ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ
Καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή παντραπεζική απεργία

Κάλεσμα σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στη σημερινή πανελλαδική - παντραπεζική απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων νομού Αττικής. Την απεργία έχει προκηρύξει η ΟΤΟΕ και η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο κεντρικό κατάστημα του Ταμιευτηρίου. Στο μεταξύ, επιτυχημένη ήταν και η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΤΤ.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο, τονίζει στην ανακοίνωσή του: «Στην απεργία (...) οι εργαζόμενοι έχουν να αναμετρηθούν με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει την λαϊκή οικογένεια. Εχουν να αναμετρηθούν με τις αντιλήψεις που έχουν επιβάλλει οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου μας όλα τα προηγούμενα χρόνια της "τράπεζάς μου", της μη συμμετοχής στους αγώνες. Σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν ο αγώνας δεν αγγίξει το σύνολο του κλάδου, όλους τους εργαζόμενους ενιαία και ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση ή εργοδότη, τότε το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας θα είναι καθολικό. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ. και τα αποτελέσματά της, είναι αγώνας που δεν αφορά μόνο όλους τους τραπεζοϋπάλληλους. Είναι ΚΑΙ αγώνας που αφορά τα λαϊκά στρώματα».

ΝΕΟ «ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Καταργούνται οι υγειονομικές επιθεωρήσεις σε 9 νομούς της χώρας!

Ανακοίνωση της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στο υπουργείο

Στην κατάργηση των Τμημάτων Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης (εξετάζουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους εργασίας) σε τουλάχιστον 9 νομούς της χώρας οδηγεί το νέο «οργανόγραμμα» του υπουργείου Εργασίας, όπως τονίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα των συνεπειών που θα έχει η «αναδιάρθρωση» του δημόσιου τομέα, οδηγώντας στη συρρίκνωση μιας σειράς σημαντικών υπηρεσιών.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αναλογιστούν ποιους στόχους εξυπηρετεί η αντιδραστική αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού. Και σημειώνει: «Στο χώρο του υπουργείου Εργασίας, ειδικότερα, νευραλγικό σημείο για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, ο στόχος των νέων δομών είναι το υλικοτεχνικό αδυνάτισμα και ο πιο σφιχτός έλεγχος/υποταγή των κρατικών υπαλλήλων, προκειμένου να παρακάμπτεται η όποια κολοβή νομοθεσία υπάρχει σήμερα και να διευρυνθεί η ανεξέλεγκτη λειτουργία των επιχειρηματιών».

Ταυτόχρονα, απαντώντας στις άλλες δυνάμεις του Συλλόγου Εργαζομένων, οι οποίες εγκαλούν το νέο οργανόγραμμα διότι δε... μειώνονται οι θέσεις των γενικών γραμματέων, επισημαίνει: «Είναι πολιτικά αφελές να θεωρούμε ότι το μοναδικά "πολιτικά ελεγχόμενο" τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης είναι οι γενικοί γραμματείς. Πολιτικά ελεγχόμενος είναι όλος ο κρατικός μηχανισμός από πάνω μέχρι κάτω, ανεξάρτητα από τις προθέσεις των υπαλλήλων. Το υπουργείο Εργασίας και χθες και σήμερα δεν παρέχει "δημόσια αγαθά", αλλά είναι μοχλός για να τσακιστούν οι εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα».

Και συμπληρώνει ότι η αξιολόγηση των δομών συνδέεται άρρηκτα με την αξιολόγηση των υπαλλήλων: «Με τη λεγόμενη "αξιολόγηση" επιχειρούν να περάσουν τα μέτρα της σφαγής των δημοσίων υπαλλήλων (...) Η αξιολόγηση θα γίνει το βασικό εργαλείο για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα ακολουθήσουν μέχρι το 2015, αλλά και για την υποταγή όσων εργαζομένων παραμείνουν στην πιστή εκπλήρωση των αντεργατικών - αντιλαϊκών στόχων της κρατικής διοίκησης».

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ, με αφορμή το νέο οργανόγραμμα, προτείνει ως πλαίσιο πάλης τα εξής σημεία:

  • Συνολική απόρριψη του νέου οργανογράμματος. Καμία εμπλοκή του συνδικαλιστικού κινήματος σε συνδιαμόρφωση της πρότασης της πολιτικής ηγεσίας.
  • Να μην περάσει καμία απόλυση στο Δημόσιο. Να μπλοκαριστεί η κατάργηση των οργανικών θέσεων, να μη δοθεί κανένας κατάλογος που θα περιλαμβάνει καταργούμενες οργανικές θέσεις.
  • Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη με αποφάσεις ΔΣ, Γενικών Συνελεύσεων και Επιτροπών Αγώνα.
  • Δε συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της αξιολόγησης (π.χ. ερωτηματολόγια κ.ά.).
  • Κανένα στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης που αναλαμβάνει οποιονδήποτε ρόλο στην εφαρμογή της αξιολόγησης των συναδέλφων μας δεν έχει θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Προχωρά η συρρίκνωση δομών που φέρνει απολύσεις

Τα εύσημα του Προέδρου της Δημοκρατίας απέσπασε χτες η κυβέρνηση αναφορικά με το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε με το νέο έτος και το οποίο περιλαμβάνει δραστική συρρίκνωση όλων των δομών του κράτους μέσω της αξιολόγησης υπηρεσιών και του προσωπικού και χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων μέσω τους προγράμματος κινητικότητας - διαθεσιμότητας.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη με τον Κ. Παπούλια, ο τελευταίος χαρακτήρισε την προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση «ηράκλεια προσπάθεια», ενώ ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά «με μέθοδο, με αποφασιστικότητα και με αταλάντευτη προσήλωση στον στρατηγικό στόχο να αναδιαρθρώσουμε το κράτος και τη διοίκηση».

Ο Αντώνης Μανιτάκης παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναλυτικά τις εκθέσεις αξιολόγησης των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος ενώ τον ενημέρωσε πως οι αξιολογήσεις των υπολοίπων υπουργείων είναι έτοιμες ή ολοκληρώνονται με αποτέλεσμα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου να εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης στο οποίο προΐσταται ο πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, χτες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε στοιχεία αναφορικά με τη νέα οργανωτική του δομή όπως αυτή διαμορφώνεται ύστερα από την έκθεση αξιολόγησής του. Η υφιστάμενη οργανωτική δομή του υπουργείου έχει 219 οργανικές μονάδες, ενώ η νέα θα έχει μόλις 75, δηλαδή θα είναι μειωμένη κατά 66%. Εκείνο που δεν είπε το υπουργείο - αλλά έχει δημοσιευτεί και δεν έχει διαψευστεί - είναι πως η νέα οργανωτική δομή επιφέρει μείωση του προσωπικού κατά 18%. Αντίστοιχα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος η μείωση του προσωπικού θα κινηθεί μεταξύ 13,3% και 23%. Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι που πλεονάζουν, εφόσον δε μετακινηθούν αμέσως σε άλλη θέση, βάσει του νόμου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Μετά την έγκριση των εκθέσεων αξιολόγησης όλων των υπουργείων θα προωθηθούν προς έγκριση τα προεδρικά διατάγματα με τα νέα οργανογράμματά τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Κινητοποιήσεις σε Εύοσμο - Κορδελιό

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, είναι οι 170 εργαζόμενοι που απασχολούνται σε υπηρεσίες του Δήμου Ευόσμου - Κορδελιού με το 5μηνο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Οι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν στις 10 Δεκέμβρη του 2012 από το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ. Με βάση τη σύμβαση, μέχρι τις 10 κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους. Σε συνάντηση που έγινε, στελέχη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δήλωσαν ότι «ελπίζουν» πως ίσως καταφέρουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους προς τα τέλη του Φλεβάρη.

Τη Δευτέρα, έχει οριστεί συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Οπως λένε οι εργαζόμενοι, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, θα προχωρήσουν σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, για τρίτη μέρα, χτες, παρέμεινε αποκλεισμένο το Δημαρχείο Βόλου από τους εργαζόμενους στα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας», που έκαναν και πορεία. Σήμερα, Τετάρτη προγραμματίζεται εκ νέου κατάληψη και επίσκεψη αντιπροσωπείας των 5μηνιτών στο παράρτημα ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, στη Λάρισα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Σήμερα η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Οικοδόμοι, απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας και απολυμένοι εργαζόμενοι από τα Λιπάσματα Θεσσαλονίκης (ΒΦΛ) διαδηλώνουν σήμερα στις 10.30 π.μ., έξω από το περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του κλαδικού Σωματείου «ΚΛΩΘΩ» και του Συνδικάτου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων χημικής βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας.

Ολοι μαζί άνεργοι και εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν ενάντια στα βάρβαρα μέτρων που τσακίζουν τις ζωές τους και θα διεκδικήσουν μέτρα προστασίας των ανέργων.

Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας και οι απολυμένοι των Λιπασμάτων (ΒΦΛ), ειδικότερα, αντιδρούν στη βάρβαρη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την ειδική επιδότηση που κέρδισαν μετά από αγώνες και ταυτόχρονα να τους κόψει τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη θεωρώντας ως πλασματικά τα χρόνια ασφάλισης της ειδικής επιδότησης.

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Θετική απόφαση για εργαζόμενους του Δήμου

Ενα πρώτο θετικό αποτέλεσμα «μετράει» η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι και του Δήμου Πειραιά ενάντια στο μέτρο των διαθεσιμοτήτων - απολύσεων. Χτες το Πρωτοδικείο Πειραιά έκανε δεκτή την αίτηση για προσωρινή διαταγή που κατέθεσαν οι 20 από τους 51 εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, μέχρι τις 3 Μάρτη που θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι, αίρεται το μέτρο της διαθεσιμότητας και θα παραμείνουν κανονικά στα πόστα τους με το 100% των αποδοχών τους. Στο πλευρό των εργαζομένων ήταν η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος του ΚΚΕ στο Δήμο Πειραιά, ενώ στην ακροαματική διαδικασία κατέθεσε ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος.

Να σημειωθεί ότι δήμαρχος Πειραιά βρέθηκε στο δικαστήριο μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Ελπίδα Παντελάκη στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και έγινε δεκτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ