Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κόντρες και συμπράξεις για τα μονοπώλια

Στις 5 Μάρτη το Ανώτατο Συμβούλιο στην Κωνσταντινούπολη

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στην Αγκυρα οι επαφές του Ελληνα ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Α. Νταβούτογλου και τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν, για την προετοιμασία της δεύτερης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, στις 5 Μάρτη.

Πρόκειται για θεσμό που εγκαινιάστηκε επί κυβέρνησης Παπανδρέου και έχει στόχο να διευρύνει τις συμπράξεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών. Την εποχή που αποφασίστηκε η συγκρότηση του Συμβουλίου, ήταν ψηλά στην ατζέντα η συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Σε συνθήκες έντασης των ανταγωνισμών στην Αν. Μεσόγειο για τα κοιτάσματα και τους αγωγούς, με την Τουρκία να προαναγγέλλει έρευνες σε ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας παράλληλα μυστικές επαφές με το Ισραήλ, είναι βέβαιο ότι τα ενεργειακά παραμένουν κυρίαρχο ζήτημα και παράγοντας όξυνσης των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

Στη Σύνοδο του Μάρτη, θα συμμετέχουν τουλάχιστον 10 υπουργοί, από κάθε χώρα. Θα πραγματοποιηθεί και μια Σύνοδος Κορυφής, στην οποία θα προεδρεύουν ως συμπρόεδροι οι δύο πρωθυπουργοί.

Δείχνοντας τις προσδοκίες που τρέφει από αυτές τις συναντήσεις η τούρκικη και η ελληνική αστική τάξη, ο Α. Νταβούτογλου είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο: «Συμφωνήσαμε για πολλές συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την Σύνοδο και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας για μερικές ακόμα. Μακάρι να μπορέσουμε να υπογράψουμε περισσότερες συμφωνίες από αυτές που είχαμε υπογράψει στις 15 Μαΐου 2010 στην Αθήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ουσία των εργασιών (της Συνόδου) είναι το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου που θα δέσει περισσότερο μεταξύ τους, τους λαούς των δύο χωρών, την Τουρκία και την Ελλάδα, θα αυξήσει τη φιλία μεταξύ τους και θα μετατρέψει το Αιγαίο σε μια λίμνη φιλίας». «Είμαστε πλέον σε πολύ καλύτερο δρόμο από πριν», δήλωσε από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ