Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Λουτρό αίματος σημειώθηκε, χτες, στο Χαλέπι, όταν δύο εκρήξεις συγκλόνισαν το κτίριο του Πανεπιστημίου, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες φοιτητές καθώς άρχιζε η εξεταστική περίοδος αλλά και πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές. Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Μουχάμαντ Ουάχιντ Ακάντ, ανακοίνωσε, λίγο αργότερα, ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 82 άμαχοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 160, αριθμό που ορισμένοι άλλοι Σύροι αξιωματούχοι μείωναν στους 52 νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες και απέδιδαν την ευθύνη σε ρουκέτες των αντικαθεστωτικών.

ΚΑΪΡΟ.-- Δεκαεννέα νεκροί στρατιώτες και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε τα ξημερώματα, χτες, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου. Στο τρένο επέβαιναν περισσότεροι από 1.300 στρατιώτες που μετέβαιναν από το βορρά προς το νότο.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ο 17χρονος Σαμίρ Αουάντ σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά όταν ομάδα Παλαιστινίων εφήβων πλησίασε το διαχωριστικό τείχος στη Δ. Οχθη και άρχισε να εκτοξεύει πέτρες προς το ισραηλινό κατοχικό φυλάκιο. Παλαιστινιακές πηγές ανακοίνωσαν ότι δέχτηκε τρεις σφαίρες στο στήθος. Ο ισραηλινός στρατός δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο μέχρι αργά το βράδυ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Με σημαντική καθυστέρηση έφθασαν οι πυροσβέστες σε ένα εργοστάσιο στην επαρχία Ζετζιάνγκ της Ανατολικής Κίνας στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά, καθώς έγινε αντιληπτή τρεις ώρες μετά την εκδήλωσή της εξαιτίας της ιδιαίτερα αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η επιχείρηση HMV, η αλυσίδα καταστημάτων μουσικής, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία και οι 4.500 εργαζόμενοί της με την ανεργία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται ήδη στη ρουμανική πρωτεύουσα ώστε να ξεκινήσει τον καθιερωμένο έλεγχο της ντόπιας αστικής τάξης για τη δανειοδοτική συμφωνία προληπτικού χαρακτήρα, όπου θα παραμείνει έως τις 29 Γενάρη. Πρόκειται για 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη το 2009 έλαβε δάνειο ύψους 20 δισεκατομμυρίων τα οποία πληρώνουν με σκληρή λιτότητα τα λαϊκά στρώματα.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ρωσία θα προσφέρει δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μπαγκλαντές για να χρηματοδοτήσει τα πρώτα στάδια του κοινού σχεδίου κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Μπαγκλαντές, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από συνομιλίες με την πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές, Σέικχ Χασίνα. Πρόσθεσε ότι οι προκαταρκτικές εργασίες θα ξεκινήσουν το Γενάρη του 2014 και η κατασκευή το 2015 ώστε να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

ΑΒΑΝΑ.-- Το κουβανικό υπουργείο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χτες πως η επιδημία χολέρας στην Αβάνα έχει σχεδόν εξαλειφθεί, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μόνιμης επαγρύπνησης και ανταπόκρισης του κουβανικού συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η χολέρα έκανε την εμφάνισή της στο δήμο Σέρο και αργότερα επεκτάθηκε σε άλλους δήμους της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιβεβαιωμένα 51 κρούσματα. Το υπουργείο επαναλαμβάνει την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στην υγιεινή, με πλύσιμο των χεριών, πόση χλωριωμένου νερού, πλύσιμο και μαγείρεμα των φαγητών, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ