ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Φ. ΟΛΑΝΤ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ
Παζάρια για φρεγάτες, μπίζνες και Ενέργεια

Στην Αθήνα σήμερα για λίγες ώρες ο Γάλλος Πρόεδρος

Ο Ολάντ, όπως και όλοι οι επικεφαλής των αστικών κυβερνήσεων στην ΕΕ, τσακίζει το λαό της χώρας του και αναζητά κερδοφόρο διέξοδο για τα κεφάλαια των γαλλικών μονοπωλίων
Ο Ολάντ, όπως και όλοι οι επικεφαλής των αστικών κυβερνήσεων στην ΕΕ, τσακίζει το λαό της χώρας του και αναζητά κερδοφόρο διέξοδο για τα κεφάλαια των γαλλικών μονοπωλίων
Η στήριξη των γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων στη διαμάχη που γίνεται για τη μοιρασιά της λείας μέσω και των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και η προώθηση του σχεδίου για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, είναι οι βασικοί στόχοι της σημερινής επίσκεψης του Φρ. Ολάντ στην Αθήνα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος θα αξιοποιήσει τις επαφές που θα έχει κατά τη διάρκεια της 6ωρης επίσκεψής του, αφ' ενός, για να εκφράσει την πολιτική στήριξή του στην κυβέρνηση για να προχωρήσει την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων και μεταρρυθμίσεων που εξαθλιώνουν το λαό και ταυτόχρονα να ασκήσει πιέσεις για να δώσει ώθηση στα σχέδια των γαλλικών μονοπωλίων στην Ελλάδα.

Τις επιδιώξεις αυτές ομολογεί ο ίδιος σε συνέντευξή του στα χτεσινά «Νέα», εκφράζοντας το ενδιαφέρον γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ειδικά στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. «Οι τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων είναι αναγνωρισμένοι ως τομείς αριστείας της γαλλικής τεχνογνωσίας. Οι συνθήκες είναι λοιπόν ευνοϊκές και δεν αμφιβάλλω ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μας θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Για το σκοπό αυτό ο Φρ. Ολάντ θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το μεσημέρι ο Γάλλος Πρόεδρος θα συναντηθεί με επιχειρηματίες, παρουσία του Αντ. Σαμαρά και θα ακολουθήσει υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Συνδέσμων Βιομηχανιών των δύο χωρών.

Κεντρική θέση στις σημερινές συνομιλίες θα έχει η προώθηση ενός ευρύτερου σχεδίου της γαλλικής κυβέρνησης για τα εξοπλιστικά προγράμματα με αιχμή την αγορά γαλλικών φρεγατών από τη χώρα μας. Στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται η αγορά, μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), δύο φρεγατών τύπου Fremm (που έχουν ήδη κατασκευαστεί από την εταιρεία DCNS και αγοραστεί από την γαλλική κυβέρνηση).

Η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να πλασάρει την πώληση των δύο φρεγατών με το επιχείρημα της ασφάλειας στη διεξαγωγή ερευνών και εξόρυξης πετρελαίου και αερίου στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της ΑΟΖ. Επίσης, θα πιέσει για συμμετοχή γαλλικών εταιρειών στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και ανάθεση της εξόρυξης όπως η «Total», που ήδη πήρε τη «δουλειά» στην Κύπρο.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Καθημερινής» «αυτός είναι ένας τρόπος εγκαθίδρυσης της Γαλλίας στα ελληνικά δρώμενα με χρονικό ορίζοντα τριετίας (2015-2018) και, μακροπρόθεσμα, των εταιρειών, όπως η «Total», στην οποία επικυρώθηκε η σύμβαση γεώτρησης στην Κύπρο». Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει και η γαλλική «Φιγκαρό», που σε χτεσινό άρθρο της αναφέρει ότι «η γαλλική κυβέρνηση θέλει επίσης να προτείνει ένα σχέδιο συνεργασίας που να βασίζεται στο δανεισμό δύο φρεγατών για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο».

Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος σε πρόσφατες δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων θέτοντας ως όρο ότι η αποπληρωμή τους θα γίνει όταν η οικονομία ανακάμψει.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ανεπιθύμητοι οι Χρυσαυγίτες στις επετειακές εκδηλώσεις

Αμεση αντίδραση του ΚΚΕ στην προσπάθεια Περιφέρειας και δημοτικής αρχής να νομιμοποιήσουν την παρουσία της Χρυσής Αυγής

Πρόσκληση στη φασιστική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής» να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της 21ης Φλεβάρη στα Γιάννενα, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, απευθύνει η Περιφέρεια Ηπείρου (ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) με την ανοχή της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Οικολόγοι) στα Γιάννενα, αφού πρώτα αντάλλαξαν το «μπαλάκι» της ευθύνης για την πρόσκληση στους απόγονους των Ες Ες, με το πρόσχημα ότι η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα του κοινοβουλίου.

Αμεση ήταν η παρέμβαση από την ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Σε συνέντευξη που έδωσε επισήμανε πως «η Χρυσή Αυγή είναι μόρφωμα ναζιστικό, φασιστικό, ρατσιστικό, απολύτως συστημικό, λειτουργεί στο πολιτικό πεδίο σαν τους μπράβους της νύχτας. Είναι το όπλο του συστήματος, που εκπαιδεύεται στις πλάτες των μεταναστών για να χτυπήσει τους εργάτες, τους αγρότες, τους άνεργους, όσους αγωνίζονται και διεκδικούν».

Το ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης «να κηρύξει ανεπιθύμητους τους πολιτικούς απογόνους και υμνητές του Χίτλερ και του ναζισμού, τους οπαδούς της δικτατορίας του Μεταξά και της χουντικής δικτατορίας».

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων καλεί τα 5μελή και τα 15μελή, να μην παρελάσουν την Πέμπτη 21/2 μπροστά στους φασίστες. Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η παρουσία της Χρυσής Αυγής και του Μιχαλολιάκου όχι μόνο δεν τιμά, αλλά βεβηλώνει τη μνήμη όλων αυτών που έπεσαν για την πατρίδα μας. Ξέρουμε ποιοι είναι. Είναι αυτοί που στο παρελθόν σκότωναν τους παππούδες μας που πολεμούσαν για την πατρίδα. Είναι αυτοί που σήμερα κυνηγάνε συμμαθητές μας μετανάστες και τους τραμπουκίζουν. Είναι αυτοί που μέσα στους χώρους δουλειάς των γονιών μας παίζουν το ρόλο των νταβατζήδων στα αφεντικά, για να μπορούν ανενόχλητα να μειώνουν τους μισθούς χωρίς να σηκώνει κανένας κεφάλι».

Την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζητώντας να μην παραστεί η Χρυσή Αυγή στις εορταστικές εκδηλώσεις, απαιτεί με επιστολή της προς όλους τους περιφερειακούς συμβούλους η «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κόντρες και συμπράξεις για τα μονοπώλια

Στις 5 Μάρτη το Ανώτατο Συμβούλιο στην Κωνσταντινούπολη

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στην Αγκυρα οι επαφές του Ελληνα ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Α. Νταβούτογλου και τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν, για την προετοιμασία της δεύτερης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, στις 5 Μάρτη.

Πρόκειται για θεσμό που εγκαινιάστηκε επί κυβέρνησης Παπανδρέου και έχει στόχο να διευρύνει τις συμπράξεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών. Την εποχή που αποφασίστηκε η συγκρότηση του Συμβουλίου, ήταν ψηλά στην ατζέντα η συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Σε συνθήκες έντασης των ανταγωνισμών στην Αν. Μεσόγειο για τα κοιτάσματα και τους αγωγούς, με την Τουρκία να προαναγγέλλει έρευνες σε ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας παράλληλα μυστικές επαφές με το Ισραήλ, είναι βέβαιο ότι τα ενεργειακά παραμένουν κυρίαρχο ζήτημα και παράγοντας όξυνσης των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

Στη Σύνοδο του Μάρτη, θα συμμετέχουν τουλάχιστον 10 υπουργοί, από κάθε χώρα. Θα πραγματοποιηθεί και μια Σύνοδος Κορυφής, στην οποία θα προεδρεύουν ως συμπρόεδροι οι δύο πρωθυπουργοί.

Δείχνοντας τις προσδοκίες που τρέφει από αυτές τις συναντήσεις η τούρκικη και η ελληνική αστική τάξη, ο Α. Νταβούτογλου είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο: «Συμφωνήσαμε για πολλές συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την Σύνοδο και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας για μερικές ακόμα. Μακάρι να μπορέσουμε να υπογράψουμε περισσότερες συμφωνίες από αυτές που είχαμε υπογράψει στις 15 Μαΐου 2010 στην Αθήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ουσία των εργασιών (της Συνόδου) είναι το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου που θα δέσει περισσότερο μεταξύ τους, τους λαούς των δύο χωρών, την Τουρκία και την Ελλάδα, θα αυξήσει τη φιλία μεταξύ τους και θα μετατρέψει το Αιγαίο σε μια λίμνη φιλίας». «Είμαστε πλέον σε πολύ καλύτερο δρόμο από πριν», δήλωσε από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τίποτα καλό για το λαό δεν φέρνει ο Ολάντ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Ολάντ στην Αθήνα:

«

Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την επίσκεψη του Ολάντ και των Γάλλων επιχειρηματιών, καθώς είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών και αντιθέσεων μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και τμημάτων του κεφαλαίου για το μοίρασμα της αγοράς σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι υδάτινοι πόροι, τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ούτε οι γαλλικές, ούτε οι γερμανικές, αμερικανικές, ρωσικές ή άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα, δε θα σώσουν τους εργαζόμενους από τα βάσανα που συσσωρεύει η αντιλαϊκή πολιτική. Οι επενδύσεις έχουν στόχο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων, εκμεταλλευόμενες τη μείωση μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις φοροαπαλλαγές που εξασφαλίζει η κυβερνητική πολιτική.

Ο Ολάντ εκπροσωπεί εκείνα τα συμφέροντα που τσακίζουν τα δικαιώματα των Γάλλων εργαζομένων, που αιματοκυλούν το λαό του Μάλι, που σχεδιάζουν στην ΕΕ, μαζί με τους άλλους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, τη συντριβή όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Γι' αυτό και ο ελληνικός λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη στον Ολάντ και μαζί σε όλους εκείνους, που τον εμφάνιζαν σαν τον "νέο άνεμο της Ευρώπης" και που συνεχίζουν να σπέρνουν αυταπάτες για μια "συμμαχία των χωρών του Νότου", που δήθεν θα εξανθρωπίσει τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ