ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
Αποκαλύπτεται τι τους χρειάζεται η Χρυσή Αυγή

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μιλώντας στην «Ημερησία» του Σαββάτου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, είπε μεταξύ άλλων: «Η ύπαρξη και η δράση της Χρυσής Αυγής δεν συνάδει με τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να τεθεί μίνιμουμ κριτηρίων για την ανακήρυξη εκλογικών συνδυασμών από τον Αρειο Πάγο. Και να αποκλείονται κόμματα που αποδεδειγμένα πρεσβεύουν ρατσιστικές ιδέες και υπερασπίζονται ή αρνούνται ότι συνέβησαν γενοκτονίες, όπως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων». Είναι φανερό ότι η δήλωση Δένδια, έρχεται τάχα να απαντήσει στο πώς θα αντιμετωπίσει το σύστημα τη Χρυσή Αυγή που είναι γέννημα θρέμμα δικό του και παίζει ρόλο για λογαριασμό του. Είναι όμως επικίνδυνη, επειδή ανοίγει το δρόμο για ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις σε βάρος του λαού, με πρόσχημα την αντιμετώπιση τάχα της Χρυσής Αυγής. Αν προβλεφθεί μια ρύθμιση με αυτό το περιεχόμενο στο Σύνταγμα, δε θα είναι για τους Χρυσαυγίτες, αλλά για το εργατικό λαϊκό κίνημα που παλεύει σε ρότα αμφισβήτησης του αστικού συστήματος, που παλεύει να αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης ενάντια στο κεφάλαιο, που παλεύει να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Και με τον πλέον εύκολο τρόπο, κόμματα όπως το ΚΚΕ, θα χαρακτηρίζονται «αντιδημοκρατικά», με τη βοήθεια και του θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί βήμα το βήμα η ΕΕ και το οποίο ταυτίζει τον κομμουνισμό με το ναζισμό και θεωρεί τα καθεστώτα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες υπεύθυνα για γενοκτονίες. Με αυτό τον τρόπο νομίζουν ότι το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις που ενδεχόμενα να προκύψουν στην πορεία, θα μπορούν να παίρνουν μέτρα εναντίον τους. Και σ' αυτή τους την προσπάθεια θα έχουν εργαλείο τους τη Χρυσή Αυγή. Να μην καταπιεί ο λαός τις υποκρισίες των αστών γύρω από τη Χρυσή Αυγή. Είναι κόμμα του συστήματος και δουλεύει για λογαριασμό του κεφαλαίου, σαν το μακρύ χέρι των καπιταλιστών για να τσακιστεί το κίνημα και η πολιτική του πρωτοπορία. Σκέψεις σαν αυτές του Δένδια το επιβεβαιώνουν. Μόνη αποτελεσματική απάντηση στους Χρυσαυγίτες μπορεί να δώσει το εργατικό λαϊκό κίνημα. Απομονώνοντάς τους από παντού, δυναμώνοντας τους ταξικούς αγώνες, ξεσκεπάζοντας το ρόλο τους.

Μπροστά στη μεγάλη απόφαση

«Μισθοί: Μειώσεις σε 42 κλάδους - Παζάρια για τις νέες συμβάσεις - Η λήξη των κλαδικών συμβάσεων φέρνει περισσότερους από 600.000 υπαλλήλους μπροστά σε περικοπές κατά 30% κατά μέσο όρο» («Τα Νέα»). «Μαύρη Πέμπτη για τις συλλογικές συμβάσεις - Λήγουν 42 κλαδικές συμφωνίες που καλύπτουν 500.000 εργαζόμενους» («Εθνος»). «Ριζική η ανατροπή στο εργασιακό πεδίο - Υπεγράφησαν συνολικά 975 επιχειρησιακές συμβάσεις σε 12 μήνες» («Ημερησία»). Στην αποδοχή «τετελεσμένων» παρά στην «ενημέρωση» αποσκοπούν τα χτεσινά πρωτοσέλιδα των αστικών ΜΜΕ για την καταβαράθρωση όλων των μισθών στα επίπεδα του κατώτατου μισθού πείνας των 586 ευρώ (μεικτά), μέσω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων. Με ελάχιστα συγκαλυμμένη ικανοποίηση τα αστικά ΜΜΕ καταγράφουν και προβάλλουν τις ολέθριες για τους εργαζόμενους συνέπειες από την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να ανακάμψει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Στην πραγματικότητα καμαρώνουν κρυφά όταν διαπιστώνουν ότι πάνω από 1.200.000 εργαζόμενοι έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση τον τελευταίο χρόνο, ή ότι από μεθαύριο, 14 του μήνα, παίρνουν σειρά 500 - 600.000 με τη λήξη 42 κλαδικών συμβάσεων. Επρόκειτο για «πάγιους» στόχους των εγχώριων μονοπωλίων, που τώρα υλοποιούνται, εξ ου και η «κρυφή χαρά». Από τη δεκαετία του '70 ήθελαν να μειώσουν δραστικά το λεγόμενο εργατικό κόστος (μισθολογικό και μη μισθολογικό), να καταργήσουν τις κλαδικές συμβάσεις αλλά και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση για τον κατώτατο μισθό και να κυριαρχήσουν παντού οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ώστε ο κάθε εργοδότης να αποφασίζει ελεύθερα για τους όρους της υπερεκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης άδραξαν την ευκαιρία για να «τελειώσουν», όπως πιστεύουν, με τα εργασιακά - ασφαλιστικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα. Θέλουν να τα πάρουν όλα, αλλά αυτή είναι, από την ανάποδη, η μεγάλη πρόκληση και απόφαση για την εργατική τάξη. Αν θέλει να πάρει αυτά που της ανήκουν πρέπει να παλέψει ενιαία ενάντια στην πολιτική που της τα αφαιρεί, ενάντια στο κεφάλαιο υπέρ του οποίου τα αφαιρεί, κατευθύνοντας αυτή την πάλη στο να πάρει η ίδια την εξουσία στα χέρια της.

Κάτι μπερδεύει ο Τσίπρας...

«Ούτε εγώ θα είμαι σαν άλλος Ζαχαριάδης, ένας ηγέτης της αριστεράς που θα εξοντώνω τους αντιπάλους μου...»! Αυτά είπε ο Αλ. Τσίπρας, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Δεν πάνε πολλές μέρες που η «Αυγή» αναμασούσε την αστική προπαγάνδα για το Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπερντροπ και χρέωνε στον Στάλιν κυνικά νταραβέρια με τον Χίτλερ που οδήγησαν στο βασανισμό και στην εξόντωση χιλιάδες ανθρώπους... Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάζουν πολλά. Ενα όμως μένει ίδιο, αναλλοίωτο στο χρόνο: Η εμπάθειά τους για το ΚΚΕ, για το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα, η απέχθειά τους προς οτιδήποτε σχετίζεται με αυτά. Που μεταφράζονται σε συστηματική προσπάθεια να τα χτυπήσουν, να τα απαξιώσουν στα μάτια του λαού, να τα κατασυκοφαντήσουν. Γιατί σηματοδοτούν ένα δρόμο που δε θέλουν να ανακαλύψει ο λαός. Κάτι ακόμα: Και να ήθελε ο Τσίπρας δε θα μπορούσε να είναι Ζαχαριάδης. Ποια σχέση μπορεί να έχει ο Τσίπρας, ηγέτης ενός κόμματος της διαχείρισης με ηγέτες του κομμουνιστικού κινήματος, ηρωικές μορφές που πάλεψαν για την ανατροπή του; Τέτοιοι ηγέτες ανήκουν σε άλλον κόσμο, που δεν συναντάται πουθενά με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, πλάστηκαν από υλικά άγνωστα σε δαύτους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι αγώνες είναι υπόθεση μόνο των εργατών

Την απαίτηση της κυβέρνησης, δηλαδή της μεγαλοεργοδοσίας και των εκπρόσωπων της, ν' αποφασίζουν εκείνοι πότε, πώς και - τελικά - αν οι εργαζόμενοι θα κάνουν αγώνες, αποτυπώνουν τα σχέδια που διέρρευσαν για αλλαγή του νόμου 1264/82. Βεβαίως, τα σχέδια αυτά δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία», αλλά συνοδεύουν τις επιστρατεύσεις απεργών, τις δικαστικές αποφάσεις που σωρηδόν βγάζουν παράνομες εργατικές κινητοποιήσεις, την ένταση της κρατικής καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση ανησυχεί για τη δύναμη που μπορεί να δώσει στους εργάτες η συμμετοχή τους σε αγώνες ενωμένους και ταξικά προσανατολισμένους. Ετσι, από τη μία πλευρά, κυβέρνηση - μεγαλοεπιχειρηματίες - αστικά ΜΜΕ πλέκουν το εγκώμιο του «κοινωνικού διαλόγου» και της υπευθυνότητας όσων στο όνομα της «εθνικής οικονομίας» αποδέχονται το τσάκισμα του λαού. Από την άλλη, βάζουν στο στόχαστρο το ίδιο το δικαίωμα των εργαζομένων να αποφασίζουν πώς θα υπερασπίζονται βασικές τους ανάγκες (στο μεροκάματο, στο σταθερό ωράριο, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Υγεία, Παιδεία κ.τ.λ.) που αδυσώπητα τσακίζει η κυρίαρχη πολιτική. Ανάγκες που για να σωθούν, χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην «ανταγωνιστικότητα» και την ανάπτυξη, στις οποίες ομνύουν κυβέρνηση - ΕΕ - κόμματα του κεφαλαίου.

Δεν μπορεί η εργατική τάξη ν' αφήσει τους πλουτοκράτες (και τους υπηρέτες της) να καθορίζουν τους δικούς της αγώνες, όταν μάλιστα γίνεται ολοφάνερο πως οι μόνοι αγώνες που αυτοί θα επιτρέψουν θα είναι αγώνες για τα δικά τους συμφέροντα. Η προκήρυξη, η οργάνωση, η περιφρούρηση των αγώνων, οι μορφές πάλης, το πλαίσιο με το οποίο αυτοί αναπτύσσονται, είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και μόνο. Οπως είναι και δική τους ευθύνη να αποκρούσουν κάθε σχέδιο παρεμπόδισης και ποινικοποίησης των αγώνων τους. Να δουλέψουν για τη μαζικοποίηση και την ολόπλευρη ισχυροποίηση των συνδικάτων, ώστε αυτά να εξελιχθούν σε αληθινά οχυρώματα ενάντια στην ολόπλευρη επίθεση που δέχονται.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι μέλημά της είναι να προστατεύσει την κοινωνία από «συντεχνίες» και την... αλόγιστη προκήρυξη απεργιών είναι ιδιαίτερα προκλητικό. Τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν απειλούνται από τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους, απειλούνται από την αντιλαϊκή πολιτική. Απειλούνται από εκείνους που παλεύουν να τους διχάσουν, να εμποδίσουν τη σφυρηλάτηση της ταξικής τους ενότητας που γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Για παράδειγμα, τα συμφέροντα των νησιωτών δεν απειλούνταν από την απεργία των ναυτεργατών, αλλά από την πολιτική (την οποία αντιπαλεύουν και οι ναυτεργάτες) που εγκαταλείπει τα νησιά στο έλεος των εφοπλιστών, αυξάνοντας τα ναύλα, αποδρομολογώντας πλοία, αλλάζοντας την οργανική σύνθεση σε αυτά, με αυξημένους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή. Είναι σίγουρο πως μαζί με την ένταση του αυταρχισμού η κυβέρνηση θα εντείνει και την επιχείρηση παραπλάνησης των εργαζομένων, να τους πείσει ότι τα δικά τους συμφέροντα είναι κοινά με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, έτσι ώστε να εξουδετερωθεί κάθε αντίδραση και αντίσταση στην παρεμπόδιση των εργατικών αγώνων. Οσο καλύτερα αποκαλύπτεται πόσο διαμετρικά αντίθετα είναι τα συμφέροντα εργατών - μονοπωλίων, τόσο καλύτερα θα κατανοείται και ο ρόλος εκείνων που διαχειρίζονται την εξουσία και το νόμο προς όφελος των δεύτερων, τόσο καλύτερα θα θωρακίζεται η εργατική τάξη ενάντια σε όσους παλεύουν να την πείσουν να δεχτεί την εξαθλίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ