ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις και παζάρι διαβουλεύσεων

Ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών της Συρίας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν
Ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών της Συρίας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΝΑΧΟ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Μετά από μέρες σιωπής η ισραηλινή ηγεσία επιβεβαίωσε διά του υπηρεσιακού υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, την αεροπορική επιδρομή εντός συριακού εδάφους, την περασμένη Τετάρτη, η οποία απειλεί ανοιχτά να πυροδοτήσει γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή. Ο Μπάρακ, στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου Ασφαλείας στο Μόναχο, δήλωσε πως «αυτό που συνέβη την περασμένη Τετάρτη αποδεικνύει ότι όταν λέμε κάτι, το εννοούμε. Είπαμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μεταφερθούν όπλα από τη Συρία προς το Λίβανο». Η δήλωση του Μπάρακ συνάδει με την, διά μέσου διαρροών, ισραηλινή εκδοχή ότι επλήγη κομβόι αυτοκινήτων που μετέφερε αντιαεροπορικό εξοπλισμό.

Της παραδοχής αυτής προηγήθηκε βίντεο που μετέδωσε η συριακή τηλεόραση από το στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο Τζουμράγια, το οποίο, όπως υποστηρίζει, ήταν στόχος. Επίσης, σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Ασαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει και να αποδυναμώσει τη Συρία και ότι «με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτεται και ο ρόλος του σε συνεργασία με ξένες εχθρικές δυνάμεις και με πράκτορες εντός του συριακού εδάφους». Ο Ασαντ προειδοποίησε ότι η Συρία έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα ν' αντιμετωπίσει τις απειλές και τις επιθέσεις.

«Το Ισραήλ θα το μετανιώσει», δήλωσε, από την πλευρά του, χτες, ο επικεφαλής του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Σαγιάντ Τζαλίλι, που βρέθηκε στη Δαμασκό. Την ισραηλινή επίθεση, μέσα στο Σαββατοκύριακο, μετά το Λίβανο και τον Αραβικό Σύνδεσμο, καταδίκασαν και η Σ. Αραβία και η Αλγερία.

Παράλληλα με αυτά, σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν και χτες σε διάφορα σημεία της Συρίας. Οι σκληρότερες αναφέρθηκαν στα σύνορα με την Ιορδανία, όπου αντικαθεστωτικοί προσπαθούν να ελέγξουν το μεθοριακό πέρασμα Νασίμπ. Ενταση υπάρχει, όμως, και στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Λίβανο. Την Παρασκευή το βράδυ, στην κοιλάδα Μπεκάα, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε μάχες που σημειώθηκαν ενώ καταδίωκαν ενόπλους που φέρεται να σχετίζονται με το ισλαμιστικό «Μέτωπο αλ Νούσρα» που δρα με τους μισθοφόρους του εντός Συρίας. Το συμβάν προκάλεσε έντονη αντίδραση με ομόφωνη καταδίκη της πολιτικής ηγεσίας, ενώ πλήθος κόσμου, μέχρι και χτες, είχε στήσει οδοφράγματα σε διάφορα σημεία εκφράζοντας στήριξη στο στρατό και καταδίκη της προοπτικής διάχυσης της έντασης από τη Συρία προς το Λίβανο.

Διπλωματικός πυρετός

Αλλεπάλληλες ήταν οι συναντήσεις του επικεφαλής της αντικαθεστωτικής Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, Μουάζ αλ Κχάτιμπ, στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου Ασφαλείας του Μονάχου. Ο αλ Κχάτιμπ συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, και με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, με την τελευταία συνάντηση να συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα λόγω της στενής σχέσης της Τεχεράνης με το καθεστώς Ασαντ. Η δήλωση, δε, του Σαλεχί ότι η ιρανική ηγεσία σκοπεύει να διατηρήσει «σταθερή επικοινωνία με τη συριακή αντιπολίτευση» πυροδότησε σχόλια περί «σταδιακής» αλλαγής στάσης.

Ο αλ Κχάτιμπ δήλωνε, και χτες μιλώντας στο «αλ Αραμπίγια», ότι απευθύνει ανοιχτή πρόταση διαλόγου προς το καθεστώς Ασαντ ζητώντας να ξεκαθαρίσει το κατά πόσο θα ανταποκριθεί ή όχι. Ο Κχάτιμπ υπεραμύνθηκε της πρόθεσής του να συζητήσει με εκπρόσωπο του καθεστώτος - προτείνοντας ήδη τον αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ Σάραα -, απέναντι σε επικριτές του από τους κόλπους των αντικαθεστωτικών που τον κατηγορούν «για υποχωρήσεις», λέγοντας ότι πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι «ο τερματισμός της αιματοχυσίας και η διαφύλαξη του ό,τι έχει απομείνει από τη χώρα».

Αν και δεν το είπε ανοιχτά, ο Κχάτιμπ φάνηκε να υιοθετεί την πρόταση που κομίζει ο Μπραχίμι λέγοντας ότι είναι «έτοιμος για σύσταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης με πραγματικές εκτελεστικές εξουσίες, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι». Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ της έναρξης ενδο-συριακού διαλόγου και της σύστασης μεταβατικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι θεωρεί «μη παραγωγική τη λύση της διά της βίας απομάκρυνσης του Ασαντ από την εξουσία».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κύμα συλλήψεων από τον ισραηλινό στρατό

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε συλλήψεις 20 μελών της «Χαμάς» στη Δυτική Οχθη, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τριών βουλευτών της οργάνωσης, προχώρησε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα χωρίς, ως συνήθως, να δοθεί κάποια συγκεκριμένη εξήγηση ή να έχει προηγηθεί κάτι συγκεκριμένο. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις καταδίκασαν κατηγορηματικά τις συλλήψεις και τόνισαν ότι οι ισραηλινές προκλήσεις στοχεύουν στην υπόσκαψη των προσπαθειών επίτευξης ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης. Υπενθυμίζεται ότι άλλοι 12 Παλαιστίνιοι βουλευτές, εκ των οποίων η πλειοψηφία της «Χαμάς», βρίσκεται στη φυλακή.

Λίγο νωρίτερα, την Κυριακή, στο Ισραήλ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ως επικεφαλής του «Λικούντ Μπεϊτένιου» (31 έδρες), λάμβανε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Προέδρου Σιμόν Πέρες με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Συνεχίστηκαν και τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα οι αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις, με επίκεντρο των τελευταίων τουλάχιστον, περιοχές κυρίως στο βόρειο Ιράκ. Χτες, καμικάζι ανατινάχθηκε σε σύναξη σουνιτών φυλάρχων που απαρτίζουν ένοπλες ομάδες κατά της «αλ Κάιντα» που συνεργάζονται με την κυβέρνηση Μάλικι στην πόλη Ταζ, βόρεια της Βαγδάτης. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

ΑΛΑΜΠΑΜΑ.-- Μία βδομάδα κλείνει σήμερα η ομηρία του πεντάχρονου Ιθαν σε υπόγειο καταφύγιο απομονωμένης αγροικίας στη νοτιοανατολική Αλαμπάμα από συνταξιούχο νταλικιέρη με ψυχολογικές διαταραχές. Οι διαπραγματευτές της αστυνομίας είχαν την Κυριακή επικοινωνία με τον απαγωγέα καταφέρνοντας να εφοδιάσουν τον μικρό όμηρο με φάρμακα και παιχνίδια...

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Σκοτώθηκε το Σάββατο στη διάρκεια συντριβής ελικοπτέρου στη βόρεια Παραγουάη σε ηλικία 69 ετών ο στρατηγός ε.α. Λίνο Οβιέδο, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απρίλη. Το πτώμα του βρέθηκε την Κυριακή μεταξύ των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας. Συμμετείχε στο πραξικόπημα του 1989 για την ανατροπή του (γερμανικής καταγωγής) δικτάτορα Αλφρέντο Στρέσνερ που καταδυνάστευε το λαό από το 1959.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ.-- Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 38 τραυματίστηκαν κατά την ανατροπή τουριστικού λεωφορείου προχτές πρωί σε ορεινό δρόμο της Καλιφόρνια καθ' οδόν προς την Τιχουάνα του Μεξικού.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Αυστηροποίηση των ποινών για τους βιασμούς ενέκρινε την Κυριακή ο Ινδός Πρόεδρος, Πρανάμπ Μουχερτζί, ανεβάζοντας τις προβλεπόμενες ποινές σε 20 χρόνια φυλάκιση και ενδεχόμενη θανατική ποινή. Την ίδια στιγμή οι κατηγορούμενοι για τον ομαδικό βιασμό της 23χρονης στα μέσα Δεκέμβρη, που οδήγησε τελικά στο θάνατό της, δήλωσαν αθώοι στο δικαστήριο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν χτες πως ο σκελετός που βρέθηκε τον Οκτώβρη σε χώρο στάθμευσης κοντά στην εκκλησία Γκρέι Φρίαρς του Λονδίνου ανήκει στον βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδο τον Γ', τον τελευταίο Αγγλο μονάρχη που πέθανε σε μάχη (1485, μάχη του Μπόσγουορθ).

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Διπλωματική στροφή προς διάλογο;

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΟΝΝΗ.--

Ως «σημάδι αλλαγής της αμερικανικής στάσης απέναντι στο Ιράν» ερμήνευσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών την προσφορά, όπως υποστηρίζει, που διατύπωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος για άμεσο διάλογο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, χτες, στο πλαίσιο συνομιλιών που είχε με το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την πρόθεση αυτή στο περιθώριο των εργασιών της Διεθνούς Συνόδου για την Ασφάλεια που διεξήχθη στο Μόναχο το Σαββατοκύριακο. Και ο Σαλεχί συμπλήρωσε ότι ελπίζει πραγματικά η νέα αμερικανική ηγεσία να εννοεί όσα λέει, καταλήγοντας ότι αν και είναι δύσκολο μετά από τόσα χρόνια να υπάρξει εμπιστοσύνη, δεν αποκλείεται να μπορεί να γίνει καθώς η σύγκρουση σίγουρα δεν είναι λύση.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, από την πλευρά του, δεν έχει κάνει σχετικές δηλώσεις ούτε διαψεύδει ούτε να επιβεβαιώνει. «Ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν σαφής: Θα εμποδίσει το Ιράν ν' αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Και θα κάνουμε εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα συμβεί. Ομως μένει ακόμη χρόνος και χώρος, ώστε η διπλωματία υποστηριζόμενη από πιέσεις, να επιτύχει» αναφέρει ο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, η ΕΕ γνωστοποίησε ότι φαίνεται να «κλείνει» η 26η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση της «ομάδας των 6» και του Ιράν, ενώ ως πιθανότερος τόπος φέρεται να είναι το Καζακστάν.

ΡΩΣΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία

ΜΟΣΧΑ. --

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Βέντομοστι», το υπουργείο Αμυνας της Βραζιλίας ενδιαφέρεται για αγορά από τη Ρωσία 3 μονάδων αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsir-S1 (από 12 έως 18 βάσεις εκτοξευτήρων) και 2 μονάδων φορητών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας τύπου Igla. Οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων θα γίνουν το τέλος του Φεβρουαρίου του 2013, όταν τη Βραζιλία θα επισκεφτεί ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Εκτιμάται, πως το συνολικό ποσό της αγοράς των συστημάτων αεράμυνας θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με το βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Exame, η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Βραζιλίας μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εργοστασίου στη Βραζιλία, και την παράδοση ρωσικής τεχνογνωσίας.

Να σημειωθεί πως η Ρωσία και η Βραζιλία συνεργάζονται στο στρατιωτικό - τεχνικό τομέα από το 2008. Η συμφωνία έχει και πολιτικές διαστάσεις, όχι μόνον γιατί η Ρωσία, μετά τη Βενεζουέλα, αποκτά έναν ακόμη σημαντικό αγοραστή όπλων στη Λατινική Αμερική, αλλά και γιατί οι δύο χώρες (Βραζιλία, Ρωσία) αναπτύσσουν σχέσεις και στα πλαίσια της άτυπης συνεργασίας της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ