ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητούν λύτρωση από τη φοροκαταιγίδα

Παράσταση διαμαρτυρίας για το φορολογικό πραγματοποίησαν χτες, στο υπουργείο Οικονομικών, συνδικαλιστές της ΟΒΣΑ

Νέο αγωνιστικό ραντεβού για τις 20 του Φλεβάρη, με το πανελλαδικό κλείσιμο των μαγαζιών στο οποίο καλεί η ΠΑΣΕΒΕ σε συντονισμό με τους εργαζόμενους, έδωσε χτες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), μετά το τέλος παράστασης διαμαρτυρίας για το φορολογικό, στο υπουργείο Οικονομικών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Π. Γαλανόπουλος, κάλεσε τα συνδικαλιστικά στελέχη από τις διοικήσεις των σωματείων που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, να μεταφέρουν στα σωματεία τους την εικόνα από τη χτεσινή κινητοποίηση και να προετοιμαστούν για την επόμενη.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των Σωματείων δήλωσαν την αντίθεσή τους στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και κατέθεσαν τις θέσεις και τις διεκδικήσεις τους. Ασχημη εντύπωση προκάλεσε η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επικαλούμενη «φόρτο εργασίας», παρ' ότι η Ομοσπονδία είχε εγκαίρως ζητήσει τη συνάντηση, 20 μέρες νωρίτερα! «Μας λένε ότι έχουν συσκέψεις και δεν μπορούν να συναντηθούν με την Ομοσπονδία μας, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες. Αλλά, για τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες έχουν χρόνο», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ. Τελικά, κάτω από την επιμονή των συγκεντρωμένων, έγινε συνάντηση με διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου, οπότε και κοινοποιήθηκαν τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, όπως εξάλλου ήταν και το ζητούμενο, αφού για την ΟΒΣΑ είναι ξεκάθαρο ότι η ασκούμενη πολιτική «δεν παίρνει από λόγια», αλλά θα ανατραπεί με συνεπή και σκληρό αγώνα.

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών μετέφερε την εναντίωση για την πολιτική που αυξάνει τη φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων και ελαφρύνει των μεγάλων, σε μια περίοδο που οι μικρές επιχειρήσεις «λυγίζουν» κάτω από πολλαπλές επιβαρύνσεις και την αγοραστική αδυναμία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τον αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση, με τα κριτήρια που μπαίνουν.

Ανάμεσα στα αιτήματα, ξεχωρίζουν αυτά για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 40.000 ευρώ για το ζευγάρι, με επιπρόσθετες 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος για οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και του χαρατσιού της ΔΕΗ για κύρια κατοικία και πρώτη εξοχική. Η αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδικής πηγής προσδιορισμού εισοδήματος των επαγγελματοβιοτεχνών. Η αύξηση του ορίου προσωποκράτησης για χρέη προς το δημόσιο. Η κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών. Η κατάργηση των φόρων και τελών για δήμο και ΕΡΤ. Η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45%. Μειώσεις τόκων δανείων, αναστολή πληρωμής όσο κρατάει η κρίση, για 4μελείς οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ κ.ά.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΒΕ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πρωτοβουλίες ενάντια στη φοροληστεία

Στον αγώνα εναντίον της φορολογικής πολιτικής που «γονατίζει» τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, έμπορους συμμετέχει δυναμικά και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσογείων Αττικής, η διοίκηση της οποίας συζήτησε πρόσφατα για τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 20 του Φλεβάρη με κύριο αίτημα «κάτω οι φόροι και τα χαράτσια», αλλά και για τις δικές της, τοπικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες, στις οποίες και καλεί: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία της Παλλήνης την Τετάρτη 13 του Φλεβάρη, στις 9.30 το πρωί, και τη Δευτέρα 18 του Φλεβάρη, στις 9.30 το πρωί, στην Εφορία του Κορωπίου, με τα συγκεκριμένα αιτήματα.

Η Ομοσπονδία, που συμμετείχε και στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΒΣΑ στο υπουργείο Οικονομικών, τοποθετείται ενάντια στην «προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων από πλευράς της τρικομματικής κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων, των ΕΒΕ, των αγροτών κλπ», ενώ συμπαραστέκεται και στους ιδιοκτήτες ταξί που διώκονται για τις κινητοποιήσεις τους.

Σχετικά με ειδικά ζητήματα της περιοχής: διαμαρτύρεται για το αποπροσανατολιστικό μέτρο της ανάρτησης πινακίδας για μη πληρωμή εάν δεν εκδοθεί απόδειξη. Θα συνεχίσει παρεμβάσεις για την αστικοποίηση της λεωφορειακής γραμμής προς όλους τους προορισμούς της Ανατ. Αττικής. Αντιτίθεται στην προσπάθεια εξοστρακισμού των εκπροσώπων των ΕΒΕ από τις επιτροπές του ΙΚΑ.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Παρεμβάσεις υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου

Ζητήματα εξαγωγών, που σχετίζονται και με τη «βοήθεια» που δίνουν Ολλανδοί ειδικοί επί του θέματος, στην αναμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας, συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με τον υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου της Ολλανδίας Σ. Σμιτς, στη χτεσινή τους συνάντηση. Η αύξηση των εξαγωγών, ως αποτέλεσμα των «αναδιαρθρώσεων» που θα κάνουν πιο «ανταγωνιστικές» τις ελληνικές επιχειρήσεις, είναι κομβικό ζήτημα για το ελληνικό μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο σχεδιάζει μεγαλειώδεις επεκτάσεις στην «πλάτη» των κακοπληρωμένων εργαζομένων και των υπερπρονομίων που θα «χτιστούν» στην υπερεκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων.

Μια «γεύση» για τις επικείμενες αλλαγές έδωσε και πάλι ο υπουργός Ανάπτυξης, σημειώνοντας μετά τη συνάντηση ότι «απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος Οργανισμός Εξωστρέφειας, ο οποίος να ενσωματώσει τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών και το Invest in Greece. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οι εμπορικοί και οικονομικοί ακόλουθοι μεταφέρονται από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα».

Ο Σ. Σμιτς επισήμανε με τη σειρά του, ότι «οι εξαγωγές βοήθησαν την Ολλανδία έτσι ώστε να μειωθούν οι επιδράσεις της κρίσης. Και αυτό σημαίνει ότι με την ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών θα μπορέσουμε να έχουμε τους θεσμούς σε θέση, έτσι ώστε να μπορεί να δρα και να πράττει και η βιομηχανία στο βέλτιστο δυνατό περιβάλλον».

Η επιλογή της πολυεθνικής

Το γεγονός ότι ακόμα μία πολυεθνική ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή της στην Ελλάδα, έδωσε τροφή σε κάποια Μέσα Ενημέρωσης να μιλήσουν για νέες επενδύσεις, για επιστροφή των πολυεθνικών στην Ελλάδα και άλλα παρόμοια, δίνοντάς τους βεβαίως θετική φόρτιση.

Πράγματι, οι επικεφαλής της πολυεθνικής «Johnson & Johnson» στην Ελλάδα αναφέρθηκαν στην πρόθεσή τους να προσθέσουν, σύντομα, νέους κωδικούς προϊόντων στην παραγωγή της μονάδας που διατηρούν στη Μάνδρα Αττικής. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο συγκεκριμένος όμιλος πράγματι θα προχωρήσει στην όποια αύξηση της παραγωγής του, έχει ενδιαφέρον, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, να δει κανείς ποιοι είναι οι λόγοι που η πολυεθνική κάνει τώρα μια επιλογή που δεν έκανε μέχρι σήμερα και ποιο είναι το κοινωνικό όφελος από μια τέτοια κίνηση.

Οι εκτιμήσεις όλων όσοι παρακολουθούν τις επιχειρηματικές εξελίξεις λένε ότι κίνητρο για την πολυεθνική, μαγνήτης, υπήρξε το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση των ονομαστικών μισθών των εργαζομένων, που φτάνουν και ξεπερνούν το 30%. Παράλληλα, συμπληρώνουν, για τις επιχειρήσεις υπάρχει πρόσθετο όφελος τόσο από εκπτώσεις που χορηγούνται στους εργοδότες για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, όσο και από τις χρηματοδοτήσεις για προσλήψεις ανέργων. Από αυτή την άποψη η πολυεθνική έχει κάθε λόγο να διευρύνει την παραγωγική της δραστηριότητα, εκμεταλλευόμενη συνθήκες που ευνοούν την αύξηση του επιχειρηματικού κέρδους. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι για την «Johnson & Johnson» είναι αδιάφορο αν στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η οικονομική κρίση, γεγονός που οδηγεί στη συνεχή κάμψη της λαϊκής κατανάλωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή, αν και το σύνολο των προϊόντων της απευθύνονται στη μεγάλη μάζα των καταναλωτών, δηλαδή στα λαϊκά στρώματα, «το 95% της παραγωγής του εργοστασίου της Johnson & Johnson Hellas εξάγεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Με δυο λόγια: Η επιλογή της πολυεθνικής να αυξήσει την παραγωγή της στην Ελλάδα γίνεται με μοναδικό κριτήριο το δικό της υπερκέρδος και επειδή εκτιμά ότι δίνοντας τώρα μισθούς 400 και 500 ευρώ και έχοντας μικρότερο μισθολογικό κόστος γενικά, θα κερδίζει πολύ περισσότερα από το παρελθόν. Από εδώ όμως προκύπτει και το βασικό, το κύριο συμπέρασμα για τον κεντρικό στόχο που υπηρετεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική που ασκούν διαδοχικά και στα πλαίσια των μνημονίων οι διάφορες κυβερνήσεις. Στόχος που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την εξασφάλιση όσο γίνεται πιο φτηνής εργατικής δύναμης, ώστε να είναι δυνατές οι κερδοφόρες επενδύσεις, οι οποίες όμως τελικά δεν έχουν το παραμικρό σημείο ταύτισης με τα λαϊκά συμφέροντα. Το αντίθετο μάλιστα: Στις συνθήκες απελευθέρωσης της κίνησης των κεφαλαίων, η σύγχρονη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων στηρίζεται στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη, στην καθυπόταξη των εργαζομένων συνολικά. Μια επίθεση που για τους εργαζόμενους χωρών όπως η δική μας αποκτά διαστάσεις εξόντωσης, αφού μέτρο σύγκρισης του επιχειρηματικού πλεονεκτήματος δεν είναι πλέον ο διπλανός επιχειρηματίας, ή οι επιχειρηματίες κάποιου άλλου κλάδου, αλλά τα ανταγωνιστικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται σε χώρες όπου το μεροκάματο και τα εργατικά δικαιώματα κινούνται σε επίπεδα ...συμβολικά.

Από εμάς εξαρτάται να συνειδητοποιήσουμε ότι η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της ορέγονται τις εμπορευματο-παραγωγικές κοινωνίες με μισθούς 100 ευρώ το μήνα, εμείς μπορούμε να τους κόψουμε και κάθε σχετική όρεξη.


Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ