίας από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για κίνηση ευθυγραμμισμένη τόσο με τη στάση της ΕΕ όσο και με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή. Η παραπάνω επικίνδυνη πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης εντάσσεται στα πλαίσια της αναγνώρισης των φιλοϊμπεριαλιστικών αντικαθεστωτικών δυνάμεων (όπως η Αλ Κάιντα και άλλοι "εισαγόμενοι") ως "νόμιμο εκπρόσωπο" του συριακού λαού. Η συγκεκριμένη απέλαση αναδεικνύει την ανάγκη η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν πως στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού τόσο η "νομιμότητα" όσο το "διεθνές δίκαιο" είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των μονοπωλίων».

ΗΠΑ
Επίσκεψη Καρζάι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η παρουσία των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ο αριθμός και οι όροι με τους οποίους, εφόσον, θα παραμείνουν μετά τον υποτιθέμενο τερματισμό της αποστολής ΝΑΤΟικής δύναμης ISAF το 2014, θα είναι το βασικό ζήτημα της ατζέντας των συνομιλιών του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι που έφτασε χτες στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με διάφορα σενάρια αναμένεται να παραμείνουν ως και 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες και προβάλλεται το αίτημα να τους δοθεί πλήρης ασυλία. Το παζάρι έχει αρχίσει εδώ και καιρό, ειδικά υπό το πρίσμα της «βεβαιότητας» που υπάρχει, ότι η παραμονή ΝΑΤΟικών δυνάμεων θα διευρύνει τον πόλεμο στις νότιες και ανατολικές περιοχές που συνορεύουν με το Πακιστάν.

Πάντως την πρώτη ημέρα της επίσκεψης Καρζάι επισκίασε η ανακοίνωση εκ μέρους του Λευκού Οίκου των διορισμών του σύμβουλου του Λευκού Οίκου για θέματα αντιτρομοκρατίας Τζον Μπρέναν ως επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), ώστε να διαδεχτεί το στρατηγό Πετρέους, και τον ρεπουμπλικάνο Τσακ Χέιγκελ ως νέο υπουργό Αμυνας στη θέση του Λίον Πανέτα, διορισμός που συνάδει με τα σχέδια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίζονται διαρκώς κλιμακούμενες οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Μάλικι στις σουνιτικές περιοχές του Ιράκ, ενώ η ένταση αυξάνεται επικίνδυνα. Για πολλοστή μέρα, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ραμάντι, αλλά και στην επαρχία Νινεβέχ, με επίκεντρο τη Μοσούλη, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση κλομπ, δακρυγόνων αλλά και πυρών στον αέρα προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν συγκρούσεις κατά τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές.

Την Κυριακή, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά και το στρατό να εμποδίζουν τους διαδηλωτές να εξέλθουν από τους αρχικούς τόπους συγκέντρωσης για να πραγματοποιήσουν πορείες διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την, αποτελούμενη κυρίως από σιίτες, κυβέρνηση Μάλικι για διακρίσεις σε βάρος τους αναφέροντας ως παραδείγματα την ελλιπέστατη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών στις περιοχές τους, τη μη επαρκή επάνδρωσή τους, την ελλιπή συμμετοχή τους στο δημόσιο τομέα, στο στρατό κ.λπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός από τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης, ακούγονται πια και συνθήματα κατά του Ιράν, που θεωρείται ότι στηρίζει τον Μάλικι.

Ο πρωθυπουργός, από την άλλη, κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να είναι εξαιρετικά προσεκτικές με τους ειρηνικούς διαδηλωτές και να τους αφήσουν να διαδηλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ