ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Από το 2006 η πρόταση νόμου για κατάργηση της επιστράτευσης

Το αστικό Κοινοβούλιο δεν τόλμησε καν να φέρει για συζήτηση τη νομοθετική πρωτοβουλία του Κόμματος

Ο μεγαλειώδης αγώνας των ναυτεργατών το Φλεβάρη του 2006 στρίμωξε την κυβέρνηση και στραπατσάρισε την τρομοκρατία της επιστράτευσης
Ο μεγαλειώδης αγώνας των ναυτεργατών το Φλεβάρη του 2006 στρίμωξε την κυβέρνηση και στραπατσάρισε την τρομοκρατία της επιστράτευσης
Από το Μάρτη του 2006, λίγες μόλις μέρες μετά την ηρωική απεργία των ναυτεργατών (Φλεβάρης 2006), που με την πάλη τους και την παλλαϊκή αλληλεγγύη κουρέλιασαν τα χαρτιά της επιστράτευσης, το ΚΚΕ είχε καταθέσει Πρόταση Νόμου για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην απεργία.

Η Πρόταση Νόμου, που διατηρεί ατόφια την επικαιρότητά της, μετά και την επιστράτευση των εργαζόμενων στο Μετρό, δεν μπήκε ποτέ για συζήτηση στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας ότι το αστικό σύστημα φυλάει σαν κόρη οφθαλμού τα αντιδραστικά εργαλεία, με τα οποία υπονομεύει και καταργεί επί της ουσίας το δικαίωμα στην απεργία, το οποίο υποτίθεται ότι εγγυάται η αστική δημοκρατία.

Με την Πρόταση Νόμου, το ΚΚΕ ζητούσε:

  • Να αποκλειστεί η χρήση της πολιτικής επιστράτευσης ενάντια σε απεργούς ή γενικότερα ενάντια σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση ανεξάρτητα μάλιστα από την τυχόν κρίση περί της νομιμότητάς τους από τα δικαστήρια.
  • Να περιοριστεί η ισχύς της 281 ΑΚ με τρόπο ώστε να μην μπορεί να αξιοποιείται η διάταξη ως μοχλός φαλκίδευσης του απεργιακού δικαιώματος μια και αυτή τη διάταξη επικαλούνται κατά κανόνα τα δικαστήρια προκειμένου να κηρύξουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες.
  • Να καταργηθεί ο αντιδραστικός ν. 330/1976 και να υπαχθούν όλες οι κατηγορίες εργαζομένων ενιαία στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Υπενθυμίζεται ότι ο ν. 1264/82 εξαίρεσε τους ναυτεργάτες και άλλες κατηγορίες εργαζομένων από το πεδίο ισχύος του, διατηρώντας έτσι ένα απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό καθεστώς, το οποίο πρέπει άμεσα να καταργηθεί.
  • Να καταργηθεί η αναχρονιστική διάταξη 247 του Ποινικού Κώδικα, που ποινικοποιεί την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων.
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Περιορισμένες οι δυνατότητες ελέγχου του χρήματος

Ο Η. Πλασκοβίτης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κατέθεσε χτες στην Επιτροπή

Αναρμόδιος για το χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ δήλωσε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Ο Η. Πλασκοβίτης, από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, φέρεται να ήταν αυτός που συνεννοήθηκε με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών για την παράδοση της αρχικής λίστας Λαγκάρντ και είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για τη φορολόγηση καταθέσεων που είχαν Ελληνες σε τράπεζες της Ελβετίας. Επίσης, είχε πάρει μέρος σε σύσκεψη στις 24 Γενάρη του 2011 στο γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου για τον τρόπο διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Η. Πλασκοβίτης είπε ότι το θέμα του χειρισμού της λίστας δεν είχε τεθεί στις συσκέψεις που πραγματοποιούνταν ανά διαστήματα στο υπουργείο. Για τη σύσκεψη στις 24 Γενάρη ανέφερε ότι δε θυμάται ποια ακριβώς απόφαση πάρθηκε. Η μόνη του εμπλοκή, είπε, ήταν ότι τηλεφώνησε στον Ελληνα πρέσβη στο Παρίσι για τον τρόπο με τον οποίο θα παραλάμβανε την λίστα από τις γαλλικές αρχές, ενώ φέρεται να ανέφερε ότι η λίστα Λαγκάρντ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Δεν ήταν σε θέση απαντήσει εάν η λίστα Λαγκάρντ περιέχει όλα τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών, ούτε αν υπάρχουν και άλλοι Ελληνες καταθέτες στην ίδια τράπεζα, που έχουν τοποθετήσει εκεί τα χρήματά τους μέσο «οφ σορ» εταιρειών ή άλλων παρόμοιων εταιρειών. Ο Η. Πλασκοβίτης κλήθηκε να απαντήσει και σε ερώτηση για το τι μέσα υπάρχουν στη διάθεση της εκάστοτε κυβέρνησης για να κάνει κάποιον έλεγχο μέσα σε συνθήκες ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, εξαγωγής κεφαλαίων και «οφ σορ» εταιρειών.

Η απάντησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ότι δεν υπάρχουν πολλά μέσα, αποδεικνύοντας ότι οι σιδερένιοι νόμοι του καπιταλιστικού συστήματος περιορίζουν τη δυνατότητα έστω και για υποτυπώδη έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελβετία και αλλού. Για αργά το βράδυ είχε προγραμματιστεί η κατάθεση του Η. Κλη, που ήταν πρέσβης στο Παρίσι μέχρι το 2002, καθώς και συνεργατών του γραφείου του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου την επίμαχη περίοδο που παραλήφθηκε η λίστα Λαγκάρντ.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση επικράτησε κατά διαστήματα ένταση. Κάποια στιγμή, ο εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Β. Καπερνάρος χτύπησε το χέρι του στο έδρανο, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα δάκτυλο και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

ΣΥΡΙΖΑ
Λανσάρεται σαν ικανότερος κράχτης για επενδύσεις

Προσπαθούν με non paper να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, για την οποία δέχτηκε κριτική προχτές το βράδυ και στη συνεδρίαση της Γραμματείας από στελέχη της μειοψηφίας, αποσκοπεί το χτεσινό non paper του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντί άλλης απάντησης στις σαφείς δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας απέναντι στον αμερικάνικο και ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, ισχυρίζεται ότι παραμένει υπέρ της κατάργησης του μνημονίου, αποσιωπώντας ότι αυτό είναι αντικειμενικά αδύνατον εντός της ΕΕ, με το Δημοσιονομικό της Σύμφωνο να ορίζει μνημόνια διαρκείας για όλες τις χώρες μέλη της.

Πολύ περισσότερο που η καπιταλιστική ανάπτυξη που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει τα μνημονιακά μέτρα για φτηνή εργατική δύναμη, δίχως δικαιώματα. Αλλωστε, στην κριτική που του ασκεί η κυβέρνηση ότι με τη στάση του «διώχνει τις επενδύσεις», ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι τον συκοφαντούνε και εισηγείται για την «προσέλκυση επενδύσεων» την αντικατάσταση του μνημονίου από ένα άλλο, που το βαφτίζει «σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης», την ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, δηλαδή ζεστό χρήμα για την τόνωση της οικονομίας κ.ά.

Υπερασπίζεται τις πρόσφατες επισκέψεις του Αλ. Τσίπρα στο εξωτερικό και επιχαίρει για το γεγονός ότι οι προτάσεις του προκαλούν διεθνώς «ιδιαίτερο ενδιαφέρον», προφανώς στους κύκλος της πλουτοκρατίας. Επιμένει να εξωραΐζει το ρόλο ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, σημειώνοντας την «ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία» από την προκρινόμενη στην ΕΕ διαχείριση της κρίσης, που θίγει όμως τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, δηλαδή των μονοπωλίων τους.

Ξελασπώνει ακόμα το ρόλο του ΔΝΤ, σημειώνοντας την «παραδοχή του ότι το παρόν πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς νέα αναδιάρθρωση του χρέους» και πως «ότι το ίδιο έκανε λάθος στις εκτιμήσεις του για το βάθος της ύφεσης». Καλλιεργεί επιζήμιες αυταπάτες στο λαό ότι η δική του διακυβέρνηση, με τις πλάτες των ΗΠΑ και του ΔΝΤ, θα εφαρμόσει ένα άλλο μείγμα διαχείρισης τάχα φιλολαϊκό.

Επαναλαμβάνει το αίτημα για εκλογές, μην κρύβοντας ότι θέλει να είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί ένα νέο «κούρεμα» του χρέους. Οπως αναφέρει, «το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα της επόμενης περιόδου» αφορά στο «ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα επαναδιαπραγματευτεί έπειτα από την προδιαγεγραμμένη και από πολλούς παραδεδεγμένη αποτυχία και του νέου, παρόντος οικονομικού προγράμματος».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Παζαρεύει μπίζνες για τα μονοπώλια

Το ρόλο του μεσάζοντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην αναζήτηση κεφαλαίων και συμμαχιών με τα γερμανικά μονοπώλια ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα, έλαβε την πολιτική στήριξη των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών για τη συνέχιση και κλιμάκωση της βάρβαρης πολιτικής της συγκυβέρνησης, ενάντια στα λαϊκά στρώματα.

Ο Ευ. Βενιζέλος, στη διάρκεια των επαφών του με τους επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) παρουσίασε τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της συγκυβέρνησης και τις «ευκαιρίες» που υπάρχουν στην Ελλάδα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Μετά τη συνάντησή του με τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Οχι απλώς έχουμε πολιτική στήριξη, αλλά έχουμε και την υπόσχεση ότι θα αναλάβουν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο οικονομικό πεδίο, για να έχουμε παρουσία γερμανική στην ελληνική πραγματική οικονομία, με επενδύσεις και αναπτυξιακή στήριξη».

Ο Ευ. Βενιζέλος παρουσίασε επίσης στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. «Είχα την ευκαιρία, στο Βερολίνο, να αναπτύξω τις θέσεις, να εξηγήσω πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εφαρμογής της μόνης εφικτής και ασφαλούς εθνικής στρατηγικής και πρέπει να πω ότι εισέπραξα πολύ θετικά και συγκεκριμένα μηνύματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ