Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Οχι» στα αιτήματα των αγροτών
  • Αποφασισμένοι να τσακίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες οι κυβερνώντες
  • Συσκέψεις αγροτών για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους

Η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει μέχρι τέλους τον οδοστρωτήρα του μνημονίου πάνω από την μικρομεσαία αγροτιά, κάτι που φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από τη χτεσινή άκαρπη συνάντηση που πραγματοποίησαν αγροτοσυνδικαλιστές από τη Θεσσαλία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θ. Τσαυτάρη, στην έδρα του υπουργείου, στην Αθήνα. Οπως σημείωσαν αμέσως μετά οι εκπρόσωποι των αγροτών, κανένα από τα αιτήματα που του έθεσαν δεν ικανοποιήθηκε «ακόμη και αυτά που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργού». Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, οι αγροτοσυνδικαλιστές κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον Θ. Τσαυτάρη, ενώ εξέφρασαν και προφορικά την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας της οποίας βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους τελευταίους δύο μήνες.

«Δεν αποκλείουμε καμία μορφή κινητοποίησης», υπογράμμισε σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, συμπληρώνοντας ότι η μικρομεσαία αγροτιά θέλει στο πλάι της και τα άλλα λαϊκά στρώματα που εξίσου πλήττονται από τη σημερινή πολιτική συγκυβέρνησης - τρόικας. Τη μονομέρεια της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής κατήγγειλε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, Κ. Τζέλλας, υπογραμμίζοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση παρέχει «τσάμπα» το πετρέλαιο στους εφοπλιστές αρνείται ένα ουσιαστικό μέτρο που θα μείωνε το ενεργειακό κόστος της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής. Οι αγροτοσυνδικαλιστές είπαν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά όπου εκεί θα καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.

Πάντως, κατά τον υπουργό η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «θετικό κλίμα», εκφράζοντας την κατανόησή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της χώρας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Για το ζήτημα του αφορολόγητου πετρελαίου που διεκδικούν οι αγρότες, ο υπουργός εξέφρασε την «αδυναμία» της κυβέρνησης να ικανοποιήσει ένα τέτοιο αίτημα, παρουσιάζοντας ως το καλύτερο που μπορεί να γίνει, την «κουτσουρεμένη» επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο το Φλεβάρη αντί του Ιούλη, που δίνεται συνήθως. Βέβαια, ακόμη και αυτό το ημίμετρο, επαφίεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και είναι ένα ζήτημα για το οποίο δεν μπορεί να παρθεί απόφαση «ούτε σε μία ώρα, ούτε σε μία μέρα». Είπε ακόμη, αναφορικά με τις ζημιές που σημειώθηκαν στην παραγωγή βάμβακος, εξαιτίας της ασθένειας του «πράσινου σκουληκιού», ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ - που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει φυσικά τις πραγματικές ζημιές - προσθέτοντας ότι δεν κινδυνεύει με μείωση η συνδεδεμένη ενίσχυση των αγροτών, καθώς το τμήμα της παραγωγής που εκτιμήθηκε ως ζημιωμένο προστίθεται στο υπόλοιπο, για τον υπολογισμό της στρεμματικής απόδοσης.

Απαντώντας στο αίτημα των αγροτοσυνδικαλιστών περί μέτρων ουσιαστικής μείωσης των τιμών στα αγροτικά εφόδια, παρέπεμψε στην προχτεσινή απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταβολή της λεγόμενη «de minimis» αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, ως μέτρο ελάχιστης στήριξης για την αγορά ζωοτροφών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι πλέον οι τιμές των ζωοτροφών βρίσκονται σε τέτοια ύψη που δεν απειλούν απλώς και μόνο το κτηνοτροφικό εισόδημα και τις τιμές που απολαμβάνει ζωικά προϊόντα ο καταναλωτής, αλλά και το μέγεθος της ίδιας της εγχώριας παραγωγής για το τρέχον έτος με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και την αυτάρκεια σε κρέας και λοιπά ζωοκομικά προϊόντα. Για τα υπόλοιπα - λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρους, ενεργειακό κόστος - ο υπουργός απλώς παρέπεμψε το ζήτημα στα αρμόδια υπουργεία.

Σήμερα, στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί μαζική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας, με σκοπό την ενημέρωση των παραγωγών για τη στάση της συγκυβέρνησης απέναντι στα προβλήματά τους και τον καθορισμό των μορφών που θα λάβουν οι αγωνιστικές τους δράσεις, ενώ αντίστοιχες συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληθαίνουν τα τρακτέρ, ανεβαίνει η αγωνιστική αποφασιστικότητα! (2013-01-23 00:00:00.0)
Ποια αγροτική ανάπτυξη;... (2012-06-23 00:00:00.0)
Παραπλανούν τους αγρότες (2010-01-15 00:00:00.0)
Μακριά από τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς (2010-01-14 00:00:00.0)
Ξαναβγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ (2008-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ