ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»
Κορυφώνονται οι ετοιμασίες για τις αυριανές κινητοποιήσεις

Πολύμορφες και καθημερινές οι δράσεις για τη μαζική συμμετοχή νέων και εργατών στις κινητοποιήσεις

Στη μάχη έχουν ριχτεί και τα συνδικάτα
Στη μάχη έχουν ριχτεί και τα συνδικάτα
Σε σχολές και χώρους μαθητείας και κατάρτισης πραγματοποιούν εξορμήσεις και περιοδείες τα ταξικά συνδικάτα μπροστά στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΜΑΣ αύριο Πέμπτη 24 Γενάρη. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αναλαμβάνουν δράση και πρωτοβουλίες όχι μόνο για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, αλλά συνολικότερα για την οργάνωση της εργαζόμενης και άνεργης νεολαίας, των σπουδαστών, των νέων που εργάζονται στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης και της μαθητείας.

Στα πλαίσια αυτά, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και τα σωματεία Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν χτες μαζική εξόρμηση στους σπουδαστές της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) του υπουργείου Παιδείας στο Ιλιον. Μοίρασαν την ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων στα 5μελή όλων των τμημάτων και κάλεσαν τους σπουδαστές να πάρουν απόφαση να διαδηλώσουν την Πέμπτη μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ.

Στους σπουδαστές του ιδιωτικού ΙΕΚ «Le Monde» πραγματοποίησε εξόρμηση χτες το πρωί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ενώ το απόγευμα περιόδευσε, μαζί με το Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, στα τμήματα των Ζαχαροπλαστών - Αρτοποιών και Μαγείρων του ΙΕΚ Πειραιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχτές, οι πρωτοετείς σπουδαστές της ζαχαροπλαστικής επισκέφθηκαν εργοστάσιο τροφίμων και άκουσαν το διευθυντή να τους δηλώνει πως ανυπομονεί να αποφοιτήσουν και πως θα μπορούσε να αντικαταστήσει παλιότερους εργαζόμενους με τους νέους του ΙΕΚ. Αυτά είναι τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας για τη νεολαία: Να αποτελεί πάμφθηνη, ακόμα και τζάμπα, εργατική δύναμη και μοχλό υπονόμευσης των εργατικών κατακτήσεων.

Οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται και σήμερα: Τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Ξύλου θα βρεθούν στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στον Πειραιά, ενώ τα Σωματεία των Λογιστών και του Μετάλλου στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στο Αιγάλεω.

Εντατικές προετοιμασίες από το ΜΑΣ

Το πανό του ΜΑΣ στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα
Το πανό του ΜΑΣ στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα
Να απορρίψουν το «Σχέδιο Δράσης» κάλεσε το ΜΑΣ τους εργαζόμενους και τη νεολαία με το πανό που κρέμασε χτες στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε χώρους νεολαίας στο κέντρο της πόλης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και τη συναυλία μαθητικών και φοιτητικών συγκροτημάτων που οργανώνουν το απόγευμα της Πέμπτης. Επίσης, στην Κρήτη, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΜΑΣ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το «Σχέδιο Δράσης» και την κινητοποίηση που οργανώνει στις 24 Γενάρη.

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας καλεί ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, με ανακοίνωση στην οποία σημειώνει: «Οι γονείς μας και εμείς γονατίζουμε καθημερινά για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα υπέρογκα δίδακτρα που αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε για να συνεχίσουμε τις σπουδές μας. Μας τρώει καθημερινά η ανασφάλεια αν τον επόμενο μήνα θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τη σχολή μας». Ακόμα ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή απέναντι στα «Προγράμματα - εκτρώματα» και οι νέοι καλλιτέχνες να διαλέξουν το δρόμο «της οργάνωσης στα σωματεία, στους συλλόγους και στις επιτροπές ανέργων» και του αγώνα «για σταθερή δουλειά με δικαιώματα», «για μια κοινωνία χωρίς ανεργία και εκμετάλλευση».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ»
Καταψήφισε το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Καταψήφισε το ΚΚΕ το ψήφισμα της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση Κανονισμού της Κομισιόν για το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία», στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η «Εγγύηση για τη νεολαία» εμφανίζεται σαν διασφάλιση θέσεων εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στους νέους έως 25 ετών που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ή έχουν απολυθεί, με στόχο να μη μένουν στην ανεργία για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Πέρα από τα παραπάνω εύηχα, αποτελεί εργαλείο για την κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρόκειται για προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για θέσεις πρακτικής άσκησης και μαθητείας, που μεταφράζονται για τις επιχειρήσεις σε φθηνό εργατικό δυναμικό και για τους νέους σαν απασχόληση χωρίς δικαιώματα που θα τους οδηγήσει και πάλι σύντομα στην ανεργία.

Αιτιολογώντας την καταψήφιση, ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, τόνισε τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα γιατί με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, καταλήγει στην ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων, με εισφοροαπαλλαγές, μείωση μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων, με δυο λόγια ένταση της εκμετάλλευσης της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης στο έπακρο.

Ψευτοκατάρτιση με παροχή δεξιοτήτων μιας χρήσης, παροχή ζεστού χρήματος στις επιχειρήσεις για προσλήψεις νέων εργαζομένων, με απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, επιδότηση μέρους του μισθού των νέων εργαζομένων κλπ., ένταση της εκμετάλλευσης των νέων στο όνομα της εύρεσης δουλειάς, με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα.

Το σχήμα αυτό εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα, τόσο από τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (μισθός 518 ευρώ για τους νέους έως 25 χρονών, ΜΚΟ - δουλεμπορικά γραφεία κ.ά.).

Η πάλη της νεολαίας, η συστράτευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων που γεννάει την ανεργία και τη φτώχεια, για τη Λαϊκή εξουσία και οικονομία, είναι η μοναδική ελπίδα των νέων ανθρώπων να αποτινάξουν το ζυγό της εκμετάλλευσης, να ζήσουν ζωή με δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παράσταση στον ΟΑΕΔ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ για το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο δράσης για την ανεργία», που αποτελεί μια νέα μορφή επιδότησης των εργοδοτών με φτηνό εργατικό δυναμικό, ανακυκλώνοντας την ανεργία, οργανώνει, αύριο Πέμπτη, στις 10 το πρωί, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

* Επίσης, για το ίδιο θέμα, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Μετάλλου Λάρισας οργάνωσαν, χτες, περιοδεία στις αντίστοιχες ειδικότητες στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Λάρισας και σήμερα, μαζί με το Συνδικάτο Ιδιωτικών Κλινικών στις αντίστοιχες ειδικότητες του 1ου ΙΕΚ και στην 1η ΕΠΑΣ Λάρισας.

Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις

Πολλαπλασιάζονται τα αγωνιστικά ραντεβού του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ ενάντια στο «Σχέδιο Δράσης» της κυβέρνησης για την υπερεκμετάλλευση των νέων. Κινητοποιήσεις οργανώνονται στις παρακάτω πόλεις:

  • Αθήνα, 2 μ.μ. Προπύλαια
  • Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ. Αγαλμα Βενιζέλου
  • Πάτρα, 7.30 μ.μ. πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου
  • Καλαμάτα, 7 μ.μ. 23ης Μαρτίου
  • Λάρισα, 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο Λάρισας
  • Γιάννενα, 2 μ.μ. ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
  • Αρτα, 12 π.μ. πλατεία Κιλκίς
  • Κέρκυρα, 10.30 π.μ. Σαρόκο
  • Ηράκλειο Κρήτης, 7 μ.μ. πλατεία Λιονταριών
  • Μυτιλήνη, 11 π.μ. ΟΑΕΔ
  • Χαλκίδα, 10 π.μ. ΟΑΕΔ
  • Ξάνθη, 7 μ.μ. κεντρική πλατεία
  • Κοζάνη, (25/1) 7 μ.μ. κεντρική πλατεία

Ελεύθερα, χωρίς να δικαστούν, αφέθηκαν τα 7 στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που διώκονταν ύστερα από μήνυση της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ» για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε μπροστά στο πολυκατάστημά της στην Αλεξανδρούπολη το Γενάρη του 2009.

Κατηγορούνταν για διατάραξη οικιακής ειρήνης και δυσφήμηση, κατηγορίες που έχουν ήδη παραγραφεί λόγω παρέλευσης των χρόνων. Οπότε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης τους απάλλαξε από τις κατηγορίες και τους άφησε ελεύθερους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ