ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ανοίγει δρόμο για άγρια επέλαση του κεφαλαίου

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και με κύριο στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων σε όφελος του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση απλοποιεί διαδικασίες με τρόπο που να ελαχιστοποιούνται οι απαιτούμενες άδειες, ξεπουλώντας δημόσια περιουσία, αλλάζοντας χρήσεις γης, χωροθέτηση, παραχώρηση αιγιαλού κ.ά., με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα.

Αυτό προκύπτει από το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χτες στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον τίτλο «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις», με το οποίο ικανοποιούνται μέχρι κεραίας οι αξιώσεις επιχειρηματικών ομίλων, προχωρώντας στο επόμενο βήμα μετά το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, στο όνομα της «απλοποίησης των διαδικασιών και της άρσης των αντικινήτρων και της παροχής επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα», η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ φροντίζει ακόμα ώστε στους επιχειρηματίες να προκαταβάλλεται μέχρι και το 100% της προβλεπόμενης επιδότησης, ενώ, όπως σημειώνεται, «δίνεται έμφαση στη δυνατότητα εισαγωγής φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων (...)». Ειδικότερα, με το εν λόγω σχέδιο νόμου:

  • Συστήνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων που θα συγκεντρώσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων των σχετικών με τις επενδύσεις με στόχο την απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών αδειοδότησης. Μεταξύ άλλων, στη Γενική Γραμματεία υπάγεται ακόμα και η έκδοση πολεοδομικών αδειών.
  • Εισάγεται ο θεσμός των «Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων» (ΕΣΧΑΣΕ) στο πλαίσιο του οποίου με την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος θα... λύνονται «εμπόδια» που αφορούν τη χρήση γης, τη χωροθέτηση κ.λπ., κατά τις απαιτήσεις και τα μέτρα των υποψήφιων επενδυτών. Δίνεται, ακόμη, η δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδος να κάνει χρήση του θεσμικού πλαισίου περί «στρατηγικών επενδύσεων» και του παραπάνω πολεοδομικού θεσμού των ΕΣΧΑΣΕ, διευρύνοντας τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.
  • Σε ειδικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται σειρά διατάξεων σχετικών με το ξεπούλημα φιλέτων της δημόσιας γης. Συγκεκριμένα, συστήνεται η «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», που, με διάρκεια 99 χρόνια, αναλαμβάνει την παράδοση στους ενδιαφερόμενους μνηστήρες, της περιοχής από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο. Σε αυτό το σχέδιο, έχουν συμφωνήσει σχεδόν όλοι οι δήμοι του παραλιακού μετώπου, ενώ στόχος τους είναι να παραχωρήσουν μεγάλα τμήματα (σ.σ. σήμερα πολλά από αυτά είναι κατακερματισμένα και μοιρασμένα σε πολλούς ιδιώτες) εκτάσεων, μαρινών και άλλων χρήσεων σε επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι με κοινή υπουργική απόφαση ακίνητα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη έκταση περιέρχονται από το δικαιούχο στην εταιρεία, η οποία δικαιούται να ενεργεί κάθε σχετική πράξη διαχείρισης, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης για λογαριασμό της. Ακόμα, η «Παράκτιο Μέτωπο» υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε τυχόν ισχύουσες συμβάσεις μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλες συμβάσεις διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ως άνω ακινήτων και κτιρίων.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης στις «στρατηγικές επενδύσεις», ακόμα και επενδύσεων που «πιθανόν να μην πληρούν κάποια από αυτά τα κριτήρια που ενδεικτικά έχουν τεθεί από την εν λόγω επιτροπή, πλην όμως, κρίνεται ότι θα επιφέρουν συνολικά σημαντικά αποτελέσματα για το σύνολο της οικονομίας της χώρας», κατόπιν εισήγησης της «Επενδύστε στην Ελλάδα» ΑΕ.
  • Καθιερώνεται η λεγόμενη «πολυάδεια» που θα αντικαταστήσει μια σειρά από αναγκαίες μέχρι σήμερα άδειες από αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, ενώ ακόμη, οι επενδυτές θα μπορούν με... δική τους ευθύνη να «βεβαιώσουν» την τήρηση των προϋποθέσεων για συγκεκριμένες άδειες.
Στο 157% του ΑΕΠ το κρατικό χρέος

Στα 305,5 δισ. ευρώ, στο 157% του ΑΕΠ, έφτασε το κρατικό χρέος στο τέλος Δεκέμβρη του 2012, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το «κούρεμα» και την επαναγορά των κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, η μάζα του κρατικού χρέους από τα 239,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη 2007 εμφανίζεται σήμερα στα 305,5 δισ. ευρώ, δηλαδή στην τελευταία 5ετία διογκώθηκε κατά 65,8 δισ. ευρώ (27,5%) με το «φούσκωμα» να συνεχίζεται με τις εκταμιεύσεις των δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ).

Η διαμόρφωση του κρατικού χρέους στα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως εξής: 2007: 239,7 δισ., 2008: 262 δισ., 2009: 292 δισ., 2010: 340,3 δισ., 2011: 368 δισ., 2012 (μετά το κούρεμα και την επαναγορά): 305,5 δισ. ευρώ.

Ανάγλυφα προκύπτει η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου, η οποία και κλιμακώθηκε μετά την πρόσδεση της χώρας στο άρμα του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Από τα 124,7 δισ. ευρώ, όπου το εμφάνιζαν για το έτος 2000, προστέθηκαν επιπλέον 180,8 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα ολόκληρο ΑΕΠ, το οποίο επίσης ξεκοκάλισαν οι τραπεζίτες και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Από την ένταξη της χώρας στο ευρώ μέχρι και το τέλος του 2012, το κρατικό χρέος έχει υπερδιπλασιαστεί, με το ποσοστό της διόγκωσης να φτάνει στο 145% !

Αποκαλυπτικός για το μέγεθος της συντελούμενης ληστείας είναι και ο ισολογισμός 2012 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα κέρδη τους από τόκους έφτασαν στο 1,1 δισ. ευρώ, και από αυτά τα 555 εκατ. ευρώ προήλθαν από ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία αγόρασαν «μπιρ παρά» στη δευτερογενή αγορά και στη συνέχεια εξαίρεσαν από το «κούρεμα».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Προκήρυξη «διαγωνισμού» για ΕΥΑΘ

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκχώρηση της ΕΥΑΘ ΑΕ στα μονοπώλια που τη διεκδικούν προχώρησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η διαδικασία, σύμφωνα με το προγραμματισμό της συγκυβέρνησης αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δ' τρίμηνο του 2013.

Είναι γνωστό το ενδιαφέρον των γαλλικών μονοπωλίων «Suez Environement» (σήμερα κατέχει το 5% της ΕΥΑΘ) και «Veolia». Για ιδιωτικοποίηση ετοιμάζουν και την ΕΥΔΑΠ, ενώ στους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης είναι και η παράδοση Δημοτικών Εταιρειών Υδρευσης - Αποχέτευσης. Είναι απόλυτα φανερό πως τα τιμολόγια ύδρευσης θα απογειωθούν σε νέα ύψη για την ενίσχυση των καπιταλιστικών κερδών.

«ΧΟΧΤΙΦ»
Πουλά συμμετοχές σε αεροδρόμια

Την επανεκκίνηση της διαδικασίας πώλησης των αεροδρομίων που έχει υπό την κατοχή της ανακοίνωσε χτες η πολυεθνική με έδρα τη Γερμανία, κατασκευαστική εταιρεία «Χόχτιφ» («Hochtief»). Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων «Bloomberg», ο κατασκευαστικός κολοσσός που έχει υπό την κατοχή του το 40% των μετοχών του «Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών» (ΔΑΑ), σε συνεργασία με την «Deutsche Bank» θα ξεκινήσει εκ νέου την προσπάθεια ανεύρεσης αγοραστή για τα 6 αεροδρόμια στα οποία διαθέτει συμμετοχή (Αθήνα, Αμβούργο, Ντίσελντορφ, Τίρανα, Βουδαπέστη και Σίδνεϊ).

Υπενθυμίζουμε ότι και πριν από ένα χρόνο η «Hochtief» προσπάθησε να πουλήσει μέρος των συμμετοχών της σε αεροδρόμια ανά τον κόσμο, δίχως ωστόσο να ικανοποιηθεί από τις προσφορές που κατέθεσαν η γαλλική «Vinci» και η κινεζική HNA. Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου, η διαδικασία κατάθεσης προσφορών θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μάρτη. Πάντως, το ίδιο τηλεγράφημα περιείχε και δήλωση οικονομικού αναλυτή της «Commerzbank» σύμφωνα με την οποία «ελκυστικά» για τους επενδυτές είναι σίγουρα τα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου και του Σίδνεϊ, αλλά όχι και της Βουδαπέστης ή της Αθήνας.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Οι δείκτες της κρίσης του 2012

Τη βαθιά κρίση της ελληνικής βιομηχανίας το 2012 καταγράφουν και οι δείκτες του κύκλου εργασιών (τζίρος) και νέων παραγγελιών το Δεκέμβρη του προηγούμενου χρόνου, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) το Δεκέμβρη του 2012, σε σύγκριση με το Δεκέμβρη του 2011, παρουσίασε μείωση κατά 2,5% έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

Σε μέση 12μηνη περίοδο (Γενάρης - Δεκέμβρης 2012 προς Γενάρης - Δεκέμβρης 2011) ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 3,2%, έναντι αύξησης 7,15 που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών σε 12μηνη περίοδο, οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση του τζίρου των πετρελαϊκών εμπορευμάτων (άνοδος 19,7%), ενώ, αντίθετα, σε όλες τις άλλες κατηγορίες παρατηρείται πτώση.

Αντίστοιχα, οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία την περίοδο Δεκέμβρης 2012 - Δεκέμβρης 2011, παρουσιάζουν μείωση κατά 9,6%, έναντι μείωσης 8,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010. Σε μέση 12μηνη περίοδο, οι νέες παραγγελίες παρουσιάζουν μείωση κατά 8,1%, έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Ετήσια γενική συνέλευση

Ετήσια γενική συνέλευση συγκαλεί την Κυριακή 24 Φλεβάρη στις 11 το πρωί ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με θέμα ημερήσιας διάταξης: εκλογή προεδρείου και ψηφολεκτών, οικονομικός απολογισμός και έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής, Διοικητικός απολογισμός και πρόγραμμα δράσης του Συλλόγου, επιλογή Κύριας Ομοσπονδίας, έγκριση διοικητικού και οικονομικού απολογισμού. Σε περίπτωση μη απαρτίας η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην ίδια αίθουσα, την ίδια ώρα στις 3 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ