Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ζητάει παράταση του ρωσικού δανείου στην Κύπρο

Ο Ολι Ρεν εμπλέκει ανοιχτά τη Ρωσία στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη

Οι Ρώσοι πλουτοκράτες διατηρούν μεγάλα κεφάλαια στις κυπριακές τράπεζες, τα οποία η Ευρωζώνη αρνείται να διασώσει με λεφτά της δικής της αστικής τάξης
Οι Ρώσοι πλουτοκράτες διατηρούν μεγάλα κεφάλαια στις κυπριακές τράπεζες, τα οποία η Ευρωζώνη αρνείται να διασώσει με λεφτά της δικής της αστικής τάξης
Σενάρια παρόμοια με αυτά που διακινούνταν για την Ελλάδα πριν από την υπογραφή των μνημονίων, βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας για την Κύπρο, σε μια προσπάθεια να εκβιαστεί ο λαός και να αποδεχτεί τα μέτρα που του ετοιμάζουν. Από την άλλη, όμως, φαίνεται καθαρά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στην Ευρωζώνη, καθώς η κρίση βαθαίνει και οι φυγόκεντρες τάσεις παραμένουν ενεργές.

Σύμφωνα με τη γερμανική Bild Zeitung, η τρόικα εξετάζει τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών από την Κύπρο. Η εφημερίδα σημειώνει πως οι συνέπειες θα επηρέαζαν περισσότερο την Ελλάδα και προσθέτει πως χωρίς διεθνή βοήθεια, η κυπριακές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν. Οπως επισημαίνει, οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν περισσότερο από το 10% των καταθέσεων στα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν, κάλεσε τη Ρωσία να βοηθήσει στη «διάσωση» της κυπριακής οικονομίας, επεκτείνοντας τις ωριμάνσεις ή μειώνοντας τα επιτόκια στα δάνεια που της έχει χορηγήσει. Το 2011, η Ρωσία δάνεισε στην Κύπρο 2,5 δισ. ευρώ, καθώς η τελευταία είχε χάσει την πρόσβαση στις «αγορές». Το δάνειο λήγει το 2016, αλλά Κύπριοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως θα επεκταθεί έως το 2022.

Από την πλευρά του, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Γ. Ασμουσεν δήλωσε μετά τις κυπριακές εκλογές ότι ελπίζει να επιτευχθεί έως τα τέλη Μάρτη η συμφωνία για το δανεισμό της Κύπρου, που θα συμπεριλάβει εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Αν και δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι ουδέτερη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «χρειαζόμαστε κάποιον με τον οποίο να μπορούμε να συνομιλήσουμε εκεί, ώστε να διαπραγματευθούμε ένα πρόγραμμα (δημοσιονομικής) προσαρμογής μαζί του».

«Για να εγγυηθούμε την βιωσιμότητα του χρέους θα χρειαστούμε να δούμε, για παράδειγμα, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Ο προηγούμενος πρόεδρος το απέρριπτε αυτό», είπε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. Ο Ν. Αναστασιάδης έχει δεσμευτεί ότι, αν εκλεγεί, θα επιδιώξει σύντομα μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για το δανεισμό της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, η Επίτροπος Μ. Δαμανάκη είπε χτες στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ότι «η Ελλάδα έχει ήδη σημάδια για πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις νέα μείωση του χρέους της μετά το φθινόπωρο, όπως ήδη αποφασίσθηκε στη σύνοδο του Δεκεμβρίου».

Η ίδια σήκωσε το βούρδουλα της Κομισιόν και της κυβέρνησης, για να απειλήσει τους εργαζόμενους ότι το βάρος πρέπει να πέσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - κυρίως του Δημοσίου - όπου «οι καθυστερήσεις είναι ασυγχώρητες», στην είσπραξη εσόδων από οφειλές και στις αποκρατικοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ