ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ερώτηση με θέμα την κατασκευή 4 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γ. Γκιόκας, Χρ. Κατσώτης και Θ. Παφίλης έχει ως εξής:

«

Οπως είναι γνωστό, ξεκίνησε στην Αττική η διαδικασία του διαγωνισμού για την κατασκευή και 27ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων δημοτικών απορριμμάτων, ετήσιας παραγωγικής ικανότητας 1.355.000 τόνων. Είναι σε γνώση του Υπουργείου επίσης ότι λειτουργεί δίπλα στον ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης - κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) ετήσιας παραγωγικής ικανότητας 300.000 τον.

Σύμφωνα με τις εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και τις οικείες Αποφάσεις Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) των πιο πάνω μονάδων, τις οποίες επανειλημμένα το Κόμμα μας έχει καταγγείλει και ενώπιον της Βουλής, οι 955.000 τόνοι θα υποβάλλονται σε βιολογική ξήρανση (με προοπτική την καύση τους, χωρίς όμως αυτή να περιλαμβάνεται στο προς ανάθεση αντικείμενο) στις 3 από τις 4 ΜΕΑ και οι 400.000 τόνοι σε μηχανική ανακύκλωση - βιοσταθεροποίηση στην 4η ΜΕΑ.

Σημειώνουμε ότι η συνολική ετήσια παραγωγή δημοτικών απορριμμάτων στην Αττική, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οικείου φορέα διαχείρισης (Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής - ΕΔΣΝΑ, υπ' αρ.48/12 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου), ανέρχεται το 2012 σε 2.134.000 τον. Από αυτούς οι 244.000 τον. (11,43%) οδηγούνται στο προδιαλεγμένο στην πηγή ρεύμα συσκευασιών και έντυπου χαρτιού («μπλε κάδοι», με ποσοστό προσμείξεων 30% και άγνωστο ποσοστό πραγματικά ανακυκλούμενων υλικών) και οι 1.890.000 τον. (88,56%) παραμένουν στο ρεύμα των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Από τα παραπάνω έγκυρα στοιχεία, τα οποία δεν αμφισβητούμε, προκύπτει ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό (λειτουργεί Διυπουργική Επιτροπή για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων) και περιφερειακό σχεδιασμό που υλοποιεί η κυβέρνηση στην Αττική:

1. Δεσμεύεται μέχρι το έτος 2042 ποσότητα 1.665.000 τόνων (το 78,02% των δημοτικών απορριμμάτων με βάση το 2012) να παραμένει στο ρεύμα των σύμμεικτων απορριμμάτων με τη διαλογή στην πηγή να καθηλώνεται, επομένως, σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα τα επόμενα 30 χρόνια.

2. Το έτος - ορόσημο 2020 και πολύ πέραν αυτού, τα ανακυκλώσιμα υλικά (περιλαμβανομένων και των βιοαποβλήτων), που περιέχονται στους 955.000 τον/έτος και θα οδηγούνται - μέσω της βιοξήρανσης - σε ενεργειακή καύση (αποτελούν, σύμφωνα με την πολυετή λειτουργία του ΕΜΑΚ, το 75% των εισερχομένων στη μονάδα σύμμεικτων απορριμμάτων), ανέρχονται σε 716.250 τον. και δεν θα ανακυκλώνονται. Επίσης, από τους 400.000 τον. του ΕΜΑΚ οι 100.000 τον. ανακυκλώσιμων χαρτιών και πλαστικών θα ανακτώνται ως καύσιμο RDF. Με άλλα λόγια, στο πακέτο των 1.355.000 τον/έτος που δημοπρατούν η συγκυβέρνηση και ο ΕΔΣΝΑ, περιέχονται 816.000 τον/έτος ανακυκλώσιμων υλικών (το 60,22% του συνολικού φορτίου), τα οποία το υπουργείο προγραμματίζει να οδηγούνται σε ενεργειακή καύση.

Με βάση τα ανωτέρω, και χωρίς να υπεισερχόμεθα με την παρούσα στην ακαταλληλότητα των συναφών χωροθετήσεων, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο υπουργός ΠΕΚΑ, πώς συμβιβάζεται με τις διακηρύξεις του περί ανακύκλωσης το πιο πάνω πρόγραμμα κατασκευής των 4 ΜΕΑ, που κατά τη δική μας πεποίθηση μόνο τα κέρδη των μονοπωλίων του κλάδου υπηρετεί».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Τη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) του Δήμου Ροδίων και τη δημοτική παράταξη, που οι δυνάμεις της προέρχονται από τη ΝΔ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση, την οποία στηρίζει ανοιχτά η προερχόμενη από τη ΝΔ δημοτική παράταξη παρά τις διαφωνίες της σε τεχνικές λεπτομέρειες.

Ακόμα η Γραμματεία καταγγέλλει τον εμπαιγμό των εργαζομένων από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που ως μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ) λένε ότι είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση αλλά ως δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίζουν υπέρ της ή ψηφίζουν τον προϋπολογισμό που την προβλέπει ως σχεδιασμό. Επίσης, αναδεικνύουν την ευθύνη του προέδρου (ΠΑΣΚΕ) του Σωματείου στην καθαριότητα που ισχυρίζεται ότι παλεύει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, αλλά συμμετάσχει στο ΔΣ του ΕΚΡ με την παράταξη που την ψηφίζει.

Η Γραμματεία επισημαίνει πως η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας σημαίνει αύξηση των δημοτικών τελών, μαζικές απολύσεις εργαζομένων, υποβάθμιση των υπηρεσιών. «Υπάρχει ήδη - σημειώνει η Γραμματεία - ευρωπαϊκή εμπειρία, σε μια σειρά μεγάλους δήμους όπου αυτό έγινε. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις εξετάζεται ακόμα και η επαναδημοτικοποίηση των πρώην Δημοτικών Επιχειρήσεων, αλλά βέβαια πάντα στη βάση της αντιλαϊκής ανταποδοτικότητας».

Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να συμπαραταχθούν με το ΠΑΜΕ. Καλούν ταυτόχρονα τα σωματεία, την εργατική τάξη όλου του νησιού να αγωνιστούν για: Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης σε αποκομιδή και διαχείριση. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές. Να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων που ήδη υπάρχει για το εργατοτεχνικό προσωπικό μέχρι το 2016. Διασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας όλων των εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους. Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων και την ορθολογική μεταφορά. Για άμεση προώθηση ουσιαστικών δράσεων ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένων και των οργανικών αποβλήτων. Για διαμόρφωση Εθνικού Σχεδιασμού με χρηματοδότηση αποκλειστικά από κεντρικούς δημόσιους πόρους.

Πολιτιστικές ομάδες στην Τούμπα

Πολιτιστικές ομάδες θεάτρου, χορωδίας και παραδοσιακών χορών οργανώνει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Τούμπας Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία των ομάδων ξεκίνησε χτες Πέμπτη 7 Φλεβάρη με την ομάδα Παραδοσιακών χορών. Σταθερά οι ομάδες θα λειτουργούν: Ομάδα Χορωδίας, κάθε Κυριακή, 5.30 μ.μ. - 7 μ.μ. ΟμάδαΘεάτρου, κάθε Κυριακή, 7.30 μ.μ. - 9 μ.μ. Ομάδα Παραδοσιακών Χορών, κάθε Πέμπτη 7. μ.μ. - 9 μ.μ..

Ερευνα σε σπίτι στο Παγκράτι

Σε εξέλιξη ήταν από χτες το μεσημέρι έρευνα της Ασφάλειας σε διαμέρισμα στην οδό Αλκέτου 26 - 28 στο Παγκράτι. Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, το διαμέρισμα είχε νοικιάσει στο όνομά του ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Το διαμέρισμα είχε νοικιαστεί για ένα μήνα, από τα μέσα Δεκέμβρη του 2012 έως τα μέσα Γενάρη του 2013. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι έχει βρεθεί στο διαμέρισμα.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ κρίθηκε, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, ο οικονομικός διευθυντής της Alapis, Γ. Παπαβασιλείου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συμμετείχε στο χωρισμό της Alapis σε επιμέρους εταιρικά κομμάτια, ώστε να καταστεί δυνατή η αυτοτελής δανειοδότηση, από την Proton Bank, την εποχή που την είχε ο Λ. Λυρεντιάδης.

Απολογίες κατηγορουμένων

Συνεχίστηκαν προχτές στη δίκη στον Κορυδαλλό οι απολογίες των κατηγορουμένων της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Ο κατηγορούμενος Χρ. Κορτέσης αρνήθηκε ότι είναι μέλος της οργάνωσης ΕΑ και ότι μετείχε σε ενέργειές της. Η δίωξη αφορά, όπως είπε, στην πολιτική του ταυτότητα και σε φιλικές σχέσεις. Επίσης, σχολίασε την αοριστία του κατηγορητηρίου για το οποίο έχει γίνει ένσταση από τους συνηγόρους και είπε ότι το να μην ξέρει κάποιος τι είναι αυτό που το συνδέει με συγκεκριμένο κατηγορητήριο, καθιστά αδύνατο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Και ο κατηγορούμενος Ευάγ. Κορτέσης δεν αποδέχτηκε ότι είναι μέλος της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης ΕΑ. Βασική επιλογή όπως είπε για τη δίωξή του, η πολυετής συμμετοχή στους κοινωνικούς ανατρεπτικούς αγώνες. Εκανε αναφορά στο βασικό μάρτυρα του κατηγορητηρίου, τον αξιωματικό της «αντιτρομοκρατικής» Παπαθανασάκη που, όπως είπε χαρακτηριστικά, καταστάσεις καθημερινές τις παρουσίαζε ως συνωμοτικές. Αναφέρθηκε και στο βασανισμό του στη ΓΑΔΑ, όπου τον χτυπούσαν με γκλοπ στο κεφάλι, δεμένο με χειροπέδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ