ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ξεκοκάλισαν 176 δισ. ευρώ από κρατικές ενισχύσεις

Σε διαδικασία «ρύθμισης» πάνω από 663 χιλιάδες καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια νοικοκυριών

Ούτε ρούπι δε θα μπορούσαν να κάνουν οι τραπεζίτες χωρίς τον πακτωλό με τις κρατικές ενισχύσεις που λεηλάτησαν στο τελευταίο διάστημα προκειμένου να αντεπεξέλθουν από τις «δυσκολίες» της καπιταλιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) τα ποσά που μοιράστηκαν από το 2008 μέχρι σήμερα φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 176 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη έχουν να περιμένουν και πρόσθετα πακέτα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ για τη στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας. Ειδικότερα τα 5 δισ. ευρώ μοιράστηκαν το 2008 με τη μορφή προνομιούχων μετοχών και 18 δισ. ευρώ αφορούν την προκαταβολή από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ). Ακόμη 153 δισ. αφορούν τα διάφορα πακέτα με τις κρατικές εγγυήσεις με βάση τα οποία αντλούν ποταμούς φτηνών κεφαλαίων από το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επικαλούμενοι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Μάρτης 2012) από την Τράπεζα της Ελλάδας σημειώνουν ότι τα «κόκκινα» δάνεια (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες φτάνουν στο 18,7% της μάζας του τραπεζικού δανεισμού, από 16% το Δεκέμβρη του 2011 και 10,5% το Δεκέμβρη του 2010. Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία (Ιούλης 2012) σε διαδικασία «ρύθμισης» βρίσκονται 663.422 στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια νοικοκυριών. Τα συνολικά ποσά που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση φτάνουν στα 18,3 δισ. ευρώ και ο μέσος όρος ανά ρυθμιζόμενο δάνειο στα 27.528 ευρώ. Ειδικότερα στα στεγαστικά, είχαν ρυθμιστεί δάνεια 12,38 δισ. ευρώ με το μέσο όρο του ποσού του δανείου στα 57.670 ευρώ και στα καταναλωτικά είχαν ρυθμιστεί 5,88 δισ. ευρώ με το μέσο όρο δανείου στην κατηγορία να ανέρχεται στο ύψος των 13.338 ευρώ. Πρόκειται για τεχνικές χρονικής επιμήκυνσης στα δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, με αναγκαστική προσαρμογή των δόσεων στις σημερινές συνθήκες ραγδαίας πτώσης μισθών και εισοδημάτων, που όμως απογειώνουν σε νέα ύψη την τοκογλυφία που θα συντελεστεί σε βάθος χρόνου.

ΙΟΒΕ
Αυξάνεται η «επιχειρηματικότητα ανάγκης»

Η οδυνηρή, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, κυβερνητική πολιτική στρέφει όλο και περισσότερους άνεργους και απλήρωτους εργαζόμενους προς τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν, παρότι οι καταστροφικές συνέπειες από την εφαρμοζόμενη πολιτική στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, είναι εμφανείς. Πρόκειται για τη λεγόμενη «επιχειρηματικότητα ανάγκης», η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την επιχειρηματικότητα 2011- 2012, που παρουσίασε χτες το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), εμφανίζει άνοδο, όπως και καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, σε βάρος της «επιχειρηματικότητας ευκαιρίας».

Αυτό εξηγεί και ορισμένες αντιφάσεις που προκύπτουν από την έρευνα, όπως ότι σε περίοδο παρατεταμένης και βαθιάς κρίσης, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 18 - 64 ετών που βρισκόταν το καλοκαίρι του 2011 σε αρχικό στάδιο επιχειρηματικής δραστηριότητας, ήταν 8% από 5,3% το 2010. Το ποσοστό αυτό φέρνει την Ελλάδα στην 4η υψηλότερη θέση «ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του πλανήτη», όπως το ΙΟΒΕ επισημαίνει! Επίσης, η Ελλάδα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως στην «καθιερωμένη επιχειρηματικότητα», (επιχειρήσεις που λειτουργούν πάνω από 3,5 χρόνια) με 15,8%. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με το συνολικό δείκτη επιχειρηματικότητας (23,4%), κατά το ΙΟΒΕ δείχνει ότι δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά η θέση της καθιερωμένης επιχειρηματικότητας καθ' όλη την 5ετία της κρίσης. Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα κατέχει υψηλή θέση, με 3% και στο ποσοστό εγκατάλειψης της επιχειρηματικής δράσης.

Το «ζουμί» από όλα αυτά τα στοιχεία και ακόμη περισσότερα, που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη έκθεση του ΙΟΒΕ και έχουν να κάνουν με «ποιοτικά» στοιχεία των νέων εγχειρημάτων, ή τις λίγες θέσεις εργασίας που αναμένεται να προκύψουν από τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα, είναι ότι οι επιχειρηματίες θέλουν ακόμη πιο γρήγορη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και κουνάνε στα θύματα της πολιτικής τους το «καρότο» του... «επιχειρείν». Τα νέα φορολογικά μέτρα που τσακίζουν τα μικρομάγαζα, είναι ενδεικτικά για τις στοχεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής και σε ένα χρόνο οι στατιστικές του ΙΟΒΕ θα είναι πολύ δυσμενέστερες για την «επιχειρηματικότητα» στην Ελλάδα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για τη φοροληστεία

Σήμερα Τετάρτη 6 του Φλεβάρη, στις 9 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών

Την αντίθεση του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών της Αττικής στη φορολογική πολιτική της συγκυβέρνησης θα εκφράσουν σήμερα, Τετάρτη 6 του Φλεβάρη, οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ με την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), που διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών (Καρ. Σερβίας 10). Πρόκειται για μια κινητοποίηση που εντάσσεται στις γενικότερες δράσεις που προγραμματίζει η ΟΒΣΑ για το επόμενο διάστημα και «στρώνει το έδαφος» για την πανελλαδική κινητοποίηση στις 20 του Φλεβάρη, όπου η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε κλείσιμο των καταστημάτων και συντονισμό με το ΠΑΜΕ, με αιχμή τη φορολογική πολιτική.

Εδώ και μέρες, η ΟΒΣΑ έχει καλέσει τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της και άλλα συνδικαλιστικά στελέχη να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας, για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση:

  • «Τη θεώρηση των βιβλίων της Εφορίας, ανεξάρτητα αν χρωστάμε στο Ταμείο μας ή στην Εφορία.
  • Να απαιτήσουμε να πάρει πίσω το φορολογικό νόμο και τα χαράτσια, με τα οποία ουσιαστικά κλείνουν την πλειοψηφία των μικρομάγαζων».

Στην ίδια πρόσκληση, η Ομοσπονδία, επισημαίνει: «Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Δε βοηθάει η αγανάκτησή μας να μείνει κλεισμένη στο χώρο δουλειάς και να περιμένουμε πότε θα κλείσει το μαγαζί μας. Αντίθετα, να μετατρέψουμε την αγανάκτησή μας σε οργανωμένο Αγώνα, σε πίστη ότι όλοι μαζί και σε συμμαχία με την εργατική τάξη μπορούμε να βάλουμε φρένο, να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα.

Η μαζική παρουσία μας στο υπουργείο είναι απαραίτητη για την προώθηση των θέσεών μας, διευκολύνει την κλιμάκωση της πάλης μας».

Αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη των σωματείων της, αλλά και κρίνοντας ότι η ασκούμενη πολιτική θα οξύνει αυτά τα προβλήματα, η ΟΒΣΑ κινείται στην κατεύθυνση διεύρυνσης των παρεμβάσεών της. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στην προσπάθεια μεγαλύτερης συμμετοχής των σωματείων στις αναγκαίες δράσεις, στην ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά τους, στην ενημέρωση των μελών τους για τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας, την ενίσχυση της διαπροσωπικής επαφής, σε μια περίοδο που απαιτεί όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα, όλο και πιο συνειδητοποιημένες για τα αδιέξοδα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Νέο νομοσχέδιο, με πρόσχημα την «αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος» και τη «φοροδιαφυγή»

Με ατζέντα τη λεγόμενη «αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος» συνεδρίασε χτες η ειδική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και η οποία αποτελεί το όχημα για την εφαρμογή των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων. Οι τελικές «προτάσεις», μετά και από τη σχετική «διαβούλευση» με τα διάφορα λόμπι των μεγαλοεπιχειρηματιών, καθώς και με επαγγελματικούς φορείς, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος του Απρίλη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έργο της εν λόγω Επιτροπής είναι η «απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος», η «σύνταξη Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών» και η «θέσπιση πρόσθετων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής», πίσω από τα οποία επιχειρούν, για την ώρα, να συγκαλύψουν τα επόμενα μέτρα αντιλαϊκής κλιμάκωσης, όπως οι ίδιοι ομολογούν, σε «συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια που προσφέρεται στη χώρα», δηλαδή με βάση τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.

Στις προτεραιότητες είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών είσπραξης «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ», όπως προβλέπεται στο κοινό πόρισμα της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Τα λαϊκά στρώματα, που αδυνατούν να πληρώσουν τα κάθε είδους χαράτσια θα βρεθούν αντιμέτωπα με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κατάσχεσης μισθών, συντάξεων. Υποδείχνονται, επίσης, και οι διαδικασίες είσπραξης που θα πρέπει να κλιμακώσουν, «ιδιαίτερα στους τομείς των αυτοματοποιημένων υπενθυμίσεων, στο τηλεφωνικό κέντρο πραγματοποίησης τηλεφωνημάτων και στην απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών».

Εργαλείο για το ξεζούμισμα περισσότερου λαϊκού εισοδήματος είναι και η διαμόρφωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο κρίνεται απόλυτα χρήσιμο στην εφαρμογή του «ενιαίου τέλους» πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ