ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
Σελ. /28
Σύστημα σάπιο

Το σκηνικό συγκάλυψης και εκφυλισμού που προσπάθησαν να στήσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης στη Βουλή, με αφορμή την ψηφοφορία για τη λίστα Λαγκάρντ, είναι άλλο ένα στοιχείο που πιστοποιεί ότι το σάπιο αστικό σύστημα δεν μπορεί παρά να έχει και θεσμούς που έχουν κυριολεκτικά σαπίσει. Το Κοινοβούλιο, εξαιτίας των αρνητικών για το λαό πολιτικών συσχετισμών, είναι ούτως ή άλλως εργαλείο νομιμοποίησης της βάρβαρης πολιτικής που διευθύνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Αν όμως ψάξει κανείς πόσες φορές, την τελευταία μόνο τριετία, το Κοινοβούλιο έχει γίνει πλυντήριο μέτρων με διαδικασίες που ξεπερνούν κάθε όριο ακόμα και αυτής της πολύφερνης δημοκρατίας, αντιλαμβάνεται ότι καμιά φιλολαϊκή εξέλιξη δεν πρόκειται να προκύψει μέσα από αυτό.

Με διαδικασίες εξπρές και για πολλοστή φορά, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις προάλλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα και συντρίβουν το λαό. Τα μνημόνια πέρασαν με διαδικασίες που κάνουν αστεία όποια προσπάθεια των αστών να υπερασπιστούν την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ολα αυτά με την κάλυψη του Συντάγματος, το οποίο επικαλούνται σαν θεματοφύλακα της δημοκρατίας, προσαρμόζοντας την ερμηνεία του στην κάθε περίσταση. Μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τσάκισμα δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις και μέτρα φοροαφαίμαξης του λαού περνάνε με το μανδύα του κοινοβουλευτισμού και του Συντάγματος. Κι όταν κάποιος πάει να αντιδράσει, πολύ περισσότερο όταν υιοθετεί ταξικά αιτήματα στον αγώνα του, τότε αναλαμβάνει η αστική Δικαιοσύνη να βγάλει παράνομες και καταχρηστικές εννιά στις δέκα απεργίες.

Ακόμα και στο ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ, ο εκφυλισμός κάθε διαδικασίας στόχο έχει να μείνει ελεγχόμενη η κατάσταση για τα αστικά κόμματα, χωρίς να ακουμπήσει τα ιερά και τα όσια του συστήματος που υπηρετούν. Θέλουν να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση ότι το σύστημα έχει τη δυνατότητα να αυτοκαθαίρεται, χωρίς να λυπάται ακόμα και τα δικά του παιδιά. Ταυτόχρονα, όμως, δε θέλουν να πάει η συζήτηση στην ουσία της υπόθεσης. Ποια είναι αυτή; Οτι το κεφάλαιο στην Ελλάδα, εκπρόσωποι του οποίου περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ, έχουν συσσωρεύσει στο εσωτερικό και το εξωτερικό αμύθητο πλούτο, κλεμμένο ιδρώτα του λαού. Οτι αυτά τα κεφάλαια αναζητούν τρόπο να επιστρέψουν και να επενδυθούν στην Ελλάδα, για να πολλαπλασιαστούν μέσα από ένα νέο κύκλο εκμετάλλευσης των εργαζομένων και κλοπής της δημόσιας περιουσίας. Οτι το πολιτικό προσωπικό των αστών διαπλέκεται αναπόφευκτα μαζί τους και είναι ο καπιταλισμός αυτός που γεννά τη διαφθορά.

Ολα αυτά θέλουν να κρατήσουν στο σκοτάδι. Γι' αυτό περιορίζουν τη συζήτηση στους χειρισμούς του ενός ή του άλλου υπουργού, στοχοποιώντας ορισμένους από αυτούς και πάνω εκεί οικοδομούν τον καυγά στο δίπολο. Τι έχει να περιμένει ο λαός από τους θεσμούς ενός συστήματος, που έχει για αποστολή να τον φτωχαίνει, προκειμένου το κεφάλαιο να γίνεται πιο ανταγωνιστικό; Τι μπορεί να προσδοκά από κόμματα που λένε ότι βελτιώνοντας τάχα τους θεσμούς ενός συστήματος σάπιου, θα εξασφαλίσουν λαϊκή ευημερία; Τίποτε απολύτως. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το κράτος είναι του κεφαλαίου και οι θεσμοί του εργαλεία άσκησης της εξουσίας του. Συμφέρον του λαού είναι να συγκρουστεί με την εξουσία του κεφαλαίου, δυναμώνοντας το ΚΚΕ. Φιλολαϊκό κράτος σημαίνει τα μέσα παραγωγής στα χέρια του λαού, με δική του την εξουσία, που θα ξεπατώσει από τη ρίζα τους θεσμούς του χτες.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Αναγκαία μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τα ζητήματα που αφορούν στα οικονομικά των δήμων έχουν κλείσει. Τι σημαίνει αυτό; Οτι, βεβαίως, δεν πρόκειται να διεκδικήσει την επαρκή χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανάμεσα σε άλλα και για την κάλυψη μιας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια. Οτι αποδέχεται τις τραγικές περικοπές στα έσοδα των δημοτικών ταμείων τα τελευταία τρία χρόνια, ελέω οικονομικής κρίσης. Περικοπές που προστίθενται στην τραγική ανέχεια στην οποία βρίσκεται η λαϊκή οικογένεια. Προκύπτει, λοιπόν, ως επιτακτικό το ζήτημα που θέτουν οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σύμβουλοι, να αναμορφωθούν δηλαδή οι προϋπολογισμοί των δήμων και να μειωθούν στο 50% τα ανταποδοτικά τέλη ως μια συμβολή στην ανακούφιση όσο γίνεται της λαϊκής οικογένειας.

Το περιττό λίπος...

Ενας Ελληνας γιατρός που ζει και δουλεύει στη Βρετανία συμμετείχε πρόσφατα σε συνέδριο του Τζάνειου Νοσοκομείου για τις εξελίξεις στην Καρδιολογία. Μάλιστα, του ζητήθηκε από τους διοργανωτές του συνεδρίου να δώσει τα «φώτα» του ως διακεκριμένος καρδιολόγος στο εξωτερικό, για το πώς αντιμετωπίζονται στην Αγγλία τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τις προόδους που έχουν σημειώσει, τον τρόπο που οργανώνονται τα νοσοκομεία κ.λπ.

Καταρχήν ο διακεκριμένος επιστήμονας διαπίστωσε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρίση γιατί βλέπει πολλούς «υπέρβαρους». Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν το επιπλέον λίπος και βάρος μαρτυρά καλοζωία ή αν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, καρδιαγγειακά κ.ά., απάντησε: «Βεβαίως! Φαγητό, καλοζωία...». Και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει πολύ λίπος ακόμα για κάψιμο»!

Ας δούμε όμως πώς περιέγραψε τη ζωή των εργαζομένων στην Αγγλία - πάντα δίνοντας τα «φώτα» του στους Ελληνες εργαζόμενους και γιατρούς και επικροτώντας το βρετανικό σύστημα: «Στην Αγγλία αυτό, οι περικοπές, έχουν ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια. Εχουν απολυθεί από γιατρούς, από όλους τους τομείς του Δημοσίου. Ολοι μας δεν ξέρουμε αν σε ένα χρόνο μας πουν να φύγουμε...». Σε άλλη ερώτηση για τον τρόπο ζωής και διατροφής στην Αγγλία - που είναι ο βασικός παράγοντας εμφάνισης τέτοιων νοσημάτων - απάντησε: «Οι πιο παχύσαρκοι είναι από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Στην Αγγλία δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα και δεν έχουν χρόνο να μαγειρέψουν. Δεν έχουν μαμάδες και γιαγιάδες να τους μαγειρεύουν. Μια εργαζόμενη γυναίκα θα πάει στο σπίτι το βράδυ, πού να κάτσει να ετοιμάζει φαγητό, θα πάρει μια έτοιμη τροφή».

... και οι εκλεκτοί επιστήμονες

Για το εργασιακό άγχος και για στοιχεία που δείχνουν εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά νοσήματα να συνδέονται με μακροχρόνια ανεργία και άστατα ωράρια εργασίας, είπε: «Το άγχος είναι δικαιολογία. Δεν υπάρχει άγχος, μόνο οι παπαρούνες δεν έχουν άγχος...»!

Καταρχήν, είναι ενδιαφέρον το τι άνθρωποι επιλέγονται για να «βοηθήσουν» στο σύστημα οργάνωσης της Υγείας, των νοσοκομείων κ.λπ. Είναι ενδεικτικό για το πού το πάνε. Δεν είναι το «νοικοκύρεμα» ο σκοπός τους, ούτε η βελτίωση των υπηρεσιών. Οσο καλός κι αν είναι ένας επιστήμονας, αν έχει τόσο αντιδραστικές ιδέες, προπαγανδίζοντας υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής σαν κάτι το φυσικό, βλάπτει το λαό αντί να θέτει την επιστήμη του στην υπηρεσία του. Αλήθεια, πώς θα αντιδρούσε ο συγκεκριμένος, και άλλοι με παρόμοιες αντιλήψεις, όταν πέσει ένας ανασφάλιστος, χωρίς χρήματα ασθενής στα χέρια του; Επίσης, οι πληροφορίες που έδωσε είναι πως και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχουν παρθεί εδώ και χρόνια αντιλαϊκά μέτρα, ενώ οι συνθήκες ζωής και δουλειάς για τους εργαζόμενους κάθε άλλο παρά «παραδεισένιες» είναι...

Απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΗ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εβαλαν την «τσουχτερή» αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μείωσαν κάποια πάγια (προσωρινά). Αύξησαν το τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Μείωσαν λίγο (προσωρινά) τις χρεώσεις για τα δίκτυα και έβγαλαν το νέο, ανατιμημένο έως και 25%, οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, που θα ισχύσει για περίπου 3 - 4 μήνες, μέχρι να γίνει η επόμενη αύξηση. Που πιθανότητα θα τη συνδυάσουν με την αφαίρεση των τελών υπέρ δήμων και ΕΡΤ από το τιμολόγιο, αλλάζοντας τρόπο πληρωμής τους, προκειμένου να φαίνεται μειωμένος ο λογαριασμός, πιστεύοντας ότι έτσι θα συγκαλύψουν το πραγματικό ύψος των αυξήσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Οι πονηροί κυβερνώντες και οι πρόθυμοι συνεργάτες τους στις εκάστοτε «ανεξάρτητες» Αρχές, που εργάζονται για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, προχωρούν ακάθεκτοι στο δρόμο που χάραξε η τρόικα και η ΕΕ, με στόχο την ενιαία εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με ίδιους κανόνες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Κι ενώ αυξάνουν σε απαράδεκτα ύψη την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τις συνοδευτικές επιβαρύνσεις, έχουν το θράσος να μιλούν για «όφελος του καταναλωτή».

Εχει και η κοροϊδία όρια. Και έρχεται κάποια στιγμή που και τα καλύτερα λόγια δεν μπορούν πια να δικαιολογήσουν τίποτα.

Αντιθέτως, η θέση του ΚΚΕ για ηλεκτρική ενέργεια φτηνή για το λαό, που δε θα τη στερείται κανένα σπίτι, πρέπει να γίνει θέμα συζήτησης παντού και από όλους. Αλλά και αντικείμενο διεκδίκησης και πάλης, παντού και από όλους. Που σημαίνει πάλη ενάντια στις αυξήσεις τώρα δεμένη με την προοπτική του ενιαίου φορέα ενέργειας που θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία.


Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ