ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Κοινά αεροπορικά γυμνάσια με το βλέμμα στην Κίνα

TOKIO.--

Πενθήμερες αεροπορικές ασκήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα, από κοινού, δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας ΗΠΑ και Ιαπωνίας πάνω από περιοχές της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι διαφιλονικούμενες (από Τόκιο και Πεκίνο) βραχονησίδες Σενκάκου (στα ιαπωνικά)/ Ντιαόγου (στα κινέζικα), προκαλώντας εκνευρισμό στην Κίνα που παρακολουθεί άγρυπνα τις κινήσεις Ουάσιγκτον - Τόκιο στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην περιοχή ήταν η αποστολή δύο σινικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου «J-10» για να ελεγχθούν οι κινήσεις ισάριθμων ιαπωνικών μαχητικών τύπου «F15» που προηγουμένως ακολουθούσαν τα ίχνη έτερου σινικού αεροσκάφους τύπου «Y-8»... Αξίζει επιπλέον να επισημανθεί ότι την περασμένη Κυριακή, χερσαίες πεζές και μηχανοκίνητες δυνάμεις του ιαπωνικού στρατού πραγματοποίησαν γυμνάσια κοντά στην περιοχή Σίμπα (νοτιοανατολικά του Τόκιο) με βασικό σενάριο την ανακατάληψη απομακρυσμένου νησιού που έχει καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Κίνας έδωσε χτες εντολή για ετοιμότητα, ενώ το τελευταίο διάστημα ενισχύει τις ναυτικές της δυνάμεις, με τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων να ενέχει κινδύνους για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Ειρηνικού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Η νέα παράσταση με το «χρέος»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το νέο «θρίλερ» που θα παιχθεί και πάλι εις βάρος του αμερικανικού λαού ξεκίνησε ήδη και αφορά το «νόμιμο όριο του δημοσίου χρέους» που έχει οριστεί στα 16 τρισεκατομμύρια 394 δισεκατομμύρια δολάρια ήδη υπερκαλύφθηκε την 31η Δεκεμβρίου.

Αμέσως μετά το συμβιβασμό για το λεγόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό» άρχισε ο νέος γύρος των συζητήσεων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να αυξήσει το ανώτατο όριο στο ομοσπονδιακό χρέος, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές και απηύθυνε «αυστηρή προειδοποίηση» στους Ρεπουμπλικάνους ότι «δεν πρόκειται να συλλέξουν λύτρα σε αντάλλαγμα ώστε να μην οδηγήσουν στον γκρεμό την αμερικανική οικονομία».

Σημείωσε δε ότι αποτυχία να αυξηθεί το όριο των 16,4 τρισ. δολ. σημαίνει ότι θα υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσουν τα κοινωνικά επιδόματα, ενώ θα διαταραχθούν σοβαρά άλλες κυβερνητικές λειτουργίες.

Εντούτοις, παρά την «έλλειψη» πραγματικού κινδύνου, το «θρίλερ» θα παίζεται καθώς θα πρέπει να νομιμοποιηθεί το διαρκές παζάρι που εκτυλίσσεται μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου αφού και οι δύο πλευρές προτάσσουν ως «επείγον» τη μείωση του χρέους και συμφωνούν ότι η μείωσή του προϋποθέτει περικοπές - μαμούθ, ανάμεσά τους ψαλίδι 55 δισ. δολ., κυρίως από την Παιδεία και την Υγεία, το 2013.

Ενα παζάρι για να επιβληθούν οι δραστικές περικοπές που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων και του αμερικανικού λαού.

Διεύρυνση της φτώχειας

Ενδεικτικό της συνεχούς επιδείνωσης είναι μία ακόμη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την οργάνωση The Working Poor Project, που καταγράφει μία ακόμη αύξηση «των εργαζόμενων φτωχών», κατά 200.000 οικογένειες για το 2011 σε σχέση με το 2010. Πρόκειται για οικογένειες όπου και οι δύο γονείς εργάζονται ωστόσο πρόκειται για δουλειές κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών και πολύ χαμηλά αμειβόμενες.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 10.4 εκατομμύρια τέτοιες οικογένειες, ή 47,6 εκατομμύρια Αμερικανοί που διαβιούν μόλις λίγο πάνω από τα όρια της φτώχειας που καθορίζεται στο ευτελές 22.811 δολάρια για μία τετραμελή οικογένεια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Λουτρό αίματος σημειώθηκε, χτες, στο Χαλέπι, όταν δύο εκρήξεις συγκλόνισαν το κτίριο του Πανεπιστημίου, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες φοιτητές καθώς άρχιζε η εξεταστική περίοδος αλλά και πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές. Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Μουχάμαντ Ουάχιντ Ακάντ, ανακοίνωσε, λίγο αργότερα, ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 82 άμαχοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 160, αριθμό που ορισμένοι άλλοι Σύροι αξιωματούχοι μείωναν στους 52 νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες και απέδιδαν την ευθύνη σε ρουκέτες των αντικαθεστωτικών.

ΚΑΪΡΟ.-- Δεκαεννέα νεκροί στρατιώτες και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε τα ξημερώματα, χτες, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου. Στο τρένο επέβαιναν περισσότεροι από 1.300 στρατιώτες που μετέβαιναν από το βορρά προς το νότο.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ο 17χρονος Σαμίρ Αουάντ σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά όταν ομάδα Παλαιστινίων εφήβων πλησίασε το διαχωριστικό τείχος στη Δ. Οχθη και άρχισε να εκτοξεύει πέτρες προς το ισραηλινό κατοχικό φυλάκιο. Παλαιστινιακές πηγές ανακοίνωσαν ότι δέχτηκε τρεις σφαίρες στο στήθος. Ο ισραηλινός στρατός δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο μέχρι αργά το βράδυ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Με σημαντική καθυστέρηση έφθασαν οι πυροσβέστες σε ένα εργοστάσιο στην επαρχία Ζετζιάνγκ της Ανατολικής Κίνας στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά, καθώς έγινε αντιληπτή τρεις ώρες μετά την εκδήλωσή της εξαιτίας της ιδιαίτερα αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η επιχείρηση HMV, η αλυσίδα καταστημάτων μουσικής, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία και οι 4.500 εργαζόμενοί της με την ανεργία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται ήδη στη ρουμανική πρωτεύουσα ώστε να ξεκινήσει τον καθιερωμένο έλεγχο της ντόπιας αστικής τάξης για τη δανειοδοτική συμφωνία προληπτικού χαρακτήρα, όπου θα παραμείνει έως τις 29 Γενάρη. Πρόκειται για 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη το 2009 έλαβε δάνειο ύψους 20 δισεκατομμυρίων τα οποία πληρώνουν με σκληρή λιτότητα τα λαϊκά στρώματα.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ρωσία θα προσφέρει δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μπαγκλαντές για να χρηματοδοτήσει τα πρώτα στάδια του κοινού σχεδίου κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Μπαγκλαντές, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από συνομιλίες με την πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές, Σέικχ Χασίνα. Πρόσθεσε ότι οι προκαταρκτικές εργασίες θα ξεκινήσουν το Γενάρη του 2014 και η κατασκευή το 2015 ώστε να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

ΑΒΑΝΑ.-- Το κουβανικό υπουργείο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χτες πως η επιδημία χολέρας στην Αβάνα έχει σχεδόν εξαλειφθεί, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μόνιμης επαγρύπνησης και ανταπόκρισης του κουβανικού συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η χολέρα έκανε την εμφάνισή της στο δήμο Σέρο και αργότερα επεκτάθηκε σε άλλους δήμους της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιβεβαιωμένα 51 κρούσματα. Το υπουργείο επαναλαμβάνει την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στην υγιεινή, με πλύσιμο των χεριών, πόση χλωριωμένου νερού, πλύσιμο και μαγείρεμα των φαγητών, κ.ά.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εκνευρισμός πριν τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ανέβηκαν χτες οι τόνοι ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς και Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι ενόψει της προγραμματισμένης για αύριο (Πέμπτη) συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.

Ο Ντάσιτς δήλωσε πως ο ομόλογός του Χ. Θάτσι δεν μπορεί να αποφασίζει την ατζέντα των επικείμενων συνομιλιών παρουσία της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, έπειτα από δήλωση του τελευταίου ότι «δεν θα επιτρέψει» να τεθεί το πρόσφατο ψήφισμα της σερβικής Βουλής για το Κοσσυφοπέδιο, που μεταξύ άλλων ζητεί την αυτονόμηση των Σέρβων της περιοχής.

Η Αστον πάντως είπε ότι οι αυριανές συνομιλίες θα επικεντρωθούν στους λεγόμενους «παράλληλους θεσμούς» και την «ιδιαιτερότητα» των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, συνεπώς θα τεθεί επί τάπητος και το ψήφισμα της σερβικής Βουλής...

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Πρωτοβουλία για την επιστροφή της Γεωργίας στην ΚΑΚ

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, προτίθεται στο άμεσο μέλλον να συζητήσει την επιστροφή της Γεωργίας στην Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου. Οπως είπε, έλαβε πρόσκληση από τον Γεωργιανό ομόλογό του, Μιχαήλ Σαακασβίλι, να επισκεφτεί τη Γεωργία και κάνοντας χρήση αυτής της πρόσκλησης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τόσο με τον Σαακασβίλι, όσο και με τον πρωθυπουργό, Μπιτζίνα Ιβανασβίλι, θα θέσει το ζήτημα της επιστροφής της Γεωργίας στην ΚΑΚ.

Ο Λουκασένκο χαρακτήρισε την ΚΑΚ «ζώνη συμφερόντων της Γεωργίας», αλλά πρόσθεσε πως «κάποιος στη Δύση συγκρατεί τη γεωργιανή ηγεσία» στο ζήτημα αυτό.

Η Γεωργία αποχώρησε από την ΚΑΚ το 2008, μετά την πολεμική σύγκρουση που είχε με τη Ρωσία στην περιοχή της Νότιας Οσετίας.

Η Λευκορωσία, που ανέλαβε την προεδρία της ΚΑΚ το 2013, δείχνει ενεργό ενδιαφέρον να επαναφέρει τη Γεωργία σ' αυτήν την πολύ χαλαρή μορφή διακρατικής συνεργασίας, που έχει δημιουργηθεί στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, υπό την πρωτοκαθεδρία της Ρωσίας.

Οι πρόσφατες χειρονομίες του νέου πρωθυπουργού της Γεωργίας, όπως ήταν η απελευθέρωση από τις φυλακές ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί ως «κατάσκοποι της Ρωσίας», δημιουργούν ενθαρρυντικό κλίμα γύρω από τη λευκορωσική προσπάθεια.


Ι. Π.

ΓΑΛΛΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Συμφωνίες για Ενέργεια και εξοπλισμούς

ΠΑΡΙΣΙ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Πολλαπλούς στόχους είχε η μονοήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε, χτες, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων με την ηγεσία των Εμιράτων και ιδιαίτερα του Αμπού Ντάμπι, αλλά παράλληλα άνοιξε και τις εργασίες Συνόδου για το Μέλλον της Ενέργειας, συνοδεύεται από εκπροσώπους σειράς μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι βασικοί του στόχοι είναι η εξασφάλιση μιας πρώτης ανεπίσημης συναίνεσης για αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» από τα ΗΑΕ -γεγονός που θα δώσει ώθηση και στις ανάλογες συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με Κουβέιτ και Κατάρ- αλλά και η διασφάλιση μιας εξαιρετικά σημαντικής συμφωνίας για τον ενεργειακό κολοσσό της «Total».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η «Total» διεκδικεί ν' αναλάβει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Μπαμπ. Πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλο κοίτασμα το οποίο, όπως φαίνεται, διεκδικεί και ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός «Royal Dutch Shell», γι' αυτό και στο Αμπού Ντάμπι, μετά τον Ολάντ, το Λονδίνο έστειλε τον υφυπουργό Εξωτερικών του, στην ενεργειακή σύνοδο. Μάλιστα, όπως φαίνεται, εκτός από το κοίτασμα φυσικού αερίου, στο στόχαστρο των ενεργειακών κολοσσών είναι το σύμπλεγμα πέντε πετρελαϊκών κοιτασμάτων, επί του οποίου βρίσκεται αυτό του φυσικού αερίου.

Το σύμπλεγμα, προς το παρόν, εκμεταλλεύεται η δημόσια εταιρεία ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η ADCO με τη σύμβαση που υπάρχει να λήγει το 2014. Μάλιστα, σε αυτό το πεδίο ανταγωνισμού εμπλέκεται, εκτός από τις δύο προαναφερόμενες εταιρείες, και η αμερικανική «Exxon Mobil».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ