ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μήνυμα αγωνιστικού θάρρους!

Ακλόνητοι στο μπλόκο του κόμβου της Νίκαιας οι Θεσσαλοί αγρότες

Eurokinissi

Μήνυμα αγωνιστικού θάρρους απέναντι στην αυταρχική - τρομοκρατική στάση που επιδεικνύει έναντι του αγωνιζόμενου λαού η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, στέλνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας που, για δεύτερη μέρα χτες, παρέμειναν στο μπλόκο που έχουν στήσει, με εκατοντάδες τρακτέρ, στον κόμβο της Νίκαιας.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες, όχι μόνο δεν υποχώρησαν ρούπι από τις θέσεις τους, όπως του ζητούσε η αστυνομία για λογαριασμό της κυβέρνησης και εύχονταν και ανέμεναν πολλοί, οι δεδηλωμένοι εχθροί και οι «άσπονδοι» φίλοι τους, αλλά έκαναν ένα ακόμα βήμα μπροστά, ενισχύοντας το μπλόκο με νέα τρακτέρ.

Ταυτόχρονα, διαμήνυσαν, σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση, ότι θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους να βγουν στην Εθνική Οδό, όπως είχαν αποφασίσει και ανακοινώσει το περασμένο Σάββατο, προκειμένου να ενημερώσουν καλύτερα την «κοινή γνώμη» για τα πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματά τους και για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους. Και ξεκαθάρισαν ότι το αν, το πότε και το πώς θα γίνει αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι, μέσα από τις διαδικασίες διαλόγου και συνεννόησης που έχουν κατακτήσει στη διάρκεια του πολύχρονου αγώνα τους και οι οποίες οδηγούν στις συναποφάσεις που χρειάζονται κάθε φορά.

Δείγμα της αγωνιστικής αποφασιστικότητας αποτέλεσε και η χτεσινή πετυχημένη προσπάθεια των αγροτών να «σπάσουν» τον αστυνομικό κλοιό. Λίγο μετά το μεσημέρι, λοιπόν, αγρότες, κινούμενοι πεζοί -ξαφνικά και, ταυτόχρονα, από διάφορες μεριές- κατάφεραν να ξεφύγουν από την αστυνομική επιτήρηση και να φτάσουν στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού. Δυνάμεις των ΜΑΤ που έφτασαν εκεί δεν πτόησαν τους συγκεντρωμένους αγρότες, οι οποίοι απαίτησαν από τον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλίας Β. Χαλάτση, που ήταν παρών, να τους επιτραπεί να κάνουν στο δρόμο τη συνέλευσή τους και μετά να αποχωρήσουν, όπως και έγινε.

Λαϊκή συμπαράσταση

Eurokinissi

Την αγωνιστική επιμονή των αγροτών τροφοδοτεί το δίκιο της πάλης τους, η συνειδητοποίηση πως δίνουν αγώνα επιβίωσης. Ξέρουν καλά πως αν δεν αποκρούσουν τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους η συγκυβέρνηση, με τα απανωτά χαράτσια και τους βαρείς φόρους κι αν δε συγκρουστούν με την καταστροφική ΚΑΠ της ΕΕ για να την ανατρέψουν, πολύ γρήγορα θ' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα, να παραδώσουν, αντί πινακίου φακής, τα χωράφια τους και να οδηγηθούν στην ανεργία, στην πείνα και στην κοινωνική εξαθλίωση.

Κουράγιο και δύναμη παίρνουν οι αγρότες από τη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Δικός τους αγώνα θεωρούν τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς οι εργαζόμενοι της περιοχής, όπως δηλώνεται στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, το οποίο έχει καλέσει τα εργατικά σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές αγώνα να σταθούν, αγωνιστικά, στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΛ, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει: «Ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας της εργατικής τάξης, ενάντια στη βάρβαρη ταξική πολιτική με αντιμονοπωλιακούς στόχους πάλης και αιτήματα, με αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να έχουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το "όλοι για έναν και ένας για όλους" ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα».

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ανακοινώσεις εργατικών σωματείων, ενώ καλέσματα εργατικής αλληλεγγύης στην πάλη των αγροτών απευθύνουν οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ στους θεσσαλικούς νομούς.

Μάχιμη συμπαράσταση εκφράζει και η σπουδάζουσα νεολαία και στη ανακοίνωση του Συντονιστικού Σχολείων Λάρισας, ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται: «Είμαστε παιδιά λαϊκών οικογενειών, οι γονείς μας είναι εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες και μικροί επαγγελματίες. Η επίθεση που δεχόμαστε εμείς η νέα γενιά, η μελλοντική βάρδια εργαζομένων, αγροτών και μικροεπαγγελματιών, είναι ενιαία σε όλους. Οι φτωχοί αγρότες για ακόμη μια φορά συντονισμένα, οργανωμένα υψώνουν το κεφάλι και αντιστέκονται στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση που κλέβουν τον ιδρώτα τους.

Είμαστε στο ίδιο στόχαστρο της κυβέρνησης, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, άρα πρέπει να βρισκόμαστε και στο ίδιο μετερίζι του αγώνα. Είναι αγώνας ενάντια στους ίδιους που μας κλέβουν το βιβλίο και υψώνουν εμπόδια στη μόρφωσή μας που έχει καταντήσει προνόμιο για τους έχοντες και κατέχοντες. Είναι αγώνας ενάντια σ' αυτούς που μας θέλουν αυριανούς δούλους των 300 ευρώ και άνεργους».

Το ΚΚΕ στο πλευρό τους

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγωνιζόμενων φτωχών αγροτών στάθηκε το ΚΚΕ και σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του Κόμματος, ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Οι αγρότες μπορούν σήμερα βαθύτερα να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να βγουν νικητές στον αγώνα τους στο βαθμό που νικητής θα βγαίνει συνολικά ο λαός, παλεύοντας σε κοινά αιτήματα έχοντας καθαρό ότι απέναντί τους έχουν αποφασισμένους και ενωμένους τους πλουτοκράτες της χώρας, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, την ΕΕ. Ο αγώνας δεν είναι εύκολος. Απαιτεί οργάνωση και πειθαρχία, μαζικότητα και αποφασιστικότητα, θυσίες και υπομονή».

Και επισημαίνει: «Στα μπλόκα του αγώνα οι νέοι αγρότες να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να διαχωρίσουν τη θέση τους απ' τα κόμματα της κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), να μην υποκύψουν στις παραπλανητικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ, μέσα στην ΕΕ. Να θυμηθούν ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ήταν απέναντί τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε ήταν ενταγμένοι στη ΝΔ είτε στο ΠΑΣΟΚ. Και κυρίως, να καταλάβουν το ρόλο της Χ.Α. που είναι εχθρός τους... Οι αγρότες έχουν πολιτικό στήριγμα στον αγώνα τους, στο ΚΚΕ, το Κόμμα που δεν τους κορόιδεψε, δεν τους πρόδωσε ποτέ».

Τα αιτήματα των αγροτών

Eurokinissi

Το πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων των Θεσσαλών αγροτών περιλαμβάνει:

1. Να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι για όλες τις χρονιές και να πληρωθούν και τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

2. Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

3. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% - να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.

5. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.

6. Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα - απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.

7. Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

8. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.

9. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.

10. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) - να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια.

11. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

12. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

13. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 - 2020.

14. Να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

15. Να ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου και να προχωρήσουν τα άλλα έργα αγροτικής υποδομής - Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.

16. Να διατηρηθεί και να επεκταθεί το μέτρο της νιτρορύπανσης σε όλους τους αγρότες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παλεύουμε για την επιβίωση!

Παραπληροφορεί κι επιχειρεί να αποπροσανατολίσει το λαό η κυβέρνηση

Την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να παραπληροφορήσει και να αποπροσανατολίσει την «κοινή γνώμη» σχετικά με τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, που οργανώνουν την πανθεσσαλική αγροτική κινητοποίηση.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα με την κινητοποίηση δυνάμεων των ΜΑΤ και τον αποκλεισμό της εθνικής οδού για να μην περάσουν οι αγρότες, ενεργοποίησε και τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με στόχο να συγκαλυφθούν οι μεγάλες της ευθύνες για τα προβλήματα της αγροτιάς. Η αντιμετώπιση της αγωνιζόμενης αγροτιάς με "επίδειξη πυγμής" δείχνει την αδυναμία της να λύσει υπαρκτά προβλήματα που βασανίζουν τους αγρότες και αναγνωρίζονται ως δίκαια από το σύνολο της κοινωνίας.

Οταν λέμε ότι δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε ούτε να συνεχίσουμε την αγροτική δραστηριότητα, γιατί οι μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο, στο ρεύμα, στο νερό που ποτίζουμε, οι φόροι και τα χαράτσια που βάζει η κυβέρνηση στις αποθήκες και ετοιμάζεται και στα χωράφια, οι αυξήσεις σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ κ.α., σημαίνει ότι απότομα αυξήθηκε, διογκώθηκε το κόστος παραγωγής και μας εμποδίζει να παράγουμε. Είναι η χειροπιαστή αλήθεια. Τα εισαγόμενα γίνονται αυτόματα φθηνότερα και εμείς μένουμε άνεργοι και καταχρεωμένοι. Αυξάνουν, όμως, τα κέρδη τους οι μεγαλέμποροι εισαγωγείς. Ποιος, λοιπόν, έχει δίκιο, εμείς που δε θέλουμε να ξεριζωθούμε, ή η "σκληρή πυγμή" της κυβέρνησης που μας ξεριζώνει;

Είναι "ελαστικότητα" της κυβέρνησης προς τους αγρότες να συζητήσει, π.χ., για το θέμα του πετρελαίου, όταν στους εφοπλιστές το δίνει αφορολόγητο 0,40 λεπτά /λίτρο και σ' εμάς το αύξησε και το πληρώνουμε 1,5 ευρώ; `Η δείχνει ολοφάνερα ότι είναι κυβέρνηση που εξασφαλίζει κέρδη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και βάσανα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους;

Σήμερα έχουμε αναγκαστεί να αφήσουμε τα χωράφια μας και να κατέβουμε με τα τρακτέρ στους δρόμους γιατί εξαντλήσαμε κάθε προσπάθεια. Πήγαμε τους τελευταίους μήνες στον ΕΛΓΑ, στον ΟΓΑ, στις εφορίες, στην πρώην ΑΤΕ, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ολοι αναγνωρίζουν το δίκιο μας, αλλά κανείς έμπρακτα δεν μας ικανοποιεί. Κάναμε συμβολικές καταλήψεις για λίγες ώρες σε διόδια, δημόσια κτίρια κ.α. ταυτόχρονα και συντονισμένα σε πολλές πόλεις αγροτικών περιοχών, για να μας ακούσουν, να μας δώσουν λύση, αφού λένε οι κυβερνώντες ότι το φάρμακο για την κρίση είναι η ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα.

Τι εισπράξαμε μέχρι τώρα; Λόγια κοροϊδίας και ακόμη σκληρότερα μέτρα. Μόνο με το τελευταίο μνημόνιο, το λεγόμενο 3ο, μας παίρνουν 1 δισ. ευρώ και μαζί με της προηγούμενης χρονιάς φθάνουν τα 2 δισ., περίπου, ευρώ. Τι μας μένει από επιδοτήσεις που είναι για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος; ΤΙΠΟΤΑ.

Αρα, μας καταδικάζουν εμάς και τις οικογένειές μας να μη ζήσουμε, αν και ξέρουμε να καλλιεργούμε τη γη μας. Γιατί δεν μας ρουφάει τον κόπο και τον ιδρώτα μόνο η σκληρή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και τα μονοπώλια που μας πουλάνε πανάκριβα λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κ.ά. και έχουν τους νόμους και τα κέρδη με το μέρος τους.

Να γιατί δε φοβόμαστε τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης. Εχουμε στις πλάτες μας πληθώρα αγροτοδικείων, δε μας φοβίζει να διεκδικούμε το δίκιο μας, την επιβίωσή μας.

Εμείς κάνουμε κάλεσμα στους αγρότες όλης της χώρας να βγούνε και ζητάμε τη στήριξη και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και των ανέργων, των νέων, των συνταξιούχων, των γυναικών. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΥΓΜΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Γιατί χτες απαγόρευσαν με επιστράτευση την απεργία στους εργαζόμενους στις μεταφορές, επειδή ζητούσαν να έχουν συλλογική σύμβαση και ωράριο, σε μας, την αγροτιά, εμποδίζουν να διαμαρτυρηθούμε για την καταστροφή και το ξεκλήρισμά μας, αύριο θα απαγορεύσουν στους ναυτεργάτες να απεργήσουν γιατί τους μετατρέπουν σε σκλάβους μέσα στα πλοία κ.ο.κ.

Τελικά εμείς είμαστε οι πολλοί και πρέπει να συντονίσουμε τον αγώνα μας. Αυτό είναι που φοβάται η κυβέρνηση με τη "σκληρή πυγμή", αυτό πρέπει να κάνουμε. Δυναμώνουμε τη συμμαχία και αποφασιστικά βγαίνουμε μπροστά».

ΟΓΕ
Στο πλευρό των αγροτικών κινητοποιήσεων

Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών εκφράζει η ΟΓΕ και παράλληλα υπογραμμίζει το ρόλο και τη συμβολή που πρέπει να έχουν σε αυτές οι φτωχές αγρότισσες.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ αναφέρει πως ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς «είναι και δικός μας αγώνας, καθώς τα προβλήματα της φτωχής αγροτιάς αφορούν κάθε γυναίκα του αγροτικού νοικοκυριού, είτε η ίδια είναι αγρότισσα είτε όχι, κάθε γυναίκα της λαϊκής οικογένειας, που έχει ανάγκη από φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα». Σημειώνει ακόμα την αντίθεσή της στην «αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που αυξάνουν το κόστος παραγωγής για τον αγρότη, του δίνουν εξευτελιστικές τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, την ώρα που αυτά έρχονται πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση, την πολιτική που στόχο έχει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα μονοπώλια».

Η ΟΓΕ απευθύνεται ιδιαίτερα στις φτωχές αγρότισσες. «Καλούμε εσένα αγρότισσα που το κάθε αντιλαϊκό μέτρο σε χτυπά διπλά και τριπλά να πάρεις θέση στην πάλη», τονίζει στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Σε καλούμε να σηκώσεις το ανάστημά σου, να σπάσεις τις αλυσίδες του φόβου και της μοιρολατρίας. Να μπεις στον αγώνα δίπλα στον αγρότη άντρα, αδερφό, πατέρα, γιο σου, ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου σου, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα μονοπώλια, ενάντια στην καταστολή και την τρομοκρατία. Να οργανωθείς στους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής σου. Να ενισχύσεις την ΠΑΣΥ αλλά και το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, την ΟΓΕ.

Με την οργανωμένη πάλη και τη δική σου συμμετοχή σε αυτή, με αποφασιστικότητα, επιμονή και πίστη στη δύναμη του αγώνα μας μπορούμε να σταματήσουμε τα καταστροφικά μέτρα που παίρνουν και να ανατρέψουμε όσα σχεδιάζουν. Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου ισότιμα άντρες και γυναίκες του μόχθου θα κάνουμε κουμάντο στον πλούτο που παράγουμε, στον οποίο κι εσύ έχεις μεγάλο μεράδι».

Αποπροσανατολισμός και νουθεσίες

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε χτες η επονομαζόμενη «Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Κινήματος»

Τα προβλήματα που αντικειμενικά προκαλούν στον αγροτικό κόσμο και συνολικά στην αγροτική παραγωγή της χώρας οι κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές επέλεξε να προβάλλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Α. Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Κινήματος», την ίδια στιγμή που αποσιωπούσε το προφανές: Οτι τα μνημόνια, έρχονται να εντείνουν την πολιτική «καμένης γης» που εφαρμόζεται μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη χώρα μας.

Στη δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης επισήμανε πιο συγκεκριμένα ότι «οι μνημονιακές πολιτικές εξαναγκάζουν τον αγροτικό κόσμο στην ανέχεια, διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και μας οδηγούν μπροστά σε κρίση επισιτιστική, σε ανθρωπιστική κρίση» και αναφέρθηκε στο υψηλό ενεργειακό κόστος των παραγωγών, τη μείωση στις επιστροφές φόρου και στην έλλειψη «ρευστότητας» της αγροτικής οικονομίας. Νωρίτερα, είχε αναφερθεί στο παλιό αίτημα των αγροτών «όλα τα κιλά - όλα τα λεφτά», αφήνοντας κάποιου είδους μομφή απέναντι σε ένα αίτημα, που για πολλά χρόνια διεκδικούσε το αυτονόητο: Την απορρόφηση του συνόλου της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και όχι την καταστροφή του μέρους εκείνου που ΕΕ των μονοπωλίων έκρινε ως «περιττό». Ολα αυτά βέβαια αποτελούν «ψιλά γράμματα» για ένα κόμμα που διακηρύττει τον «ευρωπαϊκό χαρακτήρα» του σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία...

Βενιζέλος: Ζήτησε ...«ωριμότητα»

Μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η «Πρωτοβουλία» συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο, ο οποίος δήλωσε πως οι όποιες λύσεις δοθούν στα «προβλήματα» πρέπει να γίνουν με γνώμονα τα δημοσιονομικά δεδομένα και όπως ήταν φυσικό, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε όποια κινητοποίηση «δημιουργεί προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο».

ΚΟΖΑΝΗ
Συγκέντρωση στην Εφορία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εφορία Κοζάνης, ενάντια στη φοροληστεία που συνδυασμένα με τα άλλα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής οδηγεί τους αγρότες στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό, πραγματοποίησαν χτες το πρωί αγρότες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους είπαν όχι στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και μεταξύ άλλων απαίτησαν: Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% - να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί, για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) - να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια.

Στην Πτολεμαΐδα, οι αγρότες από χτες το πρωί παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης.

Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό

Στις Σέρρες, αγρότες, από χθες παρέταξαν τα αγροτικά τους μηχανήματα στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλασσας.

ΠΑΣΕΒΕ
Καταγγέλλει τον αυταρχισμό σε βάρος των αγροτών

«Καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό, στηρίζουμε τους αγρότες» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις καταστολής.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ εκφράζει την ολόπλευρη αλληλεγγύη των μικρών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Ο αγώνας τους αυτός είναι δίκαιος και αφορά όλους μας γιατί στρέφεται ενάντια σε μια αντιλαϊκή και φιλομονοπωλιακή πολιτική που πλήττει με την ίδια σφοδρότητα αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, φτωχούς αγρότες και τις οικογένειες όλων μας.

Οπως με τη στήριξη των κυβερνήσεων και της ΕΕ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι αλυσίδες γιγαντώθηκαν και οδήγησαν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στη χρεοκοπία και την ανεργία έτσι και η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά και την οδηγεί στην καταστροφή, προκειμένου να γιγαντωθούν οι μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές μονάδες.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία μετά τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που άσκησε με την επίταξη των εργαζομένων στο Μετρό, με την αμέριστη συμπαράσταση της "τυφλής" δικαιοσύνης, απαγορεύοντας έτσι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία, τώρα στρέφει το μένος της ενάντια στους αγρότες στέλνοντας τις δυνάμεις καταστολής.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις καταστολής.

Η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ καλεί τα Σωματεία, τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες, να εκφράσουν με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της αγροτιάς.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται η μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις:

«

Η απάντηση αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι πανελλαδική, καθολική απ' όλους τους φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες που υποφέρουν και ταυτόχρονα χρειάζεται η μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη από τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό. Δεν μπορεί να χωρίσουμε τεχνητά την αγροτική παραγωγή από τη βιομηχανική παραγωγή και απ' όλους τους άλλους τομείς και τις δραστηριότητες που απασχολούν εργαζόμενους.

Εδώ μπορεί να δει κανείς μια καθαρή αναμέτρηση. Από τη μια μεριά βρίσκονται οι αγρότες που έχουν δίκαια αιτήματα και από την άλλη μεριά υπάρχουν τα ΜΑΤ της κυβέρνησης, που έχει βάλει στοίχημα να σταματήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να απελευθερώσουν τους δρόμους. Οσο ελεύθεροι και να είναι οι δρόμοι της χώρας, όταν ο λαός πεινάει και υποφέρει αυτή την ανελευθερία δε μπορεί να την ανεχθεί και αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα πληρώσει ακριβά. Και όσοι στηρίζουν και ανέχονται την πολιτική της θα την πληρώσουν πάρα πολύ ακριβά».

Συνάντηση με εκπροσώπους του ΚΚΕ

Mε αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Κινήματος» συναντήθηκε χτες στη Βουλή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θ. Παφίλη και τη βουλευτή του κόμματος Δ. Μανωλάκου.

Οι βουλευτές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών και τόνισαν ότι τα προβλήματά τους απορρέουν από την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόνισαν δε, ότι ο αγώνας των αγροτών πρέπει να γενικευθεί και και συνδεθεί με τους αγώνες των εργαζομένων γιατί μόνο μέσα από το συντονισμό μπορεί να είναι αποτελεσματική η διεκδίκηση των αιτημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ