ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προτάσεις για την ανακούφιση των πολυτέκνων

Η συγκυβέρνηση απέρριψε στη Βουλή τις προτάσεις των κομμουνιστών για μέτρα στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών

Οι βάρβαρες περικοπές στα επιδόματα των τριτέκνων και γενικότερα των πολύτεκνων οικογενειών βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Βουλής, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος.

Ο βουλευτής ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη των τρίτεκνων και των πολύτεκνων οικογενειών, τονίζοντας ότι η στήριξη αυτών των οικογενειών συνιστά δικαίωμα για τις οικογένειες και υποχρέωση του κράτους.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών προβλέπουν:

  • Καμία περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων, των μισθών, των συντάξεων, των δώρων και του επιδόματος της άδειας. Κατάργηση όλων των χαρατσιών.
  • Αφορολόγητο όριο για την τρίτεκνη - πολύτεκνη οικογένεια τα 50.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Κατάργηση των τροφείων.
  • Βιβλιάριο υγείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Παροχή δωρεάν σίτισης και στέγασης σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές ή επιδότηση του ενοικίου 100% με εισόδημα έως 50.000 ευρώ σε όσους φοιτούν εκτός πόλης της κατοικίας τους. Να υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής στον τόπο κατοικίας.

Μέτρα προστασίας των ανέργων:

  • Διαγραφή χρεών από τόκους, πάγωμα της αποπληρωμής των δανείων για όσον καιρό διαρκεί η ανεργία, καμία κατάσχεση κατοικίας λόγω χρεών.
  • Μείωση 50% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για άνεργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος υπερασπίστηκε τις δραστικές περικοπές στα επιδόματα και γενικότερα τα εισοδήματα των τρίτεκνων και των πολύτεκνων και αρκέστηκε να δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει ένα αντιστάθμισμα με «κοινωνικές παροχές», στις οποίες όμως όπως ισχυρίστηκε πρέπει να μπει και «η παράμετρος του δημοσιονομικού κόστος. Κατά τον υφυπουργό είναι δίκαιο το μέτρο των εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των πενιχρών επιδομάτων, προκειμένου όπως είπε «η πολιτεία να στηρίζει όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, τους πραγματικά φτωχούς».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Για τις μεθοδεύσεις επανέκδοσης της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»

Η εταιρεία μεθοδεύει την επαναλειτουργία της επιχείρησης, αξιοποιώντας διάφορα νομικά τερτίπια, παρακάμπτοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων

Τις μεθοδεύσεις που μετέρχεται η ιδιοκτησία της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», η οποία σχεδιάζει την επανέκδοσή της παρακάμπτοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

«Η διοίκηση της εταιρείας», υπογραμμίζεται, «συνεχίζει να προκαλεί την προσωπική και επαγγελματική απαξίωση στην οποία καταδίκασε τους εργαζόμενους. Τώρα μεθοδεύει την επαναλειτουργία της ίδιας επιχείρησης, αξιοποιώντας διάφορα νομικά τερτίπια και παρακάμπτοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Το σχέδιο για να διασφαλίσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και να συνεχίσει με άλλο τρόπο την κερδοφορία της δε μας ξαφνιάζει. Αυτή είναι η τακτική όλων των καπιταλιστών είτε φοράνε το φιλεργατικό προσωπείο (όπως για χρόνια έκανε η «Ελευθεροτυπία») είτε όχι. Απαξιεί μάλιστα να ενημερώσει τους εργαζόμενους για ζητήματα που αφορούν την επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους. Αρνείται να δώσει την έκθεση και το ακριβές χρονοδιάγραμμα του τρόπου καταβολής των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων, ώστε να διασφαλιστούν τόσο οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν από τη νέα εταιρεία ιδιοκτησίας του δικηγόρου Χάρη Οικονομόπουλου όσο και αυτοί που θα παραμείνουν εκτός. Με ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφτηκε στις 5/11/2012 μεταξύ των δύο, ανατίθεται το έργο έκδοσης της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" και των λοιπών δραστηριοτήτων της.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία εμμένει στη μη καταβολή των ενσήμων για τους μήνες της επίσχεσης αφαιρώντας από αυτούς που έχουν ήδη απολυθεί το δικαίωμα της καταβολής του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και κατά δεύτερον θα αφήσει ανασφάλιστους χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και νοσηλεία για το 2013 όσους έχουν ακόμα απομείνει στην εταιρεία.

Η εργοδοσία της "Ελευθεροτυπίας" δεν είναι μόνη της, έχει σύμμαχο την τρικομματική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση που δίνουν απλόχερα επιχορηγήσεις στους επιχειρηματίες και προσθέτουν συνεχώς νέα χαράτσια στο λαό (....) Τέρμα πια στις αυταπάτες ότι "εδώ είμαστε μία οικογένεια", ότι "όταν πηγαίνει καλά η επιχείρηση θα είναι καλά και οι εργαζόμενοι"».

Και καταλήγει:

«Για τους λόγους αυτούς:

  • Διαφωνούμε με τον τρόπο που μεθοδεύεται το όλο εγχείρημα επαναλειτουργίας της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" από τη διοίκηση και μερίδα εργαζόμενων, όχι από το σύνολό τους.
  • Καλούμε τους συναδέλφους ακόμα και αν θέλουν να αποχωρήσουν να μην υπογράφουν καταγγελίες Ατομικών Συμβάσεων αν προηγουμένως δε διασφαλιστούν ή πραγματωθούν οι απαιτήσεις μας.
  • Να καταβληθεί άμεσα το Δώρο Χριστουγέννων του έτους 2012 το οποίο ως όφειλε έπρεπε να είχε καταβληθεί έως 21/12/2012.
  • Καλούμε την εταιρεία να καταβάλει άμεσα τις ασφαλιστικές τους εισφορές για τους μήνες της επίσχεσης.
  • Εάν το προηγούμενο δεν υλοποιηθεί απαιτούμε να λάβει επίσημη θέση το αρμόδιο υπουργείο και να ανανεώσει τα βιβλιάρια Ασθενείας των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση, έτσι ώστε να υπάρχει ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη για το 2013.
  • Απαιτούμε άμεση καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων στο ακέραιο το συντομότερο δυνατό».
«ΑΓΝΟ»
Απεργία κόντρα σε εκβιασμούς και απειλές

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση

MotionTeam

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση
Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που ξεκίνησαν από τις 12 το βράδυ της Τετάρτης, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «ΑΓΝΟ», παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας. Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η επιχείρηση για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη και δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο τα σχέδια της εργοδοσίας να εντάξει την ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στην τρομοκρατία του εργοδότη που ακόμη και χτες απειλούσε πως κάθε μέρα απεργίας θα σημαίνει και έναν επιπλέον μήνα καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους και με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πρωτοχρονιάτικη παιδική γιορτή

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζόμενων και των άνεργων του κλάδου διοργανώνει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής την Κυριακή, 6 Γενάρη, στις 11 π.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος). Το Συνδικάτο καλεί γονείς και παιδιά να συζητήσουν, να τραγουδήσουν, να παίξουν και να μοιράσουν δώρα στα παιδιά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «THYSSEN KRUPP»
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Συνέχισαν και χτες Πέμπτη τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της THYSSEN KRUPP (ανελκυστήρες) με 4ωρη στάση εργασίας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις 5 απολύσεις που έκανε η εταιρεία την προηγούμενη βδομάδα, η οποία έχει ταυτόχρονα κυνικά δηλώσει ότι αν δεν έκανε τις απολύσεις τότε θα είχε προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις μισθών. Σήμερα, συνεχίζουν με νέα τετράωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.), ενώ από την ερχόμενη βδομάδα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους. Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών νομού Αττικής, η οποία απ' την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, καλεί τους εργαζόμενους ενωμένοι να δώσουν τη μάχη να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να παλέψουν για τα συμφέροντά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ