ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Νέο χαράτσι σε μικρομάγαζα από τη δημοτική αρχή

Icon

Το παραπέρα χαράτσωμα μικροεπαγγελματιών και εμπόρων αποφάσισε η δημοτική αρχή Αθήνας στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Σε εποχές βαθιάς κρίσης για τους αυτοαπασχολούμενους, διευρύνει τις κατηγορίες καταστημάτων από όπου εισπράττει το δημοτικό τέλος 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων, πρόταση που καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του δήμου καθότι συναντούσε «προσκόμματα στη συναλλαγή με τους υπόχρεους, λόγω μη αποδοχής τους στην υποβολή του τέλους», προχώρησε σε απόφαση «αποσαφήνιση» ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να της το πληρώνουν και καταστήματα όπως: «Λιανικό εμπόριο ειδών δώρων γενικά. Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού. Λιανικό εμπόριο αθλητικών ειδών γενικά. Λιανικό εμπόριο ειδών και εξοπλισμού γυμναστικής ή αθλητισμού. Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων κοσμημάτων» κλπ.

Προφανώς τη νέα αυτή επιβάρυνση ή θα την απορροφήσουν τα μικρομάγαζα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον παραπέρα περιορισμό των όποιων κερδών τους απέμειναν, ή θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, μικρομεσαία λαϊκά στρώματα που ψωνίζουν από τέτοια καταστήματα.

Σημειωτέον ότι η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δημοτική αρχή αποφάσισε επέκταση του χαρατσιού ενώ με το νέο φορολογικό νόμο που ψήφισε η τρικομματική κυβέρνηση στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στα γκισέ της Εφορίας, για να παραλάβουν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της μικροεπιχείρησής τους. Με τρεις μόλις ριπές επιχειρεί να καθαρίσει την «αγορά» από το μεγαλύτερο τμήμα των αυτοαπασχολούμενων: Κατάργηση του αφορολόγητου. 26% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ (1.000 για τις εταιρείες) από 500 του μεσοπρόθεσμου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτοαπασχολούμενος που δηλώνει εισόδημα 10.000 ευρώ ετησίως, καλείται να πληρώσει 3.250 φόρο. Αν πληρώσει και τον ΟΑΕΕ, για να έχει περίθαλψη και σύνταξη, του μένουν 1.669 ευρώ το χρόνο ή 139 ευρώ το μήνα για να ζήσει. Αν έχει στήσει εταιρεία, του απομένουν 1.169 ευρώ τον χρόνο ή 97 ευρώ το μήνα. 'Η για να πληρώσει τις υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις όπως χαράτσια της ΔΕΗ, δημοτικά τέλη κ.λπ.

ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ
Νέα κινητοποίηση αύριο

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Κυριακής στη Λεπτοκαρυά
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Κυριακής στη Λεπτοκαρυά
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις του λαού της Πιερίας με αίτημα την κατάργηση των διοδίων του Αιγινίου και της Λεπτοκαρυάς. Αύριο Τετάρτη, προγραμματίζεται νέα μεγάλη παμπιερική κινητοποίηση στα διόδια του Αιγινίου. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν με απεργία οι εργαζόμενοι και με κλείσιμο των καταστημάτων τους οι ΕΒΕ.

Προχτές Κυριακή, εργαζόμενοι από τους Δήμους της Πιερίας, συγκεντρώθηκαν στα παράπλευρα διόδια της Λεπτοκαρυάς και απαίτησαν μαχητικά και μαζικά την κατάργησή τους. Χτες το μεσημέρι, αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα διόδια Αιγινίου. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων άνοιξαν τις μπάρες και επέβαλαν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.

Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους παρά την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και την επιχείρηση τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει με τα ΜΑΤ και τις δικαστικές διώξεις.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χρονοδιάγραμμα για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Στην κατάρτιση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω των διαθεσιμοτήτων - απολύσεων, προχωρά η κυβέρνηση. Το θέμα συζήτησαν το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τη διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων, τις αλλαγές στα οργανογράμματα των δημοσίων οργανισμών και την «αξιολόγηση» των ικανοτήτων του προσωπικού, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Τρεις βασικές «δεξαμενές» της διαθεσιμότητας θα αποτελέσουν ο χώρος της Παιδείας, που αριθμεί περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 100.000 εργαζόμενους και η Τοπική Διοίκηση με 80.000 υπαλλήλους.

Από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις δημοτικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 15.000 υπάλληλοι από το σύνολο των 25.000 που θα προκύψουν το 2013.

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου θα παρουσιαστούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Η επόμενη φάση θα ξεκινήσει το Μάρτη, θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των δομών δημοσίων φορέων, όπου αναμένεται να καταγράψουν περικοπές σε δομές της τάξης του 40%.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΑΙΓΑΛΕΩ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία του Αιγάλεω πραγματοποίησαν χθες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Ανέργων αντιδρώντας στη φοροληστεία και τα χαράτσια της κυβέρνησης. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής ενημέρωναν τον κόσμο για τη συγκέντρωση που διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο στις 11 το πρωί στο μετρό του Αιγάλεω. Παράλληλα, καλούσαν τους εργαζόμενους που ετοιμάζονταν για συναλλαγή με την Εφορία, να οργανωθούν στη Λαϊκή Επιτροπή για να παλέψουν όλοι μαζί ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Κηδεύεται σήμερα η σ. Λίτσα Κούση

Κηδεύεται σήμερα, στις 11.30 το πρωί στα κοιμητήρια της Θέρμης, με πολιτική κηδεία, η συντρόφισσα Λίτσα Κούση.

Γεννήθηκε το 1919 στις Σέρρες από αγωνιστική, κομμουνιστική οικογένεια. Μαθήτρια οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στο πανεπιστήμιο, στα χρόνια της κατοχής, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Πιάστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, φυλακίστηκε και παρά τα σκληρά βασανιστήρια δεν πρόδωσε κανένα σύντροφό της, δε λύγισε. Καταδικάστηκε από γερμανικό δικαστήριο και δραπέτευσε το 1943, για να συνεχίσει τη δράση της μέσα από τον ΕΛΑΣ, στο τμήμα διαφώτισης της Οργάνωσης Μακεδονίας.

Με την απελευθέρωση, συνέχισε τη δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Το αστικό κράτος τη συνέλαβε και την εξόρισε στο Τρίκερι, τη Μακρόνησο, τον Αϊ - Στράτη. Με την αποφυλάκισή της, το 1955 εντάχτηκε στον παράνομο μηχανισμό του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη και από το 1958 συνέχισε τη δράση της μέσα από την ΕΔΑ. Πάλεψε σε όλες τις συνθήκες και από όποιο πόστο της χρέωσε το Κόμμα.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κεντρικής - Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει: «Η σ. Λίτσα αποτελεί παράδειγμα για όλους τους νέους αγωνιστές, για τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Τα εβδομήντα πέντε (75) χρόνια της υπερενενηντάχρονης ζωής της μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, της ανιδιοτελούς και αταλάντευτης στάσης και δράσης της για τα συμφέροντα της Εργατικής Τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δείχνουν το δρόμο, αποτελούν φωτεινό φάρο για την πορεία και τη δράση στις σημερινές συνθήκες της άγριας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους εργατοϋπάλληλους και το λαό της χώρας μας, για να ξημερώσει μια Ελλάδα Σοσιαλιστική».

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αστυνομική τρομοκρατία σε βάρος 15χρονου

Νέο κρούσμα τρομοκρατίας σε βάρος 15χρονου σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Ηράκλειο. Το περιστατικό έγινε γνωστό μετά από καταγγελία της οικογένειας σε τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 15χρονος περπατούσε στο δρόμο, στην περιοχή της Χανιώπορτας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν δυο άνδρες της με κουκούλες - ανήκαν στην ομάδα ΔΙΑΣ όπως διαπιστώθηκε αργότερα, αφού δεν υπήρχαν διακριτικά - τον σταμάτησαν και τού ζήτησαν να τού κάνουν έλεγχο.

Ο 15χρονος φοβήθηκε και τρέχοντας μπήκε σε ένα σουβλατζίδικο για να ζητήσει βοήθεια. Εκεί, σύμφωνα με την οικογένεια, το παιδί πήρε τηλέφωνο τους γονείς, λέγοντάς τους τι ακριβώς έχει συμβεί. Ο πατέρας τους όπως και άλλα μέλη της οικογένειας έσπευσαν αμέσως, προσπαθώντας να εξηγήσουν στους αστυνομικούς που είχαν ακολουθήσει τον 15χρονο, για ποιο λόγο ο γιος του βρισκόταν στην περιοχή και γιατί αντέδρασε με τον τρόπο που αντέδρασε.

Παρά τις εξηγήσεις που έδωσε ο πατέρας και η οικογένεια, οι δύο αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψή του με χειροπέδες.

Τελικά, λίγη ώρα αργότερα και μετά τη μεταφορά του στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου ο 15χρονος αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς ωστόσο να δοθούν εξηγήσεις στην οικογένεια ούτε από τον αξιωματικό υπηρεσίας.

Συνάντηση γονέων

Η Επιτροπή γονέων βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας διοργανώνει συνάντηση γονέων αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του σωματείου εργαζομένων του δήμου, δίπλα από το δημοτικό γυμναστήριο, Μανδηλαρά και Τρωάδος (στις εργατικές κατοικίες απέναντι από το δρόμο της λίμνης του Αλσους Φιλαδέλφειας). Σκοπός η αποτίμηση της δράσης των γονέων για μια σειρά ζητήματα, και η συζήτηση των επόμενων βημάτων τους για θέματα των σταθμών όπως προσωπικό, χρηματοδότηση, εφοδιασμός, υλικοτεχνική υποδομή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ