ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στους δρόμους και οι εκπαιδευτικοί

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους της πορτογαλικής πρωτεύουσας, τη Λισαβόνα, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις σχεδιαζόμενες περικοπές και στην πολιτική λιτότητα της κυβέρνησης. Οπως υπογράμμισαν οι διαδηλωτές, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, σχεδιάζει νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Παιδεία που θα φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ παράλληλα δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση αρκετών δημόσιων σχολείων, καθώς και η κατάργηση 50.000 θέσεων εργασίας. Οπως σημείωσε ο εκπρόσωπος συνδικαλιστικής οργάνωσης, Μάριο Νογκουέιρα, τα σχέδια αυτά αποκαλύφθηκαν σε πρόσφατο έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα σημάνουν «το τέλος του δωρεάν και δημόσιου συστήματος Παιδείας».

Παρόν στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών ήταν ο γενικός γραμματέας του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Τζερόνιμο ντε Σόουζα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως το ΠΚΚ θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα μαζί με τους εκπαιδευτικούς, το λαό, και όλα τα θύματα αυτής της πολιτικής.

Υπενθυμίζεται πως η άρχουσα τάξη της Πορτογαλίας σε συνεννόηση με τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντά της, προχώρησαν το 2011 σε σύναψη συμφωνίας με την τρόικα για δάνειο 78 δισεκατομμυρίων ευρώ υπέρ του κεφαλαίου και ρίχνοντας τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στρατιωτικός νόμος σε 3 πόλεις

KΑΪΡΟ.--

Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα χτες, σε πεδίο μάχης είχαν μετατραπεί οι δρόμοι σε κεντρικά σημεία του Καΐρου με επίκεντρο την πλατεία Ταχρίρ, αλλά και οι δρόμοι της Αλεξάνδρειας και του Πορτ Σάιντ, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη συγκεκριμένη επαρχία, όπως και στις επαρχίες της Ισμαηλίγια και του Σουέζ, από χτες τα ξημερώματα και για 30 μέρες. Στο Πορτ Σάιντ, διαδηλωτές συγκρούονταν με δυνάμεις του στρατού που είχαν αναπτυχθεί κοντά στο κτίριο του κυβερνείου και μαρτυρίες ανέφεραν ότι ακούγονταν αληθινά πυρά αργά χτες βράδυ.

Από την Παρασκευή έως χτες είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 56 διαδηλωτές και είχαν τραυματιστεί χιλιάδες. Ιδιαίτερα στο Πορτ Σάιντ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνέπεσαν, χρονικά, με την καταδίκη σε θάνατο 21 χούλιγκανς για εμπλοκή στα αιματηρά επεισόδια σε αγώνα ποδοσφαίρου πέρυσι τον Φλεβάρη, οπότε σκοτώθηκαν 74 άνθρωποι, ενώ οι συγκρούσεις είχαν και πολιτική χροιά με τους οπαδούς της ομάδας του Καΐρου «Ούλτρας Αλχι» - μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται κυρίως τα θύματα - να έχουν πρωτοστατήσει και σε διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ.

Στο Κάιρο, με βροχή από δακρυγόνα αλλά και πλαστικές σφαίρες, ο στρατός προσπαθούσε να απωθήσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ και προσπαθούσαν, αργά το βράδυ χτες, να πορευτούν προς το κτίριο της Σούρα - Ανω Βουλής - για να διαμαρτυρηθούν για την έγκριση, λίγο νωρίτερα, από το σώμα νομοσχεδίου που αποδίδει, εκ νέου, στο στρατό «αυξημένες αρμοδιότητες στήριξης του έργου της αστυνομίας για την τήρηση της τάξης». Επιπλέον, ο στρατός αποκτά, πάλι, δικαίωμα συλλήψεων.

Επί της ουσίας, δηλαδή, πρόκειται για επαναφορά του στρατιωτικού νόμου, αλλά υπό τον ισλαμιστή Πρόεδρο Μούρσι.

Της έγκρισης του νομοσχεδίου αυτού είχε προηγηθεί η απόρριψη από τον κύριο αντιπολιτευτικό σχηματισμό, το «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας», της πρόσκλησης του Μούρσι για «διάλογο».

ΕΝΩΣΗ ΚΡΑΤΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Νέες προσπάθειες καπιταλιστικών ολοκληρώσεων

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Ενωσης Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (ΕΚΛΑΚ - CELAC) και της ΕΕ πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Χιλή (και ακολούθησε μετά η Σύνοδος της ΕΛΚΑΚ). Στόχος αυτής της νέας μορφής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που δημιουργήθηκε στο Καράκας τον Δεκέμβρη του 2011 (το ότι συμμετέχει η Κούβα δεν αλλάζει το χαρακτήρα της) με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό της ΕΕ, είναι η ενίσχυση των σχέσεων των μονοπωλιακών ομίλων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. «Οι συζητήσεις μας έδωσαν μια νέα ενέργεια και ώθηση στη στρατηγικής σημασίας εταιρική σχέση μας», δήλωσε κατά την τελετή λήξης ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν περίπου σαράντα αρχηγοί Κρατών, ανάμεσά τους η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντ. Ρουσέφ, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Ε. Μοράλες, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο και αντιπροσωπείες και επιχειρηματίες από 60 χώρες που κατέληξαν σε μια «νέα στρατηγική συμμαχία» και με μια διακήρυξη που εγκρίθηκε ομόφωνα και δεσμεύτηκαν «να αποφύγουν τον προστατευτισμό και να προωθήσουν το διαπεριφερειακό εμπόριο».

Την Κυριακή και τη Δευτέρα έγινε η 2η Σύνοδος της ΕΛΚΑΚ όπου υπήρξαν πολλές αναφορές στη λεγόμενη «μεγάλη πατρίδα» κατά τις ιδέες του απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ. Στην Ενωση την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει για ένα χρόνο η Κούβα, διατυπώνονται απόψεις, αυτή να έχει κοινωνικό περιεχόμενο και προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας και του αναλφαβητισμού. Ταυτόχρονα, προωθούνται ουτοπικές απόψεις περί ισόρροπης ανάπτυξης που συμφέρει δήθεν και τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Αυτά στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που γίνεται στη Λατινική Αμερική από λεγόμενες αριστερές κυβερνήσεις, που ασκούν σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού και έχουν αμβλύνει σχετικά κάποια οξυμένα κοινωνικά προβλήματα. Ωστόσο, έχει γίνει φανερό και σε αυτήν την ήπειρο ότι χωρίς σύγκρουση με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία δεν μπορεί να υπάρξουν ριζικές αλλαγές υπέρ των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ενας πίθηκος στάλθηκε στο διάστημα και επέστρεψε επιτυχώς και ζωντανός μετέδωσε, χτες, η ιρανική τηλεόραση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια ανάπτυξης διαστημικού προγράμματος από την ιρανική ηγεσία. Η αποστολή έγινε με πύραυλο τύπου «Πιστάμ».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ενδείξεις εγκεφαλικής λειτουργίας παρουσίασε, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί του, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν ο οποίος νοσηλεύεται σε βαθύ κώμα τα τελευταία επτά χρόνια μετά από ισχυρότατο εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Λασποπλημμύρες που έπληξαν χτες τη δυτική Σουμάτρα στην Ινδονησία προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 19 ατόμων, εκ των οποίων τα τέσσερα παιδιά.

ΣΟΦΙΑ.-- Ακυρο βγήκε το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία την Κυριακή για το εάν πρέπει να κατασκευαστεί ένας ακόμα πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, καθώς η συμμετοχή έφθασε μόλις το 20%, πολύ κάτω από το όριο του 60% που απαιτείται για την επικύρωση του αποτελέσματος.

ΤΣΕΧΙΑ
Πρόεδρος ο Μ. Ζέμαν

ΠΡΑΓΑ.--

Νέος Πρόεδρος της Τσεχίας εκλέχθηκε στο δεύτερο γύρο ο Μίλος Ζέμαν εξασφαλίζοντας το 54,8% των ψήφων έναντι του 45,2% που έλαβε ο νυν υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ του κόμματος «TOP 09», ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 59,11%. Τη στήριξή του στο Ζέμαν στο δεύτερο γύρο είχε ανακοινώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας «για να μη βγει ο δεξιός υποψήφιος». Ο Ζέμαν παίρνει τη θέση του Βάτσλαβ Κλάους, γνωστού αντικομμουνιστή, που παρέμεινε στο προεδρικό αξίωμα 10 χρόνια.

Ο Μίλος Ζέμαν έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο 1998-2002 και είναι πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ μετά την αποχώρησή του από τους Σοσιαλδημοκράτες το Μάρτη του 2007 ίδρυσε το δικό του «Κόμμα Κοινωνικών Δικαιωμάτων». Στη δεκαετία του '90 υπήρξε στενός συνεργάτης του Προέδρου Βάτσλαβ Χάβελ, που ηγήθηκε της λεγόμενης «βελούδινης επανάστασης» και της ανατροπής του σοσιαλισμού το 1989.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Τραγωδία με 231 νεκρούς

ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΑ.--

Τραγικό τέλος είχε φοιτητική εκδήλωση σε νυχτερινό κέντρο της πόλης Σάντα Μαρία της Βραζιλίας καθώς ξέσπασε φωτιά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 232 άνθρωποι και περισσότεροι από 100 να τραυματιστούν, η πλειοψηφία αυτών νέοι. Tα περισσότερα θύματα πέθαναν από ασφυξία ή ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου. Η αστυνομία συνέλαβε χτες τρία άτομα που φέρεται να εμπλέκονται με το τραγικό γεγονός, τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου «Kiss», ένα μέλος του συγκροτήματος που έπαιζε στο κέντρο και τον υπεύθυνο ασφαλείας του κέντρου, ενώ αναζητά και τον συνιδιοκτήτη του κέντρου. Χτες έγιναν και οι πρώτες κηδείες των θυμάτων, ενώ κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα, και πένθος 30 ημερών στη Σάντα Μαρία.

Οι συνθήκες που ξέσπασε η φωτιά δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, αλλά οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως μέλος του συγκροτήματος άναψε στη διάρκεια της παράστασης κάποιου είδους βεγγαλικό, με αποτέλεσμα η φλόγα να κάψει το υλικό μόνωσης στο ταβάνι, να αρχίσει γρήγορα να γεμίζει ο χώρος με καπνό και να εξαπλωθεί η φωτιά. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως υπήρχε μόνο μία έξοδος κινδύνου, ενώ άλλοι δήλωσαν πως το προσωπικό του κέντρου, για τα πρώτα λίγα λεπτά, εμπόδιζε τη μαζική έξοδο των θαμώνων για να εισπράξει το λογαριασμό.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Πυρκαγιά σε εργοστάσιο ρούχων

ΝΤΑΚΑ.--

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε σε εργοστάσιο ρούχων στο Μπαγκλαντές, το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 10 να τραυματιστούν. Η φωτιά που σημειώθηκε στο εργοστάσιο Smart Fashions στην πρωτεύουσα της χώρας, σύμφωνα με τους μάρτυρες ξεκίνησε στο ισόγειο του κτιρίου, από μαγαζί με λάστιχα αυτοκινήτων και στη συνέχεια επεκτάθηκε στους υπόλοιπους ορόφους. Η πυρκαγιά έλαβε χώρα μόλις λίγους μήνες μετά την πολύνεκρη φωτιά στο εργοστάσιο Tazreen Fashions που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 112 άνθρωποι, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων και μαζικές διαδηλώσεις, που καταδίκαζαν τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας από τους εργοδότες στο όνομα της μεγιστοποίησης του κέρδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ