ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Χερσαίες γαλλικές δυνάμεις ενισχύουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση

Γαλλικά στρατεύματα καθώς αναπτύσσονται προς βορρά
Γαλλικά στρατεύματα καθώς αναπτύσσονται προς βορρά
ΜΠΑΜΑΚΟ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Βαθαίνει η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Γαλλίας στο δυτικοαφρικανικό Μάλι, όπου χτες -έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς έξι ημερών που έχουν προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς -ξεκίνησαν και οι χερσαίες επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων του γαλλικού στρατού στην κεντροδυτική κωμόπολη Ντιαμπαλί με κεντρικό στόχο την ανακατάληψή της.

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ισχυρίστηκε ότι οι γαλλικές δυνάμεις είναι «σε καλύτερη θέση» από την περασμένη βδομάδα, είπε ότι στο Ντιαμπαλί γίνονται μάχες «σώμα με σώμα» και παραδέχθηκε ότι «η μάχη θα είναι μεγάλης διάρκειας». Σε αντίθεση με τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, που είχε μιλήσει πριν λίγες μέρες για επιχείρηση «μερικών βδομάδων»... Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν που προειδοποίησε για τον κίνδυνο «νεο-αποικιοκρατικού τύπου δράσης» στο Μάλι, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία έπρεπε να περιοριστεί «αυστηρά στην παροχή επιμελητειακής υποστήριξης στις αφρικανικές δυνάμεις».

Το Ντιαμπάλι, όπου έχει πέσει το βάρος της επέμβασης, βρίσκεται από τη Δευτέρα στα χέρια του Αλγερινού εμίρη Αμπού Ζεΐντ, ενός εκ των διοικητών της AQIM (Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ) και μίας εκ των τριών ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων που έχουν καταλάβει εδώ και 10 μήνες το βόρειο Μάλι αλλά δρα σε χώρες της ευρύτερης περιοχής του Σαχέλ. Βομβαρδίστηκε ανηλεώς το τελευταίο 48ωρο προτού ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις. Εκεί μετακινήθηκαν οι περισσότεροι εκ των περίπου 800 Γάλλων στρατιωτών που βρίσκονται στο Μάλι (και οι οποίοι θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες σε 2.500), ενώ λιγότεροι έμειναν σε κατάσταση επιφυλακής στην πρωτεύουσα Μπαμάκο και στη δυτική πόλη Νιόνο υποτίθεται «για την προστασία αμάχων».

Το ίδιο 24ωρο στο Βερολίνο, ο Αλασάν Ουατάρα, πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής Ακτής Ελεφαντοστού και προεδρεύων της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS) που θα αναπτύξει τις επόμενες μέρες ένοπλη αποστολή 3.500 ανδρών με επικεφαλής Νιγηριανό στρατηγό, συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ο Ουατάρα ζήτησε «από όλους τους Ευρωπαίους» να στηρίξουν έμπρακτα τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι. Η Μέρκελ εκτίμησε ότι «η τρομοκρατία στο Μάλι είναι απειλή για την Ευρώπη», υποσχέθηκε δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα εκατομμύριο ευρώ ως βοήθεια για τους Μαλινέζους πρόσφυγες.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι υποσχέθηκε «υλικοτεχνική υποστήριξη» στο Μάλι λέγοντας ότι στην προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ θα ασκήσει πιέσεις για την «άμεση αποστολή 250 στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Μάλι».

Ως χτες, μεταγωγικά αεροσκάφη στο Μάλι είχαν δώσει ή υποσχεθεί η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία. Οι ΗΠΑ παρέχουν κατασκοπευτικές πληροφορίες και τηλεπικοινωνίες, ενδεχομένως και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στρατιωτικές δυνάμεις κατά αρκετές εκατοντάδες έχουν υποσχεθεί η Νιγηρία, η Σενεγάλη, η Μπουρκίνα Φάσο, το Τόγκο, ο Νίγηρας, το Μπενίν, το Τσαντ, η Γουινέα και η Γκάνα.

Πάντως, οι συνέπειες της γαλλικής επέμβασης ξεπερνούν τα σύνορα του Μάλι και της Γαλλίας (που έχει τεθεί σε φάση επιφυλακής για πιθανές επιθέσεις-αντίποινα). Χτες, εκπρόσωπος των ένοπλων ισλαμιστών της οργάνωσης «Σεμπάμπ» που δρουν στη Σομαλία είπε πως αποφασίστηκε η εκτέλεση του Γάλλου πράκτορα γνωστού ως «Ντενί Αλέξ» που κρατείται από τους απαγωγείς από το 2009. Εντούτοις, ο επικεφαλής των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, σχολίασε πως πρόκειται για «επικοινωνιακό τέχνασμα» θεωρώντας πως ο όμηρος εκτελέστηκε το περασμένο Σάββατο κατά την αποτυχημένη επιχείρηση απελευθέρωσης Γάλλων κομάντος.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΝ
Επίσκεψη του Σύρου πρωθυπουργού στην Τεχεράνη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη σταθερή υποστήριξή του προς τη συριακή ηγεσία εξέφρασε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σύρο πρωθυπουργό, Ουάιλ αλ Χαλάκι, στην Τεχεράνη, ο Πρόεδρος του Ιράν, Μ. Αχμαντινετζάντ. Ο Ιρανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Συρία είναι στόχος συνωμοσιών και εχθρότητας, εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να επικρατήσει ηρεμία και τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών, σε διάφορους τομείς, είναι επωφελής εκατέρωθεν. Ο αλ Χαλάκι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι πίσω από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία βρίσκεται η «παγκόσμια υπεροψία προκειμένου να πιεστεί οικονομικά η χώρα».

Στο μεταξύ, εντός Συρίας, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ήταν ο στόχος τριών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, χτες το πρωί. Οπως μετέδωσε το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ, από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 22 πολίτες και τραυματίστηκαν 30. Η επίθεση έρχεται μία μέρα μετά το λουτρό αίματος από δύο εκρήξεις στο Πανεπιστήμιο στο Χαλέπι, κατά τη διάρκεια εξεταστικής περιόδου. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των νεκρών είναι 87 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 150, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις επιθέσεις μιλώντας για «τρομοκρατικά πλήγματα» και «ενέργειες εκδίκησης».

Τέλος, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Δαμασκό και το Πρόγραμμα θα επεκτείνει τη συνεργασία του με συριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις - μια λίστα 110 τέτοιων οργανώσεων παραδόθηκε από τη Δαμασκό - προκειμένου να μπορέσει να χορηγήσει τρόφιμα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια Σύρους.

  • Το δίκτυο «αλ Αραμπίγια» ενορχηστρώνει τρομοκρατικές ενέργειες στη Συρία, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπάσαρ αλ Τζα'αφάρι, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τέτοιου είδους επιθέσεις βρίσκονται και ηγεσίες άλλων γειτονικών αραβικών χωρών.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Χτύπημα στην έδρα των μυστικών υπηρεσιών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίθεση σημειώθηκε χτες στην έδρα των μυστικών υπηρεσιών του Αφγανιστάν στο κέντρο της Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι (έξι φερόμενοι ως μαχητές των Ταλιμπάν και ένας Αφγανός φύλακας ασφαλείας) και να τραυματιστούν 17 πολίτες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν με μήνυμά τους στο «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Σύμφωνα με την αστυνομία, έξι ένοπλοι πλησίασαν την πύλη, ο ένας εκ των οποίων με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά, τα οποία και πυροδότησε, ενώ οι υπόλοιποι άρχισαν να πυροβολούν προς την πλευρά του κτιρίου. Μετά από ανταλλαγή πυρών με τους φρουρούς, έπεσαν νεκροί και οι πέντε ένοπλοι.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Καταδικάζει το έγκλημα στο Μάλι

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) με ανακοίνωσή του σχετικά με την επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι σημειώνει:

«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καταγγέλλει την ωμή στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι, που διεξάγεται αυτές τις μέρες με την πλήρη κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Συνεχίζεται η υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για το γεωστρατηγικό έλεγχο σε ευρύτερες περιοχές της Αφρικής, όπως το είδαμε και το 2011 με την αιματηρή επέμβαση και το βομβαρδισμό της Λιβύης. Στόχο τους έχουν τόσο τις ενεργειακές πηγές, για τις οποίες διεξάγεται σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κέντρα, που ωστόσο βαδίζουν χέρι - χέρι στη σφαγή λαών με διάφορα προσχήματα κάθε φορά.

Το ΠΣΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το νέο έγκλημα της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας, που μαζί με τους ΝΑΤΟικούς της συμμάχους ετοιμάζουν και επίθεση και επέμβαση στην Συρία και απειλεί το Ιράν.

Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της επίθεσης και την αποχώρηση όλων των Γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων και αυτών του Ευρωστρατού και του ΝΑΤΟ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και των λαών του κόσμου απορρίπτει τις "ειρηνευτικές" αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών προωθούν, ενώ φέρνουν ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία στους λαούς.

Καταδικάζουμε τον σφαγιασμό του λαού του Μάλι και καλούμε τους λαούς της Αφρικής και όλου του κόσμου να αντιδράσουν με πολύμορφες δράσεις ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Αφρική».

ΑΛΓΕΡΙΑ
Ομηρία εργαζομένων σε εταιρεία εξόρυξης

ΑΛΓΕΡΙ.--

Ισχυρές δυνάμεις του αλγερινού στρατού πολιορκούν το συγκρότημα κατοικιών των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής Ιν Αμένας, στη νότια Αλγερία, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, όπου ισλαμιστές ένοπλοι κρατούν ομήρους τουλάχιστον 41 ξένους εργάτες, υπηκόους διαφόρων χωρών. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, την ευθύνη αναλαμβάνει παρακλάδι της «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ» με την επωνυμία «Κατιμπάτ Μουλαθαμίν» και έχει δύο αιτήματα: Τον τερματισμό της γαλλικής επέμβασης στο Μάλι και την απελευθέρωση περίπου 100 ισλαμιστών μαχητών - οι περισσότεροι μη Αλγερινοί - που κρατούνται στις αλγερινές φυλακές. Εκπρόσωπος της αλγερινής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένας διάλογος.

Οι απαγωγείς προειδοποίησαν ότι έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά το συγκρότημα αλλά και τμήμα των εγκαταστάσεων εξόρυξης, που ανήκει σε κονσόρτιουμ αποτελούμενο από την κρατική ενεργειακή εταιρεία της Αλγερίας, την Σονατράχ, την νορβηγική Στάτοϊλ, και τη βρετανική ΒΡ.

Κατά τη διάρκεια της έναρξης της ομηρίας σκοτώθηκαν 2 ξένοι εργαζόμενοι και τραυματίστηκαν άλλοι δύο καθώς και δύο φρουροί. Στους ομήρους συγκαταλέγονται και Γάλλοι, Αμερικανοί, Βρετανοί, Νορβηγοί, Ιρλανδοί και Ιάπωνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ