ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αναλαμβάνει δράση για μαζικές εγγραφές νέων μελών

Νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις μπροστά στις νέες συνθήκες συζήτησε στην πρόσφατη συνεδρίασή του το ΔΣ

Το Συνδικάτο πρωτοστατεί στην οργάνωση του κλάδου, για να αποκρουστεί η επίθεση (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Το Συνδικάτο πρωτοστατεί στην οργάνωση του κλάδου, για να αποκρουστεί η επίθεση (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Τις νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, την οργάνωση της πάλης με βάση τα νέα δεδομένα και κυρίως την όξυνση της αντεργατικής επίθεσης που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα, συζήτησε στην πρόσφατη, ανοιχτή συνεδρίασή του το ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, κάνοντας παράλληλα τον απολογισμό των τελευταίων κινητοποιήσεων του κλάδου.

Ενα από τα άμεσα ζητήματα που απαιτείται παρέμβαση όχι μόνο κατά δήμο, αλλά και στα πλαίσια ΣΣΕ, είναι οι προσλήψεις που γίνονται με ατομικές πλέον συμβάσεις και μάλιστα με μισθό και όρους εργασίας που προσδιορίζει η Δημοτική Αρχή με βάση τα έσοδα των αντίστοιχων υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό το Συνδικάτο ήδη ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ενώ σήμερα Τετάρτη διοργανώνεται παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού σε ΜΚΟ που έχει απλήρωτους εργαζόμενους.

Το επόμενο διάστημα το Συνδικάτο προχωρά σε μια σειρά συνδικαλιστικών διαλέξεων, ενώ στις 8 Φλεβάρη σε συνεργασία με το θέατρο «Ακροπόλ» καλεί τα μέλη του να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων».

Στη χτεσινή συνεδρίαση η διοίκηση του Συνδικάτου συζήτησε για το ζήτημα της μαζικοποίησης προκηρύσσοντας εξόρμηση εγγραφών νέων μελών, από τώρα μέχρι και την Πρωτομαγιά του 2013. Οπως χαρακτηριστικά σημειωνόταν στην εισήγηση, αν και σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει βήματα, εντούτοις «...η πείρα από τους αγώνες από τη δράση μας δείχνει ένα σημαντικό κενό. Η ένταξη νέων δυνάμεων στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ δεν αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές σαν κύριο καθήκον, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι δυνάμεις μας σήκωσαν το βάρος της οργάνωσης της πάλης των εργαζόμενων στους δήμους.

Κάθε εκδήλωση, κάθε ενέργεια, από την εξόρμηση, τη σύσκεψη, την περιοδεία, πρέπει να έχει στόχο τη μαζικοποίηση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ για την εδραίωσή του σε κάθε δήμο, σε κάθε τόπους δουλειάς».

Ειδικότερα, για το ζήτημα της ενότητας η διοίκηση ξεκαθαρίζει ότι «Σήμερα η ενότητα του κλάδου των εργαζομένων στους δήμους περνά μέσα από την καθαρή θέση Συνέδριο τώρα, να ξεκαθαρίσουμε το δρόμο της ενότητας του κλάδου. Τώρα μπορούμε, γιατί ξέρουμε τι και ποιος μας έφτασε έως εδώ!

Συνέδριο που θα εκτιμήσει στους καιρούς της σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης, τα νέα καθήκοντα που απορρέουν. Αφετηρία ενότητας του κλάδου με σωματεία και Ομοσπονδία που θα οργανώνουν τους εργαζόμενους ενιαία στους Δήμους και στον κλάδο. Σε αυτό το στόχο θα δοκιμαστεί ο καθένας».

Ταυτόχρονα η διοίκηση εξετάζοντας τα νέα δεδομένα υπογράμμισε την ανάγκη ακόμα πιο αποφασιστικής παρέμβασης του Συνδικάτου με δεδομένο ότι «...τα πράγματα θα δυσκολεύουν στους χώρους, καθώς και οι συνθήκες δράσης των σωματείων. Εχουμε μπροστά μας την επέκταση των απολύσεων είτε μέσω της υλοποίησης των προϋπολογισμών των δήμων είτε μέσω της αξιολόγησης, τις ιδιωτικοποιήσεις και την επέκταση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας που θα φέρνει όχι απλά συμβασιούχους άλλα νέες μάζες εργαζομένων χωρίς τα ελάχιστα δομημένα συλλογικά δικαιώματα και χειραγωγημένες, νέο αντικείμενο δουλειάς που θα φέρνει τον εργαζόμενο ως φορομπηχτικό μηχανισμό απέναντι στη λαϊκή οικογένεια. Συνθήκες συνθέτες που οι ταξικές δυνάμεις πρέπει γρήγορα να προετοιμαστούν και να μπολιάσουν τη δράση».

Στις κρίσιμες μάχες του επόμενου διαστήματος είναι και η απολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου, στις 24 Γενάρη, στις 10 π.μ., στο θέατρο «Τζένη Καρέζη».

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Μεγάρων πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μαζί με τη Σωματειακή Επιτροπή στο δήμο, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλει η διοίκηση στους εργαζόμενους. Η διοίκηση του δήμου δεσμεύτηκε ότι σήμερα θα γίνει η καταβολή των δεδουλευμένων.
«COCA COLA 3Ε»
Να απομονωθούν οι άνθρωποι της εργοδοσίας

Κάλεσμα του συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της «Coca-Cola 3E» στο εργοστάσιο της Πάτρας «να απομονώσουν και να αντισταθούν στις φωνές και τους ανθρώπους της εργοδοσίας που βάζουν πλάτη στην υλοποίηση των σχεδίων της εταιρείας καλώντας μας να απολυθούμε "εθελούσια", γιατί η "εταιρεία δε βγαίνει"», απευθύνει με ανακοίνωση το Κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών νομού Αχαΐας.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία προχωρά σε «κύμα» μαζικών απολύσεων με τη μορφή της «εθελούσιας αποχώρησης». Αξίζει να σημειωθεί ότι πανελλαδικά και με αφορμή την κρίση έχει πανελλαδικά απολύσει 1.400 εργαζόμενους δίνοντας 140 εκατομμύρια ευρώ ως κίνητρα «εθελούσιας» αποχώρησης. Μόνο στα εργοστάσια της πολυεθνικής σε Πάτρα και Αίγιο έχουν απολυθεί πάνω από 100 εργαζόμενοι. «Τα κάνουν όλα αυτά, γιατί θέλουν να απαλλαγούν από εργαζόμενους με δικαιώματα και να προσλάβουν εργαζόμενους με εργολαβική σχέση και με μισθούς των 500 ευρώ», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του κλαδικού.

Οπως σημειώνει, οι προσπάθειες των ανθρώπων της εργοδοσίας να βάλουν πλάτη σε αυτά τα σχέδια «υπονομεύουν την ταξική ενότητα των εργαζομένων και βάζουν ταφόπλακα στις διεκδικήσεις μας. Τα δικαιώματά μας μόνο με συλλογικούς, μαζικούς, ταξικούς αγώνες κατακτούνται ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, με αποδυνάμωση των κομμάτων τους και των στηριγμάτων τους στα εργοστάσια, συνολικότερα στο εργατικό κίνημα».

Και τονίζει: «Το ΔΣ του κλαδικού συνδικάτου θα δώσει όλες του τις δυνάμεις με σταθερότητα και επιμονή για να εμποδίσει την υλοποίηση των αντιδραστικών μέτρων της εργοδοσίας, αλλά και να σταθεί δίπλα σε όλους τους συναδέλφους που θέλουν να ορθώσουν το ανάστημά τους διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην εργασία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΣΘ
Σε επίσχεση εργασίας από σήμερα

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 2 μηνών που τους οφείλει ο ιδιωτικός ΟΑΣΘ. Η Διοίκηση του ΟΑΣΘ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να καταβάλλει τα δεδουλευμένα επειδή «από το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχουν δοθεί τα χρήματα που οφείλονται στον ΟΑΣΘ».

Εξαιτίας της άρνησης του ΟΑΣΘ να πληρώσει τα δεδουλευμένα, από σήμερα δεν θα εκτελούνται δρομολόγια των λεωφορείων με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς συγκοινωνία ο νομός.

Ετσι για άλλη μια φορά, ο εργαζόμενος λαός θα πληρώσει τα παιχνίδια κυβέρνησης - επιχειρηματιών.

Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) ΟΑΣΘ, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην επίσχεση εργασίας για τη διασφάλιση των δεδουλευμένων τους. Ταυτόχρονα ασκεί κριτική στην πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδικάτου, που αποφάσισε την προκήρυξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων χωρίς προηγούμενα να πραγματοποιήσει γενική συνέλευση, χωρίς να έχει προχωρήσει σε στάσεις εργασίας και χωρίς να έχει καταγγείλει τον ΟΑΣΘ στην Επιθεώρηση Εργασίας για την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απολύσεις στη «ΧΑΡΤΕΛ ΑΕ»

Σε δύο απολύσεις εργαζομένων προχώρησε η χαρτοβιομηχανία «ΧΑΡΤΕΛ ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί ένα μήνα την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Στην επιχείρηση απασχολούνται περίπου 150 εργαζόμενοι.

Το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει και καταδικάζει τις απολύσεις που πραγματοποίησε η επιχείρηση. Καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και να συσπειρωθούν στο σωματείο για να μπορέσουν από κοινού να αποτρέψουν τις απολύσεις.

Επίσης διοργανώνει σύσκεψη την Πέμπτη 24 Γενάρη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του σωματείου στο ΕΚΘ, προκειμένου να οργανώσει μαζί με τους εργαζόμενους της επιχείρησης την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης.

ΜΗΧΑΝΟΞΥΛΟΥΡΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΣΕΛΜΑΝ

Το ΔΣ της Ενωσης Μηχανοξυλουργών Ν. Λάρισας, εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση της εργοδοσίας (όπως έχει πει θα βάλει «λουκέτο» στις 8/2/2013) για το κλείσιμο του εργοστασίου ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό Χαλκίδας και το πέταγμα στην ανεργία 174 εργαζομένων, στους οποίους δηλώνει την αλληλεγγύη του στον αγώνα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στην ALFA WOOD της Λάρισας, που ανήκει στον ίδιο όμιλο, παραμένουν απλήρωτοι για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2012 και τονίζει: Επειδή, αργά, ή γρήγορα, τέτοια προβλήματα σαν της ΣΕΛΜΑΝ θα προκύψουν και στις άλλες επιχειρήσεις του ομίλου, θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να αντιδράσουν, ενωμένοι, αποφασιστικά κι αγωνιστικά... Η εργοδοσία δεν έχει ούτε λύπηση, ούτε αναστολές. Υπερασπίζεται το ταξικό της συμφέρον. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι εργάτες, να υπερασπίσουν το δικό τους συμφέρον. Το οφείλουν στον εαυτό τους και στα παιδιά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ