ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Διεθνής αντιΝΑΤΟική συνάντηση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Δυναμική συνέχεια όσον αφορά τις δράσεις του ενάντια στην ανάπτυξη των συστοιχιών πυραύλων «Πάτριοτ» στην Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δίνει το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), με τη διεθνή διάσκεψη που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη, την ερχόμενη Κυριακή 3 Φλεβάρη 2013. Στη διάσκεψη ενάντια στο ΝΑΤΟ, θα υπάρξει ανταλλαγή πείρας για τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες και συντονισμός της δράσης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή. Στη συνάντηση έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ότι θα συμμετάσχουν το ΚΚΕ, το Εργατικό Κόμμα Βελγίου, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, το Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ουγγαρίας, το ΚΚ Πορτογαλίας. Επίσης, θα παραβρεθούν εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης καθώς και κινημάτων ειρήνης.

Η διεθνής διάσκεψη που διοργανώνει το ΚΚ Τουρκίας αποτελεί συνέχεια σειράς κινητοποιήσεων ενάντια στους «Πάτριοτ» σε τουρκικό έδαφος, των κινητοποιήσεων στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), των διαδηλώσεων στην Αγκυρα και τη συλλογή υπογραφών.

ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις και «ετοιμοπόλεμοι Πάτριοτ»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συνεχίζονται οι μάχες στη Συρία στο πλαίσιο της εξελισσόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης με «αιχμή του δόρατος» τους μισθοφόρους ισλαμιστές, ενώ στις σφοδρότατες συγκρούσεις στο Ρας αλ Αϊν στο βορρά, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, εμπλέκονται και πάλι ένοπλοι των κουρδικών ομάδων λαϊκής άμυνας. Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία, ανακοινώθηκε, χτες, ότι έτοιμες προς χρήση είναι οι δύο γερμανικές αντιαεροπορικές συστοιχίες «Πάτριοτ» που αναπτύχθηκαν στην περιοχή Καχραμάνμαρας, 100 χλμ. από τα σύνορα.

Ηδη, από το Σάββατο, «ετοιμοπόλεμες» είναι και οι δύο ολλανδικές συστοιχίες που έχουν αναπτυχθεί στα Αδανα, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσουν στην Τουρκία οι δύο αμερικανικές συστοιχίες. Η απόφαση για ανάπτυξη «Πάτριοτ» στα τουρκο-συριακά σύνορα λήφθηκε από το ΝΑΤΟ και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ένταση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκαν, χτες το πρωί, οι κάτοικοι της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ, στο Χαλέπι, όταν στο ποτάμι Κουβάικ είχαν εντοπιστεί 68 σοροί, εφήβων και ανδρών από 16 έως 30 χρόνων, οι οποίοι είχαν εκτελεστεί με σφαίρα στο κεφάλι και είχαν τα χέρια δεμένα. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι πρόκειται για πολίτες που απήχθησαν, τις προηγούμενες ώρες, από «ενόπλους τρομοκράτες», ενώ οι αντικαθεστωτικοί αποδίδουν ευθύνες στο συριακό στρατό.

  • Στην Ντόχα του Κατάρ, με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του Ιράν, πραγματοποιείται σήμερα σύνοδος «δωρητριών» χωρών για τη Συρία. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι χορηγούν 155 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια ενώ η επίτροπος διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ προανήγγειλε πρόταση για παροχή άλλων 100 εκατομμυρίων ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία ανακοίνωσε ότι πλέον αυτοί φτάνουν τις 700.000 στις γειτονικές χώρες.
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Νέες δυνάμεις στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

Τα γαλλικά άρματα μάχης προελαύνουν στο βορρά
Τα γαλλικά άρματα μάχης προελαύνουν στο βορρά
MΠΑΜΑΚΟ-ΠΑΡΙΣΙ.--

«Οι επιχειρήσεις δεν τελείωσαν. Πρέπει να συνεργαστούμε με τους Αφρικανούς και Μαλινέζους στρατιώτες προτού αναλάβουν» σημείωσε χτες το απόγευμα στη γαλλική βουλή ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς αυτό που υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές: Η προέλαση των γαλλικών δυνάμεων σε σημαντικές πόλεις του μαλινέζικου βορρά όπως το Γκάο και το Τιμπουκτού έγινε ουσιαστικά δίχως μάχες γιατί οι ένοπλοι ισλαμιστές επέλεξαν την τακτική της υποχώρησης για να εξαπολύσουν ενδεχομένως στη συνέχεια επιθέσεις με τακτική «ανταρτοπόλεμου».

Πάντως, η χθεσινή συνάντηση στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας δεκάδων αξιωματούχων από χώρες που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση, δείχνει ότι ο ανταγωνισμός για την πλούσια λεία του Μάλι (τον πραγματικό δηλαδή λόγο της επέμβασης) έχει ξεκινήσει. Χτες διάφορες χώρες ανακοίνωσαν την χρηματοδότηση της αποστολής «ΑFISMA» της δυτικοαφρικανικής ένωσης (ECOWAS) συγκεντρώνοντας 450 ως 600 εκατ. δολάρια με πιο γενναιόδωρες τις προσφορές της Ιαπωνίας (120.000.000 δολάρια), των ΗΠΑ (96.000.000 δολάρια) και της Νότιας Αφρικής (περίπου 10.000.000 δολάρια).

Στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι από τις 27 χώρες της ΕΕ, της Νορβηγίας και του Καναδά συζήτησαν το θέμα της αποστολής περίπου 500 στρατιωτικών «εκπαιδευτών» (μεταξύ αυτών και 3 Ελλήνων στρατιωτικών) που θα αρχίσουν έργο από αρχές Απρίλη στήνοντας το στρατηγείο τους κοντά στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο. Ο Καναδός αξιωματούχος στη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε την παρουσία στο Μάλι ειδικών δυνάμεων της χώρας του, που συνεργάζονται με τις γαλλικές δυνάμεις.

Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία βάσης μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών (και όχι μόνον) αεροσκαφών στο Νίγηρα τάχα για την παρακολούθηση των ισλαμιστών, αφού νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προβλέψει πως «μπορεί να χρειαστούν χρόνια για την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης» στην περιοχή. Ο δε Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε εκτίμησε πως «μακροπρόθεσμα μόνον πολιτική μπορεί να είναι η λύση στα προβλήματα του Μάλι», δηλώνοντας το «παρών» στη «λυκομοιρασιά» που επιχειρείται.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Επιχειρούν την αρπαγή του πλούτου του Μάλι

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων στο Μάλι και αναδεικνύονται οι πραγματικές της αιτίες εξέδωσε ο επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) για την Αφρική, Λουλαμίλ Σοτάκα, στην οποία ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Η στρατιωτική επέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης στο Μάλι με την υποστήριξη κυβερνήσεων χωρών όπως η Γερμανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί για μία ακόμη φορά το πρόσχημα της δράσης συγκεκριμένων στρατιωτικών ομάδων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τέτοιες ομάδες, όπως αυτές του Μπιν Λάντεν, καθοδηγήθηκαν από τις ΗΠΑ ως όπλο κατά του λαϊκού κινήματος στο Αφγανιστάν. Τώρα παίζουν το ρόλο του προσχήματος των ιμπεριαλιστών που παίζουν το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού στο Μάλι, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική γενικότερα.

Ο πραγματικός σκοπός είναι η ιμπεριαλιστική αρπαγή της περιουσίας του μαλινέζικου λαού, του ουρανίου, του χρυσού, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Και προσθέτει: «Η ολόψυχη υποστήριξη της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ΙTUC), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, σε μία ακόμη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αφρική, δείχνει πως ο οργανισμός αυτός δεν έχει τίποτε να κάνει με τα συμφέροντα των αφρικανικών λαών και των εργαζομένων. Είναι εχθρική απέναντι σε αυτά τα συμφέροντα. Είναι στην άλλη πλευρά. Εχει συμπαραταχθεί με τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των μονοπωλίων, των νεοαποικιοκρατών που υποστηρίζουν τον ιμπεριαλισμό.

Ως Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) για την Αφρική, καλούμε όλους τους συνδικαλιστικούς οργανισμούς να αποκηρύξουν επίσημα τη στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι. Πρέπει να εμποδιστεί μία γενικευμένη επιθετικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο μόνος που πρέπει να αποφασίσει για το παρόν και το μέλλον του είναι ο μαλινέζικος λαός. Οι πηγές του παραγόμενου πλούτου πρέπει να του ανήκουν και να χρησιμοποιούνται για την ικανοποίηση των οξυμένων εργατικών και κοινωνικών αναγκών».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Και πάλι ο στρατός στο προσκήνιο

ΚΑΪΡΟ.--

Στο προσκήνιο επανέρχεται ο αιγυπτιακός στρατός καθώς στρατιώτες έχουν αρχίσει ν' αναπτύσσονται σε αρκετές αιγυπτιακές πόλεις μετά από εντολή του Προέδρου Μούρσι, από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» καθώς και του, ελεγχόμενου από τους ίδιους, σώματος της Ανω Βουλής -Σούρα- προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι λαϊκές διαμαρτυρίες για την κυβερνητική πολιτική. «Η τρέχουσα και κλιμακούμενη πολιτική σύγκρουση ωθεί το κράτος σε κατάρρευση» προειδοποίησε, χτες, ο υπουργός Αμυνας και αρχηγός του αιγυπτιακού ΓΕΣ, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ισχυριζόμενος ότι ο στρατός «δε θέλει να αντιπαρατεθεί με τους Αιγυπτίους πολίτες αλλά δεν μπορεί παρά να προστατεύσει ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις και θεσμούς», γεγονός που θεωρήθηκε ως προειδοποίηση κλιμάκωσης της καταστολής.

Εκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε όλες τις μεγάλες αιγυπτιακές πόλεις και ιδιαίτερα σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια αλλά και σε Ισμαηλίγια, Σουέζ και Πορτ Σάιντ, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές κατά την προχθεσινή νύχτα αψήφισαν τα μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις τρεις τελευταίες και πραγματοποίησαν αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις που κατέληξαν σε σφοδρά επεισόδια με την αστυνομία, κατά τα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2 διαδηλωτές, τραυματίστηκαν δεκάδες και συνελήφθησαν άλλοι τόσοι.

ΡΩΣΙΑ
Νέο αμυντικό σχέδιο

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου κι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, παρουσίασαν την Τρίτη 29/1 στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, το νέο σχέδιο Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οπως σημείωσαν, στη συγγραφή του συμμετείχαν στελέχη 49 υπουργείων και ομοσπονδιακών υπηρεσιών κι η στρατηγική του λαμβάνει υπόψη τόσο τις προοπτικές των πιθανών κινδύνων, που μπορεί να εκδηλωθούν σε βάρος της Ρωσίας τις επόμενες δεκαετίες, όσο και τις δυνατότητες ανανέωσης κι εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, της πιθανής αναγκαίας επιστράτευσης και ανάλογης ετοιμότητας των υπουργείων και υπηρεσιών της χώρας.

Επιπλέον, ο Σ. Σόιγκου ενημέρωσε τον πρόεδρο Β. Πούτιν για την πορεία των μεγάλων στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγει αυτές τις μέρες η Ρωσία στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και για τα αεροπορικά γυμνάσια, (που έγιναν στη Βόρεια Θάλασσα) των στρατηγικών αεροσκαφών της Ρωσίας, όπως αποκαλούνται τα πολεμικά που έχουν τη δυνατότητα να πετούν αρκετές ώρες και να είναι σε θέση εξαπολύσουν πυρηνική επίθεση.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ