Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ανοίγει δρόμο για άγρια επέλαση του κεφαλαίου

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και με κύριο στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων σε όφελος του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση απλοποιεί διαδικασίες με τρόπο που να ελαχιστοποιούνται οι απαιτούμενες άδειες, ξεπουλώντας δημόσια περιουσία, αλλάζοντας χρήσεις γης, χωροθέτηση, παραχώρηση αιγιαλού κ.ά., με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα.

Αυτό προκύπτει από το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χτες στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον τίτλο «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις», με το οποίο ικανοποιούνται μέχρι κεραίας οι αξιώσεις επιχειρηματικών ομίλων, προχωρώντας στο επόμενο βήμα μετά το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, στο όνομα της «απλοποίησης των διαδικασιών και της άρσης των αντικινήτρων και της παροχής επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα», η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ φροντίζει ακόμα ώστε στους επιχειρηματίες να προκαταβάλλεται μέχρι και το 100% της προβλεπόμενης επιδότησης, ενώ, όπως σημειώνεται, «δίνεται έμφαση στη δυνατότητα εισαγωγής φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων (...)». Ειδικότερα, με το εν λόγω σχέδιο νόμου:

  • Συστήνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων που θα συγκεντρώσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων των σχετικών με τις επενδύσεις με στόχο την απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών αδειοδότησης. Μεταξύ άλλων, στη Γενική Γραμματεία υπάγεται ακόμα και η έκδοση πολεοδομικών αδειών.
  • Εισάγεται ο θεσμός των «Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων» (ΕΣΧΑΣΕ) στο πλαίσιο του οποίου με την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος θα... λύνονται «εμπόδια» που αφορούν τη χρήση γης, τη χωροθέτηση κ.λπ., κατά τις απαιτήσεις και τα μέτρα των υποψήφιων επενδυτών. Δίνεται, ακόμη, η δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδος να κάνει χρήση του θεσμικού πλαισίου περί «στρατηγικών επενδύσεων» και του παραπάνω πολεοδομικού θεσμού των ΕΣΧΑΣΕ, διευρύνοντας τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.
  • Σε ειδικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται σειρά διατάξεων σχετικών με το ξεπούλημα φιλέτων της δημόσιας γης. Συγκεκριμένα, συστήνεται η «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», που, με διάρκεια 99 χρόνια, αναλαμβάνει την παράδοση στους ενδιαφερόμενους μνηστήρες, της περιοχής από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο. Σε αυτό το σχέδιο, έχουν συμφωνήσει σχεδόν όλοι οι δήμοι του παραλιακού μετώπου, ενώ στόχος τους είναι να παραχωρήσουν μεγάλα τμήματα (σ.σ. σήμερα πολλά από αυτά είναι κατακερματισμένα και μοιρασμένα σε πολλούς ιδιώτες) εκτάσεων, μαρινών και άλλων χρήσεων σε επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι με κοινή υπουργική απόφαση ακίνητα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη έκταση περιέρχονται από το δικαιούχο στην εταιρεία, η οποία δικαιούται να ενεργεί κάθε σχετική πράξη διαχείρισης, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης για λογαριασμό της. Ακόμα, η «Παράκτιο Μέτωπο» υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε τυχόν ισχύουσες συμβάσεις μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλες συμβάσεις διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ως άνω ακινήτων και κτιρίων.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης στις «στρατηγικές επενδύσεις», ακόμα και επενδύσεων που «πιθανόν να μην πληρούν κάποια από αυτά τα κριτήρια που ενδεικτικά έχουν τεθεί από την εν λόγω επιτροπή, πλην όμως, κρίνεται ότι θα επιφέρουν συνολικά σημαντικά αποτελέσματα για το σύνολο της οικονομίας της χώρας», κατόπιν εισήγησης της «Επενδύστε στην Ελλάδα» ΑΕ.
  • Καθιερώνεται η λεγόμενη «πολυάδεια» που θα αντικαταστήσει μια σειρά από αναγκαίες μέχρι σήμερα άδειες από αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, ενώ ακόμη, οι επενδυτές θα μπορούν με... δική τους ευθύνη να «βεβαιώσουν» την τήρηση των προϋποθέσεων για συγκεκριμένες άδειες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ