ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Παρεμβαίνει στο κίνημα για να το χειραγωγήσει

Ενδεικτικές οι κατευθύνσεις που περιέχονται στην απόφαση της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σήμα στις οργανώσεις του για εντονότερη παρέμβαση στο εργατικό λαϊκό κίνημα, έτσι που να χειραγωγηθεί στην κατεύθυνση που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνει η απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής, που συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Απ' την πρώτη ως την τελευταία της λέξη, η απόφαση υπηρετεί την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υποδείξει στο λαό σαν διέξοδο την αλλαγή διαχειριστή της αστικής εξουσίας, αποδίδοντας όλα τα δεινά του λαού στην «επικίνδυνη κυβέρνηση».

Ταυτόχρονα, υπερασπίζεται την ΕΕ πετροβολώντας την προκρινόμενη μορφή διαχείρισης, του «άκρατου νεοφιλελευθερισμού» και τη γερμανική κυβέρνηση, για να υπονοήσει ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια άλλη, φιλολαϊκή, με ακλόνητη την εξουσία των μονοπωλίων στα γενικά συμφέροντα της οποίας ανταποκρίνεται κάθε φορά η μορφή διαχείρισης. Για να μείνει στο απυρόβλητο αυτή η εξουσία, η απόφαση κατακεραυνώνει τους «σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς», αποκόπτοντας την πολιτική απ' την οικονομία.

Δεν αποφεύγει, ωστόσο, την αντίφαση όταν προσπαθεί να περιγράψει την αγιάτρευτη στον καπιταλισμό ανισομετρία των καπιταλιστικών οικονομιών με όρους γεωγραφικούς, καταγγέλλοντας ότι «ο ρόλος που επιφυλάσσεται για μεγάλο εύρος κοινωνικών δυνάμεων, χωρών ή ακόμα και ευρύτατων περιφερειών στην Ευρώπη, είναι ρόλος ιδιότυπων ειδικών οικονομικών ζωνών με περιορισμένα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα», ενώ ταυτόχρονα ομολογεί ότι αυτή η πολιτική «δεν αφορά μόνο τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά σταδιακά μεταγγίζεται και στις Μητροπόλεις του Βορρά», συμπληρώνοντας ότι ΕΟΖ καθιερώθηκαν στη Γερμανία.

Εύγλωττη είναι η σιωπή για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πεδίο οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με «μήλον της Εριδος» τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας. Αρκείται σε περιγραφές και εναποθέτει την «απόκρουση των σχεδίων για πόλεμο» στην «ενίσχυση της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής». Βάζει δηλαδή το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.

Απ' το τμήμα της απόφασης που αναφέρεται στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, αβίαστα προκύπτει η πρόθεσή τους να τους καπηλευτούν. Στη βάση της εκτίμησης ότι θα ενταθούν, τίθεται ως στόχος η παρέμβαση με σκοπό να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το διεκδικητικό πλαίσιο, με αιτήματα όπως «ασπίδα κοινωνικής προστασίας που θα αποσοβήσει την ανθρωπιστική καταστροφή, να μην υπάρχει πολίτης χωρίς το αναγκαίο για την επιβίωσή του ελάχιστο εισόδημα» και άλλα παρόμοια.

Ψάχνει κουβαλητές για να κυβερνήσει

Ομολογεί ότι θέλει το κίνημα να τον κουβαλήσει στην πλάτη ως τον κυβερνητικό θώκο. Οπως αναφέρει: «Ο στόχος για ανάληψη της κυβέρνησης (...) θα προωθείται (...) όσο εξασφαλίζονται ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις». Αυτές αφορούν στη «δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος ανατροπής», στη διαμόρφωση στόχων που «θα αποτελεί το πλαίσιο πάλης όσο γίνεται περισσότερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων», στην «αναγέννηση του κοινωνικού κινήματος με αντιμνημονιακούς στόχους» και στην «ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάκτηση θέσεων μέσα στους μαζικούς εργατικούς και κοινωνικούς φορείς και την διαρκή προσπάθεια για την επίτευξη ηγεμονίας των θέσεων μας».

Ευθαρσώς συνδέει τη στήριξη που θα παρέχει στους αγώνες και στο κίνημα στο βαθμό που αυτό «θα επιδιώκει αλλαγή και πολιτική ανατροπή», την οποία ταυτίζει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα λοιπά, ζητά διαγραφή μέρους του χρέους, περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του υπόλοιπου μέσω ρήτρας ανάπτυξης, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι που θα ενισχύσουν την καπιταλιστική οικονομία. Εδώ, επαναφέρει - ως μήνυμα προς μερίδες της άρχουσας τάξης που προσανατολίζονται σε άλλες συμμαχίες - το ενδεχόμενο να προκύψουν «εκβιασμοί και απειλές» δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να διαχειριστεί κάθε ενδεχόμενο και το «απευκταίο»!

Δεσμεύεται, πάντως, συνολικά απέναντι στην αστική τάξη ότι θα αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία ως «εργαλείο ανάκαμψης και αναγέννησης του παραγωγικού τοπίου της χώρας» και να διαμορφώνει ένα «ανοιχτό σε συνεργασίες δημόσιο τομέα».

Τέλος, ζηλεύοντας τη δόξα του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνει ότι θα επεξεργαστεί το δικό του πρόγραμμα 100 ημερών, «συνεκτικό και ρεαλιστικό», όπως και την απόφασή του για τη συγκρότηση ενός «φόρουμ» για πλατιά κοινωνική διαβούλευση για το ζήτημα της «παραγωγικής ανασυγκρότησης». Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησε επιτροπές Θέσεων και Καταστατικού, με την προσδοκία ότι θα ολοκληρώνουν τις επεξεργασίες τους ως τον Μάρτη, έτσι ώστε το ιδρυτικό Συνέδριο να γίνει πριν το καλοκαίρι.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΣΤΑΪΝΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Συμβολή στις αυταπάτες για φιλολαϊκή διαχείριση

Διαδοχικές συναντήσεις είχε στην Αθήνα ο υποψήφιος των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία

Πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του αντιλαϊκού δημοσιονομικού προγράμματος και την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών στο όνομα των επενδύσεων, έδωσε χτες ο υποψήφιος των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, που βρέθηκε στην Αθήνα. Ο Π. Στάινμπρουκ συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ενόψει των γερμανικών εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο, ο Π. Στάινμπρουκ επιχείρησε να εμφανιστεί σαν φορέας ενός δήθεν «φιλολαϊκότερου» μείγματος διαχείρισης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΕΕ. «Μόνο η παγίωση του προϋπολογισμού, η λιτότητα δεν επιφέρει αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει ανάπτυξη», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών ξεκαθάρισε επίσης ότι αποτελεί κοινή στρατηγική του συνόλου των κρατών - μελών της ΕΕ η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με στόχο την ενίσχυση των μονοπωλίων. «Πρέπει να κρατήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης μέσα στα πλαίσια θεμελιωδών αλλαγών που γίνονται παγκοσμίως», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δημαγώγησε ότι «δεν μπορεί να επιβάλλει κανείς στην Ελλάδα μέτρα», αλλά ταυτόχρονα τάχτηκε υπέρ της εφαρμογής τους και πρότεινε να «δοθεί περισσότερος χρόνος για να επιτύχει η Ελλάδα τη σταθερότητα». Ο Γερμανός αξιωματούχος συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στήριξε την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και εκθείασε τη συνεργασία των κυβερνητικών εταίρων.

Τις δηλώσεις Στάινμπρουκ, ο Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε να τις εμφανίσει σαν «μια άλλη αντίληψη για την Ευρώπη» που δήθεν εκφράζει «η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία». Σε μια προσπάθεια να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα, ισχυρίστηκε: «Τώρα, που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη στροφή, (...) έχουμε ανάγκη από τη στήριξη, την κατανόηση, τη συμπαράσταση των εταίρων μας και κυρίως των προοδευτικών Ευρωπαίων που εκπροσωπεί εδώ ο κ. Στάινμπρουκ».

Ο Π. Σταίνμπρουκ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Αθήνας Γ. Καμίνη, ο οποίος τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του «Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών» του Δήμου Αθηναίων, όπου δίνονται συσσίτια σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Ο Π. Στάινμπουργκ ανέφερε πως «οι Γερμανοί πρέπει να σκεφτούν ότι τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, με την ανεργία και τη φτώχεια, δεν αφορούν μόνο αυτές τις χώρες, αλλά ότι μπορεί να μεταφερθούν και στην ίδια τη Γερμανία».

ΚΕΘΑ
Καταγγέλλει τη δίωξη στελεχών του ΣΥΣΜΕΔ

Τη στήριξή της στο Σύνδεσμο Υποστήριξης Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ) εξέφρασε η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), από την πρώτη στιγμή που κινήθηκαν οι διαδικασίες για πειθαρχική δίωξη σε βάρος του προέδρου και του γραμματέα του μοναδικού φορέα συλλογικής έκφρασης των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή μίλησαν δημόσια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι τους. Σημειώνεται πως στο μεταξύ, με απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μ. Κωσταράκου, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 10 ημερών «για έλλειψη σεβασμού και υπακοής» στον πρόεδρο του ΣΥΣΜΕΔ Α. Τσουκαράκη και τον γραμματέα Α.Τσάκαλου, γιατί υπέβαλαν με την ιδιότητα αυτή Ερώτηση προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για τα μισθολογικά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

ΝΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Βραβεύει τους πρωτοπόρους της Οικονομικής Εξόρμησης

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κεντρικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τη βράβευση των πρωτοπόρων οργανώσεων στα πλαίσια της άμιλλας της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2012. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 9/2, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλ. Κάνιγγος).

Περιοδεία στο νοσοκομείο «Αττικόν»

Στο «Αττικόν» Νοσοκομείο θα περιοδεύσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ