ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ
Αστυνομική βία και επιθέσεις φασιστοειδών στο Δουργούτι

Κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με μετανάστες
Κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με μετανάστες
Την αυθαίρετη αστυνομική βία και τις επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, κυρίως Σύριων, στην περιοχή του Δουργουτίου στο Νέο Κόσμο, κατήγγειλαν πρόσφυγες σε κλιμάκιο της Αχτίδας της Α΄ Αθήνας του ΚΚΕ που περιόδευσε προχθές βράδυ στην περιοχή.

Οπως ανέφεραν, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα επιθέσεων από μέλη της Χρυσής Αυγής που κατά ομάδες χτυπούν άνανδρα μετανάστη που κυκλοφορεί μόνος. Σε ό,τι αφορά την αστυνομία η οποία έχει πυκνώσει την παρουσία της στην περιοχή, αντί να προφυλάσσει τη σωματική ακεραιότητα των μεταναστών από διάφορα φασιστοειδή έχει επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό σε βάρος τους, τη στιγμή που γνωρίζει πως η πλειοψηφία των αλλοδαπών στην περιοχή είναι Σύριοι πρόσφυγες. Αλλοτε με λεκτικές προκλήσεις που περιλαμβάνουν ύβρεις σε βάρος τους και άλλοτε με «ελέγχους ρουτίνας» όπου ασκούν βία καθώς τους χτυπούν χωρίς κανένα λόγο.

Τυπικό δείγμα αυτής της αυθαίρετης συμπεριφοράς από την πλευρά της αστυνομίας αποτελεί η καταγγελία του Μ., ο οποίος ανέφερε πως περασμένη Τρίτη, δύο αστυνομικοί, εισέβαλαν σε διαμέρισμα δύο Σύριων προσφύγων, όπου βρισκόταν και ο ίδιος, χωρίς ένταλμα και αφού τους ξυλοκόπησαν και τούς έβρισαν και τους τρεις, στη συνέχεια τούς μετέφεραν στο κρατητήριο στο Αστυνομικό Τμήμα στο Κουκάκι. Ο μόνος που αφέθηκε μετά από ώρα ελεύθερος ήταν ο Μ., καθώς οι δύο συμπατριώτες του δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα επάνω τους. Για την εισβολή στο διαμέρισμα ισχυρίστηκαν πως προέβησαν σε αυτή την ενέργεια μετά από καταγγελία του ιδιοκτήτη επειδή δεν είχαν πληρώσει τα δύο τελευταία ενοίκια.

Από την πλευρά του, το κλιμάκιο του Κόμματος διαβεβαίωσε πρόσφυγες και μετανάστες πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό, ώστε οι εργαζόμενοι και τα ταξικά συνδικάτα στην περιοχή να αναλάβουν πρωτοβουλία και από κοινού με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να βρουν τρόπους ώστε να μην κινδυνεύουν οι τελευταίοι από τέτοιου είδους επιθέσεις. Επιπρόσθετα, τους ενημέρωσαν πως το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα ζητήσει να δοθεί άσυλο σε όσους το επιθυμούν, άδεια παραμονής σε περίπτωση που επιλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα ή τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να κινηθούν ελεύθερα στις χώρες που οι ίδιοι θα επιλέξουν.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ

Από την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Τούμπας - Τριανδρίας
Από την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Τούμπας - Τριανδρίας
Κινητοποιήσεις - μαζικές εξορμήσεις ενάντια στις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τη δράση τους για την προστασία των εργατικών λαϊκών οικογενειών από τη βάρβαρη επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης.

Στις 8.30 το πρωί πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση στη ΔΕΗ της Αισώπου από τις Λαϊκές Επιτροπές της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.

Στις 10 π.μ., πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση στη ΔΕΗ της Παπαναστασίου (φωτ.) από τις Λαϊκές Επιτροπές Τούμπας, Τριανδρίας και 5ου διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.

Στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση στη ΔΕΗ Λευκού Πύργου (ΧΑΝΘ) από τις Λαϊκές Επιτροπές Συκεών, 1ου διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και Ανω Πόλης.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στους Διευθυντές των αντίστοιχων καταστημάτων της ΔΕΗ. Απαίτησαν να μη γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Να μειωθούν κατά 30% τα τιμολόγια των λαϊκών στρωμάτων. Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε άνεργους, απολυμένους, απλήρωτους, σε όλους αυτούς που αδυνατούν λόγω κρίσης να πληρώσουν το ρεύμα. Να καταργηθεί το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ).

Ταυτόχρονα, μέσα από τις συζητήσεις με εργαζόμενους, συνταξιούχους, τόνιζαν ότι απαιτείται ο εργαζόμενος λαός να οργανώσει και να εντείνει την πάλη του για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών. Για να μην εφαρμοστεί η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Για να καταργηθεί άμεσα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) της λαϊκής οικογένειας, των φτωχών αγροτών.

Στην Ξάνθη, με δυναμική παρέμβαση στα γραφεία της ΔΕΗ, η Λαϊκή Επιτροπή πέτυχε την επανασύνδεση του ρεύματος σε πολύτεκνη οικογένεια ανέργων. Επίσης, απέσπασε τη δέσμευση της ΔΕΗ ότι θα επανασυνδεθεί άμεσα το ρεύμα που διέκοψε εδώ και 8 μήνες, σε πενταμελή οικογένεια που αντιμετωπίζει οξυμένα οικονομικά προβλήματα.

Σε Αθήνα - Καλλιθέα

Εξόρμηση στον ΟΑΕΔ έκανε χτες, η Επιτροπή Ανέργων Πατησίων - Κυψέλης με αίτημα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Γι' αυτό το λόγο, η Επιτροπή Ανέργων έχει ανοίξει κατάλογο υπογραφών με τον οποίο, ανάμεσα στα άλλα αιτήματα διεκδικούν, κάρτα απεριορίστων διαδρομών χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους, επίδομα ανεργίας για όλους μέχρι το τέλος της ανεργίας, ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση του κόσμου είναι ιδιαίτερα θετική. Η Επιτροπή διοργανώνει αύριο Κυριακή 20 Γενάρη στις 7μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου), σύσκεψη με ανέργους προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα και να καταλήξουν σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το ερχόμενο διάστημα.

Νέα κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ έκανε, χτες το πρωί, η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους ανέργους της περιοχής για το νέο εθνικό σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Με πανό που έγραφε «Οχι στα μέτρα εξαθλίωσης των ανέργων. Οργάνωση της πάλης για δουλειά με δικαιώματα», τα μέλη της Επιτροπής Ανέργων, μοίρασαν υλικό στους ανέργους και απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα αντίστασης και ανυπακοής στα μέτρα της κυβέρνησης. ενημέρωναν τον κόσμο ότι τη Δευτέρα 21 Γενάρη στις 7 το απόγευμα, η Επιτροπή διοργανώνει σύσκεψη με ανέργους στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Αριστείδου 92).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΚΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να συνεχιστεί η λειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ

Να παραταθεί ο χρόνος για την πιστοποίηση των Δημόσιων ΚΤΕΟ, ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με αφορμή πρόσφατη (σ.σ. 3 Γενάρη) απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, που ουσιαστικά παύει τη λειτουργία τους, καθώς απαγορεύεται να διενεργούν τεχνικούς ελέγχους και να εκδίδουν δελτία τεχνικού ελέγχου.

Το θέμα έφεραν στην πρόσφατη συνεδρίαση οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως το υπουργείο στις 28 Δεκέμβρη αποφάσιζε να δοθεί παράταση χρόνου στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ μέχρι τις 30 Ιούνη 2013 για τον εξοπλισμό τους. Οπως σημείωσαν χαρακτηριστικά στην παρέμβασή τους, της απόφασης του υπουργείου για αναστολή της λειτουργίας των Δημόσιων ΚΤΕΟ, προηγήθηκε σωρεία υπουργικών αποφάσεων «που όλες είχαν στο κέντρο του σχεδιασμού και προγραμματισμού τους την απαξίωση της λειτουργίας των Δημόσιων ΚΤΕΟ και την επέκταση των αρμοδιοτήτων των ιδιωτικών ΚΤΕΟ».

Συμπλήρωσαν ότι με την απόφαση του υπουργείου «οδηγούνται τα δημόσια ΚΤΕΟ, μέσα από την αναστολή της λειτουργίας τους στην απαξίωση και στο κλείσιμο, στην απαξίωση δημόσιας περιουσίας εκατομμυρίων ευρώ (μηχανολογικός εξοπλισμός), στην απώλεια εσόδων πολλών εκατομμυρίων, στην απώλεια μόνιμων θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα ΚΤΕΟ και στην ουσιαστική αφαίρεση άλλης μιας αρμοδιότητας από τους ΟΤΑ β' βαθμού της χώρας, ενώ παραδίδεται η οδική ασφάλεια, η αντιρρύπανση και τα σχετικά έσοδα βορρά στην κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων των ΚΤΕΟ».

Προσφορά

Προς τιμήν του 19ου Συνεδρίου και στη μνήμη των νεκρών Συναγωνιστών μας το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ προσφέρει 500 ευρώ στο Κόμμα.

Εκδήλωση - Συνεστίαση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Το άλλο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου) πραγματοποιείται η χρονιάτικη εκδήλωση - συνεστίαση και κοπή της πίτας της Κεντρικής Διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ). Προσκλήσεις για την εκδήλωση διατίθενται από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίο Αρεως) και από τα κατά τόπους παραρτήματα της Αθήνας.

Αθώοι 6 από τους 8 αστυνομικούς για τον ξυλοδαρμό του φοιτητή

Σε 2,5 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν χτες, δύο αστυνομικοί για το ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου, μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, το 2006 στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, το Πενταμελές Εφετείο αθώωσε τους άλλους έξι αστυνομικούς που κατηγορούνταν για συνεργεία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, μετά από πρόταση του εισαγγελέα. Θυμίζουμε ότι πρωτόδικα οι αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 15 μήνες έως 3 έτη και 3 μήνες, κατά περίπτωση, με τριετή αναστολή και εξαγοράσιμες.

Τον περασμένο Μάη το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε στον 30χρονο σήμερα Αυγουστίνο Δημητρίου, το χρηματικό ποσό των 300.000 ευρώ ως αποζημίωση για τον άγριο ξυλοδαρμό του, τον οποίο αρχικά οι αστυνομικοί είχαν αποδώσει σε πτώση του πάνω σε μια... ζαρντινιέρα! Στη διάρκεια της δίκης, εκπαιδευτικός μάρτυρας υπεράσπισης που κατέθεσε, κατήγγειλε ότι δέχτηκε φραστικές επιθέσεις και βρισιές από τους αστυνομικούς που κατηγορούνταν για τον ξυλοδαρμό του φοιτητή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ