ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Ρατσιστική επίθεση σε βάρος μεταναστών

Ομάδα 15 - 20 νεαρών εξαπέλυσε, προχτές βράδυ, ρατσιστική επίθεση σε βάρος Πακιστανών μεταναστών που βρίσκονταν σε κατάστημα συμπατριώτη τους, επί της συμβολής των οδών Νικηταρά και Σεφέρη, στη Λάρισα. Να σημειώσουμε ότι, πριν δύο χρόνια, στο ίδιο κατάστημα είχε ξαναγίνει επίθεση φασιστοειδών που κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους.

Οι δράστες της προχτεσινοβραδινής επίθεσης - σύμφωνα με πληροφορίες είναι μαθητές, ενώ σε ρόλο καθοδηγητή και πρωταγωνιστή συμμετείχαν και μεγαλύτεροι σε ηλικία - φορώντας μπουφάν, κρατώντας ξύλινα ρόπαλα και φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα, όρμησαν μαινόμενοι κατά της παρέας των Πακιστανών και τους χτύπησαν άγρια, με αποτέλεσμα ένας από τους μετανάστες να διακομισθεί στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Η Αστυνομία που έφτασε στον τόπο της επίθεσης συνέλαβε 8 άτομα, τα οποία και προσήχθησαν για προανάκριση, ενώ κλήθηκαν και αλλοδαποί προκειμένου να γίνει αναγνώριση των δραστών της επίθεσης.

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Εξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης έφτασε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Τάσο Τσιαπλέ, ο οποίος ενημερώθηκε από τον διοικητή της Ασφάλειας για τα συμβάντα, ενώ είχε συνάντηση με τους μετανάστες που βρίσκονταν εκεί.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ καταγγέλλει τη δολοφονική ρατσιστική επίθεση και σημειώνει: «Η πρωτοφανής για τα δεδομένα της πόλης μας επίθεση των φασιστοειδών σε βάρος μεταναστών δεν αποτελεί ένα τυχαίο και μεμονωμένο γεγονός, αλλά είναι μέρος της γενικότερης ρατσιστικής βίας που αναπτύσσουν φασιστικές συμμορίες πανελλαδικά σχεδόν καθημερινά.

Απορρέει από το κλίμα ρατσισμού, μισοξενίας και τις επιθέσεις που οργανώνει η Χρυσή Αυγή εναντίον των μεταναστών, αλλά και από το κλίμα που σκόπιμα καλλιεργεί η κυβέρνηση με την επιχείρηση "νόμος και τάξη", "Ξένιος Ζευς", τα πογκρόμ, τις απελάσεις, εκτρέφοντας την ανοχή στην εγκληματική δράση απέναντι στους μετανάστες και όχι μόνο.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέφτουν στην παγίδα του αποπροσανατολισμού ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την κρίση, την ανεργία και τη φτώχεια. Το αντίθετο, τη μετανάστευση την δημιουργούν η ανεργία, η φτώχεια, οι πόλεμοι και οι δικτατορίες που είναι δημιουργήματα του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε.

Το ΕΚΛ, τα ταξικά συνδικάτα, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να περιφρουρούν τα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών. Θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τους αντίπαλους της εργατικής τάξης με ταξικά κριτήρια και όχι με βάση το χρώμα και τη χώρα καταγωγής».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στην εντατική δύο νεαροί από αστυνομική καταδίωξη

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύονται, σε κρίσιμη κατάσταση, δύο νεαροί, ηλικίας 16 και 19 χρόνων, μετά από καταδίωξή τους από την αστυνομία και πτώση της μηχανής στην οποία επέβαιναν την Τετάρτη που πέρασε στην παραλιακή λεωφόρο Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, στην Εντατική Μονάδα Παίδων βρίσκεται ο μόλις 16 χρόνων νεαρός, ενώ ο 19χρονος που επέβαιναν μαζί στη μηχανή, έχει εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων του ΠΑΓΝΗ.

Και οι δύο φέρουν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στο θώρακα και η κατάστασή τους κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν οι νεαροί που επέβαιναν στο μηχανάκι δε σταμάτησαν σε έλεγχο της αστυνομίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, το μηχανάκι που οδηγούσαν οι νεαροί δεν έφερε αριθμό κυκλοφορίας κάτι που όμως διαψεύδει η οικογένεια του ενός νεαρού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη στο κέντρο της πόλης και εν συνεχεία στην παραλιακή λεωφόρο. Κάτω από αδιευκρίνιστους λόγους, η μηχανή ξέφυγε της πορείας της και οι δυο νεαροί βρέθηκαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τους. Αμέσως μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με μια γυναίκα αυτόπτη μάρτυρα η οποία έχει δώσει και γραπτώς τη μαρτυρία της, ο ένας εκ των δύο αστυνομικών που καταδίωκαν τους δύο νεαρούς άπλωσε το πόδι του από τη μοτοσυκλέτα στην οποία επέβαινε, σπρώχνοντας το μηχανάκι, με αποτέλεσμα οι νεαροί να χάσουν την ισορροπία τους και να πέσουν στο οδόστρωμα.

Οι δύο αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ που εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν συλληφθεί, με την κατηγορία για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ «ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ»
Η καταστολή εξυπηρετεί τα αφεντικά

Από την επιχείρηση της Αστυνομίας την Τετάρτη

Eurokinissi

Από την επιχείρηση της Αστυνομίας την Τετάρτη
Την αντιμεταναστευτική και κατασταλτική επιχείρηση («Ξένιος Ζευς») της Αστυνομίας σε βάρος μεταναστών που έγινε την περασμένη Τετάρτη στην Πάτρα, όπου συνελήφθησαν 72 μετανάστες, από τους 240 που προσήχθησαν, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Η άγρια καταστολή εναντίον των μεταναστών δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων εργατών, αλλά τα αφεντικά - καπιταλιστές που κερδίζουν ακόμα και μέσα στην κρίση εξαθλιώνοντας το λαό. Εκείνους που θέλουν να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας, που τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση κάθε φορά που μετανάστες κλέβουν ή επιτίθενται σε Ελληνες, που Ελληνες καταδιώκουν μετανάστες.

Είναι γνωστή η αλληλοτροφοδότηση κυβέρνησης και Χρυσής Αυγής στο επίπεδο της αντιμεταναστευτικής και ρατσιστικής επιχειρηματολογίας. Επίσης, είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό, παράλληλα με το πογκρόμ που οργανώνει η τρικομματική κυβέρνηση, συμμορίες φασιστοειδών εφαρμόζουν τον δικό τους "Ξένιο Δία", με πιο "δραστικά μέτρα" (άγριοι ξυλοδαρμοί, εμπρησμοί και μαχαιρώματα) που φτάνουν μέχρι και τη φυσική εξόντωση των θυμάτων τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Πακιστανό που δολοφονήθηκε άγρια και άνανδρα στο κέντρο της Αθήνας.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας να οργανώσει την πάλη της, μέσα από τους φορείς του κινήματος και τα συνδικάτα, από κοινού με τους μετανάστες, για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Είναι χρέος και των ίδιων των μεταναστών να οργανωθούν στα συνδικάτα και με τη συμπαράσταση των Ελλήνων εργατών να αντιμετωπίσουν τις θρασύδειλες φασιστικές ομάδες, την εργοδοτική τρομοκρατία, τους δουλεμπόρους και την αστυνομική βία - να απομονώσουν τους δουλεμπόρους, τους εμπόρους ναρκωτικών, τους κλέφτες, τους μπράβους που βρίσκονται ανάμεσά τους.

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από χρώμα - φυλή - θρησκεία, σε όλους όσοι έχουν συμφέρον από την ανατροπή του καπιταλισμού στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα, να παλέψουν μαζί με τους κομμουνιστές για να φτιάξουμε τη σοσιαλιστική κοινωνία, στην οποία θα καταργηθεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση και θα κοινωνικοποιηθούν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ώστε ο λαός να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει και να εξαλειφθούν οριστικά η ανεργία, η φτώχεια και ο πόλεμος».

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κατήγγειλαν τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη

Τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη από φασιστοειδή στα Πετράλωνα κατήγγειλαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ. Σε συζήτηση που έγινε για το θέμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, τόνισε το γεγονός ότι δολοφονήθηκε ένας σκληρά εργαζόμενος βιοπαλαιστής, ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο συλληφθέντες είναι οπαδός της φασιστικής Χρυσής Αυγής.

Κάλεσε σε απερίφραστη καταδίκη της ρατσιστικής, φασιστικής βίας. Σημείωσε ότι παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί ίδρυσης στην ΕΛ.ΑΣ. τμημάτων αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας, ο μετανάστης που προσέρχεται εκεί να καταγγείλει, π.χ., ξυλοδαρμό και δεν έχει «χαρτιά» συλλαμβάνεται και τελικά απελαύνεται. Κατήγγειλε την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ που με το «Δουβλίνο 2» και τη «Σένγκεν» εγκλωβίζουν εδώ χιλιάδες μετανάστες ενώ θέλουν να ταξιδέψουν γι' αλλού καθιστώντας τους έρμαια δουλεμπορικών κυκλωμάτων, όπου θησαυρίζουν Ελληνες και ξένοι διακινητές. Υπογράμμισε ότι η πολιτική αυτή έχει φτάσει σε αδιέξοδο και το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) πρέπει άμεσα να επανέλθει στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Τέλος, στη συνεδρίαση του ΔΣ οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ έθιξαν και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως το γεγονός ότι οι σχολικοί τροχονόμοι είναι απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη. Επίσης, ότι πρέπει να συζητηθεί στο ΔΣ αίτημα συμβασιούχων του δήμου που λήγουν οι συμβάσεις τους και άλλων που έχουν ήδη απολυθεί, να παραμείνουν στη δουλειά τους έστω με δίμηνες συμβάσεις.

ΑΛΛΟΙ 152 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ προστέθηκαν προχτές στη μακρά λίστα των προσαγωγών που γίνονται στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας στα πλαίσια του «Ξένιου Δία». Ειδικότερα, οι αστυνομικοί προσήγαγαν 152 μετανάστες στη ΓΑΔΑ, ενώ συνέλαβαν δύο μικροπωλητές. Από τις 2 Αυγούστου που ξεκίνησε η επιχείρηση στην πρωτεύουσα έχουν προσαχθεί 73.100 μετανάστες και έχουν συλληφθεί 4.352.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ