ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρίτο «λουκέτο» σε θεραπευτήριο του ΙΚΑ

Μετακινούνται μονάδες και προσωπικό του 3ου Θεραπευτηρίου, με αποτέλεσμα την οριστική διάλυσή του

Εργαζόμενοι απ' τα νοσοκομεία του 3ου Θεραπευτηρίου, Πολυκλινικής και «Ευαγγελισμού» στη χτεσινή παράσταση στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια
Εργαζόμενοι απ' τα νοσοκομεία του 3ου Θεραπευτηρίου, Πολυκλινικής και «Ευαγγελισμού» στη χτεσινή παράσταση στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια
Μια ακόμα υγειονομική μονάδα του πρώην ΙΚΑ, το 3ο Θεραπευτήριο που βρίσκεται στην πλατεία Κάνιγγος, οδεύει προς οριστικό λουκέτο μετά τη συγχώνευση μονάδων και τη μετακίνηση 36 νοσηλευτών σε άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» στις 16.1.2013, το 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ ήταν υπό κατάτμηση, ακολουθώντας την τύχη του 1ου και του 7ου Θεραπευτηρίων του πρώην ΙΚΑ με την ένταξή τους στο λεγόμενο ΕΣΥ, και τη συγχώνευσή τους στη συνέχεια με άλλα δημόσια νοσοκομεία. Ηδη το 3ο Θεραπευτήριο έχει διασυνδεθεί με την Πολυκλινική, η οποία μαζί με το Οφθαλμιατρείο έχουν διασυνδεθεί με τον «Ευαγγελισμό» και έχουν ενιαίο οργανισμό.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου ενοποιείται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του 3ου Θεραπευτηρίου με την αντίστοιχη μονάδα του «Ευαγγελισμού», το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) μετακινείται προς στελέχωση της αντίστοιχης μονάδας του Κρατικού της Αθήνας και «το λοιπό προσωπικό, ο εξοπλισμός και οι λοιπές κλινικές και τμήματα του 3ου Θεραπευτηρίου ενσωματώνονται στις υπηρεσίες του «Ευαγγελισμού» ή μεταφέρονται σε φορείς της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (ΥΠΕ) Αττικής».

Με τη διαλυτική απόφαση, ο υπουργός υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο «επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων ύψους 249.600 ευρώ ετησίως, τουλάχιστον, από τη διακοπή καταβολής μισθώματος για το κτίριο του Παραρτήματος της Πολυκλινικής αξιοποιούνται υποδομές, εξοπλισμός και προσωπικό, ενισχύονται οι ενοποιημένες νοσοκομειακές μονάδες και αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας προς όφελος των πολιτών».

Εκείνο, βέβαια, που κρύβει ο υπουργός Υγείας το αποκαλύπτουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εργαζομένων στην Πολυκλινική, στο 3ο Θεραπευτήριο και τον «Ευαγγελισμό», που καταγγέλλουν το οριστικό κλείσιμο του θεραπευτηρίου. «Χάνονται, τονίζουν, 40 νοσηλευτικές κλίνες μεταξύ των οποίων 5 κλίνες ΜΕΘ, 16 νεφροπαθών και μένει στο ράφι τεράστιας αξίας εξοπλισμός και, όλα αυτά, στο όνομα του εξορθολογισμού (όπως επιβάλλουν ΔΝΤ - ΕΕ). Μετακινούνται βάναυσα εργαζόμενοι με τρίμηνες μετακινήσεις αρχικά. Καταργούνται δομές και οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος απόλυσης να είναι άμεσος με την εφαρμογή των πλαισίων που προβλέπουν μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο. Κυβέρνηση, ΥΠΕ και Διοίκηση του «Ευαγγελισμού» έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις ότι δε θα θιγεί καμία δημόσια δομή Υγείας και δε θα απειληθεί κανένας εργαζόμενος».

Αύριο η συγκέντρωση

Χτες οι εργαζόμενοι έκαναν παράσταση στην 1η ΥΠΕ, ενώ σήμερα στις 11 π.μ. έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο Βασίλη Κοντοζαμάνη. Τα σωματεία καλούν τους υγειονομικούς, φορείς ασθενών, συνδικάτα, συλλόγους γυναικών και συνταξιούχων αύριο πρωί, ώρα 10 π.μ., στην είσοδο του 3ου Θεραπευτήριου και να διεκδικήσουν: Να μην κλείσει το θεραπευτήριο και να μην υποβαθμιστεί η Πολυκλινική. Να αναπτυχθούν όλες οι δομές με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, γιατί η ταλαιπωρία των ασθενών δεν θα έχει τέλος και να μη γίνει καμία συγχώνευση και καμία μετακίνηση εργαζόμενου.

«Ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας είναι υπόθεση όλων!», τονίζουν τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αντιδρά στην ίδρυση του κλαδικού συνδικάτου

Απειλεί με διαγραφές όσα μέλη του συμμετέχουν στο κλαδικό!

Με διαγραφή απειλεί η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) του ΔΣ του Σωματείου Ταχυδρόμων ΕΛΤΑ και Ν. Αττικής τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ που θα θελήσουν να συμμετέχουν στις εκλογές του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Νομού Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Οι εκλογές του νεοϊδρυθέντος κλαδικού συνδικάτου που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα γίνονται στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 3ος όροφος) από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.

Σε ανακοίνωσή της η πλειοψηφία του Σωματείου Ταχυδρόμων ΕΛΤΑ Αττικής επικαλείται γνωματεύσεις εργατολόγων (δεν αναφέρει ποιων) που παρουσιάζουν το σωματείο στα ΕΛΤΑ ως κλαδικό συνδικαλιστικό φορέα για να πει ότι «απαγορεύεται ρητά η πολλαπλή συμμετοχή των εργαζομένων σε επαγγελματικά σωματεία» και συνεπώς «οι συνάδελφοι που θα λάβουν μέρος στις διαδικασίες του παραπάνω σωματείου (σ.σ. εννοεί το ΣΕΤΤΑ), ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ από το Σωματείο Ταχυδρόμων Αθήνας και Ν. Αττικής χωρίς άλλη διαδικασία»!

Το ΣΕΤΤΑ καταγγέλλει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στα ΕΛΤΑ και σημειώνει ότι το ΣΕΤΤΑ είναι «επαγγελματικό κλαδικό σωματείο» ενώ το Σωματείο Ταχυδρόμων ΕΛΤΑ Αθήνας και Ν. Αττικής δεν είναι κλαδικό αλλά «οργάνωση στα πλαίσια της επιχείρησης και του έργου». Ο ισχυρισμός της πλειοψηφίας, επισημαίνει το ΣΕΤΤΑ, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα «γιατί φοβούνται τη συσπείρωση και τη δράση των εργαζομένων σε ενιαία κλαδική βάση». Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία αυτή «απειλώντας με δήθεν διαγραφές με σκοπό να τους αποτρέψουν (σ.σ. τους ταχυδρόμους) από το νόμιμο δικαίωμά τους να είναι μέλη» του ΣΕΤΤΑ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Εκανε σύσκεψη για το νοσοκομείο

Σύσκεψη, με στόχο την προώθηση προς υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις, κλείσιμο κλινικών και σταδιακά τη μετατροπή του Νοσοκομείου σε ένα Κέντρο Υγείας που θα θεραπεύονται ή θα διακομίζονται για θεραπεία - νοσηλεία μόνο αυτοί που έχουν να πληρώσουν, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Νάουσα. Τα παραπάνω καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και καλεί το λαό να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη φορέων που έγινε την Κυριακή για το νοσοκομείο της Νάουσας, παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου, του Διοικητή του Νοσοκομείου, 3 βουλευτών του νομού και του αντιπεριφερειάρχη, το Εργατικό Κέντρο πρότεινε: Να στελεχωθεί το νοσοκομείο με γιατρούς και προσωπικό, να λειτουργήσουν όλες οι κλινικές με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Να προστατέψουν το νοσοκομείο και όλους τους ασθενείς χωρίς εξαιρέσεις (ασφαλισμένους ή όχι).

Με ανακοίνωσή του, το ΕΚΝ, απευθυνόμενο στον εργαζόμενο λαό της περιοχής τονίζει ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό, μπορεί και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους. Καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα για να αποτρέψουν το κλείσιμο των κλινικών και να υπερασπιστούν όλους τους άνεργους - απολυμένους - ανασφάλιστους που δεν έχουν, δεν μπορούν να πληρώσουν γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις.

Τέλος, προειδοποιεί το λαό πως η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε θέλει, ούτε μπορεί να συγκρουστεί. Αντίθετα, βάζει πλάτη να περάσει ανεμπόδιστα η πολιτική των συγχωνεύσεων και συνολικά η αντεργατική πολιτική.

ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ
Νέα εγκύκλιος με παλιά χαράτσια στα φάρμακα

Ατόφια τα χαράτσια συμμετοχής στα φάρμακα και τα αναλώσιμα υλικά για τους διαβητικούς αφήνει και η νέα εγκύκλιος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και η μόνη διευκόλυνση είναι ότι οι διαβητικοί δεν αναγκάζονται πια να πληρώνουν εξολοκλήρου απ' την αρχή τα ποσά και στη συνέχεια να διεκδικούν απ' τον ΕΟΠΥΥ το ποσό του δικαιούνται.

Ετσι, για παράδειγμα, ένας διαβητικός τύπου 2 θα πληρώνει 10% συμμετοχή στην ινσουλίνη που αντιστοιχεί σε 10 ευρώ το μήνα και 25% σε αναλώσιμα - όπως ταινίες μέτρησης, που αντιστοιχεί σε 17,5 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ «από 1-3-2013 η χορήγηση των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών του Διαβήτη θα γίνεται με αναγραφή σε παραπεμπτικό. Ο ασφαλισμένος θα προμηθεύεται τα αναλώσιμα υλικά του Διαβήτη, όπως πριν, από τα συμβεβλημένα από τον ΕΟΠΥΥ φαρμακεία και εταιρείες, πληρώνοντας μόνο την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία συμμετοχή του και όχι την καταβολή του συνόλου της αξίας αναλώσιμων υλικών και στη συνέχεια την είσπραξη του ποσού που κατέβαλε από τις υπηρεσίες παροχών Υγείας, στις περιπτώσεις που εκδίδονταν παραπεμπτικά από πιστοποιημένους ιατρούς. Η συνταγογράφηση θα γίνεται από όλους τους ιατρούς σχετικής ειδικότητας (ιατρικές μονάδες, ή ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή θεράποντες ιατρούς πιστοποιημένους ή ιατρών Κρατικών Δομών) σε ιατρικές γνωματεύσεις, διατακτικές ή σε παραπεμπτικά. Με το νέο τρόπο χορήγησης αναλώσιμων υλικών του Διαβήτη, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να εξυπηρετείται από όλους τους ιατρούς (συμβεβλημένους ή μη) και θα ελέγχεται πλήρως η συνολική κατανάλωση του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού προς όφελος του ασφαλισμένου».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ
Αύριο η πανικαριακή απεργία για την Υγεία

Συγκέντρωση στον Αγιο Κήρυκο στις 12 το μεσημέρι

Με πανικαριακή απεργία αύριο αντιδρούν οι κάτοικοι του νησιού στην απόφαση της συγκυβέρνησης για τη συγχώνευση των νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου.

Την κήρυξη της απεργίας αποφάσισε ομόφωνα το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ) ενώ και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μετά από εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου κήρυξε 24ωρη απεργία την ίδια μέρα σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τους ΟΤΑ στην Ικαρία και στους Φούρνους.

Το ΕΚΣ ζητά να αναπτυχθούν, εξοπλιστούν και στελεχωθούν οι μονάδες Υγείας στο νομό ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες υγειονομικών παροχών στο λαό των νησιών μας, στους Ικαριώτες, Φουρνιώτες και Σαμιώτες. Επίσης ζητά: Να στελεχωθούν οι μονάδες Υγείας στα νησιά μας με νέες ιατρικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες να υπάρχουν. Αμεση στελέχωση των αγροτικών ιατρείων στη Σάμο, στους Φούρνους και στην Ικαρία και του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτει πλήρως και άμεσα τα επείγοντα περιστατικά, άμεση χρηματοδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα που οφείλει η Διοίκηση του νοσοκομείου Σάμου σε νυχτερινά - αργίες - υπερωρίες - εφημερίες από το 2011-2012.

ΤΗΝ ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ της επίσχεσης στην παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ανέστειλαν προχτές οι φορείς των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Η αναστολή έγινε μετά την πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για το μήνα Ιούλη 2012.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ