ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συρρικνώνεται το λαϊκό εισόδημα

Από πρόσφατη συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά, του κόμματος που αντιπαλεύει την στρατηγική του κεφαλαίου στην Ιταλία (σε πρώτο πλάνο ο Γραμματέας του Μάρκο Ρίτσο)
Από πρόσφατη συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά, του κόμματος που αντιπαλεύει την στρατηγική του κεφαλαίου στην Ιταλία (σε πρώτο πλάνο ο Γραμματέας του Μάρκο Ρίτσο)
ΡΩΜΗ.--

Στο επίπεδο του 1986 βρίσκεται το εισόδημα των Ιταλών εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας των εκφραστών της άρχουσας τάξης που στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης φορτώνουν ολοένα και περισσότερα βάρη στα λαϊκά στρώματα για να βγει όσο το δυνατό πιο αλώβητο το κεφάλαιο από την κρίση. Σύμφωνα με έρευνα του δικτύου επιχειρήσεων «Rete Imprese», το 2007, το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ιταλών αντιστοιχούσε σε 19.515 ευρώ, ενώ το 2012 συρρικνώθηκε στα 17.337 ευρώ και φέτος αναμένεται περαιτέρω μείωσή του, στα 16.995 ευρώ. Επιπλέον, αναφέρει πως κατά τη διάρκεια του 2012 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 24-25 Φλεβάρη. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση «Rai Tre», η λεγόμενη «κεντροαριστερή» συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία και η νεοσυσταθείσα δύναμη Δημοκρατικό Κέντρο) φέρεται να συγκεντρώνει το 36% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η «κεντροδεξιά» (Λαός της Ελευθερίας, το κόμματα Η Δεξιά, Αδελφοί της Ιταλίας, Λέγκα του Βορρά κ.ά.) συγκεντρώνει το 28,5%. Ο συνασπισμός κεντρώων δυνάμεων υπό τον Μάριο Μόντι (Ενωση Κέντρου, το κόμμα Μέλλον και Ελευθερία και η Επιλογή Πολιτών με τον Μόντι) παραμένει στο 14,3% και το Κίνημα Πέντε Αστέρια του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο βρίσκεται στο 13,3%.

Ο καπιταλισμός πρέπει να ανατραπεί

Τέλος, με αφορμή την συμπλήρωση 92 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, στις 21 Γενάρη, ο Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά, Μάρκο Ρίτσο, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές και στα δύο οπορτουνιστικά κόμματα -το Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών και την Κομμουνιστική Επανίδρυση- τόνισε πως συμμετέχουν σε ένα συνασπισμό διαφόρων δυνάμεων που συγκροτήθηκε στις 29 Δεκέμβρη με τίτλο «Επανάσταση των Πολιτών» όμως τίποτα το επαναστατικό δεν πρεσβεύει. Σημείωσε πως «προτιμάμε να είμαστε μέσα στους αγώνες, να τους οργανώνουμε και να τους κατευθύνουμε, παρά να εκλέξουμε μερικούς βουλευτές (...). Θέλουμε από σήμερα να χτίσουμε το πραγματικό κομμουνιστικό κόμμα χωρίς να αφήσουμε έξω το Μαρξισμό-Λενινισμό, το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, τη δικτατορία του προλεταριάτου. Σήμερα δεν είναι δυνατές ενδιάμεσες καταστάσεις, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να καλυτερεύσει. Χρειάζεται μια καθαρή εναλλακτική σε αυτό το σύστημα. Ο σοσιαλισμός κομμουνισμός. Είναι χρέος όλων εμάς να χτίσουμε το κόμμα που μπορεί να το κάνει πράξη».

ΡΩΣΙΑ
Διαμόρφωσε «λίστα Γκουαντάναμο»

Η Ρωσία διαμόρφωσε μια λίστα 60 Αμερικανών πολιτών στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στη χώρα. Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δικαστές, πράκτορες και στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, εισαγγελείς που έχουν εμπλακεί στη σύλληψη και δίκη Ρώσων πολιτών, που κρατούνται στις ΗΠΑ, άτομα που παραβίασαν δικαιώματα των υιοθετημένων παιδιών από τη Ρωσία, καθώς και οι Αμερικανοί γερουσιαστές που εισηγήθηκαν το λεγόμενο «νόμο Μαγκνίτσκι» με τον οποίο θεσμοθετείται λίστα προσώπων από τη Ρωσία στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ.

Ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της επιτροπής της Κρατικής Δούμας για Διεθνείς Υποθέσεις, σημείωσε πως ήδη από τον Οκτώβρη του 2012 η Ρωσία δημιούργησε την πρώτη λίστα πολιτών των ΗΠΑ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία. Πρόκειται για 11 άτομα που εμπλέκονται στην ίδρυση και λειτουργία των φυλακών στο Γκουαντάναμο, δηλαδή των μυστικών φυλακών της CIA, και στα βασανιστήρια κρατουμένων. Αυτή η λίστα πλέον αρχίζει να συμπληρώνεται και με άλλους Αμερικανούς πολίτες.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Συνολικά 43.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν στη Βρετανία μέχρι το τέλος του Μάρτη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ήδη καταργήθηκαν 25.000 στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. Την ίδια περίοδο αυξήθηκαν τα κέρδη των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα και το 27% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι το 2013 θα είναι ακόμη πιο κερδοφόρο.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν χτες βράδυ όταν άγνωστος ένοπλος άρχισε να πυροβολεί κοντά στη βιβλιοθήκη του κολεγίου Lone Star του Χιούστον των ΗΠΑ. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν τη σύλληψη ενός άνδρα ως ύποπτου για το περιστατικό, που έρχεται να προστεθεί στα πολλά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο κύμα επιθέσεων, χτες, στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 17 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες. Σε δύο περιπτώσεις, στο Ταζ και στη Μαχμουντίγια, στόχος ήταν μια στρατιωτική βάση και ένα σημείο ελέγχου του στρατού αντίστοιχα, αλλά στην ανοιχτή αγορά της Σούλα στόχος ήταν άμαχοι.

ΚΑΪΡΟ.-- Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες άρχισαν από χτες σε διάφορες συνοικίες της αιγυπτιακής πρωτεύουσας (2η επέτειο της εκδίωξης Μουμπάρακ) με τα βασικά αιτήματα να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και τα πολιτικά δικαιώματα.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τη συγχώνευση των δήμων Μετσιμαχόλο και Ενγκουέτε στο Σάσολμπεργκ (85 χλμ. έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ) της Ν. Αφρικής είχαν χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

TZAKAΡΤΑ.-- Σεισμός 5,9 Ρίχτερ τάραξε χτες το πρωί την επαρχία Ατσεχ στο δυτικό άκρο της Σουμάτρας στην Ινδονησία, προκαλώντας το θάνατο ενός ανήλικου κοριτσιού και τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ άλλων ατόμων από καταρρεύσεις τοίχων. Ωρες μετά δικαστήριο στη νήσο Μπαλί καταδίκαζε μία 56χρονη Βρετανή σε θάνατο για λαθρεμπόριο κοκαΐνης αξίας άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε κρύψει στη φόδρα της βαλίτσας της σε πτήση από την Μπανγκόγκ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Εκατοντάδες Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου απέκλεισαν χτες το πρωί τον οδικό άξονα Πρίστινα - Ριμπάριτσε, στην περιοχή του Ζούμπιν Πότοκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία Κοσσοβάρων Αλβανών τελωνειακών στη διάβαση του Μπρνιακ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- ΗΠΑ και Κίνα φαίνεται πως συμφώνησαν στην έκδοση καταδικαστικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την εκτόξευση πυραύλου και ερευνητικού δορυφόρου που είχαν κάνει τον περασμένο Δεκέμβρη οι αρχές της ΛΔ Κορέας.

ΣΚΟΠΙΑ.-- «Ναυάγησε» η χτεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση», Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο περιήλθε η χώρα, μετά τα επεισόδια στη Βουλή, την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον Τσερβένκοφσκι για εμμονή στην «ανεδαφική» στάση του για πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ο Τσερβένκοφσκι ισχυρίστηκε ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι ο «μοναδικός τρόπος» άρσης της πολιτικής κρίσης.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Την πρώτη τους απεργία εδώ και 20 χρόνια ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Ισπανίας για τις 6 Φλεβάρη, ενώ προγραμματίζουν στάσεις εργασίας για τις 30 Γενάρη και κινητοποιήσεις για σήμερα.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Αλλοι 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας στην Πολωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας σε 101 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα από το κρύο από τις αρχές του χειμώνα, ανακοίνωσε χτες η αστυνομία.

ΙΝΔΙΑ - ΚΑΣΜΙΡ
Προειδοποίηση... για πυρηνικό πόλεμο

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου, καλούν οι ινδικές αρχές τους κατοίκους του Ινδικού Κασμίρ, προτρέποντάς τους να προχωρήσουν στην κατασκευή καταφυγίων και να προμηθευθούν τρόφιμα και νερό για δύο βδομάδες. Η προειδοποίηση που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα, προκάλεσε κύμα ανησυχίας, παρότι χαρακτηρίστηκε από τις αρχές, ως «πρακτική ρουτίνας», με στόχο την «εκπαίδευση» των πολιτών σε ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης. Στο κύμα ανησυχίας συνέβαλε και η πρόσφατη ένταση που σημειώθηκε με το Πακιστάν, στην επίμαχη περιοχή, του Κασμίρ, με νεκρούς και από τις δύο πλευρές και ανταλλαγή κατηγοριών για παραβίαση της εκεχειρίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της κρίσης.

Ιαπωνικός κυνισμός

Το βάρβαρο τρόπο με τον οποίο σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο αντιμετωπίζονται οι συνταξιούχοι αναδεικνύουν οι προκλητικές δηλώσεις του 72χρονου υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της ιαπωνικής κυβέρνησης Τάρο Ασο. Αυτός απλώς με μεγάλη δόση κυνισμού είπε: «Θεός φυλάξοι εάν αναγκαστείς να ζήσεις ενώ θέλεις να πεθάνεις! Δεν μπορείς να κοιμηθείς καλά όταν ξέρεις ότι όλα πληρώνονται από την κυβέρνηση. Αυτό το πρόβλημα δε θα λυθεί εκτός και αν συντομεύσεις τη διαδικασία αυτή και τους αφήσεις να πεθάνουν». Αυτά ειπώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Μεταρρυθμίσεων Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ αργότερα προσπάθησε να συμμαζέψει λέγοντας πως μιλούσε για τον εαυτό του «όταν γεράσει».

Απαξιωτικά, επίσης, μίλησε και για τους ανθρώπους που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη ή βρίσκονται σε κώμα χαρακτηρίζοντάς τους «ανθρώπους του σωλήνα». Στον 21ο αιώνα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου βλέπουν τους απόμαχους της δουλειάς ως ...βάρος. Μόνοι που αυτοί και οι σημερινοί εργαζόμενοι είναι οι μόνοι παραγωγοί του πλούτου και πρέπει να τον διεκδικήσουν απαλλασσόμενοι από τα παράσιτα που θέλουν να τους ξεζουμίσουν και ενίοτε να ...τους ξεκάνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ