ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΣΑΚ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Παρουσία αστυνομικών σε συνδικαλιστικές διαδικασίες

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Παρασκευή, στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Την απρόκλητη εμφάνιση και παρέμβαση της Αστυνομίας στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), προχτές, Τετάρτη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών. Επισημαίνεται ότι με την ανακοίνωση καλεί όλους τους μισθωτούς τεχνικούς:

  • Σε συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης στις 9.00 π.μ.
  • Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, τη Δευτέρα 18 Φλεβάρη στις 10.00 π.μ., Ακαδημίας 54.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη εμφάνιση και παρέμβαση της Αστυνομίας στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, χτες (σ.σ. προχτές) Τετάρτη 13/2/2013, με πρόφαση ότι είχαν "άνωθεν εντολή να ελέγξουν εάν τηρείται ο νόμος και η τάξη" κατά τη διάρκεια σύσκεψης συντονισμού.

Αυτή η ενέργεια ούτε πρωτοφανής ούτε τυχαία είναι, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για το ταξικό εργατικό κίνημα. Αντίθετα, είναι απόλυτα ενταγμένη στη στρατηγική κλιμάκωσης της καταστολής από πλευράς του αστικού κράτους, όπως αυτή εκτυλίσσεται όλες τις τελευταίες εβδομάδες με τα απανωτά κρούσματα καταστολής και αυταρχισμού σε βάρος του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος.

Οι 35 συλλήψεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και η επίθεση κατά της συγκέντρωσης στο υπουργείο Εργασίας, η καθημερινή επιχείρηση καταστολής σε βάρος του κινήματος των φτωχών αγροτών σε όλη τη χώρα, η επιστράτευση των ναυτεργατών και προηγουμένως των απεργών του Μετρό, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης να βάλει χέρι στη λειτουργία των συνδικάτων, στο δικαίωμα στην απεργία, είναι τα πρώτα δείγματα εφαρμογής του δόγματος "νόμος και τάξη", με το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ένα λαό υπάκουο και εξαθλιωμένο ώστε οι μονοπωλιακοί όμιλοι να τελειώνουν μια και καλή με τους λαϊκούς αγώνες, τις απεργίες, τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργατικά δικαιώματα.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται σε μια χρονική στιγμή που μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών συμμετέχει σε μια σειρά από κινητοποιήσεις, για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για το Ασφαλιστικό, ενάντια στη νέα κλοπή έως και 400 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, που προετοιμάζεται με τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΤΕΕ αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Ειδικά για την Τράπεζα Αττικής, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το μπλοκάρισμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στην πρώτη προσπάθεια Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Αττικής στις 5 Φλεβάρη, το ΣΜΤ καλεί, μαζί και με άλλα σωματεία και φορείς, σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' τα γραφεία της Τράπεζας Αττικής την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Φλεβάρη.

Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, οι συλλογικές διαδικασίες του κινήματος όχι απλά δεν περισσεύουν αλλά είναι δυο φορές αναγκαίες. Πέρα από προθέσεις, είναι απαραίτητο η πλειοψηφία της διοίκησης του ΣΜΤ να δει με ειλικρινή και σοβαρή αυτοκριτική τη στάση της αναφορικά με τη μη σύγκληση ΔΣ και Γενικής Συνέλευσης του σωματείου σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή. Οι συλλογικές διαδικασίες είναι απαραίτητες για να περιφρουρηθεί και να μαζικοποιηθεί η δράση και η λειτουργία του. Δεν χωράνε λογικές που αντιμετωπίζουν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ως "ατμομηχανή" κάθε λογής πολιτικών πρωτοβουλιών της πλειοψηφίας της διοίκησής του.

Η απροκάλυπτη προσπάθεια καταστολής δεν θα περάσει.

Η ουσιαστική απάντηση στην προσπάθεια κρατικής καταστολής του συνδικαλιστικού κινήματος θα δοθεί μέσα απ' την κλιμάκωση του αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών των μισθωτών τεχνικών και των υπόλοιπων εργαζομένων, για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων και της ΕΕ.

Καλούμε όλους τους μισθωτούς τεχνικούς

1) Σε συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 15 Φλεβάρη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 9.00 π.μ.

2) Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, τη Δευτέρα 18 Φλεβάρη 10.00 π.μ., Ακαδημίας 54».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΕΥΔΑΠ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ
Εκοψε οριστικά το νερό σε οικογένειες ανέργων!

Κινητοποίηση χτες για να προχωρήσει άμεσα η επανασύνδεση σε 25 σπίτια. Ακόμα μία αποτράπηκε χάρη στην παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής

Παράσταση διαμαρτυρίας στην ΕΥΔΑΠ στη Γλυφάδα πραγματοποίησε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης μετά τις μαζικές αφαιρέσεις μετρητών, δηλαδή την οριστική διακοπή νερού σε ανέργους και φτωχά νοικοκυριά που έγιναν προχτές, λόγω χρεών και προσαυξήσεων σε λογαριασμούς. Οπως έγινε γνωστό, ένας υπάλληλος προχώρησε σε περισσότερες από 25 αφαιρέσεις μετρητών στην Ηλιούπολη και η μία αποτράπηκε λόγω της έγκαιρης ειδοποίησης της Λαϊκής Επιτροπής.

Με την κινητοποίηση, τα μέλη της Επιτροπής απαίτησαν να τοποθετηθούν ξανά οι μετρητές και η διοίκηση δεσμεύτηκε να το πράξει. Παράλληλα, για τα «εμφανιζόμενα» χρέη υποβλήθηκε αίτημα διαγραφής τους, μιας και υπάρχει ολική αδυναμία ακόμα και για την τρέχουσα κατανάλωση.

Η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως «μετά τη ΔΕΗ και τα χαράτσια έρχεται η ΕΥΔΑΠ να τιμωρήσει τους μακροχρόνια ανέργους και τους ανέργους γιατί έμειναν άνεργοι. Η απανθρωπιά του καπιταλισμού σε όλο της το μεγαλείο. Ενώ οι ταμιευτήρες είναι ξεχειλισμένοι στερούν το φυσικό αγαθό από τη λαϊκή οικογένεια, γιατί πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης, να βρει διέξοδο για κέρδη το κεφάλαιο». Τέλος, τα μέλη της, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, κάλεσαν και τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ να δείξουν οργανωμένα την ταξική αλληλεγγύη και να πάρουν μέρος στην απεργία στις 20 Φλεβάρη.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ξεκάθαρη θέση εναντίωσης στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων που προωθεί η συγκυβέρνηση, με σοβαρές συνέπειες στο λαϊκό εισόδημα και στο περιβάλλον, έλαβαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την περασμένη Τρίτη, οπότε και συζητήθηκε το θέμα.

Σημειώνουμε ότι το θέμα έφεραν στο Σώμα για συζήτηση οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, επ' αφορμής και της δρομολογημένης κατασκευής των 4 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Διαδικασία που θα επιτρέψει στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα αναλάβουν τα έργα να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της τσέπης των εργαζομένων, αλλά και της υγείας τους, αφού φαίνεται ότι προκρίνεται η ιδιαιτέρως επικίνδυνη καύση ως μέθοδος επεξεργασίας.

Τοποθετούμενος εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ, ο Ι. Κοκκινόπουλος επανέλαβε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών. Κατέθεσε δε τη θέση του ΚΚΕ, ώστε:

  • Να σταματήσει κάθε παραπέρα ενέργεια για την κατασκευή των μονάδων σύμμεικτων απορριμμάτων που προβλέπονται στα ισχύοντα ΠΕΣΔΑ, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.
  • Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος Εθνικός (Κεντρικός) Σχεδιασμός και με βάση αυτόν να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ, που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες: Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης, την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στο υπόψη αντικείμενο, ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους με πλήρη δικαιώματα, τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.
  • Για την περίπτωση της Αττικής να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής, οι χωροθετήσεις να αναζητηθούν εκτός του Θριάσιου, χωρίς να αποκλείονται και εκτός Αττικής περιοχές, στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας. Στο μεταξύ, να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (περιλαμβανομένων και των οργανικών) στην Αττική και γενικότερα.

Της ιδιωτικοποίησης υπεραμύνθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος φρόντισε να συσκοτίσει από την ουσία του ζητήματος, εξαντλώντας το σώμα με μια μακροσκελή τοποθέτηση για όλο το ιστορικό του ζητήματος.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ στην Κρήτη για τον εντοπισμό των ατόμων που συμμετείχαν στη ρατσιστική επίθεση εναντίον τριών μεταναστών που έγινε χτες τα ξημερώματα. Οπως ανακοινώθηκε, συνελήφθη ήδη ένας 34χρονος, ενώ καταζητούνται άλλοι 10. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση σημειώθηκε στη Βαϊνιά της Ιεράπετρας και οι τρεις μετανάστες μεταφέρθηκαν σοβαρά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ που συνδέει τους 3 από τους 4 συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης με παλαιότερες υποθέσεις, υποστηρίζει πως έχει η Αστυνομία. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τα αποτελέσματα της έρευνας στο δείγμα DNA που ελήφθη, συνδέει τον 25χρονο, τον 22χρονο και τον 20χρονο, με επιθέσεις και ληστείες που έγιναν το 2009 (συμπλοκή αστυνομικών - δύο ενόπλων στην Πεύκη και έκρηξη σε αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ), το 2011 και το 2012 (κλεμμένο αυτοκίνητο που είχε χρησιμοποιηθεί σε ληστεία στη Φλώρινα).

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη χτες μετά από καταγγελία Πακιστανού μετανάστη ότι του άρπαξε περίπου 4.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως ανέφερε στην καταγγελία του ο μετανάστης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής τον σταμάτησε για τροχαία παράβαση και σε έλεγχο που του έκανε, βρήκε τα χρήματα πάνω του και του τα άρπαξε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε έρευνα που έγινε στο γραφείο του αξιωματικού, βρέθηκε χρηματικό ποσό, το οποίο κατασχέθηκε.

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ: Την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους την Τετάρτη 20 Φλεβάρη, αποφάσισε το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ