ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Κλιμάκωση με νέα μέτρα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ

Μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, διάλυση κοινωνικών επιδομάτων και δαπανών, επιτάχυνση και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων

Ο λαός έχει τη δύναμη να σπάσει το φαύλο κύκλο των μέτρων, βάζοντας στο στόχαστρο της οργάνωσης και των αγώνων του τη στρατηγική και το σύστημα που τα προκαλεί
Ο λαός έχει τη δύναμη να σπάσει το φαύλο κύκλο των μέτρων, βάζοντας στο στόχαστρο της οργάνωσης και των αγώνων του τη στρατηγική και το σύστημα που τα προκαλεί
Το σχεδιασμό συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τα νέα αλλεπάλληλα συντριπτικά χτυπήματα που ετοιμάζονται να επιφέρουν πάνω σε όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει, δείχνει και το ΔΝΤ, μέσα από την «έκθεση αξιολόγησης» που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή.

Το ΔΝΤ ομολογεί ακόμη ότι όλα τα προηγούμενα λεγόμενα «έκτακτα μέτρα», όπως συγκεκριμένα το χαράτσι της «αλληλεγγύης», θα παραμείνουν σε ισχύ και για τα επόμενα χρόνια, όπως έγκαιρα προειδοποίησε το ΚΚΕ. Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου μπαίνουν τα όποια κοινωνικά επιδόματα έχουν απομείνει, οι μαζικές απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, νέα βαριά χαράτσια απέναντι στα λαϊκά στρώματα, η παραπέρα καρατόμηση των κρατικών δαπανών που αφορούν στην Υγεία, η επιτάχυνση και κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων.

Δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Π. Τόμσεν, χαρακτήρισε «απαραίτητα» τα μέτρα για τη «δημοσιονομική προσαρμογή» και είπε προκλητικά ότι «το ελληνικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να προστατεύει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα»!

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όποιες «προοπτικές ανάκαμψης» της οικονομίας έχουν απαραίτητη προϋπόθεση την «απαρέγκλιτη τήρηση του οικονομικού προγράμματος», με κλιμάκωση των μέτρων που αφορούν στην «απελευθέρωση της οικονομίας» και με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών και στο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».

Οι βασικοί άξονες

Η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ εστιάζει στα παρακάτω:

  • Στα 4 δισ. ευρώ, για την ώρα, φτάνουν τα πρόσθετα μέτρα που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν μέχρι το 2016. Το νέο αντιλαϊκό πακέτο προγραμματίζεται να συμφωνηθεί στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη 2013. Μεταξύ αυτών και η χρονική επέκταση των μέτρων που ήδη ισχύουν, όπως το «τέλος αλληλεγγύης», που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ήταν να λήξει το 2015. Είναι απόλυτα φανερό ότι η επιχείρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής στις νόρμες των μονοπωλίων θα απαιτήσει τη μονιμότητα και όλων των άλλων χαρατσιών, ταυτόχρονα με την παραπέρα διάλυση των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.
  • «Στοχευμένες απολύσεις» στο Δημόσιο: Δίνουν το σινιάλο για την κλιμάκωση των απολύσεων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ξεκινούν άμεσα (μέσα στο 2013) απολύσεις 27.000 δημοσίων υπαλλήλων. Οι επιμέρους στόχοι και εξειδικεύσεις προγραμματίζεται να έχουν προσδιοριστεί κατά τον «επόμενο έλεγχο της τρόικας», στα μέσα του Φλεβάρη.
  • Κοινωνικά επιδόματα: Μεγάλες «δυνατότητες» βλέπουν στη «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του συστήματος κοινωνικών παροχών», το οποίο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, παραμένει «περίπλοκο και αναποτελεσματικό». Στο στόχαστρο μπαίνουν και πάλι τα επιδόματα, όπως για την ανεργία, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κ.ά.
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Διαπιστώνουν μεγάλες αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους. Μέχρι και τον Ιούνη φέτος ετοιμάζουν να προσφέρουν στα μονοπώλια 21 κρατικές εταιρείες και άλλες βασικές υποδομές. Σημειώνουν ότι οι κρατικές αρχές έχουν εντοπίσει επιπλέον 10.000 ακίνητα εκτιμώμενης αξίας ύψους 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη «βάση για την επόμενη φάση των ιδιωτικοποιήσεων».
  • Κρατικό χρέος: Για το 2020 αναμένεται στο 124% του ΑΕΠ, δηλαδή 4 μονάδες πάνω από τον επίσημο στόχο, εξέλιξη που προδιαγράφει από τώρα τη συνέχιση των μέτρων αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Σημειώνουν το ενδεχόμενο «ελάφρυνσης» από την πλευρά των κρατών της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση οι «κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί». «Κενά χρηματοδότησης» - δηλαδή «ανάγκες» για νέα διακρατικά δάνεια - προκύπτουν για τη διετία 2015 - 2016, ύψους 9,6 δισ. ευρώ.
  • «Φοροδιαφυγή»: Επισημαίνουν τις «τεράστιες απώλειες» του κράτους, ρίχνοντας το βάρος σε κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων.
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι προπαγανδίζουν για το ασφαλιστικό;

-- Αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο τα αστικά επιτελεία πάνε να νομιμοποιήσουν προαποφασισμένες αντιασφαλιστικές αλλαγές είναι η έρευνα του οίκου Fitch. Τι αποκαλύπτεται;

«

Οι ηλικιωμένοι αποτελούν εμπόδιο για την ανάκαμψη των χωρών, αναφέρει σε έρευνά του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, και αν σε αυτά τα κράτη δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο σύστημα συνταξιοδότησης, ο γηρασμένος πληθυσμός θα επιβαρύνει το χρέος των κυβερνήσεων. Οι αναλυτές έχουν εκφράσει από καιρό την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο της γενιάς του "baby-boom" στην οικονομία, αλλά η έρευνα του οίκου Fitch εξετάζει τις συνέπειες του θέματος στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών. Ο οίκος προβλέπει ότι η συνταξιοδότηση των ατόμων αυτής της κατηγορίας θα επιδεινώσει τον μέσο κρατικό προϋπολογισμό κατά 0,6% εντός οκτώ ετών και κατά 4,9% μέχρι το 2050. Αν δεν ληφθούν μέτρα, οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του αναπτυγμένου κόσμου θα υποστούν αρνητικές επιπτώσεις. Οι ευρωπαϊκές χώρες μάλιστα είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο λόγω του υψηλότερου κόστους των συντάξεων, αναφέρεται στην έκθεση. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η περιφέρεια της Ευρώπης είναι σε καλύτερη μακροπρόθεσμη κατάσταση, καθώς η κρίση της ευρωζώνης ανάγκασε ήδη τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν αντιλαϊκές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα και στους κανόνες της αγοράς εργασίας». Αυτά μετέδιδαν χτες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αποκαλύπτοντας τη σαπίλα του καπιταλισμού σε όλο της το μεγαλείο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αντιμετωπίζουν τους απόμαχους της δουλειάς σαν «βάρος» για το κράτος, από το οποίο πρέπει να απαλλαχθεί για να μην ανέβει το κόστος του κρατικού δανεισμού, άρα το κόστος του χρήματος για τα μονοπώλια και την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Η γενιά στην οποία αναφέρονται (γενιά του «baby-boom») είναι αυτή που γεννήθηκε ανάμεσα στα 1946 και 1964 και σήκωσε στην πλάτη της την καπιταλιστική ανάκαμψη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη δεκαετία του 1950, μέχρι τα τέλη της 10ετίας του '90. Αυτή είναι κατά βάση η «φουρνιά» που σήμερα συνταξιοδοτείται και σύμφωνα με τον καπιταλιστικό οίκο επιβαρύνει δυσανάλογα τα οικονομικά του αστικού κράτους, με κίνδυνο να εκτινάξει το χρέος! Τέτοιες «μελέτες» αποκαλύπτουν την μπόχα ενός συστήματος που αν μπορούσε, θα έριχνε κυριολεκτικά στον Καιάδα τους εργαζόμενους, όταν τους ξεζουμίσει το κεφάλαιο και του είναι άχρηστοι για την κερδοφορία του. Ταυτόχρονα, όμως, στοιχεία όπως αυτά του Fitch, θέλουν να νομιμοποιήσουν τις προαποφασισμένες νέες ανατροπές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Τι λέει ο καπιταλιστικός οίκος; Οτι η ασφάλιση του εργαζόμενου κοστίζει πολύ στον εργοδότη και στο κράτος. Αυξάνει το έλλειμμα και δημιουργεί χρέος, με αρνητικές επιπτώσεις στην καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού το χρήμα γίνεται ακριβό για τα μονοπώλια και μικραίνει η βοήθεια από το κράτος για να κάνουν επενδύσεις. Αρα, ο εργαζόμενος, εκτός από μικρότερο μισθό, πρέπει να δεχτεί να δουλεύει και με μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από τον εργοδότη. Να αναλάβει δηλαδή ο ίδιος μεγαλύτερο μέρος από το «κόστος» της ασφάλισής του και να δουλεύει περισσότερα χρόνια. Ταυτόχρονα, ο συνταξιούχος πρέπει να πάψει να αποτελεί βάρος για το κράτος και τους σημερινούς εργαζόμενους και να μάθει να ζει με μικρότερες συντάξεις. Είναι προκλητικοί. Ούτε ένα ευρώ δεν πληρώνουν το κράτος και η εργοδοσία για την ασφάλιση, αφού και τα ελάχιστα που δίνουν στα Ταμεία είναι κλεμμένος ιδρώτας του εργαζόμενου, που τον αποσπούν είτε ως υπεραξία στη διαδικασία της παραγωγής, είτε με τη φορολογία.

Αυτόν τον μηχανισμό της εργασιακής εκμετάλλευσης θέλουν να κρατήσουν συγκαλυμμένο, σηκώνοντας φασαρία με το ασφαλιστικό, επειδή το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» μικραίνει τα κέρδη τους και οι συντάξεις τα χρήματα που καταλήγουν από το κράτος στις τσέπες των πολυεθνικών ομίλων, είτε ως άμεσες, είτε ως έμμεσες επιδοτήσεις. Στην ουσία της, αυτή η προπαγάνδα έρχεται να ενισχύσει τα σχέδια για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της «κοινωνικής» ασφάλισης και απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές. Με το σύστημα των τριών πυλώνων που έχει αποφασίσει και προωθεί η ΕΕ, ο συνταξιούχος θα παίρνει μια σύνταξη - επίδομα από το κράτος και θα συμπληρώνει το εισόδημα της φτώχειας από το (ανταποδοτικό) επαγγελματικό ταμείο (αν τα χρήματα που πλήρωνε σε όλη του τη ζωή είχαν κάποια απόδοση, αφού επαγγελματικά ταμεία σημαίνει τζόγος) και την ιδιωτική ασφάλιση, που επίσης θα πληρώνει διά βίου. Αρα, εργοδότες και κράτος απαλλάσσονται από υποχρεώσεις και εισφορές, το κράτος εξοικονομεί χρήμα για το κεφάλαιο και οι εργαζόμενοι γίνονται ακόμα φθηνότεροι για τους εργοδότες. Αυτός είναι ο καπιταλισμός και καμιά μορφή διαχείρισης δεν μπορεί να τον κάνει φιλολαϊκό. Αποδεικνύεται επίσης ότι όλες οι εργατικές κατακτήσεις στον καπιταλισμό είναι παροδικές και επισφαλείς. Η πάλη που έχει στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού είναι η μόνη που μπορεί σήμερα να καθυστερήσει τα βάρβαρα σχέδιά τους. Να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ριζική ανατροπή, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου η δουλειά και η σύνταξη θα είναι κατοχυρωμένες από τη λαϊκή εξουσία, όπως και συνολικά οι λαϊκές ανάγκες.

ΚΚΕ
Μόνο ο λαός μπορεί να βάλει τέλος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την έκθεση του ΔΝΤ: «Η έκθεση του ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι σχεδιάζονται νέα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα και ότι η συγκυβέρνηση ψεύδεται. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να βάλουν τέλος στα μέτρα που τους εξαθλιώνουν, μόνο αν απορρίψουν τις θυσίες για την καπιταλιστική κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα, για την κρίση και το χρέος που δεν ευθύνονται αυτοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ