ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΙΝΗΤΗ ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
Ερχονται νέες φορολογικές ανατροπές

Στόχος η είσπραξη εσόδων και η συγκέντρωση των αστικών ακινήτων και της γεωργικής γης σε λίγα χέρια

Νέες μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, με αιχμή την μικρή ακίνητη περιουσία, προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έχει παρουσιαστεί ως τον ερχόμενο Απρίλη.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι ...στα πλαίσια της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, συγκροτείται επιτροπή, επικεφαλής της οποίας τίθεται ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, προβλέπεται να ενσωματώσει η συγκυβέρνηση τις νέες διατάξεις για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, γεγονός που σημαίνει ότι το, προσωρινό αρχικά, χαράτσι στα ακίνητα θα μονιμοποιηθεί. Μπούσουλας της συγκυβέρνησης αποτελεί η επισήμανση της τρόικας, ότι η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα υποφορολογείται... Ειδικότερα, προβλέπεται η αντικατάσταση του «Τέλους» επί των ηλεκτροδοτούμενων χώρων, που προώθησε η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, - πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος - το Νοέμβρη του 2011, το γνωστό χαράτσι, με νέο φόρο, ο οποίος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, μη εξαιρουμένων και των αγροτεμαχίων. Κατά δεύτερο, θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στη φορολογία κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές) στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ορίου και τη θέσπιση νέων φορολογικών κλιμακίων, από τα οποία θα προκύπτει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.

Και οι παρεμβάσεις ολοκληρώνονται με τις νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, παρά το γεγονός, ότι τα ίδια τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία καταδεικνύουν, ότι την τελευταία τριετία οι εμπορικές τιμές των ακινήτων, έχουν μειωθεί ως και 50% και σε πάρα πολλές περιπτώσεις, βρίσκονται σήμερα, κάτω από τα επίπεδα των αντικειμενικών αξιών.

Στόχος των νέων αυτών εξοντωτικών μέτρων, εκτός από τον προφανή φοροεισπρακτικό τους σκοπό, η συγκεντροποίηση της ακίνητης αστικής και γεωργικής περιουσίας, σε λίγα χέρια, με δεδομένο ότι η μικροϊδιοκτησία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα της κυβερνητικής επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, μετά το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Γενάρη του 2013, σαν «προαπαιτούμενο μέτρο» για τη λήψη της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ. Με το νέο φορολογικό νόμο πλέον, καταργείται ό,τι είχε εναπομείνει από τις εκπιπτόμενες από τη φορολογία δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (διατηρούνται μόνο τα ιατρικά έξοδα), θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα, με τρία μόνο κλιμάκια φόρου (κάτι δηλαδή σαν ΦΠΑ), η οποία οδηγεί σε νέες επιβαρύνσεις, εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, ενώ για πρώτη ίσως φορά -ενδεικτικό της αντιδραστικότητας των νέων ρυθμίσεων- επιβαρύνονται οι οικογένειες με παιδιά. Επιβάλλεται εξοντωτική φορολογία 33% από το πρώτο ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα, μειώνεται δραστικά η φορολογία των διανεμόμενων και μη διανεμόμενων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Οχι» στα αιτήματα των αγροτών
  • Αποφασισμένοι να τσακίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες οι κυβερνώντες
  • Συσκέψεις αγροτών για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους

Η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει μέχρι τέλους τον οδοστρωτήρα του μνημονίου πάνω από την μικρομεσαία αγροτιά, κάτι που φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από τη χτεσινή άκαρπη συνάντηση που πραγματοποίησαν αγροτοσυνδικαλιστές από τη Θεσσαλία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θ. Τσαυτάρη, στην έδρα του υπουργείου, στην Αθήνα. Οπως σημείωσαν αμέσως μετά οι εκπρόσωποι των αγροτών, κανένα από τα αιτήματα που του έθεσαν δεν ικανοποιήθηκε «ακόμη και αυτά που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργού». Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, οι αγροτοσυνδικαλιστές κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον Θ. Τσαυτάρη, ενώ εξέφρασαν και προφορικά την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας της οποίας βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους τελευταίους δύο μήνες.

«Δεν αποκλείουμε καμία μορφή κινητοποίησης», υπογράμμισε σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, συμπληρώνοντας ότι η μικρομεσαία αγροτιά θέλει στο πλάι της και τα άλλα λαϊκά στρώματα που εξίσου πλήττονται από τη σημερινή πολιτική συγκυβέρνησης - τρόικας. Τη μονομέρεια της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής κατήγγειλε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, Κ. Τζέλλας, υπογραμμίζοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση παρέχει «τσάμπα» το πετρέλαιο στους εφοπλιστές αρνείται ένα ουσιαστικό μέτρο που θα μείωνε το ενεργειακό κόστος της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής. Οι αγροτοσυνδικαλιστές είπαν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά όπου εκεί θα καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.

Πάντως, κατά τον υπουργό η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «θετικό κλίμα», εκφράζοντας την κατανόησή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της χώρας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Για το ζήτημα του αφορολόγητου πετρελαίου που διεκδικούν οι αγρότες, ο υπουργός εξέφρασε την «αδυναμία» της κυβέρνησης να ικανοποιήσει ένα τέτοιο αίτημα, παρουσιάζοντας ως το καλύτερο που μπορεί να γίνει, την «κουτσουρεμένη» επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο το Φλεβάρη αντί του Ιούλη, που δίνεται συνήθως. Βέβαια, ακόμη και αυτό το ημίμετρο, επαφίεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και είναι ένα ζήτημα για το οποίο δεν μπορεί να παρθεί απόφαση «ούτε σε μία ώρα, ούτε σε μία μέρα». Είπε ακόμη, αναφορικά με τις ζημιές που σημειώθηκαν στην παραγωγή βάμβακος, εξαιτίας της ασθένειας του «πράσινου σκουληκιού», ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ - που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει φυσικά τις πραγματικές ζημιές - προσθέτοντας ότι δεν κινδυνεύει με μείωση η συνδεδεμένη ενίσχυση των αγροτών, καθώς το τμήμα της παραγωγής που εκτιμήθηκε ως ζημιωμένο προστίθεται στο υπόλοιπο, για τον υπολογισμό της στρεμματικής απόδοσης.

Απαντώντας στο αίτημα των αγροτοσυνδικαλιστών περί μέτρων ουσιαστικής μείωσης των τιμών στα αγροτικά εφόδια, παρέπεμψε στην προχτεσινή απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταβολή της λεγόμενη «de minimis» αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, ως μέτρο ελάχιστης στήριξης για την αγορά ζωοτροφών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι πλέον οι τιμές των ζωοτροφών βρίσκονται σε τέτοια ύψη που δεν απειλούν απλώς και μόνο το κτηνοτροφικό εισόδημα και τις τιμές που απολαμβάνει ζωικά προϊόντα ο καταναλωτής, αλλά και το μέγεθος της ίδιας της εγχώριας παραγωγής για το τρέχον έτος με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και την αυτάρκεια σε κρέας και λοιπά ζωοκομικά προϊόντα. Για τα υπόλοιπα - λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρους, ενεργειακό κόστος - ο υπουργός απλώς παρέπεμψε το ζήτημα στα αρμόδια υπουργεία.

Σήμερα, στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί μαζική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας, με σκοπό την ενημέρωση των παραγωγών για τη στάση της συγκυβέρνησης απέναντι στα προβλήματά τους και τον καθορισμό των μορφών που θα λάβουν οι αγωνιστικές τους δράσεις, ενώ αντίστοιχες συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης χώρας.

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Με εισπρακτική λογική οι όροι δόμησης

Mε την απαράδεκτη αλλά συνήθη πλέον διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η τρικομματική πλειοψηφία ψήφισε στη Βουλή νομοσχέδιο για το νέο τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης και του ελέγχου των κατασκευών.

Ψηφίστηκε ακόμα τροπολογία με ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με στόχο την είσπραξη εσόδων για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με αυτήν, δίνεται έκπτωση 10% επί του συνολικού προστίμου υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 31 Μαΐου του 2013 θα έχει καταβληθεί τουλάχιστον το 30% του προστίμου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να τα μεταβιβάσουν εφόσον έχουν καταβάλλει το 30% του προστίμου ενώ και οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες θα μπορούν μέχρι τότε να αδειοδοτηθουν με την καταβολή του 30% του προστίμου.

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτη, με το νομοσχέδιο δε λύνεται οριστικά το θέμα των αυθαιρέτων που χρονίζει εδώ και δεκαετίες και για αυτό κάλεσε τα κόμματα να πάρουν μέρος σε ειδική επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα και στη συνέχεια να ακολουθήσει η κατάθεση σχετικού νόμου.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι στόχος του είναι να εισπραχθούν 2,3 εκατομμύρια ευρώ περίπου από τα πρόστιμα και τα παράβολα από την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης αυθαιρέτων.

«Δεν είναι θέμα κοινωνικών ή περιβαλλοντικών διαστάσεων όπως θέλετε να το παρουσιάσετε, μην κοροϊδεύετε, είναι καθαρά εισπρακτικό και μόνο και ακριβώς γι' αυτό εμείς δεν ψηφίσαμε ούτε τον αρχικό νόμο και δε θα ψηφίσουμε ούτε τις τροπολογίες για τον απλούστατο λόγο ότι χαρατσώνετε και δε λύνετε ουσιαστικά και οριστικά τα προβλήματα της αυθαίρετης δόμησης αλλά πλήττετε καίρια τη μικροϊδιοκτησία των λαϊκών στρωμάτων και το περιβάλλον» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, συνέχισε, με αυτές τις ρυθμίσεις ευνοείται και πάλι το κεφάλαιο και κυρίως το εμποροβιομηχανικό και το τουριστικό καθώς και οι καταπατήσεις του.

Η βουλευτής τόνισε ότι αναμφισβήτητα η αυθαίρετη δόμηση είναι εκτεταμένη αλλά είναι συνυφασμένη και με το ρουσφέτι και με τις κυβερνήσεις και με την αυτοδιοίκηση που εκμεταλλεύονται τη λαϊκή ανάγκη για κύρια και εξοχική κατοικία και αυτή η κατάσταση έχει να κάνει κυρίως με την εμπορευματοποίηση της γης και την ύπαρξη κυκλωμάτων που εξασφαλίζουν κέρδη.

Για εμάς, κατέληξε, λύση είναι να πάψει να είναι εμπόρευμα η γη και λύση θα είναι η κοινωνικοποίησή της και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν μέσα από κεντρικό σχεδιασμό να υπάρξουν προγράμματα κρατικού φορέα κατασκευών για ασφαλή και φθηνή λαϊκή κατοικία. Αυτό, είπε, γνωρίζουμε ότι θέλει μια άλλη εξουσία, μια εξουσία πραγματικά του λαού που θα μπορεί να εφαρμόσει φιλολαϊκή οικονομία έξω από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, που θα εξυπηρετεί την ευημερία του λαού και όχι τα επιχειρηματικά κέρδη.

Το υπόμνημα

Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατατέθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι αγρότες ζητούν:

1. Να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι για όλες τις χρονιές και να πληρωθούν και τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

2. Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

3. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% - να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί, για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.

5. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.

6. Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα - απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.

7. Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

8. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.

9. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.

10. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) - να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια.

11. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

12. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

13. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 - 2020.

14. Να μη μειωθούν κατά 30 ευρώ οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις, αλλά να αυξηθούν και να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας. Η αγροτική σύνταξη να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

15. Να ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου και να προχωρήσουν τα άλλα έργα αγροτικής υποδομής - Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τριπλασιάστηκαν τα τρακτέρ

Αστυνομική παρέμβαση στην Καρδίτσα με στόχο την τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων αγροτών

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των τρακτέρ -ξεπέρασε τα 1.000- που για τέταρτη, συνεχή μέρα, χτες, παρέμειναν σε «κατάσταση ετοιμότητας» στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων να πείσουν ακόμα περισσότερους αγρότες να πάρουν μέρος, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, στην κινητοποίηση, ώστε να είναι ακόμα ισχυρότερη η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να δεχτεί τις δίκαιες αγροτικές διεκδικήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η μαζική σύσκεψη δεκάδων εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα, που έγινε στα Φάρσαλα, στην οποία εκφράστηκε η αγωνιστική διάθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ανάλογο «κλίμα» επικρατεί στις περιοδείες και συσκέψεις που πραγματοποιούνται σε χωριά των νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, καθώς ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας ξέρει, και εκ πείρας, ότι χωρίς τις κινητοποιήσεις θα ήταν, σήμερα, σε πολύ χειρότερη θέση και η κατάσταση δε θα αλλάξει προς το καλύτερο με ανάθεμα στα καφενεία, ούτε με ... συμμετοχή από τον καναπέ.

Οι επιλογές, άλλωστε, για τους φτωχούς αγρότες δεν είναι πολλές, αλλά δύο: Είτε σκύβουν το κεφάλι, υποκύπτοντας στην απογοήτευση, το φόβο, την ηττοπάθεια και αφανίζονται, ή διεκδικούν, αγωνιστικά, το δίκιο τους, ανακόπτοντας τη σφοδρή επίθεση που δέχονται στο εισόδημα και στη ζωή τους και διαμορφώνοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα τους διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα και καλύτερη ζωή.

Επιχείρηση τρομοκράτησης

Ανήσυχη η κυβέρνηση από τη μαζικότητα, το δυναμισμό και την προοπτική της αγροτικής κινητοποίησης, επιχειρεί για να τη σταματήσει, εν τη γενέσει της, χρησιμοποιώντας τη γνωστή από τα παλιά μέθοδο της αστυνομικής τρομοκρατικής παρέμβασης. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, χτες το μεσημέρι, αστυνομικοί έκαναν τη εμφάνισή τους σε πλατείες χωριών του νομού και κατέγραφαν τα τρακτέρ, ενώ προχωρήσουν και σε «ελέγχους» των οδηγών τους.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει: «Στην παλιά τακτική της αστυνομικής τρομοκρατίας καταφεύγει η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, για "σπείρει" το φόβο στους αγρότες, ώστε να σταματήσουν την κινητοποίηση ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλία και θα κλιμακωθεί.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στην Ομοσπονδία, σε χωριά της Καρδίτσας, αστυνομικοί παρουσιάστηκαν στις πλατείες και κατέγραψαν τα τρακτέρ που βρίσκονται εκεί, ενώ σταμάτησαν και αγροτικά μηχανήματα που κινούνταν προς τους χώρους των συγκεντρώσεων για να κάνουν "ελέγχους" στους οδηγούς τους.

Θα πρέπει να καταλάβει η τρικομματική συγκυβέρνηση, που την ίδια τακτική χρησιμοποιεί και εναντίον των αγωνιζόμενων εργαζομένων στις συγκοινωνίες της Αθήνας, ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών και, γενικότερα, του αγροτικού κόσμου, θα πέσει στο κενό. Οι αγρότες έχουμε το θάρρος και τη δύναμη ν' αντιμετωπίσουμε τέτοιες ενέργειες, οι οποίες κινούνται στο "ντορό" που άνοιξαν προηγούμενες κυβερνήσεις, οργανώνοντας "επιχειρήσεις βουλκανιζατέρ" και "αγροτοδικεία" στα οποία έστειλαν χιλιάδες αγωνιστές του αγροτικού κινήματος.

Δε θα λυγίσουμε. Στην αδιάλλακτη στάση που, όπως φάνηκε και στη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τηρεί η συγκυβέρνηση έναντι των δίκαιων αιτημάτων και διεκδικήσεων των μικρομεσαίων αγροτών, είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να απαντήσουμε με την αύξηση του αριθμού των τρακτέρ που θα βγουν στους δρόμους και την κλιμάκωση του αγώνα μας, με πιο προχωρημένες μορφές πάλης...».

Κινητοποιήσεις στις 5 Φλεβάρη

Αύριο η σύσκεψη στον Εβρο

Σε κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις 5 Φλεβάρη κατέρχονται οι αγρότες της Αιτωλοακαρκανίας στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, ενώ την ίδια μέρα κινητοποίηση έχουν αποφασίσει και οι αγρότες του νομού Χανίων.

Ακόμη, σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», την Παρασκευή 25 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ